Τα νέα κρούσματα 23.621⬇️–διασωληνωμένοι 354⬆️–καταγεγραμμένοι θάνατοι 55⬇️. Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 18/03/2022.-Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ

Δεδομένα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα – Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2022

PCR25.241
RPT326.790

Εισαγωγές ασθενών 338 * Εξιτήρια λόγω ίασης 283 *

Κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid19 62,94% * Κάλυψη κλινών covid19 48,05% *

*Για την ημέρα: 16/03/2022

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)
Δεδομένα έως 18 Μαρτίου 2022, ώρα 15:00

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 18/03/2022

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ

Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων που φαίνεται ότι φτάνει στην κορύφωση

  • Υπάρχει μία άνοδος στα κρούσματα τις τελευταίες 15 ημέρες, η οποία, όμως, φαίνεται ότι κορυφώνεται.
  • Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην υπομετάλλαξη της παραλλαγής «Όμικρον», αλλά και στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, επομένως ήταν αναμενόμενη.
  • Αυτό που παρακολουθούμε είναι κατά πόσο η άνοδος αυτή θα οδηγήσει σε πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δεν αναμένουμε πίεση στο ΕΣΥ ανάλογη με αυτή του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Κενές οι μισές κλίνες ΜΕΘ-Covid

  • Δεν πιέζονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία. Αν και στα εισιτήρια δεν παρατηρείται η μεγάλη μείωση που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα- και αυτό είναι λογικό- το ισοζύγιο εισιτηρίων- εξιτηρίων είναι ικανοποιητικό.
  • Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζεται η αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 350 κλίνες ΜΕΘ-Covid κατειλημμένες και άλλες τόσες κενές.
  • Σίγουρα θα δούμε μια αύξηση τις επόμενες ημέρες, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι σοβαρές νοσήσεις από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι σαφώς λιγότερες. Επομένως, δεν περιμένουμε να δούμε την πίεση που είχαμε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Επιπλέον, τώρα έχει εμβολιαστεί και περισσότερος κόσμος. Οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα λόγω της ανόδου των κρουσμάτων

  • H αποκλιμάκωση που έχει ήδη υπάρξει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε συνδυασμό με την πίεση που περιμένουμε βάσει των επιστημονικών στοιχείων, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων.
  • Πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί κανονικά το στάδιο της αποκλιμάκωσης των μέτρων, ήδη αυτά που έχουν παραμείνει είναι περιορισμένα. Θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη συνολική αποκλιμάκωση, αλλά φαίνεται ότι και το κύμα αυτό- όπως έρχεται και στις συνθήκες που έρχεται- δε θα έχει σε καμία περίπτωση τα χαρακτηριστικά της τρομακτικής πίεσης της προηγούμενης περιόδου.
  • Με βάση την εικόνα που έχουμε και τις εκτιμήσεις του ECDC, θα έχουμε αυξομειώσεις στα κρούσματα, όπως συμβαίνει συνολικά στην Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού δεν θα έχουμε τέτοια άνοδο που θα οδηγήσει σε πίεση, ώστε να αλλάξει η κανονικότητα. Πρέπει να είμαστε όμως πάρα πολύ προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, ακόμα με την παρούσα μετάλλαξη.

Η επιστημονική κοινότητα θα απαντήσει άμεσα για τη συχνότητα εμβολιασμού- Περιοριστικά μέτρα στοχευμένα στις ευπαθείς ομάδες

  • Το θέμα της 4ης δόσης είναι αμιγώς επιστημονικό ζήτημα. Ευελπιστώ ότι γρήγορα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, η επιστημονική κοινότητα είναι πάρα πολύ κοντά να το λύσει. Ο ΕΜΑ και το ECDC, που είμαστε σε επικοινωνία, θεωρούν ότι άμεσα, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τους εμβολιασμούς.
  • Η επιστημονική κοινότητα προσανατολίζεται να έχουμε ένα εμβόλιο τον χρόνο, όπως γίνεται με τη γρίπη, και οι οποίοι περιορισμοί να είναι στοχευμένοι στις ευπαθείς ομάδες τις περιόδους έξαρσης του ιού.

Απέδωσαν η υποχρεωτικότητα και τα μέτρα στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού

  • Με τη λήψη πολύ δύσκολων αποφάσεων- και της υποχρεωτικότητας και των πιεστικών μέτρων να μην έχουν οι ανεμβολίαστοι τη δυνατότητα να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους- τα ποσοστά εμβολιασμού έφτασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε δηλαδή στο 72% με 73%.
  • Στην τρίτη δόση έχουμε πάει αρκετά καλά γιατί την ανοίξαμε νωρίς. Περίπου το 70%-80% που δικαιούνταν να την κάνουν, την έχουν κάνει. Είναι πάρα πολύ σημαντική η τρίτη δόση και μπορώ να πω ότι πάει καλύτερα από άλλες χώρες.

Συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία

  • Στη δοκιμασία του λαού της Ουκρανίας από τον άδικο αυτό πόλεμο, έχουμε συμβάλλει ως Υπουργείο Υγείας με ανθρωπιστικό υλικό και φάρμακα. Είμαστε σε απευθείας συνεννόηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας της Ουκρανίας και αποστείλαμε συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό και φάρμακα που μας ζητήθηκαν. Και είναι τρομακτικό ότι αυτά που μας ζητήθηκαν δεν είναι εξειδικευμένα, αλλά αυτά που χρειάζονται για να γίνουν βασικά χειρουργεία.
  • Είμαστε σε συνεννόηση και με την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε, την κυρία Κυριακίδου, να έρθουν κάποιοι ασθενείς από νοσοκομεία της Ουκρανίας στη χώρα μας. Μάλιστα αυτή τη στιγμή συζητάμε για παιδάκια τα οποία έχουν καρκίνο, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Νοσοκομείο Παίδων, στην Ογκολογική Μονάδα «Ελπίδα». Υπολογίζουμε ότι 30 παιδάκια θα μπορέσουν να έρθουν να κάνουν εδώ τη θεραπεία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διαστρεβλώσει το έγγραφο του ΕΟΔΥ

  • Αυτό που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα έγγραφο του ΕΟΔΥ και υπάρχει και αντίστοιχο έγγραφο του ΕΚΑΒ. Αυτά τα στοιχεία τα έδωσα εγώ στη Βουλή, τα ανέφερα στην ομιλία μου.
  • Η πραγματικότητα είναι ότι πέθαναν μέχρι στιγμής περίπου 10.000 συμπολίτες μας εντός ΜΕΘ και 16.000 εκτός ΜΕΘ.
  • Οι 4,7 ημέρες που αναφέρει το έγγραφο του ΕΟΔΥ δεν είναι ημέρες αναμονής για ΜΕΘ, αλλά ο χρόνος νοσηλείας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Από αυτούς κάποιοι μπορεί να έγιναν καλά, κάποιοι μπορεί να μπήκαν σε ΜΕΘ, μπορεί να αποσωληνώθηκαν, ή να απεβίωσαν. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν τα κριτήρια για να μπουν σε ΜΕΘ, ούτε πεθαίνουν όλοι στις ΜΕΘ.
  • Ο χρόνος αναμονής για κλίνη ΜΕΘ, την περίοδο πίεσης του ΕΣΥ, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, ήταν 2 ημέρες.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ