Συνέδριο Economist «Επενδύοντας στην αλλαγή: Η Κρήτη σε μετάβαση» – Κυριάκος Μητσοτάκης: “Εθνικός στόχος είναι η πιο γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη..Το κράτος δεν αντικαθιστά τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αναλαμβάνει τον ρόλο του όπου χρειάζεται..Ξαναγράφουμε το software του κράτους, με ένα ισχυρό κέντρο και ισχυρό συντονισμό” – Mariana Mazzucato (Καθηγήτρια Οικονομικών της Καινοτομίας και της Δημόσιας Αξίας, University College London): “Το κράτος ήταν πάντα εκεί. To μεγάλο ερώτημα είναι πώς διαχειριζόμαστε τις κρίσεις της εποχής. To θέμα είναι να μην κρατικοποιείς από τη μία το ρίσκο και να ιδιωτικοποιείς από την άλλη την ανταμοιβή του..Η βιωσιμότητα δεν είναι απλά μια λέξη. Περιγράφει το πώς θα πρέπει να γίνονται οι επενδύσεις σήμερα..Είμαι υπέρ της ανάπτυξης. Αλλά με ενδιαφέρει το πώς θα αναπτυχθούμε. Χρειαζόμαστε καινοτομία και βιωσιμότητα. Το δίλημμα δεν είναι μικρό ή μεγάλο κράτος. Ζητούμενο είναι το στρατηγικό κράτος”

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
“Εθνικός στόχος είναι η πιο γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας τη σημασία των επενδύσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. “Το κράτος δεν αντικαθιστά τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αναλαμβάνει τον ρόλο του όπου χρειάζεται”, σχολίασε, φέρνοντας των παράδειγμα της Κρήτης: “Δημιουργούμε στρατηγικά έργα υποδομής με σημαντική συμβολή των δημόσιων επενδύσεων και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της ανάπτυξης”. 

Ο ίδιος τάχθηκε ενός ανταγωνιστικού κράτους, το οποίο “στο τέλος της ημέρας θα μπορεί να υποστηρίζει τον εαυτό του”, και υπεραμύνθηκε την έννοια της επιτελικής διοίκησης: “Ξαναγράφουμε το software του κράτους, με ένα ισχυρό κέντρο και ισχυρό συντονισμό”. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: “συνέβη γιατί στην πραγματικότητα δεν είχαμε την ιδιοκτησία του μηχανισμού με τον οποίο δούλευαν οι επιδοτήσεις”. 

“Δεν πάμε πουθενά με αυτές τις τιμές ενέργειας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των εκθέσεων Ντράγκι και Λέττα στην Ευρώπη: “Στην Ελλάδα παράγουμε πάνω από το 50% του ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση δουλεύει για όλους, και δουλεύει για τη βιομηχανία μας. Γιατί αν πηγαίνουμε πολύ γρήγορα και ο υπόλοιπος κόσμος δεν ακολουθεί, τότε θα καταλήξουμε σε ένα εντελώς αποβιομηχανοποιημένο περιβάλλον στην Ευρώπη, και δεν θα έχουμε άλλωστε συνεισφέρει όπως θα θέλαμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

Mariana Mazzucato, Καθηγήτρια Οικονομικών της Καινοτομίας και της Δημόσιας Αξίας, University College London

“Το κράτος ήταν πάντα εκεί. To μεγάλο ερώτημα είναι πώς διαχειριζόμαστε τις κρίσεις της εποχής. To θέμα είναι να μην κρατικοποιείς από τη μία το ρίσκο και να ιδιωτικοποιείς από την άλλη την ανταμοιβή του”, ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Οικονομικών της Καινοτομίας και της Δημόσιας Αξίας του University College London Mariana Mazzucato. Όπως είπε, χρειάζονται λύσεις που δεν θα απαιτούν απλά επενδύσεις αλλά καλές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στη σημασία που έχει για το κράτος να μετράει περισσότερο το ‘πώς’ από το ‘τι’ στις επενδύσεις: “Η βιωσιμότητα δεν είναι απλά μια λέξη. Περιγράφει το πώς θα πρέπει να γίνονται οι επενδύσεις σήμερα”.

Η ίδια διευκρίνισε: “Είμαι υπέρ της ανάπτυξης. Αλλά με ενδιαφέρει το πώς θα αναπτυχθούμε. Χρειαζόμαστε καινοτομία και βιωσιμότητα. Το δίλημμα δεν είναι μικρό ή μεγάλο κράτος. Ζητούμενο είναι το στρατηγικό κράτος”.

Η κ. Mazzucato συνεχάρη την Ελλάδα για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και σχολίασε ότι η περίοδος της λιτότητας ήταν μία “αποτυχία” ευρύτερα για την Ευρώπη, ιδίως αν συγκριθεί με το πόσο πιο αποτελεσματικά διαχειρίστηκαν την κρίση οι ΗΠΑ. 

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ