“…προκαλούν για μια ακόμη φορά προβληματισμό και ανησυχία πυρκαγιές όπως αυτές στην ακριτική Χίο, όπου με δείκτη επικινδυνότητας 4 εκδηλώθηκαν τρεις παράλληλες διαφορετικές εστίες σε Κοφινά, Αγία Άννα και Βροντάδες, σε δασικές εκτάσεις” – Ανάρτηση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Το τελευταίο 48ωρο, στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, είχαμε 110 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, οι περισσότερες των οποίων δεν επεκτάθηκαν χάρις στην άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Ωστόσο, προκαλούν για μια ακόμη φορά προβληματισμό και ανησυχία πυρκαγιές όπως αυτές στην ακριτική Χίο, όπου με δείκτη επικινδυνότητας 4 εκδηλώθηκαν τρεις παράλληλες διαφορετικές εστίες σε Κοφινά, Αγία Άννα και Βροντάδες, σε δασικές εκτάσεις.

Ήδη μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τις δυνάμεις Κρατικής Ασφαλείας, θα διερευνήσουν τα αίτια.

Θέλω να τονίσω ότι οι εμπρηστές, είτε από αμέλεια είτε από δόλο, αντιμετωπίζουν πλέον βαριές διοικητικές ποινές και πρόστιμα, όπως και ποινικές ευθύνες. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο, είτε επιπόλαια είτε από πρόθεση, ζωές, περιουσίες και περιβάλλον ατιμώρητα.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στις τρείς δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα 22 Ιουνίου 2025 στη νήσο Χίο

22/06/2025 

Τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, σήμερα, Κυριακή, 22 Ιουνίου 2025, εκδηλώθηκαν τρείς (3) διαφορετικές δασικές πυρκαγιές στο νησί της Χίου και συγκεκριμένα στις περιοχές, Κοφινά, Αγία Άννα και Άγιος Μακάριος Βροντάδων.

Συνολικά επιχειρούν 100 πυροσβέστες με έξι (6) ομάδες πεζοπόρων της 1ης και της 13ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 23 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 35 Πυροσβεστών της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. που μετέβησαν από Ελευσίνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επίσης, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά είκοσι (20) πυροσβέστες με δέκα (10) οχήματα, ενώ τις απογευματινές ώρες θα μεταβούν αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη 35 πυροσβέστες της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και επίσης, έχει προγραμματιστεί να μεταβούν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά 35 πυροσβέστες με πέντε (5) οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά δύο (2) αεροσκάφη και έντεκα (11) ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα (1) για το συντονισμό τους.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνει στη Χίο, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε), ώστε σε συνεργασία με δυνάμεις της Κρατικής Ασφάλειας του νησιού να διερευνήσουν τα αίτια των πυρκαγιών.

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου από Ω/18:00/21-06-2025 έως Ω/18:00/22-06-2025

Από Ω/18:00/21-06-2025 έως Ω/18:00/22-06-2025 εκδηλώθηκαν 45 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 34 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 11.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ