Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας
Τη διαβεβαίωση ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, το 2027, παρείχε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε πει και στην πρώτη 4ετία διαψεύδοντας όσους πίστευαν το αντίθετο.
«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την ανάγκη να ληφθούν υπόψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δαπάνες κάθε κράτους-μέλους σε τομείς όπως η άμυνα.
«Το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο έχει άνετη πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, οι οποίες πάντως –όπως αναγνώρισε– έστειλαν μήνυμα και στην Ελλάδα, αν και υπογράμμισε ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
«Τα πράγματα μπορούν μόνο να πάνε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συνεργασία με μια κυβέρνηση των Εργατικών, απαντώντας σε ερώτηση που έκανε αναφορά και στο περιστατικό της ματαίωσης της συνάντησης από τον Ρίσι Σούνακ, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο.
Ενρίκο Λέτα, πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας
«Νομίζω ότι η Λεπέν θα είναι διαφορετική από τη Μελόνι (…) Πάντως είμαι αισιόδοξος. Πριν από 5 χρόνια συζητούσαμε ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Βρετανία στο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις εξελίξεις που δρομολόγησαν στη Γαλλία.
Ευρύτερα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν σήμερα Ευρωπαίοι, ιδίως στις περιφέρειες, που μένουν πίσω και χάνουν ευκαιρίες. Παρατήρησε δε ότι η ΕΕ και τα οφέλη της θα πρέπει να αφορούν όλους – και αυτούς που θέλουν να μετακινηθούν αξιοποιώντας τα ανοιχτά σύνορα και αυτούς που θέλουν να μείνουν.
























