ATTICANEWS.GR

Member Area
Αυτοδιοίκηση
Συνάντηση Μανώλη Βουρνού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 18:19

Συνάντηση Μανώλη Βουρνού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου

20170404 114427

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου είχε σήμερα ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς στην Αθήνα, μαζί με τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, παρουσία του κ. Νίκου Βάγια, διευθυντή του γραφείου του κ. Υπουργού.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των εργασιών που πρέπει να γίνουν στο φράγμα “Κόρης Γεφύρι” όπου εκκρεμεί ο ορισμός τεχνικού συμβούλου. Ο Δήμαρχος πρότεινε την ανάληψη της δαπάνης για τον τεχνικό σύμβουλο από τον Δήμο της Χίου, σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Συζητήθηκε επίσης ξανά το ζήτημα της τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση του φράγματος τόσο ως υδρευτικού όσο και ως αρδευτικού, μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Με την εξεύρεση τρόπου του ορισμού τεχνικού συμβούλου φαίνεται να απεμπλέκεται η συνέχεια του ζωτικού αυτού έργου για τη Χίο. 

Συζητήθηκε επίσης επίσης το θέμα της της αγοράς του παραγωγού, τα σημαντικά θετικά του θεσμού στη σύνδεση των τοπικών παραγωγών με την τοπική κοινωνία και οικονομία, την ανάγκη επέκτασής του και της εξειδίκευσης του θεσμικού πλαισίου. 

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο λιμάνι των Καρδαμύλων, για το οποίο η μελέτη από τον Δήμο της Χίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. Για το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο η τοπική κοινωνία περιμένει για πολλά χρόνια, διερευνήθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησής του.

 
Κ. Αγοραστός στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ:«Ο διάλογος για το τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε, είναι ουσιαστικά διάλογος για το τι Ελλάδα θέλουμε» PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 18:04

Κ. Αγοραστός στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ:«Ο διάλογος για το τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε, είναι ουσιαστικά διάλογος για το τι Ελλάδα θέλουμε»

Προεδροσ ενπε σε συνελευση κεδε 3-417

 

«Ο διάλογος για το τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε, είναι ουσιαστικά διάλογος για το τι Ελλάδα θέλουμε», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλουμε μια χώρα ισχυρή με θεσμούς λειτουργικούς, αποτελεσματικούς, εφάμιλλους αυτών που υπάρχουν στις ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη; Θέλουμε μια χώρα με σύγχρονες υποδομές στην παιδεία, την υγεία, το οδικό δίκτυο; Μια χώρα με ποιότητα ζωής, με λειτουργούσες δομές στον πολιτισμό, με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας για όλους;

Μια χώρα με σύγχρονη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που να καλύπτει κάθε οικογένεια και να διασφαλίζει ότι κανείς που χρειάζεται στήριξη δεν θα μένει αβοήθητος; Μια χώρα που να ενθαρρύνει έμπρακτα την καινοτομία, την έρευνα, την εξωστρέφεια, την υγιή επιχειρηματικότητα;

Με μια φράση, θέλουμε μια χώρα της παραγωγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευημερίας;

Αν ως κοινωνία τα θέλουμε όλα αυτά, τότε έχουμε μόνο μία επιλογή: την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

«ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε την Αυτοδιοίκηση ως «τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας, το αποτελεσματικό στήριγμα της κοινωνίας, η βασική – αν όχι μοναδική – σταθερά στη χώρα μας» κι έκανε συνοπτικά τις εξής επισημάνσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση:

-Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση;

Οπωσδήποτε έξι και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Συνεπώς, δεν πρέπει να χαθεί κανένα παράθυρο ευκαιρίας.

-Έχει σχέδιο η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση;

Κατά κοινή ομολογία δεν έχει ή και να έχει, δεν το έχει παρουσιάσει. Εξαίρεση είναι μόνο το εκλογικό σύστημα, χωρίς πάντως και σ’ αυτό να έχει παρουσιάσει μια αναλυτική πρόταση. Άρα, εκ των πραγμάτων, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος χωρίς η κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει την πολιτική της κατεύθυνση.

- Ποια είναι η εντύπωση από το κείμενο της επιτροπής που συστάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου «Καλλικράτη»;

Πολλές αδιάφορες ιδέες μαζί με κάποιες λίγες ενδιαφέρουσες ατάκτως ερριμμένες σ’ ένα κείμενο συρραφή των κειμένων τεσσάρων επιτροπών. Ένα κείμενο χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια πρόταση άτολμη, χωρίς καμιά θεσμική καινοτομία και χωρίς να καλύπτει συνολικά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

-Γίνεται Μεταρρύθμιση χωρίς χρηματοδότηση, προσωπικό και αξιολόγηση τι πέτυχε και τι όχι;

Η απάντηση είναι προφανής. Να επισημάνω ότι στο κείμενο της επιτροπής δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα οικονομικά των περιφερειών – ούτε μία λέξη… Βεβαίως, για να είμαι απολύτως ακριβής, δεν χρειάζονται όλες οι μεταρρυθμίσεις χρηματοδότηση.

Για παράδειγμα η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η μεταφορά του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων τους στις αιρετές Περιφέρειες – γνωρίζετε ότι ως Ένωση Περιφερειών το διεκδικούμε από το 2011 - όχι μόνο δεν έχει κόστος αλλά αντίθετα θα έχει όφελος τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες αφού θα περιοριστεί η γραφειοκρατία καθώς πρόκειται για ένα επίπεδο διοίκησης που δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα.

«ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Αυτοδιοίκηση από εδώ και στο εξής, ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε:

«Αποφεύγουμε τις παγίδες που στήνουν όσοι επιδιώκουν να φέρουν τη διχόνοια μια Αυτοδιοίκηση.

Δεν παίζουμε στο γήπεδο αυτών που θέλουν την Αυτοδιοίκηση μικρή για να ταιριάζει στα μέτρα τους.

Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, για την οποία φροντίζουμε να γνωρίζει τι διακυβεύεται γιατί ακριβώς αυτήν αφορούν.

Καλούμε επίμονα την κυβέρνηση να παρουσιάσει το πολιτικό της σχέδιο γιατί φοβούμαι ότι σχεδιάζουν να περάσει ο χρόνος με βάση την αόριστη πρόταση της επιτροπής και στο παρά ένα – πιθανόν στο μέσο του καλοκαιριού – να φέρουν με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή ένα νομοσχέδιο και να το «βαφτίσουν» «αποτέλεσμα του διαλόγου».

Το σημαντικότερο:

Βγαίνουμε θαρραλέα μπροστά, με τη δύναμη των θέσεων και των προτάσεων μας, με την αξιοπιστία που πηγάζει από την αποτελεσματικότητα του θεσμού και με αρραγή την ενότητά μας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε τι λειτούργησε και τι όχι στον «Καλλικράτη», γνωρίζουμε πόσο ισχυρή είναι η Αυτοδιοίκηση σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες της Ευρώπης και γενικότερα του πλανήτη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο κ. Κ. Αγοραστός προανήγγειλε ότι «στην Ένωση Περιφερειών, αξιοποιώντας το δυναμικό των περιφερειών μας, «ξεσκονίζουμε» μία προς μία τις αρμοδιότητες και παράγραφο παράγραφο τον «Καλλικράτη» ώστε σε συνδυασμό με τις μελέτες που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί και με γνώμονα το πλαίσιο αποφάσεων των συνεδρίων μας να παρουσιάσουμε μια πλήρη κι άριστα τεκμηριωμένη από κάθε πλευρά πρόταση για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Φυσικά, θα αξιοποιήσουμε και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η Συνταγματική Αναθεώρηση».

«ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ»

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι «αυταπατώνται όσοι τυχόν πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί μια μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση που γίνεται ερήμην ή ακόμη χειρότερα με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία απέναντι.

Περιφέρειες και δήμοι προχωρούμε στο πλαίσιο που έχουμε συνδιαμορφώσει στις κοινές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, γνωρίζοντας ότι όσα μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Με ενότητα, με συναντίληψη, με συνεργασία. Με σύγχρονες λύσεις για την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και τη χώρα.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι. Έχουμε δύο επιλογές ή την αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας, των πολιτών, ή την αυτοδιοίκηση της ολιγαρχίας όπου ολιγάρχες με μικρές χορηγίες θα μπορούν να ελέγχουν την αυτοδιοίκηση. Έχουμε ιστορικό χρέος να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική Αυτοδιοίκηση και να πάμε τη χώρα μπροστά».

 
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 12ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Κυριακή, 02 Απρίλιος 2017 16:19

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 12ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

resized 170402-Marathonios1

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συμμετείχε σήμερα στις εκδηλώσεις του 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», στη Θεσσαλονίκη και έδωσε την εκκίνηση για το δρόμο «Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος» των 5 χιλιομέτρων, στην παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, στον οποίο συμμετείχαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς και επισκέπτες όλων των ηλικιών.

resized 170402-Marathonios2

 «Ο Διεθνής Μαραθώνιος ‘Μέγας Αλέξανδρος’, όπως και ο ειδικός δρόμος όχι για αθλητές, αλλά για τους πολίτες αποτελούν πλέον έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της Θεσσαλονίκης, μια από τις αθλητικές εκδηλώσεις με διεθνές ενδιαφέρον. Είμαι χαρούμενος που και φέτος η συμμετοχή αθλητών και πολιτών ήταν αθρόα και σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασε τα 21.000 άτομα από 54 χώρες. Το μήνυμα είναι ότι ο αθλητισμός μας ενώνει, το βάδισμα δίνει υγεία και ευεξία και όλοι πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την άθληση, για περισσότερη υγεία και εσωτερική ισορροπία. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης, συγχαρητήρια στους νικητές και τους υπόλοιπους αθλητές του Μαραθωνίου και ευχαριστούμε τους χιλιάδες συμπολίτες μας και επισκέπτες που χάρηκαν το περπάτημα και τίμησαν με τη συμμετοχή τους και τις φετινές εκδηλώσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

resized 170402-Marathonios3

 

resized 170402-Marathonios4

 
Κ. Αγοραστός στο Κιλελέρ: Επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 και κατάργηση τώρα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων PDF Εκτύπωση E-mail
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Κυριακή, 02 Απρίλιος 2017 16:14

Κ. Αγοραστός στο Κιλελέρ: Επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 και κατάργηση τώρα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

«Ανεπίτρεπτη η καθυστέρηση στο ΠΑΑ, στις περιφέρειες που καλούνται να διαχειριστούν τι 37,1% των πόρων εκχωρήθηκε μέχρι τώρα μόνο ένα μέτρο»

Img 3169β

Περιφέρεια – πρότυπο η Θεσσαλία στον αγροτικό τομέα

Επί αιρετής Περιφέρειας

-Αυξήθηκαν κατά 500% οι εξαγωγές νωπών φρούτων

-Υλοποιήθηκαν έργα, δράσεις και επενδύσεις προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ

-Έχουν δεσμευτεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το νέο ΠΑΑ

-Οι πιλοτικές πρωτοβουλίες στη φυτοπροστασία και στη διαχείριση κρίσεων επεκτείνονται σ’ ολόκληρη τη χώρα

«Ένας ανεπτυγμένος αγροτικός τομέας με τους παραγωγούς οικονομικά ισχυρούς στη γη και τα κοπάδια τους σε μια ευημερούσα Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους πριν από 107 χρόνια», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του σήμερα στον εορτασμό της 107ης επετείου από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ξεκίνησε την ομιλία του για την εξέγερση του Κιλελέρ χρησιμοποιώντας μία φράση του αείμνηστου Κωστή Μοσκώφ «Μια παλιά ιστορία, επιμόνως σύγχρονη», ενώ εξιστορώντας πως μια αλλαγή στο φορολογικό σύστημα της εποχής εκείνης επιβάρυνε τη θέση των κολίγων με ευνοημένους τους τσιφλικάδες και με χαμένο το Δημόσιο αφού τα φορολογικά έσοδα περιορίστηκαν στο 1/3, είπε με νόημα:

«Ακούγοντάς το αυτό είμαι βέβαιος ότι το μυαλό όλων σας πηγαίνει στις εξωπραγματικές, τις εξοντωτικές, όπως εσείς οι αγρότες έχετε χαρακτηρίσει, επιβαρύνσεις που είναι ήδη πραγματικότητα με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Στην ουσία, βεβαίως, και οι ασφαλιστικές εισφορές, μια μορφή φορολογικής επιβάρυνσης είναι και πάντως καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: ο αγρότης να μοιράζεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, της σοδειάς του με το κράτος – ακόμη και το 60%.

Και πραγματικά είναι εύλογο το ερώτημα: Οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αξίζουν αυτήν την επιβάρυνση; Θεωρώ ότι όλοι μας γνωρίζουμε την απάντηση. Το κράτος λείπει εκεί που χρειάζεται (για παράδειγμα στην υγεία) και περισσεύει εκεί που δεν χρειάζεται».

Ο κ. Κ. Αγοραστός ονομάτισε ως ένα από τα πλέον κραυγαλέα και προκλητικά παραδείγματα τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις οποίες ανέφερε

«Ενώ το Δημόσιο θεσμοθέτησε πριν από 6 χρόνια τις αιρετές Περιφέρειες, ενώ δηλαδή έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός -θυμίζω ότι όλες οι ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη έχουν ισχυρούς θεσμούς περιφερειακής διακυβέρνησης -, ταυτόχρονα έκανε ένα βήμα προς τα πίσω με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ένα θεσμό από τη ναφθαλίνη.

Και όχι μόνο θέσπισε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά αρκετές διευθύνσεις τους έχουν περίπου το ίδιο αντικείμενο με αυτές των αιρετών Περιφερειών. Αναφέρω συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τους αγρότες όπως είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η Διεύθυνση Υδάτων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Έτσι, πρόσθεσε ένα ακόμη παντελώς άχρηστο επίπεδο στη δημόσια διοίκηση με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον χρόνο και κόπο, άρα ταλαιπωρία, για τους πολίτες και εν προκειμένω τους ανθρώπους της παραγωγής.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι σε μια εποχή που το Δημόσιο έχει αδειάσει λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και οι προσλήψεις γίνονται – όταν γίνονται –με το σταγονόμετρο, διατηρούνται υπάλληλοι σε υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν νευραλγικές υπηρεσίες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν έχουν επαρκές προσωπικό. Το παράδειγμα των Κτηνιατρικών υπηρεσιών δεν είναι το μόνο αλλά είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό».

Ο κ. Κ. Αγοραστός υπενθύμισε «τους αγώνες της Ένωσης Περιφερειών να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός με την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων τους στις αιρετές Περιφέρειες», και προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε την προσωπική συμβολή των παρισταμένων εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μια Παραγωγική Επανάσταση ιδίως στον αγροτικό τομέα» και κάλεσε το κεντρικό κράτος «να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή, με γενναίες και τολμηρές αποφάσεις σε

-Σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

-Μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια και άλλα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής που παραμένει στα ύψη παρά το ότι η χώρα μας βρίσκεται 8-9 χρόνια σε ύφεση.

-Χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα με λογικά επιτόκια,

-Διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού νερού στη Θεσσαλία με μια σειρά έργων και με μεταφορά νερού από τον Αχελώο,

-Ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της συνεργασίας».

 

ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΑ

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε εκτενή αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, για την υλοποίηση του οποίου σημείωσε ότι «είναι ανεπίτρεπτη η καθυστέρηση δεδομένων των τεράστιων αναγκών του αγροτικού τομέα και των απαιτήσεων της εποχής.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας μεταφέρουν καθημερινά σε μένα, τους αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους συνεργάτες μας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Κι ανάλογη εικόνα υπάρχει και στις άλλες περιφέρειες όπως διαπιστώθηκε προχθές στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών», εξήγησε και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «ενώ οι αιρετές Περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν το 37,1% των πόρων του ΠΑΑ 2014-20, μέχρι σήμερα στις περιφέρειες έχει εκχωρηθεί μόλις ένα μέτρο: οι νέοι αγρότες. Ωστόσο ούτε η αξιολόγηση των αιτήσεων χιλιάδων νέων αγροτών προχωρά με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ειδική αναφορά και στο μέτρο «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», το γνωστό πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια είχε ζητήσει από το Υπουργείο να το προκηρύξει από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και επισήμανε ότι οι Θεσσαλοί αγρότες «περιμένουν την προσωπική διαβεβαίωση του Θεσσαλού υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η Θεσσαλία θα έχει το μερίδιο που πρέπει διότι το πρόγραμμα είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον στην περιφέρειά μας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΑ

«Στην αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε υλοποιήσει ένα άνευ ιστορικού προηγουμένου πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα με έργα, δράσεις και επενδύσεις προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ.

Στο νέο ΠΑΑ έχουμε διασφαλίσει σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν σημαντικά στην πορεία.

Συνεπώς, αφού είναι διαθέσιμοι οι πόροι,

είναι έτοιμος ο διοικητικός μηχανισμός των περιφερειών,

είναι αδιαμφισβήτητη η αποτελεσματικότητα των περιφερειών στο ΕΣΠΑ αφού παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 18-20% και το ολοκληρώσαμε στο 125%,

τότε η κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να απευθυνθεί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και να τους εξηγήσει

γιατί δεν εκχωρεί τα μέτρα στις περιφέρειες

και γιατί δεν προχωρεί στις προκηρύξεις ώστε σταδιακά να παροχετευθεί ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία», έκρινε αναγκαίο ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε με νόημα: «αναφέρομαι στις προκηρύξεις των μέτρων, όχι στις προδημοσιεύσεις υπουργικών αποφάσεων…»

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 500% ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός προέβη και σ’ ένα περιεκτικό απολογισμό του έργου της αιρετής Περιφέρειας αναφέροντας ενδεικτικά ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας

-«είναι η πρώτη που θέσπισε και λειτούργησε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος παρενέβη αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις.

-Στη Θεσσαλία εφαρμόσαμε πιλοτικό πρόγραμμα φυτοπροστασίας στο βαμβάκι. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την ΠΕ Λάρισας, επεκτάθηκε σε όλες τις ΠΕ της Θεσσαλίας και πλέον με τη συνεργασία του υπουργείου εφαρμόζεται σ’ όλη την Ελλάδα με κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά αποτελέσματα».

«Το δυναμικό της Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα είναι τέτοιο που μπορεί να απογειώσει την τοπική οικονομία», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός και παρέθεσε το εξής στοιχείο:

«Ένα στοιχείο και μόνο: από το 2012 έως το 2016 οι εξαγωγές νωπών φρούτων της Θεσσαλίας αυξήθηκαν κατά 500% και σ’ αυτό συνέβαλαν καθοριστικά και οι υπηρεσίες της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιφέρεια είναι παρούσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα.

Φανταστείτε, λοιπόν, όταν γίνει – γιατί θα γίνει - η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση ώστε το κέντρο αποφάσεων και ότι χρειάζονται παραγωγοί και επιχειρήσεις να είναι εδώ στον τόπο μας, τι έχει να γίνει στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα στον τόπο μας», επισήμανε καταχειροκροτούμενος.

 


Σελίδα 9 από 2639
Vegas, Xρύσπα, Τσαουσόπουλος, DJs από Athens DJ 95,2 και Μελωδία στις παράλληλες εκδηλώσεις του No Finish Line
Vegas, Xρύσπα, Τσαουσόπουλος, DJs από Athens DJ 95,2 και Μελωδία  στις παράλληλες εκδηλώσεις του No Finish Line
Vegas, Xρύσπα, Τσαουσόπουλος, DJs από Athens DJ 95,2 και Μελωδία στις παράλληλες εκδηλώσεις του No Finish Line Όλα ...

GoT, Πρώτες επίσημες εικόνες από την 7η σεζόν του Game of Thrones.
GoT,  Πρώτες επίσημες εικόνες από την 7η σεζόν του Game of Thrones.
GoT, Πρώτες επίσημες εικόνες από την 7η σεζόν του Game of Thrones.   Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και η ημερομηνία της πρεμιέρα της ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση