Συμμετοχή της Προέδρου του ΕΒΕΑ, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Κ. Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για δημοσιονομικούς κανόνες, κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις, Υπερταμείο μέσα στο 2024 – 380.000 αποστολές email από την ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής» – ΤτΕ: Μεγάλη αύξηση στις τιμές των ακινήτων το 2023 – Δημόσια Διαβούλευση: ΚΥΑ Εισροών – Εκροών Πρατηρίων Καυσίμων, έως 19/3/2024


Συμμετοχή της Προέδρου του ΕΒΕΑ, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
«Σύγχρονες έρευνες και τάσεις που αναδεικνύονται από διεθνή κι εγχώρια φόρουμ τονίζουν πως η ηγεσία των γυναικών είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων των επιχειρήσεων και οργανισμών. Ενώ αντίστοιχα φαίνεται πως το γυναικείο μάνατζμεντ φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων», τόνισε η  κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), κατά την ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής με θέμα «Επενδύοντας στη Γυναικεία Ηγεσία», που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Όπως ανέφερε η κα Εφραίμογλου, «στο ΕΒΕΑ και στο ΕΕΔΕΓΕ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση των γυναικών και για την αύξηση της συμμετοχής τους στο επιχειρείν, στην εργασία και στην οικονομία. Παρά τα εμπόδια και τις αμφισβητήσεις, με την καθημερινή μας δραστηριοποίηση, συνεχώς κερδίζουμε έδαφος». Σημείο αναφοράς είναι η υποστήριξη της γυναικείας νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ. «Όραμά μας είναι, σε ορίζοντα δεκαετίας, να βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των πρωταθλητών της Ευρώπης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι το όραμα αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με συνένωση δυνάμεων, με καινοτόμες πρωτοβουλίες και συμπράξεις, με εποικοδομητικές προτάσεις για την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την κοινωνική πολιτική», είπε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Κ. Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για δημοσιονομικούς κανόνες, κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις, Υπερταμείο μέσα στο 2024 
Την κατάθεση άλλων τριών νομοσχεδίων εντός του 2024- εκτός από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο- προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο «Real Investment Summit 2024». Τα νομοσχέδια αφορούν, πρώτον, σε θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. O νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν. Δεύτερον, ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις, επίσης με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες», είπε o υπουργός. Τρίτον, κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. «Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας», ανέφερε. 
380.000 αποστολές email από την ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές
Ξεπέρασαν τις 380.000 οι αποστολές ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και αναβαθμισμένα POS. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τον τεχνικό εγκατάστασης και να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές. Υπενθυμίζεται πως προκειμένου αυτό το μεγάλο έργο της διασύνδεσης να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δόθηκε παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Πιστεύω πως πλέον έχει γίνει απολύτως σαφές ότι δε θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ελαστικότητας -εξάλλου, ήδη η τελευταία παράταση που έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήταν οριακή. Τονίζω, για μία ακόμη φορά, ότι μετά από το τέλος Απριλίου καμία δικαιολογία δε θα ευσταθεί και δε θα γίνεται δεκτή».
Σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής»
Από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

ΤτΕ: Μεγάλη αύξηση στις τιμές των ακινήτων το 2023
Συνεχίστηκε με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό η αύξηση στις τιμές των ακινήτων  το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,4%, έναντι αύξησης 11,9% το 2022. Η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 11,0% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 12,4% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 12,5% το 2022, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,2% το 2023, έναντι αύξησης 11,6% το 2022. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 10,8% στην Αθήνα, 14,6% στη Θεσσαλονίκη, 13,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 11,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Δημόσια Διαβούλευση: ΚΥΑ Εισροών – Εκροών Πρατηρίων Καυσίμων, έως 19/3/2024
Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο τροποποίησης κοινής απόφασης για τις νέες προδιαγραφές εισροών εκροών. Με την υπό διαβούλευση Κ.Υ.Α. ορίζονται οι προδιαγραφές για την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων εισροών εκροών στα δημόσια πρατήρια και στις εγκαταστάσεις λιανικής εμπορίας – πωλητών πετρελαίου θέρμανσης. Επιπλέον προβλέπονται, για πρώτη φορά, οι όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών εκροών στα ιδιωτικά πρατήρια καθώς και στις ελεύθερες εγκαταστάσεις όπως αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης. Ακόμη, προβλέπονται ρυθμίσεις που αφορούν στους εγκαταστάτες του συστήματος παρακολούθησης εισροών – εκροών, και στους φορείς παροχής υπηρεσιών ογκομέτρησης.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ