Οι ακτιβίστριες Sviatlana Tsikhanouskaya και Veranika Tsapkala παρέλαβαν το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2020 εξ ονόματος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Η δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας παραλαμβάνει το Βραβείο Ζαχάρωφ 2020

ΣΎΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ  DROI  AFET  
Η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία θαρραλέων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.   Κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε κατ’ εξαίρεση στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Sassoli δήλωσε: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα σας. Βλέπουμε το θάρρος σας. Βλέπουμε το θάρρος των γυναικών. Βλέπουμε τα δεινά σας. Βλέπουμε τις ανείπωτες καταχρήσεις. Βλέπουμε τη βία. Η φιλοδοξία και η αποφασιστικότητά σας να ζήσετε σε μια δημοκρατική χώρα αποτελεί πηγή έμπνευσης».   «Θα ήθελα να αποτίνω ειδικό φόρο τιμής στους βραβευθέντες μας και στη δύναμη που επιδείξατε», πρόσθεσε.  
Αποδεχόμενη το βραβείο, η ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, Sviatlana Tsikhanouskaya , είπε: «Κάθε Λευκορώσος που συμμετέχει στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη βία και την ανομία … είναι ήρωας. Καθένας από αυτούς είναι παράδειγμα θάρρους, ευσπλαχνίας και αξιοπρέπειας.  
Οι πολίτες της Λευκορωσίας συνεχίζουν να συμμετέχουν, κάθε εβδομάδα, σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίες, από τότε που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Βαδίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον εκείνων που δεν μπορούν να είναι παρόντες. Βαδίζουν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Λευκορώσων, των Ευρωπαίων, τη δική σας και τη δική μας. Χωρίς μια ελεύθερη Λευκορωσία, ούτε η Ευρώπη είναι εντελώς ελεύθερη. Έχω μόνο μια ευχή για φέτος. Θέλω κάθε Λευκορώσος που βρίσκεται στη φυλακή ή στην εξορία να επιστρέψει στο σπίτι του».  
Σχετικά με το νικητή  
Οι πολιτικοί ηγέτες του Κοινοβουλίου επέλεξαν τον τελικό νικητή στις 22 Οκτωβρίου 2020. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών από τις αρχές στη Λευκορωσία.   Το Κοινοβούλιο διοργανώνει μια διερευνητική αποστολή σχετικά με τη Λευκορωσία στις 18-21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές δραστηριότητες διαμεσολάβησης και στήριξης της δημοκρατίας, βάσει ψηφίσματος που εγκρίθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020.  
Τελετή απονομής   Το βραβείο συνοδεύεται από πιστοποιητικό και χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ.  
Οι φιναλίστ  
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Guapinol Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez and Jeremías Martínez Díaz και η Berta Cáceres από την Ονδούρα, καθώς και ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Μοσούλης σεβασμιότατος NajeebMichaeel, ήταν οι φιναλίστ της φετινής χρονιάς.  
Μάθετε περισσότερα για τους άλλους φιναλίστ.
Περισσότερα για το Βραβείο Ζαχάρωφ  
Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ.  
Πέρυσι, το βραβείο απονεμήθηκε στον Ουιγούρο οικονομολόγο Ilham Tohti, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας.   Δείτε το γράφημά μας για να μάθετε πώς επιλέγεται ο νικητής του βραβείου Ζαχάρωφ.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ