Ομιλίες κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή. Τι είπαν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Γεννηματά και Κουτσούμπας.(φωτο)

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021

15 Δεκεμβρίου 2020

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία ιστορική αναφορά την οποία είμαι σίγουρος ότι εσείς ιδιαίτερα θα εκτιμήσετε. «Τα δημόσια χρήματα, ήτοι αι αξίαι προς την θεραπείαν δημοσίων αναγκών εκπέμπονται εκ των σπλάχνων του έθνους, ως ζωτικά στοιχεία. Συγκεντρούνται εις τα δημόσια ταμεία. Και, διοχετευόμενα εις διαφόρους κλάδους, ζωογονούσιν αυτούς. Διατηρούντα, ούτως, σώας και αβλαβείς τας δυνάμεις της κοινωνίας».

Είναι ο ορισμός του προϋπολογισμού που διατυπώνει ήδη από το 1864 ο Ιωάννης Σούτσος στο «Εγχειρίδιον Δημοσιολογίας», μία από τις πρώτες πραγματείες για την οικονομία στην Ελλάδα, θα λέγαμε πυρήνα αναλλοίωτο και μόνιμα επίκαιρο εδώ και 156 χρόνια. Τα δημόσια έξοδα εξακολουθούν να πηγάζουν από τον κόπο, από τη δουλειά των πολιτών, ώστε με τη συνετή τους διαχείριση να μπορούν να τροφοδοτούν τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας.

Η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προϋπολογισμού του 2021, που σε αυτήν την συγκυρία ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους, εξυπηρετώντας όμως ένα κοινό σκοπό: Από τη μία πλευρά περιλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της πανδημίας. Από την άλλη, συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, ώστε να κατακτηθεί ο εθνικός στόχος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη σταδιακή μείωση των ανισοτήτων και τη διαρκή αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος όλων, σε μία Ελλάδα δημοκρατική που θα παράγει, θα εξάγει και θα ευημερεί.

Θα ήταν ευχής έργο εάν μπορούσαμε τουλάχιστον σε αυτόν τον εθνικό στόχο να συμφωνήσουμε εδώ σε αυτή την αίθουσα, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο ο καθένας πιστεύει ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Γιατί για εμάς, όσο και εάν ενοχλείστε από αυτό, η μείωση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της παράταξης.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία. Στο πρώτο του τρίμηνο -και ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί- επεκτείνονται εφόσον είναι αναγκαίο, και πιστεύουμε ότι θα είναι αναγκαίο, τα μέτρα στήριξης τα οποία η κυβέρνηση έλαβε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020. Ενώ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προωθούνται εκείνες οι μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν τη χώρα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια.

Το εμβόλιο, για το οποίο θα μιλήσω στη συνέχεια, καθίσταται με άλλα λόγια το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής. Και ακριβώς σε αυτόν τον διπλό χαρακτήρα που επιβάλλουν οι συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο φετινός προϋπολογισμός.

Είναι αλήθεια ότι συντάχθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, εν μέσω μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, μίας τεράστιας οικονομικής αναταραχής, με τα στοιχεία να είναι αβέβαια, με το τέλος της κρίσης ακόμα άγνωστο. Είναι όμως ένας προϋπολογισμός σαφής και ειλικρινής.

Πριν από όλα, λοιπόν, οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις, η απασχόληση. Και τέλος, προγραμματίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναπροσανατολίζοντας και αξιοποιώντας το σύνολο, όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών πόρων.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς είναι και ο προϋπολογισμός της πρώτης χρονιάς της νέας δεκαετίας. Έχει, συνεπώς, προσδιορισμένη αλλά και στρατηγική διάσταση. Απαντά και σε τρέχοντα δημοσιονομικά ζητούμενα, απαντά όμως και σε μακροχρόνιες στρατηγικές στοχεύσεις.

Είναι όμως μια δυναμική εξίσωση, όπως είπε και ο Υπουργός, με πολλούς αγνώστους. Η εκτέλεσή του συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο αναπτυξιακός του προσανατολισμός εξαρτάται από την έξοδο από αυτήν. Την έξοδο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Για να το πω διαφορετικά, αποτελεί και αυτός ο προϋπολογισμός μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής εξάλλου στηρίζεται, καθώς χωρίς τις πρωτοβουλίες του 2020, το 2021 θα είχε ξεκινήσει με πολύ βαθύτερη ύφεση, με πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας, με χαμηλότερα εισοδήματα, με πολλά περισσότερα λουκέτα.

Θυμίζω ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η πολιτεία διέθεσε 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε 62 διαφορετικές δράσεις προστασίας του εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας, τα οποία διοχετεύθηκαν στις τρεις κεντρικές προτεραιότητες που εξ αρχής έθεσε η κυβέρνηση: Στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη φροντίδα εργαζομένων και ανέργων, αλλά και στη διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Στο πρώτο μέτωπο, οι έκτακτες δαπάνες για την Υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού Υγείας για το 2019. Επτακόσια-ογδόντα εκατομμύρια, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι 400 τα οποία ισχυρίζεστε. Σταματάτε τους υπολογισμούς σας στον Απρίλιο. Επιμένετε να επικαλείστε στοιχεία που αφορούν μόνο στην πρώτη φάση της κρίσης.

Τα νοσοκομεία μας, για τα οποία τόσες φορές έχουμε μιλήσει, έχουν υποδεχθεί περισσότερους από 7.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά. Και οι κλίνες εντατικής θεραπείας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παραλάβαμε -θα το ξαναπούμε να το ακούσετε- 557 κρεβάτια από εσάς, σήμερα είναι 1.322 και συνεχώς αυξάνονται.

Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή οδηγήθηκαν σε μερική απασχόληση. Έγινε στην ουσία ο καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα. Επαγγελματίες και επιστήμονες ενισχύθηκαν, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται, τα ενοίκια επιδοτούνται και οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παραταθεί.

Φαντάζομαι να μην τα αμφισβητείτε όλα αυτά. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πολιτικής η οποία στήριξε την κοινωνία και την παραγωγική οικονομία. Για την προστασία της απασχόλησης μόνο, διατέθηκαν παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια, για τα επιδόματα σε 373.000 ανέργους δαπανήθηκαν πρόσθετα 300 εκατομμύρια για το Δεκέμβριο. Γι΄αυτό δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα. Διπλασιάσαμε το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Και βέβαια, οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα γίνει με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια σε διάστημα 10 μηνών. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, κυρίως όμως ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενίσχυσαν ήδη 700.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε, δεν είχε την ταχύτητα, να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το κράτος, χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία, άνοιξε το δημόσιο ταμείο και τις χρηματοδότησε απ’ ευθείας. Γι΄ αυτό δεν βρήκατε όμως μια κουβέντα να πείτε.

Λέτε ότι δεν ζούμε εμείς στην πραγματική οικονομία. Για βγείτε λίγο έξω να ρωτήσετε ταξιτζήδες, αγρότες, ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιάτορες, αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Τι είναι αυτοί; Μεγάλες επιχειρήσεις είναι; Το μεγάλο κεφάλαιο ή η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Και κάτι ακόμα, μια έννοια που σας είναι κ. Τσίπρα τελείως άγνωστη: Όλα αυτά έγιναν χωρίς κανένα νέο φόρο. Το ξαναλέω, χωρίς κανένα νέο φόρο. Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες. Αντίθετα, σε ισχύ παραμένει η αλυσίδα των ελαφρύνσεων που κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και -όπως είχα δεσμευτεί προσωπικά- η κατάργησή του για τα μικρά νησιά. Μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, μεγαλύτερο αφορολόγητο. Μείωση του ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα. Και βέβαια η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα, όπως είχαμε δεσμευτεί. Η υποχώρηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, όπως είχαμε δεσμευτεί και όπως δεν ψηφίσατε.

Αποφύγαμε έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έκρηξη της ανεργίας, έστω με μερικές απώλειες στο εισόδημα. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας απέναντι στην πανδημία ήταν πάνω απ’ όλα να θωρακιστεί η απασχόληση. Και πράγματι, ακόμα και τον Αύγουστο με την τεράστια πτώση του τουρισμού, η ανεργία συγκρατήθηκε σχεδόν στα περσινά επίπεδα. Και τα λεφτά; Πώς μπόρεσαν άραγε να χρηματοδοτηθούν τόσες επιχειρήσεις και τόσοι εργαζόμενοι για τόσους μήνες; Όχι προφανώς με το περίφημο «μαξιλάρι» το οποίο επιμένει να επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μοναδική του χρησιμότητα είναι να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη.

Άλλωστε, μόλις πρόσφατα -θα το ξέρετε φαντάζομαι κ. Τσίπρα- τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015 – 2018 αναθεωρήθηκαν. Και ξέρετε τι απέδειξαν; Ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε, εκτός από τη ζημιά που ήδη είχε κάνει, τον δημόσιο πλούτο με 5 δισεκατομμύρια λιγότερα.

Η απάντηση για όλες αυτές τις εφεδρείες που έχει πια στην διάθεσή της η πατρίδα μας βρίσκεται στη νέα αξιοπιστία, την οποία έχει ανακτήσει. Πριν από την επίθεση του κορονοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η αξιοπιστία της οικονομίας άνοιξε από τότε το δρόμο του ευνοϊκού δανεισμού.

Σας ακούγαμε, κ. Τσίπρα, μήνες ολόκληρους σε αυτή την αίθουσα να μιλάτε για την «ύφεση Μητσοτάκη». Να επικαλείστε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 και τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2020 για να ισχυριστείτε το παράλογο: Ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει το κορονοϊός.

Μιλήσατε 65 λεπτά. Τώρα που τα στοιχεία οριστικοποιήθηκαν και απεδείχθη ότι αυτό το οποίο λέγατε ήταν παντελώς ανακριβές, είχατε το θάρρος να πείτε μία συγγνώμη για όλα αυτά τα οποία μας λέγατε; Αυτή είναι η πορεία της ανάπτυξης, μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια. Δείτε το καλά, κ. Τσίπρα. Ξέρω ότι είναι επώδυνο, όχι για εσάς, για την ελληνική κοινωνία. Είναι επώδυνο, αυτή η τραγική εικόνα της χώρας τα τέσσερα χρόνια τα οποία κυβερνούσατε και η μεγάλη απόκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσατε για εθνική ήττα -θα έρθω στη συνέχεια στα εξωτερικά- αυτή είναι η εθνική ήττα της χώρας, προϊόντα των δικών σας καταστροφικών χειρισμών το 1ο εξάμηνο του 2015. Λοιπόν.

Έχω έναν ωραίο πίνακα ακόμη για εσάς, κ. Τσακαλώτε. Δεκαέξι δισεκατομμύρια δανείστηκε αυτή η κυβέρνηση με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Δώστε και αυτό τον πίνακα στον κ. Τσακαλώτο. Να δείτε τι σημαίνει αξιοπιστία.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, για άλλη μία φορά εδώ σε αυτή την αίθουσα, ακούστηκαν ισχυρισμοί οι οποίοι δεν ξέρω πια αν οφείλονται σε κομματική κακοπιστία, σε μεθοδολογική αστοχία σε συνειδητή δημαγωγία ή σε απλή οκνηρία.

Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε, βεβαίως, στους ισχυρισμούς έναν προς έναν. Θα κάνω κάποιες σύντομες παρατηρήσεις. Μας κατηγορείτε για την μεγάλη ύφεση που οφείλεται στις πολιτικές μας, απάντησα ήδη σε αυτό, καθώς και ότι επίσης συνεχίζουμε να αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας. Σας απάντησε ο Υπουργός με απόλυτη σαφήνεια. Υπήρξε έστω και μια χώρα η οποία δεν αναθεωρούσε διαρκώς τις προβλέψεις της κατά τη διάρκεια του 2020; Για συγκρίνετε τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Απριλίου με αυτές που κάνει τώρα. Και σε κάθε περίπτωση, για συγκρίνετε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας -εξαρτημένης από τον τουρισμό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- με την απόδοση άλλων χωρών του νότου, όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας, που την κυβερνάνε οι φίλοι σας οι Podemos. Τρεις μονάδες παραπάνω ύφεση έχει η Ισπανία από ό,τι έχει η Ελλάδα.

Δεύτερον, είπατε ότι το 2020 διαθέσαμε -αν δεν κάνω λάθος- μόλις 6 δισεκατομμύρια, «πού είναι όλα αυτά τα λεφτά για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση, πού είναι αυτά τα λεφτά»; Μόλις η προτελευταία Έκθεση Αξιολόγησης, πριν από τα μέτρα του Δεκεμβρίου, αθροίζει τα μέτρα σε 20,4 δισ. Κάτι το οποίο δηλώνει ότι στα τέλη του Δεκεμβρίου θα φτάσουν στα 24 δισ., 14,7% του ΑΕΠ.

Γιατί, αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα, αυτό που διαπιστώνεται από όλους ακόμα και στις Βρυξέλλες να αμφισβητείται εδώ από κάποιους είτε κοντόφθαλμους, είτε κακοπροαίρετους; Καταθέτω τον σχετικό πίνακα στα πρακτικά.

Δαπάνες υγείας. Μας είπατε ότι τις αυξήσατε 1 δισ. Αλήθεια; Για δείτε λίγο τους προϋπολογισμούς σας: 4,41 δισ. το ’15, 4,37 δισ. το ’16, 4,32 δισ. το ’17, 3,84 δισ. το ’18. Μόλις το προεκλογικό 2019 4 δισ. Αυτά λέγανε οι προϋπολογισμοί σας. Δεν ξέρατε πόσα λεφτά ξοδεύατε; Ενώ σήμερα αυξάνονται στα 4,83 δισ. όταν μάλιστα μέσα στο ’20 έχουμε ήδη κάνει έκτακτες και σημαντικότατες επενδύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενώ παράλληλα εξελίσσεται και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα δωρεών προς τη δημόσια υγεία, το οποίο έχουμε φροντίσει να αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Όσοι, λοιπόν, μιλούν οφείλουν και να θυμηθούν.

Τα ίδια περίπου άκουσα, όχι από σας, αλλά από αρκετούς άλλους ομιλητές, για τα κονδύλια που αφορούν την Πρόνοια και την Παιδεία. Πρόνοια, 3,6 δισ. την τελευταία χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ, 4,2 δισ. η «ανάλγητη» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν νοιάζεται για τους πιο αδύναμους. Παιδεία. 5,3 δισ. εσείς, 5,6 εμείς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που «δεν στηρίζει την δημόσια Παιδεία». Ακόμα, λοιπόν, και σε συνθήκες κρίσης φαίνεται ποιος πραγματικά στηρίζει τη γνώση και κυρίως ποιος είναι πιο κοντά στους αδύναμους. Όποιος κρίνει να μπορεί και να συγκρίνει.

Τέταρτον. Μιλήσατε και πάλι για χαμένες θέσεις εργασίας. Δεν λέτε την αλήθεια. Απαντώ επαναλαμβάνοντας ότι η Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε χώρες με τις λιγότερες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Και τονίζω ότι είμαστε ένα από τα ελάχιστα κράτη με μικρότερη ανεργία τον Σεπτέμβριο του 2020 από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτά τα στοιχεία, προφανώς, δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Αποδεικνύουν ένα πράγμα όμως: Ότι ήταν αποτελεσματική η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης.

Καταθέτω στα πρακτικά μια ανεξάρτητη έκθεση από δύο σημαντικούς ξένους επιστήμονες, «Πώς να προστατεύσετε δουλειές στη διάρκεια του Covid- Μαθήματα από την ελληνική εμπειρία». Δεν τα γράφουμε εμείς αυτά. Δεν τα λένε τα «πληρωμένα, μπουκωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης της “λίστας Πέτσα”». Τα λένε έγκυροι ερευνητές από το εξωτερικό. Διαβάστε το, ίσως μάθετε κάτι ενδιαφέρον.

Θα το ξαναπώ. Για μας η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας. Και θα την πολεμάμε συνεχώς και σε όλα τα μέτωπα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είχα την ελπίδα ότι σήμερα θα συζητούσαμε για την οικονομία με βάση στοιχεία. Και σε ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, η οποία πάντως δεν θα ξεπερνούσε τα όρια. Σχολίασα μόλις τη διαστρέβλωση της αλήθειας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Με λυπεί το γεγονός αλλά είμαι συνηθισμένος πια. Δεν θα έλεγα ότι αιφνιδιάζετε κανέναν. Σίγουρα όχι εμένα.

Αυτό όμως το οποίο θεωρώ ανεπίτρεπτο είναι η ανευθυνότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας βρήκε πάλι την ευκαιρία να ρίξει στην κομματική αρένα ακόμα και τα εθνικά μας ζητήματα. Ξανά τη λάθος στιγμή, ξανά με τον λάθος τρόπο.

Ξέρετε πολύ καλά ότι για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο ενημερώνω την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά ενημερώνω κατ’ ιδίαν και τους πολιτικούς αρχηγούς. Και θεωρώ ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορείτε να έχετε μία πλήρη εικόνα των κινήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, να μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και -όσο αυτό είναι εφικτό- να διαμορφώνεται μία ενιαία εθνική στρατηγική.

Ας απαντήσω, λοιπόν, σε όλα αυτά τα οποία άκουσα σήμερα και από εσάς, κ. Τσίπρα, και από εσάς κα Γεννηματά, με αφορμή την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ήττα», «τραγωδία», «Βατερλό», χρησιμοποιήσατε ορολογία πολύ έντονη, όχι μόνο εσείς και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι μίλησαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Λοιπόν, οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν και αποτυπώνονται στα συμπεράσματα είναι σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδος και της Κύπρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Είπατε ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Κάνετε λάθος. Διευρύνεται η λίστα των κυρώσεων προς άτομα και οντότητες όταν αυτές παρανομούν. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αμφισβητείτε. Αλλά ταυτόχρονα γίνεται και κάτι πολύ σημαντικό: Εξουσιοδοτείται για πρώτη φορά, είναι κάτι που πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αξιολογήσουν συνολικά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Και να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, μέτρα μέσα στα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και τομεακές κυρώσεις αλλά και η επαναξιολόγηση της Τελωνειακής Ένωσης, εάν εκτιμηθεί ότι θίγονται συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την διατύπωση μέχρι σήμερα δεν την είχαμε πετύχει ποτέ.

Θέλω όμως να εξηγήσω και ορισμένες αλήθειες, τις οποίες εσείς πρώτα απ’ όλα κύριε Τσίπρα, που έχετε καθίσει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «έχετε διαπραγματευτεί σκληρά προς όφελος της χώρας με απτά αποτελέσματα» θα πρέπει να τα γνωρίζετε: Στα ευρωπαϊκά όργανα δεν επικρατούν ποτέ οι εθνικές επιλογές με τρόπο απόλυτο, όσο σωστές και αν είναι αυτές, αλλά η κοινή συνισταμένη των προτεραιοτήτων όλων των κρατών-μελών.

Γι’ αυτό ακριβώς και η ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώνεται με αργούς ρυθμούς, πιο αργούς ενδεχομένως από αυτούς που θα επιθυμούσαμε. Κινείται -όπως έχω πει- σαν ένα βαρύ υπερωκεάνιο που όταν όμως καταλήξει σε μια πορεία, αυτή πάλι δεν πρόκειται να την αλλάξει εύκολα.

Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι ότι η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνει. Χθες, δεν άκουσα να το σχολιάζετε καθόλου στην ομιλία σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την εφαρμογή σημαντικών στοχευμένων κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση. Και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Erdogan ότι η Τουρκία είναι σήμερα ολοένα και πιο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον.

Ως προς τις διμερείς μας σχέσεις, η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Δεν έχει αλλάξει: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.

Είπατε, κ. Τσίπρα, ότι για πρώτη φορά είπα στη συνέντευξη Τύπου ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Το έχω πει τουλάχιστον δέκα φορές. Αλλά ακόμα μια φορά, εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία, επιμένετε να διαστρεβλώνετε τα λεγόμενά μου. Έχω πει πολλές φορές ότι ο κεντρικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, να πέσουν οι τόνοι. Και ότι οι κυρώσεις ή ακόμα καλύτερα η απειλή κυρώσεων, είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία, με τα δικά της βήματα, σε μια αλλαγή συμπεριφοράς. Και επιμένω ακριβώς σε αυτή τη θέση.

Είναι η θέση την οποία εξ αρχής υπερασπίστηκα. Είναι η θέση την οποία έχω αναπτύξει επανειλημμένως στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Είναι η θέση για την οποία σας έχω ενημερώσει κατ’ ιδίαν στις συναντήσεις τις οποίες έχουμε. Και είναι η μόνη πολιτική η οποία μπορεί πραγματικά να αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς για την πατρίδα μας.

Διότι αν προσέξετε τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου τι λέει; Επιμένει – «insist» στα αγγλικά είναι το ρήμα στο επίσημο κείμενο- στην άμεση και ομαλή επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση -επαναλαμβάνω, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης- για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα, από το σημείο που σταματήσαμε τις διερευνητικές τον Μάρτιο του 2016. Αυτό επιδιώκουμε ως Ελλάδα.

Παρέχεται, λοιπόν, η ευκαιρία στη γειτονική χώρα να αποδείξει αν πραγματικά εννοεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν. Η Τουρκία πολλές φορές μας είχε πει ότι θα μας προσκαλούσε για διερευνητικές συζητήσεις και όμως το αποτέλεσμα ήταν, δυστυχώς, διαφορετικό από αυτό που προσδοκούσαμε.

Και το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένες κυρώσεις που αφορούν οντότητες και φυσικά πρόσωπα και με την απειλή τομεακών κυρώσεων. Αυτό δεν συνέβαινε εάν δεν κάνω λάθος τον Οκτώβριο, κ. Τσίπρα και κα Γεννηματά. Έτσι δεν είναι; Δεν είχαμε διεύρυνση της λίστας για πρόσωπα και οντότητες. Τώρα καταφέραμε και το εξασφαλίσαμε αυτό.

Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε αλλάξει στάση. Η Τουρκία είναι αυτή η οποία αντιλαμβάνεται ότι η πίεση σταδιακά αυξάνει. Και εύχομαι και ελπίζω αυτή η πίεση να είναι αυτή που θα οδηγήσει τελικά την Τουρκία σε μια αλλαγή συμπεριφοράς.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών. Και, γιατί όχι, αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε στο πώς θα καταλήξουμε σε διεθνές διαιτητικό όργανο, στην Χάγη δηλαδή, για να μπορέσουμε να λύσουμε οριστικά, προς όφελος και των δυο λαών, αυτή την εκκρεμότητα που πηγαίνει πίσω 40 χρόνια.

Αυτή, λοιπόν, ήταν η θέση της χώρας, αυτή παραμένει η θέση της χώρας. Διευκρινίζω, όμως, ότι εθνικά θέματα είναι και αυτά τα οποία αφορούν την υγεία και την πρόοδο της οικονομίας. Στη συγκεκριμένη Σύνοδο η Ελλάδα έπαιξε το δικό της ρόλο ώστε να μπορέσει να οριστικοποιηθεί -έχει περάσει λίγο ως υποσημείωση αυτό στα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως αναπαρήχθησαν στην Ελλάδα- οριστικοποιήθηκε σε αυτή τη Σύνοδο η τεράστια χρηματοδότηση την οποία έχει εξασφαλίσει η χώρα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Και προφανώς αυτή η χρηματοδότηση, όταν οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο, δεν ήρθε με την Ελλάδα αδιάφορη. Ήταν παρούσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γι’ αυτό και εξασφαλίσαμε αυτό το σημαντικό πακέτο οικονομικής στήριξης. Γιατί είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, την οποία εμπιστεύονται οι ευρωπαίοι εταίροι και γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των μεγάλων αλλαγών, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και των σημαντικών επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στην πατρίδα μας.

Η εθνική πολιτική -και το ξέρετε καλά- ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει με μία Σύνοδο. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει αυτούς τους 17 μήνες που είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας είναι πολύ σημαντικό: Δύο σημαντικές συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο και μία συμφωνία με την Αλβανία να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για να λύσουμε οριστικά την οριοθέτησή μας. Εσείς γιατί δεν τα κάνατε αυτά, κ. Τσίπρα; Γιατί δεν τα κάνατε τέσσερα χρόνια; Δεν προφτάσατε θα μου πείτε πάλι, ε; Δεν προφτάσατε.

Εσείς που κατηγορείτε αυτή την κυβέρνηση για υποχώρηση, είστε ο ίδιος που δεν κουνήσατε ούτε ένα πιόνι. Μάλλον κουνήσατε ένα συγκεκριμένο και θυμόμαστε ακόμα τις επιπτώσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Βεβαίως, τη συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι διευρύναμε. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι διευρύναμε τις συμμαχίες μας, με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαμορφώνοντας ένα τόξο χωρών που έχουν ευθυγραμμισμένα συμφέροντα και βλέπουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το ίδιο οπτικό πρίσμα.

Μου έκανε όμως ιδιαίτερη εντύπωση, κ. Τσίπρα, κάτι το οποίο είπατε στην ομιλία σας θέλοντας να μου ασκήσετε κριτική: Ότι δήθεν μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο δεν χειρίστηκα καλά τη σχέση μας με τη Γερμανία.

Διαβάζω, λοιπόν, ακριβώς τι είπατε, ακριβώς: «Όταν σας είπαμε τον Αύγουστο, φέτος, όταν υπογράψατε την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία», σωστά, αυτή έγινε τον Αύγουστο του 2020, «ότι έπρεπε την ίδια στιγμή να εξασφαλίσετε ότι η Γερμανία δεν θα απομακρυνθεί από τις θέσεις μας, μας αγνοήσατε και πάλι. Πήγατε στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο και μας είπατε πόσο καλά πάνε οι ελληνογερμανικές σχέσεις και για τέσσερις μήνες μετά είχαμε τη Γερμανία απέναντί μας στο θέμα των κυρώσεων». Κύριε Τσίπρα, το ’19 πήγα στο Βερολίνο, όχι το ’20. Μα είναι δυνατόν; Τι άλλο να σας πω δηλαδή; Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τον βαθμό της ανευθυνότητάς σας. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι μια φράση την οποία χρησιμοποιεί η έφηβη κόρη μου: «Ό,τι να ‘ναι». Ό,τι να ‘ναι έρχεστε και λέτε σε αυτή την αίθουσα.

Ανακαλύψατε ταξίδι το 2020 που έγινε το 2019. Εάν απολύσετε τους λογογράφους σας εγγυώμαι προσωπικά ότι θα ενταχθούν σε στήριξη, στο Ταμείο Ανεργίας, αλλά είναι αδιανόητο αυτά τα πράγματα να λέγονται στην Εθνική Αντιπροσωπεία από τέως Πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατανοώ τον εκνευρισμό σας αλλά όταν μου απευθύνεστε θα προτιμούσα να απευθύνεστε στον πληθυντικό και όχι στον ενικό.

Επιτρέψτε μου όμως και μια ακόμα διάσταση. Κύριε Τσίπρα, εκτός από εταίροι στο ΝΑΤΟ, εκτός από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε πάνω από όλα -και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα- Έλληνες πατριώτες. Δεν προσβλέπουμε μόνο στη στήριξη των φίλων μας, στηριζόμαστε στους εαυτούς μας, στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας. Και αυτή είναι μια θεώρηση που διατρέχει το σύνολο της πολιτικής μας, ειδικά της αμυντικής, για την οποία δεν είπατε πολλά πράγματα, καθώς προφανώς δεν φαίνεται να ανήκει καν στο φάσμα των δικών σας προτεραιοτήτων.

Είμαστε διαφορετικοί σε αυτό, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περιέγραψα με σαφήνεια μια εθνική ασπίδα για την Ελλάδα. Με νέο εξοπλισμό, νέο προσωπικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι σε λίγες μέρες υπογράφεται εδώ στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, τα οποία θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από τη Γαλλία. Ο Υπουργός Άμυνας θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως το κάνει πάντα εξάλλου, για τον υπόλοιπο σχεδιασμό μας -προφανώς σε κλειστή συνεδρίαση. Ποτέ ξανά ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά.

Η χώρα μας, όπως έχω δεσμευτεί, θα αποκτήσει επίσης νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, drones, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Θα ανανεωθεί ο οπλισμός του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ σε βάθος πενταετίας, όπως έχω δεσμευτεί, το έμψυχο δυναμικό όλων των κλάδων θα ενισχυθεί με 15.000 επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων, όπως και με νέους αξιωματικούς.

Για όλα αυτά έχει συγκεκριμένες προβλέψεις και ο φετινός προϋπολογισμός. Στην Άμυνα πλησιάσει τα 5,5 δισ., αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2019. Μόνο οι αμοιβές των στελεχών μας θα είναι αυξημένες κατά 370 εκατομμύρια. Για την άμυνα της πατρίδας εμείς προωθούμε 105 προγράμματα, αξίας 11,5 δισ. Εσείς είχατε δρομολογήσει, και αυτό με μεγάλη δυσκολία, μόλις 54, αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων.

Λυπάμαι πραγματικά, κ. Τσίπρα, που το κόμμα σας και εσείς προσωπικά, σε αυτές τις στιγμές, όταν έρχεστε και μας εγκαλείτε να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία, δεν τολμάτε και δεν έχετε το θάρρος να ψηφίσετε αυτά τα κονδύλια. Δεν υποστηρίζετε σήμερα -να το ακούσει ο ελληνικός λαός καλά- δεν υποστηρίζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση σε αυτή την αίθουσα, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Ποια είναι η εξήγηση που δίνετε γι’ αυτό; Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι άλλες, οι αριστερές φωνές; Από τη μια πατριωτικός τσαμπουκάς και από την άλλη αδράνεια ως προς την πραγματική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά να δηλώνετε «παρών» όταν είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα, έτσι λέγεται αυτό.

Αυτός όμως φαίνεται ότι είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κόμματα της Εθνικής Αντιπροσωπείας τους Έλληνες με το εθνόσημο στη στολή. Αλλά και η διαφορετική οπτική με την οποία χειριζόμαστε τα αμυντικά ζητήματα. Αυτή η κυβέρνηση θεωρεί τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις συμπαραστάτες της διπλωματίας της χώρας. Ισχυρούς και παράλληλους πυλώνες μίας ευρύτερης εθνικής στρατηγικής και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γι’ αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στην ίδια διαδικασία και όταν ήμασταν σε μία εποχή που δεν μπορούσε κανείς από εμάς να φανταστεί τι θα μας ξημέρωνε το 2020, είχα πει ότι ο προϋπολογισμός του 2020 πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά: Από τη μία πλευρά να συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την οικονομική πρόοδο και από την άλλη να πλαισιώνει τον ρεαλισμό του παρόντος με την αισιοδοξία για το αύριο.

Σε αυτό το χρόνο που μεσολάβησε βιώσαμε τεκτονικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο αλλά και μεγάλες προκλήσεις στη χώρα μας. Δεν θα άλλαζα όμως καθόλου την ουσία αυτής της ομιλίας που εκφώνησα πριν από ένα χρόνο, ούτε καν τη διατύπωση. Διότι τα ζητούμενα παραμένουν τα ίδια: Προστασία της κοινωνίας και δυναμική ανάπτυξη με ρεαλισμό και προοπτική.

Το 2021 ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% και ακόμα υψηλότερη άνοδο το 2022 όταν θα έχουμε υπερκαλύψει πια την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε η παγκόσμια πανδημία το 2020. Τους τρεις πρώτους μήνες της νέας χρονιάς όμως θα εξακολουθήσουν να μας συνοδεύουν -όπως είπα- και οι παρεμβάσεις του κράτους για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών της πανδημίας. Όπως σας ξαναείπα και όπως είπε και ο Υπουργός, έχουν προϋπολογιστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το αποθεματικό. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας ταχύτερα από αυτό το οποίο ίσως κάποιοι εκτιμούν. Αλλά έχουμε στην άκρη για να στηρίξουμε την κοινωνία, τους χαμηλόμισθους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και βέβαια το εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα τονωθεί με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και, όπως είπαμε, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021. Όλα αυτά κοστολογούνται στα 1,6 δισεκατομμύρια.

Το νέο Πρόγραμμα Προσλήψεων 100.000 ανέργων για τους οποίους επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες θα απορροφήσει 322 εκατομμύρια. Ενώ για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας, αυτά τα δάνεια του Προγράμματος «Γέφυρα» τα οποία είναι δάνεια που δεν έχουν ακόμη «κοκκινίσει»- ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα – έχουν εγγραφεί κονδύλια ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ.

Δίπλα όμως σε αυτή τη δέσμη επεκτείνονται και άλλα μέτρα τα οποία δοκιμάστηκαν με επιτυχία. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για όσους θα βρεθούν σε προσωρινή αναστολή ή σε μερική απασχόληση. Το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οποίο, κα Γεννηματά, δεν είναι, μην το ξαναπείτε αυτό, «μισή δουλειά, μισός μισθός». Μην το ξαναπείτε, είναι παντελώς ανακριβές. Μπορεί να είναι μισή δουλειά σε ώρες αλλά είναι σχεδόν το 100% του μισθού σε απολαβές. Λοιπόν, δεν είναι «μισή δουλειά μισός μισθός». Είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικά επιτυχημένο, χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έσωσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Και βέβαια θα συνεχίσουμε τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ώστε να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις μας. Έχω πλήρη αίσθηση και εγώ και το οικονομικό επιτελείο και ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Ανάπτυξης, του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στο λιανεμπόριο και πόσο επώδυνο είναι να πρέπει να κρατήσουμε κλειστό ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής μας δραστηριότητας επειδή αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί.

Θέλω όμως να κάνω τη σύγκριση, ότι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πράξαμε νωρίτερα το σωστό. Βλέπετε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχεδόν όλες, οι οποίες έσπευσαν στις αρχές Δεκεμβρίου να απελευθερώσουν την οικονομική δραστηριότητα, άρον-άρον τώρα αναγκάζονται να ξανακλείσουν για τα Χριστούγεννα, επειδή βλέπουν δυστυχώς αυτό το οποίο γνωρίζαμε πάντα: Ότι τελικά η διάδοση του ιού σχετίζεται με το συνολικό επίπεδο της κινητικότητας στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία.

Μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς το Υπουργείο Ανάπτυξης ήρθε και θέσπισε τη ρύθμιση του click away, παράδοση εκτός, την οποία με τόσο μεγάλη ευκολία λοιδορήσατε σε αυτή την αίθουσα.

Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε το λιανεμπόριο να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου μπορεί. Και δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό. Διότι ποια είναι η εναλλακτική; Πείτε μου ποια είναι η εναλλακτική την οποία προτείνετε; Να ανοίξουν τα καταστήματα; Αυτό θέλετε; Το προτείνετε; Να ανοίξουν τα καταστήματα; Έχετε κάποια άλλη πρόταση ή να παραμείνουν τελείως κλειστά; Διότι εγώ δεν έχω ακούσει από εσάς που σπεύδετε εδώ πέρα να κατακεραυνώσετε την κυβέρνηση εάν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική.

Ακούω κι εγώ με ενδιαφέρον αυτήν την επιχειρηματολογία, την άκουσα και από τον κ. Παφίλη, ότι η παράδοση εκτός -το click away- ευνοεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα απαντήσω με δύο επιχειρήματα.

Πρώτον, ξέρω κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι οι ίδιοι είπαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Δεύτερον, θα πρέπει να αντιληφθούμε, κυρίες και κύριοι, ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει. Και εάν πιστεύετε ότι μπορούμε να πάμε κόντρα στις παγκόσμιες τάσεις της οικονομίας -εσείς ίσως του ΚΚΕ το πιστεύετε, εξάλλου έχετε κάνει καριέρα 80 χρόνια πιστεύοντας αυτά- η μεγάλη πλειοψηφία δεν το ασπάζεται.

Είναι μία ευκαιρία και για τις μικρές και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου. Και υπάρχουν κεφάλαια διαθέσιμα για να το κάνουν. Διότι οι επιχειρήσεις που δεν θα το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, σας διαβεβαιώνω ότι την επόμενη ημέρα θα βρεθούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Χρησιμοποιήσαμε, λοιπόν, ένα εργαλείο καινούργιο. Μέχρι στιγμής η εικόνα που έχω είναι ότι δουλεύει καλά στην αγορά. Διευκολύνει και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κατάρρευσης των εταιρειών διανομής, των εταιρειών κούριερ, οι οποίες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πράξη στις πολύ αυξημένες παραγγελίες. Τα νούμερα τα οποία άκουσα από τον Υπουργό Ανάπτυξης είναι ότι από εκεί που είχαμε 100.000 πακέτα την ημέρα φτάσαμε σχεδόν στις 500.000. Και ναι, είναι μία ανάσα, μία ανακούφιση για το λιανεμπόριο το οποίο σήμερα δοκιμάζεται.

Αλλά θα παρακαλούσα πάρα πολύ, εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση σε αυτή την αίθουσα και αντί να περιορίζεστε σε εύκολες αντιπολιτευτικές κορώνες, εάν είχατε κάποια διαφορετική πρόταση, εδώ πέρα είμαστε να την ακούσουμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή έχουμε και έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, και εστιάτορες αλλά και μαγαζάτορες, είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το Οικονομικό Επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης: Για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους, αυτές που θα μείνουν κλειστές στις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%. Επαναλαμβάνω, ατά 80%.

Και αυτό φαντάζομαι είναι «αντικοινωνικό μέτρο», είναι «για το μεγάλο κεφάλαιο», έτσι δεν είναι; Δεν είναι για τους μικρομεσαίους οι οποίοι αγωνιούν για το πώς θα πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Το 60% λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσω, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Εάν πληρώνεις 1.000 ευρώ ενοίκιο, θα πληρώσεις 200 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα, η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ, 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η επίθεση του Covid, παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, παρά αυτή τη ρητορική ότι έχουμε αποτύχει παντού, η Ελλάδα αλλάζει. Και αναρωτιέμαι πραγματικά, κ. Τσίπρα, πόσο εναρμονισμένος είστε με το αίσθημα της κοινωνίας όταν λέτε ότι έχουμε αποτύχει στα πάντα: Στην οικονομία, στην υγεία, στα εθνικά. Έχω την εντύπωση ότι όσο πιο πολύ δυσκολεύει η κατάσταση εντός του κόμματός σας, τόσο αυξάνετε τους τόνους της καταστροφολογίας.

Είπατε και κάτι το οποίο προσωπικά με ενόχλησε. Είπατε ότι η Ελλάδα ήταν «άτυχη», είναι «άτυχη» που έχει αυτή την κυβέρνηση. Στις 7 Ιουλίου δεν ρίξαμε ζάρια, δεν στρίψαμε το νόμισμα, επέλεξαν οι Έλληνες πολίτες αυτή την κυβέρνηση. Δεν προέκυψε με κάποιον άλλον τρόπο. Και νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αυτό είναι που μας πιστώνουν. Και βλέπουν οι Έλληνες πολίτες, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη κατά εννέα θέσεις, κατά έξι θέσεις στο δείκτη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Μιλήσατε για «εμπιστοσύνη» και για «καταστροφή», για «αποτυχία». Οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες έρχονται και επενδύουν μέσα στην κρίση στην Ελλάδα, έρχονται να επενδύσουν σε μια αποτυχημένη χώρα; Η Microsoft έρχεται να επενδύσει σε μία αποτυχημένη χώρα; Η Pfizer έρχεται να επενδύσει σε μία αποτυχημένη χώρα;

Οι ελληνικές επενδύσεις, που κινητοποιούν σημαντικά κεφάλαια, σήμερα είχαμε σημαντική ανακοίνωση μεγάλης ελληνικής εταιρείας για επένδυσης αιχμής στον τομέα των μπαταριών. Αυτές οι επενδύσεις γίνονται σε μια αποτυχημένη χώρα; Αυτοί οι επενδυτές, οι οποίοι σήμερα έρχονται να διακινδυνεύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, το κάνουν για να χάσουν λεφτά ή γιατί πιστεύουν ότι αυτή η χώρα έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας;

Και ξέρετε και κάτι, κ. Τσίπρα και κα Γεννηματά; Όταν συνομιλούμε με τους επιχειρηματίες οι οποίοι έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα βεβαίως στέκονται στην πολιτική σταθερότητα, στο μακροοικονομικό περιβάλλον, στη μείωση της γραφειοκρατίας. Το σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα όμως δεν είναι αυτό. Είναι το ταλέντο των ανθρώπων μας.

Είναι το γεγονός ότι όταν έρχονται μεγάλες εταιρείες και ψάχνουν, παραδείγματος χάρη, εξειδικευμένους σε data science βρίσκουν από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια εξαιρετικούς απόφοιτους, τους οποίους μπορούν να προσλάβουν. Και είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη δουλειά την οποία κάνουν.

Τώρα μάλιστα όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση και σε μια άλλη δεξαμενή συμπολιτών μας. Είναι οι 500.000 συμπολίτες μας οι οποίοι έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Και για πρώτη φορά έχουμε ενδείξεις ότι αυτό το brain drain, το οποίο τόσο μας πόνεσε και τόσο μας πλήγωσε, αρχίζει και αντιστρέφεται.

Όταν μιλούσα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, ο οποίος θέλει να επεκτείνει τη δραστηριότητα της Pfizer στη χώρα μας, γιατί είναι τόσο ικανοποιημένος από το πρώτο στάδιο της επένδυσης που έχει κάνει, μου έλεγε ότι σχεδόν 1 στα 4 βιογραφικά από αυτά τα οποία εξετάζει η εταιρεία είναι από Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Όλοι αυτοί σε μια «αποτυχημένη χώρα» θέλουν να γυρίσουν, κ. Τσίπρα; Όταν παίρνεις την απόφαση, υπαρξιακή απόφαση για όσους από μας την έχουμε πάρει, να γυρίσουμε στην πατρίδα μας, δεν το κάνουμε μόνο για τη δουλειά, για τις απολαβές, για τα φορολογικά κίνητρα τα οποία προσφέρει αυτή η κυβέρνηση. Το κάνουμε και για έναν λόγο ακόμα, πολύ πιο βαθύ: Ότι τελικά πιστεύουμε στις προοπτικές της χώρας. Είμαστε αισιόδοξοι για την πατρίδα μας. Αντιπαρερχόμαστε τη μιζέρια και το σκοτάδι και πιστεύουμε ότι πράγματι, αυτή η δεκαετία για την πατρίδα μας μπορεί να είναι μια δεκαετία πολύ-πολύ καλύτερη.

Έχουμε, λοιπόν, πάρα πολλές ανακοινώσεις ξένων επενδύσεων. Αύριο θα υπάρξει ακόμα μια πολύ σημαντική ανακοίνωση ξένης εταιρείας η οποία θέλει να έρθει να επενδύσει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Λίγη υπομονή, θα ανακοινωθεί αύριο από μένα και τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, του ‘21 δεν είναι μια απλή παράθεση αριθμών. Δεν είναι ούτε μία σύγκριση μεγεθών. Είναι μία συμπύκνωση προτεραιοτήτων. Είναι η σύνοψη των προγραμματικών μας κατευθύνσεων. Και παρά την εγγενή αβεβαιότητα στην εκτέλεσή του, η οποία συναρτάται απόλυτα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, είναι ένα ακόμα τολμηρό βήμα για τον μετασχηματισμό της εθνικής οικονομίας.

Γιατί αυτή η χρόνια εκκρεμότητα μετατρέπεται, πλέον, σε επίκαιρη αναγκαιότητα. Έχει έρθει πια η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα βιώσιμο, μακρόπνοο, σαφές παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα την καταστήσει ισχυρή, σε ένα δύσκολο, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ένα μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις ανεξάντλητες δυνάμεις της, θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους.

Η κυβέρνηση διαθέτει ένα συνεκτικό σχήμα προτάσεων από 16 καταξιωμένους επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Πισσαρίδη. Μερικές φορές όταν σας ακούω να μιλάτε για την έκθεση Πισσαρίδη αναρωτιέμαι: Την έχετε διαβάσει; Την έχετε πραγματικά διαβάσει; Γιατί αυτά τα οποία λέτε για την έκθεση Πισσαρίδη είναι αυτά τα οποία φαντάζεστε ότι θα έπρεπε να λέει η έκθεση Πισσαρίδη για να υιοθετήσετε τα δικά σας αφηγήματα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Μα, αυτά για τα οποία μιλάτε δεν αναφέρονται στην έκθεση Πισσαρίδη. Εγώ θα ήθελα πραγματικά -και θα το κάνουμε αυτό- να καθίσουμε σε μια συνεδρίαση στη Βουλή να δούμε κεφάλαιο-κεφάλαιο, πρόταση-πρόταση, αυτά τα οποία λέει η έκθεση Πισσαρίδη -αυτό ισχύει και για εσάς κ. Τσίπρα και για εσάς κα Γεννηματά- να δούμε τελικά πού διαφωνούμε σε αυτά τα οποία λέγονται. Και πόσο νεοφιλελεύθερες είναι τελικά αυτές οι πολιτικές οι οποίες παρουσιάζονται σε αυτό το κείμενο.

Είναι προτάσεις τεκμηριωμένες, δοκιμασμένες από τη διεθνή εμπειρία. Θέλω να καταθέσω την έκθεση στα πρακτικά. Θέλετε να της προσδώσετε ιδεολογικά πρόσημα. Θέλετε να ετοιμάσετε, είδα, αντι-εκθέσεις, αν το κατάλαβα καλά. Υπάρχει τώρα «αντι-έκθεση Πισσαρίδη». Τι ακριβώς είναι η «αντι-έκθεση Πισσαρίδη»; Γιατί πρέπει να είναι «αντί» στην έκθεση Πισσαρίδη; Γιατί δεν μπορείτε να πάρετε την έκθεση Πισσαρίδη και να πείτε, «με αυτά συμφωνώ, με αυτά διαφωνώ»; Όλα αντί πρέπει να είναι; Άσπρο δηλαδή εμείς, μαύρο εσείς; Μα θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με αυτή τη λογική; Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας;

Βάζετε ταμπέλες σε κάτι το οποίο αγνοείτε και στο κάτω-κάτω μιλάτε για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει πάρει Νόμπελ. Εσείς θα πάρετε το Νόμπελ αυθαιρεσίας και άγνοιας με όλα αυτά τα οποία λέτε.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η έκθεση αυτή δεν ταυτίζεται με το κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι όμως μια σημαντική παράλληλη συμβολή. Συμμερίζεται ένα κοινό πρόταγμα. Ποιο είναι αυτό; Η αύξηση των εισοδημάτων, η μεγέθυνση της παραγωγικότητας και η μείωση των ανισοτήτων.

Αυτά τα συμμεριζόμαστε με την έκθεση Πισσαρίδη, όπως συμφωνούμε με πολλές, όχι με όλες, τις προτάσεις της. Η χώρα μας πρέπει επιτέλους να προσελκύει επενδύσεις με κίνητρο όχι το χαμηλό μισθολογικό κόστος, αλλά την υψηλή απόδοση της εργασίας στην Ελλάδα.

Και ποιος μπορεί να διαφωνεί με αυτό; Ποιος θα πει «όχι» σε προτάσεις της μείωσης της φορολογίας στους μισθούς; Εσείς το είπατε βέβαια. Δεν υπάρχει ένας οικονομολόγος -εκτός από κάποιους νεομαρξιστές ίσως που κινούνται στον κύκλο των επαφών του κ. Τσακαλώτου- ο οποίος να μην ισχυρίζεται ότι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι η φορολόγηση της μισθωτής εργασίας. Και ερχόμαστε και τη μειώνουμε. Εσείς λέτε ότι διαφωνούμε. Όχι, πρέπει να είναι πολύ υψηλές οι εργοδοτικές εισφορές κατά την άποψή σας.

Ποιος θα πει «όχι» στην αποκομματικοποίηση του Δημοσίου; Στις ψηφιακές εφαρμογές οι οποίες κάνουν πιο εύκολη και πιο διαφανή την επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη; Αποτυχία και εκεί, ε; Αποτυχία στις 770 υπηρεσίες οι οποίες έχουν βγει στο διαδίκτυο. Εσείς δηλαδή κάνατε επανάσταση στην ψηφιακή πολιτική, με τον κ. Παππά υπεύθυνο για τη διαστημική πολιτική. Λοιπόν, για να μην τα ξεχνάμε και αυτά. Τι κάνατε εσείς ακριβώς για να ψηφιοποιήσετε διαδικασίες στο Δημόσιο;

Αλλά ας μην συγκρίνουμε πολιτικές και αποδόσεις. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι μία σωστή επιλογή; Προστασία της οικογένειας. Θίξατε τα ζητήματα της ισότητας των φύλων, της περιορισμένης συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Όλα αυτά αναφέρονται στην έκθεση Πισσαρίδη. Δεν την έχετε διαβάσει καν. Λοιπόν, υπάρχει μία διαφωνία στο εάν πρέπει ο δεύτερος πυλώνας του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος να είναι κεφαλαιοποιητικός ή όχι. Να το συζητήσουμε. Εκεί καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες.

Αλλά εάν η αντιπολίτευση στέκεται απέναντι σε αυτή τη βασική φιλοσοφία, τότε πρέπει εδώ, εκτός από τις αμυντικές δαπάνες τις οποίες δεν υπερψηφίζετε, να πείτε συγκεκριμένα ότι καταψηφίζετε και τις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από αυτόν τον προϋπολογισμό: Τον διπλασιασμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τις επιδοτήσεις 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Να βγείτε και να το πείτε. Τις αποζημιώσεις των κατοίκων που επλήγησαν από τις θεομηνίες, δεν τις στηρίξατε. Για πρώτη φορά κυβέρνηση κινήθηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα για να καλύψει τις πολύ μεγάλες οικονομικές ζημιές που υπέστησαν συμπολίτες μας στη Θεσσαλία. Και δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι εκεί για να το μάθετε αυτό. Δύο τηλέφωνα εάν κάνετε, θα διαπιστώσετε ποια είναι η αλήθεια.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είχα πει στην αρχή ότι ο φετινός προϋπολογισμός κλείνει τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και μας προετοιμάζει για τα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος. Και το όχημα σε αυτή τη νέα προσπάθεια αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Είναι ένα σχέδιο φιλόδοξο, το οποίο θέλει να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας, χρηματοδοτώντας από ευρωπαϊκά, από εθνικά κεφάλαια, από ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη 7ετία, με τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες.

Άκουσα την κα Γεννηματά να αναφέρεται εκτενώς στις προτάσεις της για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Αλλά θέλω να θυμίσω, κα Γεννηματά, ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης δεν είναι ό,τι σκεφτούμε και όποια παροχή θέλουμε πάμε και τη βάζουμε μέσα. Έχει πολύ συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να σεβαστούμε. Δεν τις άκουσα. Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενίσχυση της εργασίας. Προφανώς, αλλά δεν είπατε αυτά, άλλα είπατε. Ιδιωτικές επενδύσεις -σε αυτό αναφερθήκατε- μέσα από ένα συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας…

Φώφη Γεννηματά: Δεν μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, λέω αυτά που άκουσα. Λέω αυτά που άκουσα. Προς την παραγωγή, προς τις εξαγωγές, προς την καινοτομία. Οι κατευθύνσεις αυτές δεν αποτελούν έναν καταμερισμό τεχνικού χαρακτήρα. Έχουν σαφές πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο: Συνεκτικότερη κοινωνική πολιτική, μια πιο αποτελεσματική πολιτική πρόνοιας μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο μέσα από τη μεγέθυνση της οικονομίας και μέσα από τις επενδύσεις σε τομείς αιχμής.

Η ψηφιοποίηση δεν εξοικονομεί μόνο δημόσιους πόρους, εξυπηρετεί τον πολίτη και μετατρέπει τη χώρα μας, για πρώτη φορά, σε ένα κέντρο νεοφυούς δραστηριότητας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Και η πράσινη μετάβαση δεν είναι ένας απρόσωπος τίτλος, είναι μια πολύπλευρη δράση με πολλούς κερδισμένους. Ελάχιστα πράγματα είπατε. Κάνατε κάποιες αναφορές, από υποχρέωση θα έλεγα σχεδόν, στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά όταν έπρεπε να τοποθετηθείτε για την ουσία του θέματος, είπατε «όχι» στη γενναία απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να κλείσει τις μονάδες καύσης λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία.

Η πράσινη μετάβαση, λοιπόν, είναι μια ολοκληρωμένη δράση η οποία βοηθάει την ποιότητα ζωής, την εθνική οικονομία, προσελκύει καινούργιες επενδύσεις. Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα μιας τέτοιας δράσης που μειώνει το λογαριασμό του νοικοκυριού για δαπάνες που έχουν να κάνουν με τη θέρμανση και την ψύξη. Δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας, στηρίζει την ελληνική βιομηχανία, συμβάλλει στη συνολική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Είδα, κ. Υπουργέ, ότι εξαντλήθηκαν τα σχετικά κονδύλια για την Ήπειρο μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα κινητοποιήσουμε όσους παραπάνω πόρους μπορούμε και αν τα καταφέρουμε και παραπάνω από τα 3 δισεκατομμύρια που έχουμε βάλει στην άκρη για τα επόμενα τρία χρόνια, για να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα. Γιατί είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι εξαιρετικά επιτυχημένο. Αυτό νομίζω ότι αποδεικνύει κιόλας ότι στη λογική μας, αυτή η κυβέρνηση δεν έμεινε προσκολλημένη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Δικαιώσαμε την πολιτική μας πεποίθηση ότι ναι, μπορεί το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν αρμονικά. Ότι πρέπει να έχουμε περισσότερο κράτος εκεί που το χρειαζόμαστε, όπως στην Υγεία, όπως στην Πρόνοια, λιγότερο κράτος εκεί που δεν το χρειαζόμαστε. Παραδείγματος χάριν, στην οικονομική δραστηριότητα.

Δείχνουμε στην πράξη ότι η φιλελεύθερες ιδέες μπορούν να εναρμονιστούν με την κρατική παρέμβαση, αρκεί να υπάρχει σαφής οριοθέτηση ρόλων και κοινή πυξίδα για το γενικό συμφέρον.

Και βέβαια ο προϋπολογισμός αξιοποιεί επίσης και το άυλο κέρδος το οποίο προέκυψε στη διάρκεια της πανδημίας. Επιταχύνει τη λύση χρόνιων προβλημάτων. Για παράδειγμα, το «σαράκι» των εκκρεμών συντάξεων. Είναι μια ιστορία που ταλανίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, στο υπουργείο Εργασίας, στην έκδοση νέων συντάξεων, η οποία δεν νομίζω ότι αμφισβητείται από κανέναν. Έχουμε ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, όπως είχαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην απονομή παλιών συντάξεων. Αυτό αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή. Και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε προκειμένου να εκκαθαρίσουμε και να αποδώσουμε παλιές συντάξεις οι οποίες σήμερα εκκρεμούν και ταλαιπωρούν πολλούς συμπολίτες μας.

Πριν τον κορονοϊό η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση ήταν έννοιες σχεδόν άγνωστες. Τώρα, παρά τα αρχικά προβλήματα, αποτελούν χειροπιαστές κατακτήσεις. Είδα ότι σπεύσατε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να ασκήσετε κριτική στο Υπουργείο Παιδείας όταν έπεσε ένας server της Cisco στο Λονδίνο. Τώρα, όμως, δεν άκουσα κανένα σχόλιο για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που μπορεί εν μέσω πανδημίας να έχει όλα τα τμήματα, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, σε ψηφιακές τάξεις. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της χώρας.

Γιατί αγανακτείτε; Είχαμε άλλη επιλογή; Όταν τα σχολεία είναι κλειστά -και είναι κλειστά γιατί μας υπέδειξαν οι ειδικοί να είναι κλειστά- το δεύτερο καλύτερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να παρακολουθούν μαθήματα ψηφιακά.

Λοιπόν, στον τομέα της έρευνας, και κλείνω κ. Πρόεδρε γιατί κι εγώ πήρα πολύ χρόνο. Οι επιστήμονές μας δημιούργησαν με τη στήριξη του κράτους το πρώτο ελληνικό rapid test κορονοϊού, το οποίο σύντομα θα διατεθεί στην αγορά.

Όλα αυτά αποτελούν όπλα της χώρας στη διάρκεια της μάχης κατά του κορονοϊού, αλλά και μετά από αυτή. Όπως θα είναι και κατά την περίοδο του εμβολιασμού, μέχρι να ξημερώσει πραγματικά η επόμενη μέρα της πανδημίας. Μια μέρα που μας αξίζει, μπορεί να είναι πιο φωτεινή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού. Είναι μία ακόμα πρωτόγνωρη πρόκληση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία. Υπάρχει, όμως, η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.

Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Υπουργός Υγείας, οργανώνει και εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού ώστε η θωράκιση κατά του κορονοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου. Με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Εκατομμύρια εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Είναι μια πάρα-πάρα πολύ σύνθετη άσκηση αυτή. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ίσως να δώσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer και μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε.

Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε αυτή την άσκηση. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, όπως θα αξιοποιήσουμε και κάθε τρόπο επικοινωνίας. Γι’ αυτό και δεν μιλάμε για καμπάνια, αλλά μιλάμε για εκστρατεία.

Θα ζητήσουμε τη συνδρομή όλων των ειδικών, επιστημόνων, φορέων, Επιμελητηρίων, της Εκκλησίας, των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα έχουν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα κλείνονται τα ραντεβού, ειδικά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας αυτή την πολύ μεγάλη άσκηση με επιτυχία.

Προσοχή όμως, η απειλή του Covid θα καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του ελληνικού πληθυσμού. Και όπως γνωρίζετε, στα πιο πολλά εμβόλια υπάρχουν δύο κύκλοι άμυνας. Γι’ αυτό και η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο. Και όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας.

Σε λίγα εικοσιτετράωρα, λοιπόν, ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά αυτή τη φορά όντως την αρχή του τέλους. Και την ουσία της αποδίδει πλήρως μία και μόνο λέξη: Ελευθερία. Έτσι θα ονομάσουμε την επιχείρηση αυτή, «Επιχείρηση Ελευθερία».

Ελευθερία να ζούμε και να δημιουργούμε υγιείς, απελευθερωμένοι από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας. Ελευθερία να επιστρέψουμε και να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας. Ελευθερία να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος.

Κλείνω με ένα κάλεσμα: Τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τον κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. Αλλά και το εμβόλιο αύριο είναι στο χέρι σας να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας να τη χτίσουμε με ενότητα, με σχέδιο και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά, καλές γιορτές, πάνω απ’ όλα με υγεία.

Ευχαριστώ πολύ.

Αλ. Τσίπρας: «Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη» Ομιλία προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλ. Τσίπρα, στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F670621910293962%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κ. Γεννηματά, που κατέληξε -μεταξύ άλλων που είπε- με την ανάγκη να υπάρξει -μετά από αλλαγή των συσχετισμών, βεβαίως, αυτό είναι εύλογο ο καθένας να το προσδοκά και για το κόμμα του- μια άλλη κυβέρνηση, να υπάρξει η προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Θεωρώ ότι είναι εύλογο αυτό. Γιατί; Γιατί αν μου ζητούσαν να βρω μια λέξη για να χαρακτηρίσω όχι μονάχα τον προϋπολογισμό, για να χαρακτηρίσω την διαχείριση όλων των κρίσιμων ζητημάτων της περιόδου που αφορούν τους πολίτες -και της πανδημίας και της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων- για να χαρακτηρίσω την κυβέρνηση συνολικά, η λέξη αυτή θα ήταν μία: Αποτυχία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Αποτύχατε, κύριε Μητσοτάκη. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, των μικρομεσαίων ιδιαίτερα, στη στήριξη της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, σε μια στιγμή μεγάλης αγωνίας για όλους τους Έλληνες πολίτες. Κι όχι μόνο αποτύχατε, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχετε χάσει κι εντελώς τον έλεγχο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Κι αυτό ξέρετε δεν κρύβεται, ούτε με προπαγάνδα, ούτε με φτηνούς αντιπερισπασμούς, ούτε με τεχνάσματα.

Τις τελευταίες μέρες, τόσο εσείς ο ίδιος όσο όμως και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, εμφανίζεστε στον δημόσιο λόγο σαν να τα έχετε χαμένα, εντελώς και επικίνδυνα, θα έλεγα, χαμένα. Εμφανίζεστε με έναν λόγο που δίνει την εντύπωση ότι είστε εκτός πραγματικότητας, να σέρνεστε πίσω από το δόγμα του «βλέποντας και κάνοντας», που σε περιπτώσεις κρίσιμες, όπως αυτές που βιώνει η χώρα τούτη την ώρα, εξασφαλίζει ένα πράγμα, τη μία αποτυχία να διαδέχεται την άλλη και να διαδέχεται μία ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη, τόσο όμως που η αποτυχία σας τείνει να μετατρέπεται σε τραγωδία για χιλιάδες ανθρώπους.

Είναι σοκαριστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας δείχνετε να βρίσκεστε, τόσο εσείς, όσο και οι υπουργοί σας, όσο όμως και πολλοί εκ των βουλευτών σας που ανέβηκαν σε αυτό το βήμα, το πόσο δεν εννοείτε να αισθανθείτε αυτό που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και βιώνει η χώρα. Συμπεριφέρεστε σαν να ζείτε σε κάποια άλλη χώρα, σαν να κυβερνάτε μια άλλη χώρα. Μιλάτε από αυτό εδώ το βήμα οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας ή τον προϋπολογισμό του 2001 και όχι τον προϋπολογισμό του 2021. Λες και δεν έχουμε καθημερινά, από τα μέσα του Νοέμβρη, μια εκατόμβη νεκρών. Λες και δεν έχουμε στρατιές ανέργων και επισφαλών εργαζομένων. Λες και δεν αναμένουμε -αν δεν έχουμε ήδη- χιλιάδες «λουκέτα» στην αγορά. Λες και δεν γυρίσατε μόλις προχθές από τις Βρυξέλλες με τη μεγαλύτερη διπλωματική αποτυχία της χώρας τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα μετά από ένα εξάμηνο απίστευτης κλιμάκωσης των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω από αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πρώτα απ’ όλα, κύριε Μητσοτάκη, χαίρομαι που γυρίσατε. Διότι ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει, πριν από λίγο καιρό, ότι αν δεν πάρετε κυρώσεις που θα «δαγκώνουν», δεν θα γυρνούσατε πίσω, θα μένατε στις Βρυξέλλες. Ήταν τότε που έλεγε και λέγατε άλλα από αυτά που λέτε σήμερα. Δεν λέγατε ότι οι κυρώσεις δεν είναι ούτε σκοπός ούτε αυτοσκοπός. Ήταν τότε που πανηγυρίζατε, μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ότι τον Δεκέμβρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει φρένο στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Και ήρθε ο Δεκέμβρης, και όχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη, αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη, δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε τον πήχη. Κι όταν βγήκατε έξω από αυτήν τη Σύνοδο, δώσατε την εντύπωση ότι ήσασταν σε κάποια άλλη σύνοδο, όχι στη συγκεκριμένη. Ανέμελος και στην Ελλάδα με την πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη με την Τουρκία και τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Κι αντί να πείτε στον ελληνικό λαό δυο λόγια για το τι πραγματικά συμβαίνει, όπως του το πιστώνω ότι πραγματικά προσπάθησε να το κάνει ο υπουργός σας των Εξωτερικών προχθές, από αυτό εδώ το βήμα, στη Βουλή, τι μας είπατε εσείς; Μας είπατε ότι έγινε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός. Κανένα βήμα προς τα εμπρός δεν έγινε. Το αντίθετο, έγιναν τεράστια βήματα προς τα πίσω. Χτες μας λέγατε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, σήμερα έρχεστε να μας πείτε πως δεν γινόταν αλλιώς με τον συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων, λίγο πολύ ότι ο Ερντογάν είναι σαν την πανδημία και την οικονομική κρίση, είναι σαν φυσική καταστροφή, που δεν μπορεί να αποτραπεί και να αποφευχθεί.

Όταν όμως εμείς, κύριε Μητσοτάκη, και εγώ, πριν ακριβώς έναν χρόνο, σας ζητούσα να βάλετε το θέμα των κυρώσεων στο τραπέζι, μετά από την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, σφυρίζατε αδιάφορα τότε και οι υπουργοί σας έλεγαν δημόσια ότι δεν αποτελεί αυτό στρατηγική σας προτεραιότητα. Το θέσατε εφτά μήνες μετά, με μεγάλη καθυστέρηση. Όταν σας έλεγα και σας λέγαμε να διατηρήσετε ανοιχτούς τους διαύλους με την Τουρκία, την κρίσιμη περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, και να πρωταγωνιστήσετε στον ευρωτουρκικό διάλογο ώστε να υπάρξει ευκαιρία για διερευνητικές, εσείς πανηγυρίζατε ότι είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν σας είπαμε τον Αύγουστο, όταν υπογράψατε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ότι έπρεπε την ίδια στιγμή να εξασφαλίσετε ότι η Γερμανία δεν θα απομακρυνθεί από τις θέσεις μας, μας αγνοήσατε και πάλι. Πήγατε στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο και μας είπατε πόσο καλά πάνε οι ελληνογερμανικές σχέσεις και για τέσσερις μήνες μετά είχαμε τη Γερμανία απέναντί μας στο θέμα των κυρώσεων. Πήγατε στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, όπου διαπιστώσατε «απόλυτη συμφωνία στη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».

Τι θέση πήρε η Γαλλία, την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής, εσείς που εξασφαλίσατε τη στρατηγική σύγκλιση και συμφωνία με τη Γαλλία απέναντι στην Τουρκία; Τι απέγινε η αμυντική συμφωνία; Τι θέση πήραν άλλοι, παραδοσιακοί μας σύμμαχοι, οι χώρες του Νότου, η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες με τις οποίες παλεύαμε τόσα χρόνια να χτίσουμε τη Σύνοδο του Νότου, που τόσο εύκολα εσείς αγνοήσατε;

Σας ζητήσαμε, όταν το τουρκικό ερευνητικό έφτασε έξι μίλια από το Καστελόριζο, να προχωρήσετε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης. Κύριε Μητσοτάκη, λέω, όταν το τουρκικό ερευνητικό έφτασε στα έξι μίλια, αμφισβητώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα, έξι μίλια έξω από το Καστελόριζο, σας ζητήσαμε να κάνετε πράξη αυτό που είχε αναγγείλει ο υπουργός των Εξωτερικών σας, τη μέρα της συζήτησης εδώ στη Βουλή, για την επικύρωση της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το είχε προαναγγείλει, την επέκταση στα δώδεκα μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης, και έβγαιναν για αυτό που εσείς είχατε προαναγγείλει, διάφοροι άλλοι Υπουργοί σας, όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας με σκαιότατους όρους και χαρακτηρισμούς περί εθνικισμού. Ή δεν είναι έτσι; Μας αγνοήσατε και πάλι. Και αναρωτιέμαι τι θα πράξετε αν η προκλητικότητα αυτή, μετά από την τελευταία εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής, γενικευτεί.

Εντέλει, θα ήθελα -και το λέω με ειλικρινή αγωνία- να μας εξηγήσετε στην ομιλία σας ποια όπλα χρησιμοποιήσατε στην προσπάθειά σας, στη Σύνοδο Κορυφής, να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της. Ακούστε, κύριε Μητσοτάκη, το 2021 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μια χρονιά μεγάλων διεργασιών και ανακατατάξεων. Θα είναι, ενδεχομένως, μια χρονιά που μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση του Κυπριακού και για την προσφυγή στη Χάγη.

Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω ότι η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας αν συνεχίσετε έτσι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από διεργασίες που την αφορούν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εθνική στρατηγική. Ούτε κι εμείς θα δεχθούμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα είναι εκεί για να επικυρώσει εκ των υστέρων τις όποιες αποφάσεις σας.

Και θέλω να με ακούσετε καλά σ’ αυτό που θα πω. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στον τόπο, αυτό που ονομάζουμε ευρύτερη προοδευτική δημοκρατική παράταξη και σήμερα και πάντα ήταν και είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ χωρίς εκβιασμούς. Αλλά, κύριε Μητσοτάκη, το λέω με απόλυτη σαφήνεια: δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε συζήτηση για αποστρατικοποιημένα νησιά, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο. Σας το λέω να κανονίσετε την πορεία σας.

Περιμένουμε, έστω και τώρα, τη στοιχειώδη αυτοκριτική και την επιστροφή σε μια στρατηγική για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Περιμένουμε να μας παρουσιάσετε και μια σοβαρή, συγκροτημένη στρατηγική για τον αμυντικό μας σχεδιασμό και τα εξοπλιστικά, που τόσο καιρό δεν έχετε παρουσιάσει. Πώς να σας εμπιστευθούμε λοιπόν και να υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες μετά από όλα αυτά; Προσέξτε. Δεν καταψηφίζουμε την αύξηση των δαπανών, αλλά και δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή χωρίς συνεννόηση, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, ήταν αναγκαίο να αναφερθώ σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Θα ήθελα να σας πω να μην ποντάρετε ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει ή θα συγχωρέσει την αποτυχία σας και στα εθνικά θέματα επειδή περνάει δύσκολες μέρες τώρα, επειδή ζει μέσα στον φόβο και στην ανασφάλεια λόγω της πανδημίας. Είναι φυσικό τούτη την ώρα το μυαλό όλων μας, της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να είναι πρωτίστως στη διαχείριση της πανδημίας και στην αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας. Αλλά και αυτά τα ζητήματα είναι κρίσιμα. Και νομίζω ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα προδιαγράψουν σε πολύ σημαντικό βαθμό το μέλλον της θέσης και του ρόλου της χώρας μας σε μια δύσκολη περιοχή.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, έρχομαι στα της πανδημίας. Η χώρα μετρά πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες νεκρούς. Και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι σχεδόν τρεις χιλιάδες νεκρούς έχουμε τον τελευταίο μήνα, από τις αρχές Νοέμβρη. Από εκεί που ήμασταν παράδειγμα θετικό, γίναμε παράδειγμα προς αποφυγή. Και το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι πώς συνέβη αυτή η μεταβολή. Πώς αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, συνέβη αυτή η εξέλιξη; Θα μου πείτε; Εγώ θα σας θέσω κάποια ερωτήματα.

Ήταν αποτέλεσμα άραγε μόνο της μεταδοτικότητας του ιού; Και ακόμα χειρότερα, ήταν αποτέλεσμα της επιπολαιότητας των Ελλήνων, όπως προσπαθείτε να μας πείσετε; Εσείς, ως Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ως πρωθυπουργός δεν έχετε καμία απολύτως ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη, για τις χαμένες ζωές; Ναι, προφανώς η παγκόσμια πανδημία ήταν επόμενο ότι θα χτυπούσε και την Ελλάδα. Προφανώς και δεν μπορούσαμε να μηδενίσουμε τις δραματικές της επιπτώσεις. Αλλά πήρατε όλα τα μέτρα κι όταν έπρεπε κι όταν είχατε την ευκαιρία, για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε;

Τα κάνατε, εν τέλει, όλα τόσο καλά ώστε να δικαιολογείται και ο ενθουσιασμός των υπουργών σας για τον αριθμό των νεκρών μας;

Και πιο συγκεκριμένα, κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι αλήθεια ότι επί μήνες μετά τα θετικά πρώτα αποτελέσματα θαυμάζατε τον εαυτό σας για την πρώτη φάση αντί να θωρακίσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντί να δώσετε δυνατότητα για μαζικά και δωρεάν τεστ στο πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάσετε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε τον τουρισμό επιπόλαια και δίχως σχέδιο; Δεν είναι αλήθεια ότι πέσατε έξω, όπως είπαν και άλλοι υπουργοί σας; Δεν είναι αλήθεια ότι αγνοήσατε ακόμα και προτάσεις και προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, ακόμα και την επιστολή εννέα κορυφαίων επιστημόνων μεταξύ των οποίων και του κυρίου Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, που εσείς τον τοποθετήσατε; Από τον Μάρτιο σας προειδοποιούσαν ότι θα έρθει δεύτερο lockdown και σας ζητούσαν να εκπονήσετε σχέδιο για εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, σχέδιο για μαζικά τεστ, για σκανάρισμα του πληθυσμού. Δεν είναι αλήθεια αυτό; Τι κάνατε εσείς;

Δεν είναι αλήθεια ότι είχατε έξι μήνες για να προχωρήσετε σε μια ουσιαστική ενίσχυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά εσείς επιλέξατε να μην προχωρήσετε σε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού; Δεν είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν αφεθεί να δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής γιατροί και νοσηλευτές αβοήθητοι, χωρίς ενίσχυση; Δεν είναι αλήθεια ότι δεν πληρώνετε ούτε τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, όπως σας καταγγέλλουν;

Δεν είναι αλήθεια, τέλος, ότι διαρκώς επί έξι μήνες, ενώ δεν τα κάνατε όλα αυτά, επιρρίπτατε την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες; Έντεκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες σε αυτήν τη χώρα, μόνο μία ευθύνη δεν υπήρξε ποτέ, η δική σας πολιτική ευθύνη. Ή μήπως όλα αυτά δεν είναι αλήθεια;

Ακόμη και όταν εσείς, κύριε Μητσοτάκη, σε μια στιγμή ανεμελιάς, όπως μας είπατε μετά, σπάσατε ο ίδιος το lockdown και τους αυστηρούς κανόνες, ακόμα και τότε δεν σκεφτήκατε να ζητήσετε μια συγγνώμη. Τόσο απλό θα ήταν, όχι μετά από μια βδομάδα. Να ζητήσετε μια συγγνώμη, να πείτε -έστω και γι’ αυτό το μικρό, εγώ θα πω, δεν θα πω ότι ήταν κακούργημα- αναλαμβάνω μια φορά στη ζωή μου και εγώ ως πρωθυπουργός μια ευθύνη να πω έκανα λάθος. Μόνο τρέχατε.

Όχι, κάθε άλλο. Δεν λέω να κρεμάσουμε κανέναν. Λέω να έχει το θάρρος να βγει στον ελληνικό λαό και να πει «αναλαμβάνω την ευθύνη», να βγει και να πει «έκανα λάθος». Τόσο απλό είναι.

Προσέξτε όμως. Το πρόβλημα δεν είναι όταν κάνει κανείς λάθος. Το πρόβλημα είναι όταν θέλει να κρύψει το λάθος. Το πρόβλημα είναι όταν τρέχατε επί μια βδομάδα και παίρνατε τηλέφωνα τους καναλάρχες για να μην δείξουν μια φωτογραφία, αλλά δεν παίρνατε τηλέφωνα τους κλινικάρχες για να ανοίξουν τις κλινικές και να υπάρξουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και κλίνες για περιστατικά Covid, ούτε τον ΕΟΔΥ να κάνει περισσότερα τεστ. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Και, επίσης, το πρόβλημα, μιας και με ρωτάτε, είναι σε σύγκριση με τη στάση που είχατε όλοι σας όλο το προηγούμενο διάστημα και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βγήκε και έλεγε σε διάγγελμά του στον ελληνικό λαό, απευθυνόμενος πάλι στους διαρκώς επικίνδυνους και διαρκώς κατακρινόμενους σε αυτήν την κοινωνία νέους ανθρώπους, λέγοντάς τους «η ανεμελιά είναι ανευθυνότητα». Και μετά από μια βδομάδα βγήκε να πει «ανεμελιά». Γι’ αυτό ασκώ κριτική και είναι πολιτική κριτική.

Και ξέρετε κάτι; Θέλω να το επαναλάβω αυτό. Για μένα είναι κρίσιμο θέμα. Το κρίσιμο θέμα για την ανευθυνότητα της ανεμελιάς δεν είναι μια φωτογραφία ή μια κακή στιγμή. Η ανευθυνότητα για την οποία σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι για έξι μήνες δεν φροντίσατε να ενισχύσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για έξι μήνες δεν φροντίσατε να αραιώσετε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για έξι μήνες δεν φροντίσατε να κάνετε προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για έξι μήνες δεν φροντίσατε να συνταγογραφήσετε τα τεστ ώστε να μπορεί ο πληθυσμός να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα τεστ. Γι’ αυτό σας κατηγορούμε για ανευθυνότητα.

Όμως, κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα ήθελα να μου επιτρέψετε και κάτι ακόμα. Αν κατηγορώ τον κ. Μητσοτάκη για ανευθυνότητα, τον κατηγορώ ταυτόχρονα και για κάτι ακόμα πιο σημαντικό ίσως, για έλλειψη κατανόησης. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη σε ένα διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό να μιλά και να λέει ότι έχει εικόνα και κατανοεί ότι υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι –λέει- από το μισθό τους. Και μια άλλη στιγμή άκουσα πάλι τον κ. Μητσοτάκη σε συνέντευξή του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο να λέει ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, ότι θα έχουμε πολύ γρήγορη ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, διότι με την πανδημία οι Έλληνες δεν μπορούν να ξοδέψουν και αποταμιεύουν. Με την πανδημία οι Έλληνες αποταμιεύουν!

Αναρωτιέμαι, κύριε Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ποια χώρα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης και εσείς; Κυβερνά την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο; Σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό; Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι όλη η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτή τη στιγμή όχι απλά είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, από την ανεργία τους, από την αδυναμία πρόσβασης σε ένα εισόδημα είναι εξαρτημένοι. Και καταλαβαίνω ότι και αυτοί που είναι μισθωτοί και άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι όχι μόνο δεν αποταμιεύουν, αλλά ακόμα και οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, θα σας πω εγώ, που δεν έχουν δει περικοπές όπως στην κρίση του 2009, ακόμα και αυτοί βλέπουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις τούτη την ώρα. Και ο μισθός ή η σύνταξη που παίρνουν δεν είναι για αποταμίευση. Σπαταλιέται στις πρώτες είκοσι μέρες του μήνα. Σας κατηγορώ, λοιπόν, και για ανευθυνότητα και για έλλειψη κατανόησης.

Και για να τεκμηριώσω τα λεγόμενά μου περί του ελλείμματος κατανόησης, θα ασχοληθώ με τις προβλέψεις σας για την οικονομική κρίση την περίοδο μετά την έναρξη της πανδημίας. Στην αρχή μας λέγατε ότι όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση, αλλά η Ελλάδα θα κινηθεί πάνω από το μηδέν, θα έχει δηλαδή οριακή ανάπτυξη. Μετά μιλάγατε για ύφεση 4%. Και πάντοτε μας λέγατε ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι το αγγλικό γράμμα «V». Δηλαδή ό,τι απώλειες θα έχουμε φέτος, το 2020, θα τις αναπληρώσουμε το 2021. Αυτό μας λέγατε.

Εσείς ο ίδιος, κύριε Μητσοτάκη, λέγατε τον Απρίλη σε συνέντευξή σας στην Καθημερινή: «Η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα απ’ όσο θα είναι η ύφεση του 2020». Το καταθέτω στα Πρακτικά για να μην λέτε πάλι ότι δεν καταθέτω στα Πρακτικά.

Και λίγο μετά από αυτή τη συνέντευξη, εσείς ήσασταν που πανηγυρίζατε ότι τα πήγαμε εξαιρετικά καλά στο δεύτερο τρίμηνο, γιατί η ύφεση ήταν μόνο 14%. Και τελικά είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο!

Προχθές, βέβαια, ο υπουργός των Οικονομικών μας είπε ότι σε επίπεδο  εννεαμήνου η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν στην πραγματικότητα σε επίπεδο εννεαμήνου είμαστε στην τέταρτη χειρότερη θέση της Ευρωζώνης. Και τώρα με τη δική σας πρόβλεψη για ύφεση 10,5% το 2020, αναμένεται να είμαστε σίγουρα από τους τελευταίους στην Ευρώπη, αν όχι οι χειρότεροι, πράγμα που είναι και το πιο πιθανό.

Οι προβλέψεις σας λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη και κύριε Σταϊκούρα, ήταν άλλα αντ’ άλλων. Κι όταν οι αριθμοί τις διαψεύδουν αυτές τις προβλέψεις, εσείς διαψεύδετε τους αριθμούς.

Το βασικό σας επιχείρημα όμως ποιο είναι; «Δεν γινόταν αλλιώς»! Μα, ακούστε. Εγώ δεν θα σας ασκούσα κριτική αν πέφτατε έξω μια δυο μονάδες στην εκτίμηση της ύφεσης. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι μιλάμε πάνω κάτω για την ίδια τάξη μεγέθους και ότι έχετε επίγνωση της κατάστασης.

Όμως, προσέξτε. Προβλέπατε ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση 4%. Ξέρετε τι σημαίνει, τι σήμαινε αυτό; Μακράν τη μικρότερη ύφεση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί τον Μάιο, πριν αναθεωρηθούν επί τα χείρω τα στοιχεία, η Κομισιόν εκτιμούσε ότι τη μικρότερη ύφεση στην Ευρώπη θα την έχει το Λουξεμβούργο με 5,4% και εσείς λέγατε ότι εμείς θα έχουμε 4%. Την ίδια στιγμή βέβαια, η Κομισιόν εκτιμούσε τότε 9,7% ύφεση. Τελικά θα κλείσουμε στο 10,5%.

Δεν γίνεται, λοιπόν, η Κομισιόν τον Μάιο να προβλέπει λογικά και εσείς να είστε εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, να έχετε απόλυτη άγνοια του κινδύνου. Και λέω του κινδύνου, διότι το 10,5% ύφεση είναι καταστροφή, δεν είναι ένα νούμερο. Είναι καταστροφή εφάμιλλη της δύσκολης περιόδου 2010-2014 που πέρασε η χώρα, όταν έχασε το 1/4 του ΑΕΠ της και 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χειρότερη χρονιά της περιόδου 2010-2014 ήταν το 2011 -σας θυμίζω- όταν πιάσαμε ύφεση 9%, όχι 10,5%.

Μας λέτε βέβαια, «η πανδημία φταίει για όλα, δεν φταίμε εμείς». Μα, πανδημία υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η Ελλάδα όμως είναι ουραγός και ουραγός σε όλα: και στην ύφεση και στα μέτρα οικονομικής στήριξης που παίρνετε και στην ανεργία -ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων- και στην απώλεια εισοδήματος και στα λουκέτα στην αγορά. Εσχάτως, δυστυχώς και στους θανάτους. Παντού ουραγοί είμαστε. Και αυτό, ξέρετε, δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό είναι η αποτυχία σας.

Το μόνιμο επιχείρημά σας είναι ότι κάνετε ό,τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το λέτε αυτό αναφορικά με τα μέτρα στήριξης. Ψέμα και αυτό. Ας δούμε, όμως, τι κάνουν στην Ευρώπη για να δούμε και τους λόγους για τους οποίους είμαστε ουραγοί στην ύφεση. Γιατί υπάρχει εξήγηση για όλο αυτό και υπάρχουν ευθύνες.

Με βάση τα στοιχεία, λοιπόν, που δηλώνονται από τους εθνικούς ανεξάρτητους δημοσιονομικούς φορείς κάθε ευρωπαϊκής χώρας -για την Ελλάδα είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και το Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο- ας δούμε τη σύγκριση αναφορικά με το πόσα δαπάνησαν για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας οι ευρωπαϊκές χώρες.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Θα δούμε, λοιπόν, ότι η χώρα μας είναι δέκατη έβδομη στις ευρωπαϊκές χώρες στα δημοσιονομικά μέτρα που πήρε, ενώ ακόμα χειρότερη, δέκατη ένατη, σε ό,τι αφορά τα μέτρα ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η χώρα μας ήταν στην προτελευταία θέση σε δαπάνες για την υγεία, που έγιναν μετά την έναρξη της πανδημίας. Μας είπατε ότι αυτό έγινε γιατί δεν είχατε επικαιροποιήσει τα στοιχεία από τον Απρίλιο. Μάλιστα! Και είπατε «τώρα πανηγυρίζουμε», διότι μετά την επικαιροποίηση, φτάσατε στην όγδοη θέση από το τέλος. Με μια μικρή λεπτομέρεια όμως, ότι όλες οι άλλες χώρες που βρίσκονται κάτω -οι άλλες επτά χώρες- ούτε αυτές έχουν επικαιροποιήσει στοιχεία από τον Απρίλη, ενώ εσείς τα επικαιροποιήσατε τώρα για να γίνουμε από προτελευταίοι, όγδοοι από το τέλος. Άρα, πιθανότατα ούτε καν προτελευταίοι. Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι και στις δαπάνες για την υγεία είμαστε.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Θέλετε κι άλλες συγκρίσεις με την Ευρώπη; Καμία εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα. Επιστρεπτέα ενίσχυση που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησής τους όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στην Τσεχία. Επιδότηση της ανεργίας με οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών, όπως κάνουν πολλές χώρες της Ευρώπης, με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς. Το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στην Γαλλία, στην Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%.

Να λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί η Ελλάδα φιγουράρει στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στην ύφεση. Δεν είναι η πανδημία, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Και προσέξτε, σε μια Ευρώπη που κατάλαβε έγκαιρα τι συμβαίνει, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2009 και δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις χώρες -και στην Ελλάδα- να δαπανήσουν χωρίς περιορισμούς, χωρίς το Σύμφωνο Σταθερότητας και με πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης. Και εσείς το αρνείστε αυτό και βεβαίως γι’ αυτό φέρνετε διψήφια ύφεση. Γι’ αυτό σας λέμε λοιπόν ότι αποτύχατε, αποτύχατε δομικά.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτή η αποτυχία δεν θα είναι επιβλαβής μόνο για το σήμερα. Είναι ωρολογιακή βόμβα και για το αύριο της οικονομίας και του τόπου. Διότι στο τέλος της ημέρας, όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια της υγείας, το χρέος μας θα έχει φτάσει στο 210% του ΑΕΠ, 210%!

Η εμμονή σας, λοιπόν, στις υφεσιακές πολιτικές θέτει σε κίνδυνο όλα όσα με πολύ κόπο πετύχαμε τα περασμένα χρόνια. Η επόμενη μέρα, ξέρετε, δεν θα είναι στο ίδιο προστατευμένο περιβάλλον, στο οποίο κινείστε σήμερα.

Σπεύδω να απαντήσω στο ερώτημα που θα έχετε πολλοί. Μας λέτε «μα, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα έρθει, αν κάνουμε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δαπανήσουμε». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτήν και θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει ξανά, αν κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και αρχίσει και πάλι να ακριβαίνει ο δανεισμός.

Και τότε -ακούστε με λίγο προσεκτικά- οι περιβόητες αγορές, όσο και αν τις καλοπιάνετε με υποσχέσεις ή και με μέτρα ακραία, νεοφιλελεύθερα, θα αρχίσουν πάλι να κοιτάνε τι; Τον λόγο χρέους προς το ΑΕΠ. Και ο παρονομαστής, ξέρετε, το ΑΕΠ είναι εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος.

Με την πολιτική σας, λοιπόν, τώρα χάνουμε μια τεράστια ευκαιρία να τον συγκρατήσουμε αυτό τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, ευκαιρία ακριβώς επειδή δεν υπάρχει Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν υπάρχει περιορισμός για πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφό σας. Τεράστια ευκαιρία!

Και να σας δώσω ένα παράδειγμα για να σας εξηγήσω, γιατί είναι η μεγαλύτερη ανοησία αυτό που λέγεται ότι «αν δαπανήσουμε, θα σώσουμε τη χρεοκοπία», ενώ συμβαίνει το αντίστροφο.

Τι έγινε την περίοδο 2010-2014; Δεν έχουμε εμπειρία ως κόμματα, ως πολιτικές δυνάμεις; Δεν έχουμε αποκτήσει μια συλλογική εμπειρία και γνώση; Τι έγινε; Οι υφεσιακές πολιτικές και η περιστολή των δημοσίων δαπανών, που επιβλήθηκε από την τρόικα βεβαίως τότε, είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το χρέος από το 124%, που ήταν με την έναρξη της κρίσης το 2010, στο 180% του ΑΕΠ. Από το 124% στο 180% μέσα σε λίγα χρόνια!

Η διαφορά, βεβαίως, είναι ότι ενώ τότε, το 2010, η χώρα είχε ήδη εκτροχιαστεί και η τρόικα ήταν εδώ με τις γνωστές εμμονές της, ίσως και εκδικητική απέναντι στην Ελλάδα και υπαγόρευε πολιτικές, σήμερα εσείς όχι μόνο δεν έχετε την τρόικα πάνω από το κεφάλι σας, αλλά έχετε -προσέξτε!- δυνατότητες που δεν είχε καμία άλλη κυβέρνηση στον τόπο από τη Μεταπολίτευση και μετά. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ας πω από την είσοδο της χώρας στο ευρώ και μετά.

Στον προϋπολογισμό αυτό έχουμε μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό -οι εποχικοί εργαζόμενοι θα περάσουν Χριστούγεννα χωρίς ένα ευρώ, τα είπε η κυρία Γεννηματά πριν- τους εποχικά εργαζόμενους συνολικά, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους μακροχρόνια άνεργους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους αγρότες, τους μισθωτούς.

Για να μην σας αδικήσω, βεβαίως, προβλέπετε και μία αύξηση. Πού; Στα έσοδα που θα λάβετε, λέει, από τη φορολογία. Προβλέπετε 3,5 δισεκατομμύρια περισσότερα. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να γίνει αυτό από μία ελληνική κοινωνία που είναι καταχρεωμένη.

Φέρνετε, λοιπόν, έναν προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή, μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που προσπαθεί μόνη της να τα βγάλει πέρα απέναντι στην πανδημία, σε υποχρεώσεις που «τρέχουν», στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά τους, στο μαγαζί τους.

Και θα ήθελα, κύριε Μητσοτάκη, μιας και είχατε έρθει κάποια στιγμή σ’ αυτό εδώ το βήμα να μας κάνετε μάθημα για το τι είναι μεσαία τάξη, προσδιορίζοντας την από την αμφίεση και τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις, να σας πω ειλικρινά ότι αυτή η μεσαία τάξη, που τάχα τόσο πολύ σας ενδιέφερε προεκλογικά, είναι αυτοί που ζουν από τον μισθό τους. Είναι αυτοί που ξυπνούν κάθε πρωί και δουλεύουν από το σπίτι, έχοντας το νου τους αν τα παιδιά τα βγάζουν πέρα με την τηλεκπαίδευση, γιατί χρειάζονται δύο και τρεις υπολογιστές ταυτόχρονα. Είναι αυτοί που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους και το τηλέφωνό τους χτυπάει κάθε μέρα από τους προμηθευτές και από τις τράπεζες. Είναι αυτοί που βγήκαν σε αναστολή και που γκουγκλάρουν όλη μέρα στο internet μήπως βρουν καμιά δουλειά της προκοπής από Γενάρη. Είναι αυτοί που μάζεψαν οικονομίες μιας ζωής, για να αφήσουν στα εγγόνια τους και τώρα πληρώνουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις των παιδιών τους.

Αυτή είναι η μεσαία τάξη. Αυτοί είναι που εσείς προδώσατε, κύριε Μητσοτάκη. Και δεν χαρακτηρίζονται από το αν φοράνε γραβάτα ή όχι στις γιορτές. Χαρακτηρίζονται από τις ανάγκες τους και από την μεγάλη αδυναμία που έχουν σήμερα αυτές τις ανάγκες να τις εκπληρώσουν. Και αυτοί τώρα είναι όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Και απ’ ό,τι φαίνεται, κανένα από τα χορτασμένα μέσα ενημέρωσης από το κρατικό χρήμα δεν έχει χρόνο, έστω και λίγα λεπτά, στα δελτία των ειδήσεων να αφιερώσει στη δική τους τη φωνή και στις δικές τους ανάγκες. Ίσως γι’ αυτό δεν κατανοείτε πώς περνάνε.

Μας κάνατε πολλή κριτική για τους συνταξιούχους. Και θέλω να το πω αυτό. Βγήκε ο κ. Βρούτσης με την εκλογή σας και είπε, «Θα λύσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων». Είχαμε αφήσει εκατόν δέκα χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Ξέρετε πόσες είναι τώρα οι εκκρεμείς συντάξεις; Τριακόσιες εξήντα χιλιάδες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις!

Τα ξέρετε πάρα πολύ καλά! Ε, βέβαια τα ξέρετε, αφού το μοναδικό ρουσφέτι που ζητάτε από τον κ. Μητσοτάκη ως βουλευτές, είναι να βγει γρήγορα η σύνταξη. Εκεί έχουμε καταντήσει!

Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, προδώσατε.

Εμείς απέναντι σε όλους αυτούς, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που σήμερα βιώνουν μια τρομακτική περίοδο ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον, λέμε -και το πιστεύουμε βαθιά- ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Η Ελλάδα, βεβαίως, είναι άτυχη που σε αυτές τις συνθήκες κυβερνά μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει και γι’ αυτό δεν τους ενισχύει. Διότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, υπάρχει δυνατότητα να αναστρέψουμε, έστω και τώρα, τις συνέπειες αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Και εμείς θα σας δείχνουμε διαρκώς αυτόν τον άλλο δρόμο.

Πρώτα και κύρια σας λέμε: στηρίξτε τη δημόσια υγεία. Προχωρήστε σε 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία. Ενισχύστε το εισόδημα των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Αυξήστε συνολικά τις δαπάνες για την υγεία. Προχωρήστε στη συνταγογράφηση των τεστ για το σύνολο του πληθυσμού. Η πανδημία δεν τελειώνει αύριο. Καλώς να έρθει το εμβόλιο. Και, βεβαίως, φαντάζομαι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις -λέω, φαντάζομαι- και οι πολιτικοί Αρχηγοί θα δώσουμε το παράδειγμα στον εμβολιασμό. Όμως, προσέξτε, μακάρι να τελείωνε εκεί η πανδημία. Μακάρι! Η πανδημία θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες και μετά το εμβόλιο. Άρα, πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα «σκαναρίσματος» του πληθυσμού. Η συνταγογράφηση των τεστ είναι κρίσιμο ζήτημα.

Επίσης, δώστε δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζομένους. Μας κατηγορούσατε κάθε χρόνο ότι δίναμε ψίχουλα όταν δίναμε το πλεόνασμα, και εσείς τα έχετε καταργήσει όλα και στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, που δεν έχουν στοιχειώδες εισόδημα τα νοικοκυριά. Δώστε δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους με δημόσια δαπάνη. Δεν έχουν την αντοχή οι επιχειρήσεις. Το έχουν ανάγκη μεγάλη οι εργαζόμενοι.

Προχωρήστε, έστω ενόψει των εορτών, στην πρότασή μας για παροχή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία: ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, άνεργοι, αγρότες, εποχικά εργαζόμενοι, εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού.

Θεσμοθετήστε μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της, να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και μέρος του μισθού, για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας.

Μετατρέψτε την επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα στις επιχειρήσεις. Άλλωστε, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Προχωρήστε σε μια γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων, αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής, όπως κάναμε εμείς με τη ρύθμιση με τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μη λέτε ότι δεν γίνονται αυτά. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν έκτακτα μέτρα, αν θέλετε να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί υπάρχει και η άποψη, «ας μην επιβιώσουν, είναι ζόμπι».

Προχωρήστε σε μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις εστίασης. Μειώστε τον ΦΠΑ στο 6%. Προχωρήστε σε επιδότηση των ενοικίων. Καταργήστε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών, μια μεγάλη κοινωνική κατηγορία. Παγώστε τις διακοπές ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και internet. Επανασυνδέστε αυτές που διακόψατε πρόσφατα.

Είναι υπερβολές όλα αυτά, ε; Υπερβολή ήταν η είδηση που όλοι ακούσαμε και παγώσαμε όταν την ακούσαμε. Φαντάζομαι και εσείς. Δεν θέλω να διεκδικήσω δάφνες κοινωνικής ευαισθησίας. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Παγώσαμε, λοιπόν, όταν ακούσαμε ότι μια οικογένεια στην Κομοτηνή παρακαλούσε να γίνει διακοπή του ρεύματος λίγο αργότερα, διότι το παιδί ήταν στο internet και έκανε τηλεκπαίδευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ναι, είμαι βέβαιος ότι πιστεύετε πως αυτά δεν συμβαίνουν στη χώρα μας, ακριβώς διότι εσείς φαντασιώνεστε ότι κυβερνάτε μια άλλη χώρα. Δεν ξέρω αν αυτή είναι το Λουξεμβούργο ή κάποια άλλη, αλλά, κύριε Παπαδημητρίου, η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν τη χώρα που φαντάζεστε ότι είναι. Δυστυχώς!

Κυρίες και κύριοι bουλευτές, σε έναν κόσμο που μετά την πανδημία θα είναι πολύ διαφορετικός, σε έναν πλανήτη που αλλάζει και βλέπει τη σημασία της κοινωνικής προστασίας και του δημόσιου συστήματος υγείας, η kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας σερβίρει το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2010. Είναι η «έκθεση Πισσαρίδη» και η πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι θεμελιακές αρχές που αποτυπώνονται εκεί και η στρατηγική θέση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη είναι ποιες; Αυτές που τόσα και τόσα χρόνια μας έλεγαν: ελαστικοποίηση της εργασίας -πόσο πια;- ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, δικτύων, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης και, φυσικά, του ασφαλιστικού.

Στην περίοδο της πανδημίας, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μπιρ παρά, όπως αυτή που επιχειρήθηκε στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά με τίμημα που δεν είναι ούτε για να αγοράσει κανείς περίπτερο, όχι ναυπηγεία!

Τρίτον, συρρίκνωση έως εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι ατύχημα αυτό που συμβαίνει, είναι μεθοδευμένο.

Και τέταρτον, μείωση κοινωνικών δαπανών ώστε να υπάρχει χώρος για φοροελαφρύνσεις για λίγους. Όλα αυτά δεν είναι καινούρια, είναι παλιά, τα ζήσαμε στα μνημόνια, τα γνωρίζουμε δεκαετίες.

Η δική μας πρόταση, η προοδευτική πρόταση, είναι στον αντίποδα. Και πιστεύω ότι η πανδημία μας δίνει την δυνατότητα να δούμε ακόμη πιο καθαρά ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες για μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής, με ένα κράτος ανθρώπινο και δυνατό, ώστε να μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη, αλλά και στήριγμα στα δύσκολα. Με μια οικονομία που πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες της καθημερινότητάς του. Με μία κοινωνία ισχυρή, με αυτοπεποίθηση, με αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό σε μια χώρα που θα στηρίζει τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των ευάλωτων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Σε μια χώρα που θα δημιουργεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στο νέο δυναμικό που υπάρχει σήμερα στην παραγωγή και αυτό που θα έρθει γεμάτο γνώσεις, ικανότητες και φιλοδοξίες.

Σε μια χώρα που θα επενδύει στην παιδεία με γενναία χρηματοδότηση στην έρευνα και την επιστήμη, που αποδείχθηκε πόσο ανάγκη την έχουμε, όταν για χρόνια οι προϋπολογισμοί σας προέβλεπαν συρρίκνωση των πόρων αυτών και βαφτίζατε συλλήβδην τα ελληνικά πανεπιστήμια κέντρα ανομίας.

Σε μια χώρα που θα προστατεύει την εργασία, για να στηρίξουμε την παραγωγή σε στέρεες βάσεις, όχι στη μερική, εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία. Να δώσουμε προοπτική και ασφάλεια στις παραγωγικές γενιές αυτού του τόπου.

Σε μια χώρα, τέλος, που θα σέβεται τη φύση και το περιβάλλον, γιατί η επόμενη μεγάλη κρίση που θα έχουμε μπροστά μας μετά την πανδημική θα είναι η κλιματική κρίση. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσει αυτή να λυθεί με επιστημονικά θαύματα, όπως αυτό του εμβολίου για τον Covid.

Θέλω να κλείσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή, με ένα μήνυμα σε κάθε πολίτη που μας ακούει τούτη την ώρα.

Γνωρίζω και κατανοώ απόλυτα το άγχος και την ανασφάλεια που νιώθει αυτήν τη στιγμή κάθε ελληνική οικογένεια. Είναι αισθήματα που μεγαλώνουν ραγδαία κάθε ημέρα που περνά. Οι πληγές αυτήν τη στιγμή οι οικονομικές, οι κοινωνικές και φυσικά οι ψυχικές και συναισθηματικές, μην τις αγνοούμε αυτές, είναι πολύ μεγάλες.

Βλέποντας μια κυβέρνηση που έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να αφήσει την ελληνική κοινωνία στο έλεος μιας ακόμα κρίσης, γιατί νοιάζεται κυρίως για την πολιτική της επιβίωση, το χειρότερο που μπορεί να κυριεύσει τούτες τις ώρες τον λαό μας, όλους μας, είναι η απόγνωση.

Είμαστε μια κοινωνία που μέσα σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες της πανδημίας έδειξε αξίες και ιδανικά, που η αυταρχική, θα πω, κυβέρνηση αγνοεί. Και αυτά τα ιδανικά και αυτές οι αξίες είναι ταυτοτικά χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας που θέλει να βγει πιο δυνατή από αυτήν την κρίση, από αυτήν τη δοκιμασία και να προοδεύσει. Αναφέρομαι στον σεβασμό στον συνάνθρωπο, αναφέρομαι στην αλληλεγγύη, αναφέρομαι στη συνεργασία, στη φροντίδα και στη στήριξη στις μεγαλύτερες γενιές, στους γονείς και στους παππούδες μας.

Αυτή η κοινωνία πρέπει να παλέψει και να πάρει πάνω της την υπόθεση της επόμενης ημέρας για τον τόπο, της Ελλάδας που πρέπει να επουλώσει τις πληγές της και να βάλει σε μια τάξη το μέλλον της.

Πρέπει, λοιπόν, ξανά να νικήσουμε εκείνους που διαρκώς επιστρέφουν για να μας βυθίσουν ξανά στην απόγνωση με αλαζονεία, με αυταρχισμό, με ψέματα, με λάσπη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα τους νικήσουμε ξανά. Μπορεί το πισωγύρισμα τούτες τις δύσκολες ώρες, αυτό το πισωγύρισμα που βιώνει η χώρα, να μοιάζει με φάρσα της ιστορίας, αλλά η ιστορία προχωρά μπροστά και κάποια στιγμή αυτή η φάρσα θα μοιάζει ως μία αμελητέα κακογραφία στη διαρκή κίνηση της ιστορίας προς τα εμπρός. Ας μην το ξεχνάμε, η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι ακριβώς πριν χαράξει η αυγή της επόμενης ημέρας.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Τα Χριστούγεννα , η Πρωτοχρονιά,  οι γιορτές που έρχονται δεν θα είναι σαν άλλοτε.

Ο Ελληνικός λαός περνά δύσκολες μέρες.

Η πανδημία απειλεί την υγεία και την ζωή μας.

Τα προβλήματα επεκτείνονται  και στην Οικονομία. 

Δύσκολες μέρες για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους,  τους αγρότες, τους άνεργους.

Η Ελληνική κοινωνία έχει τελείως διαφορετικά συναισθήματα από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.

Τότε είχαν όλοι την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε, ότι γρήγορα οι δυσκολίες στη δουλειά, στο μαγαζί,  στο να τα «βγάλουν πέρα» θα ξεπερασθούν.

Σήμερα ο πολίτης βλέπει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε αδύναμη και ανίκανη:

Να περιορίσει την ένταση, να καθυστερήσει και να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Να ενισχύσει το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.

Να προστατέψει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των χερσαίων συνόρων.

Να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Να στηριχθεί το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Να προλάβει λουκέτα και απολύσεις.

Να σταματήσει τους πλειστηριασμούς Α κατοικίας.

Να πάρει αποτελεσματικά μέτρα έτσι ώστε να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο ενισχύονται και αυτό αποτελεί προμήνυμα απειλής για το μέλλον της χώρας και το πολιτικό σύστημα.

Για να καλύψει τις ευθύνες της, τα λάθη και τις παραλείψεις, η Κυβέρνηση διολισθαίνει στον αυταρχισμό και στον έλεγχο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ.

Θέλει να ακούγεται μόνο η δική της φωνή. Προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της με προπαγάνδα.

Το ψέμα και την υπερβολή βαφτίζει φωνή της αλήθειας.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ , είναι πια ορατό ότι δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος.

Η πολιτική της κλείνει κάθε προοπτική για ένα μέλλον Δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.

Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο και από αυτούς.

Τόσο  στην οικονομία όσο και στην υγεία.

Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει τώρα, ενόψει του εμβολίου «που θα τα λύσει όλα», πάλι «την ανεμελιά του», που την  παραδέχθηκε.

Εμείς είμαστε οι πρώτοι που τονίζουμε την ανάγκη του εμβολιασμού για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. 

Και ζητήσαμε να δώσουμε το παράδειγμα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με την συμμετοχή μας.

Όμως θα χρειασθούν αρκετοί μήνες για να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα του και στο μεσοδιάστημα ο ιός και οι συνέπειές του θα είναι «εδώ», η απειλή θα παραμείνει ενεργή.

Έχουμε πολύ δρόμο, δεν μπορεί να μένουμε αδρανείς, να μετράμε κάθε μέρα απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, είναι τώρα αναγκαίος για τις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισής της ώστε να αποφευχθούν νέα λάθη και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Σας ζητήσαμε να έρθετε στη Βουλή να μας πείτε το σχέδιο σας και εσείς φυγομαχήσατε. 

Προτιμάτε τις άγονες αντιπαραθέσεις. 

Προτιμάτε την ασφάλεια των διαγγελμάτων, των εξαγγελιών και του μονολόγου.

Ο δικός μας οδικός χάρτης, αυτόν που προτείνουμε  έχει  τέσσερα ορόσημα.

Ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές

Με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, που αποκτάται με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, απελευθερώνουμε σταδιακά τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που έχουν περιοριστεί.

Τα τεστ γίνονται με μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές με ραντεβού.

Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα

Οι αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα περιοχών, προϋποθέτουν ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και δυνατότητα πρόσβασης στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δομές αποκατάστασης

Δημιουργία δομών αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας με διεπιστημονική ομάδα, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπλοκές του covid-19 στην υγεία των πολιτών.

Εμβολιασμός

Το κρίσιμο ζήτημα φυσικά είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σωστή προετοιμασία για τον εμβολιασμό, διαφανής διαδικασία και κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας «λίστας Πέτσα», με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων. 

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, όπως και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων, είναι και παραμένει επείγουσα προτεραιότητα.

Και κάτι ακόμη που έχουμε χρέος: Πολλοί υγειονομικοί χάθηκαν πάνω στο καθήκον, έχοντας νοσήσει από τον ιό μέσα στα Νοσοκομεία.

Είναι ώρα να εξετασθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση τους ως «εργατικό ατύχημα». Υπάρχει νομοθετικό κενό. Και είναι λογικό να υπάρχει νομοθετικό κενό γιατί μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά είμαστε εδώ για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, να καλύψουμε τα κενά. Να δείξουμε ευαισθησία και αντανακλαστικά και για τους ανθρώπους και τη μνήμη όσων έφυγαν και για τις οικογένειές τους. Και για όσους παρουσιάζουν επιπλοκές και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εργασία τους. Άρα να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, όπως όσοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα. 

Περιμένουμε τώρα τις απαντήσεις σας.

Οι εξελίξεις είναι αρνητικές και στα Εθνικά θέματα.

Ανησυχώ βαθιά.

Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Ούτε ήπιες ούτε σκληρές κυρώσεις επιβάλλονται. 

Όλα παραπέμπονται στο μέλλον. 

Μας είπατε εκ των υστέρων ότι δεν είναι αυτοσκοπός. 

Τότε γιατί βάλατε όλα τα χαρτιά σε αυτό; 

Γιατί καταναλώσατε τόση διπλωματική ενέργεια;

Αντί για βήματα μπροστά η Ευρώπη κάνει βήματα πίσω, πίσω και από τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Η απροθυμία της Ευρώπης να λάβει τα αναγκαία μέτρα θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε την πλήρη ανικανότητά της να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα Ελληνικά συμφέροντα.  

Αντί να ομολογήσει στον Ελληνικό λαό την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες του, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα , μας οδήγησαν εδώ. 

Η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε. Η στάση της Τουρκίας δεν είναι θέμα συμπεριφοράς. Έχει να κάνει με τη νέα αναθεωρητική της στρατηγική. Αυτή που σας καλούσαμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Αρχηγών να αντιμετωπίσουμε και αρνηθήκατε.

Κύριε Μητσοτάκη,

Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την ήττα σας με προπαγάνδα,

αποτύχατε στις Βρυξέλλες γιατί δεν έχετε ξεκάθαρη στρατηγική για την Τουρκία,

γιατί δεν έχετε θέσει σαφείς κόκκινες γραμμές και στόχους,

γιατί δεν δουλέψατε για τις κυρώσεις συστηματικά,

γιατί δεν στείλατε το μήνυμα της αποφασιστικότητας για την περιφρούρηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων προς την Τουρκία, αλλά και προς τους εταίρους μας.

Ελπίζω πραγματικά να μην επαναληφθούν αρνητικές δηλώσεις Υπουργών όταν παραβιάστηκαν δυνητικά δικαιώματα μας κυριαρχίας, όπως αυτές για τα 12 μίλια.

Και φυσικά επιμένω ότι θα είναι αδιανόητο να συρθεί η χώρα μας σε ένα διάλογο με την Τουρκία ,που αφορά οτιδήποτε άλλο πέρα του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Έρχομαι τώρα στο θέμα της Οικονομικής Πολιτικής της Κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2021.

Δύο βασικά θα έπρεπε να είναι οι  κύριοι στόχοι στην οικονομία;

  • Να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η κρίση στηρίζοντας αποτελεσματικά, με σχέδιο , εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
  • Να δημιουργηθούν οι συνθήκες, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων  για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Προωθούνται αυτοί οι στόχοι με τον Προϋπολογισμό και τις οικονομικές αποφάσεις της Κυβέρνησης;

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης είναι  εκτός τόπου και χρόνου. Πρόκειται για εικονική πραγματικότητα. 

Η αλήθεια είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας , του νέου lockdown και της ανικανότητας της Κυβέρνησης είναι ήδη ορατές και πιεστικές στην οικονομία.

Η ύφεση φθάνει σε διψήφια νούμερα. 

Το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 209% του ΑΕΠ. 

Τα ελλείμματα διογκώνονται. 

Ο τζίρος στην αγορά μειώθηκε κατά 50 δις.

Η νέα γενιά κόκκινων δανείων προβάλλει απειλητικά.

Προγράμματα ρευστότητας εξαγγέλλονται, αλλά οι μικρομεσαίοι βλέπουν τις Τράπεζες να στηρίζουν μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς τους πελάτες με την ανοχή της Κυβέρνησης.

Καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «μισός μισθός-μισή δουλειά». 

Οι εργαζόμενοι μόνο τους πρώτους μήνες του 2020 έχασαν -κατά το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ- το 10% του εισοδήματός τους.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με αυτές τις συνθήκες θα έχουμε ανάπτυξη 4,8% το 2021; 

Σε μια χώρα που σήμερα βρίσκεται κάτω από τη Σομαλία, την Καμπότζη και την Ουγκάντα στην «ευκολία του επιχειρείν» και τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στο σχετικό δείκτη;

Σε μια χώρα, που με την πολιτική σας, είχε αρχίσει σημαντική μείωση επενδύσεων πριν τον κορωνοιό, από το 2019.

Με ποιες επενδύσεις; Αυτές που προαναγγέλλετε και δεν υπάρχουν; 

Όπως ο στρατηγικός επενδυτής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και κατέθεσε πρόταση εξαγοράς αντί πινακίου φακής, για μόλις 15 εκατ. ευρώ!

Βασίζεστε στην παραδοχή ότι θα εισρεύσουν 3,9 δις συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μόλις προχθές ξεμπλόκαρε,  ενώ είναι βέβαιο ότι η πρώτη εκταμίευση για το 2021 θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 8,1%; 

Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω; Οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, που ζητούν ήδη «κούρεμα» στις υποχρεώσεις τους;

Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες που κινδυνεύουν με λουκέτα;

Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ζουν με 534 ευρώ;

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που εγκαταλείφθηκαν πλήρως, που δεν έχουν πάρει ούτε καν τις αποζημιώσεις τους για τις καταστροφές από τον ΕΛΓΑ;

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές το δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 4,9 δις ευρώ, με 500.000 νέοι οφειλές μέσα  στον Οκτώβριο (ΑΑΔΕ) και η συνολική υστέρηση εσόδων για το 2020 υπερβαίνει τα 8 δις ευρώ –μεγαλύτερη και από τα χρόνια των μνημονίων. 

Το αγνοείτε;

Έχουμε νέα κόκκινα δάνεια, που θα φθάσουν στα 10 δις ευρώ. 

Ποιοι θα πληρώσουν τελικά;

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι τα 3 δις ευρώ που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας  το 2021 θα καλύψουν όλες τις ανάγκες;

Πως; Μόνο η επιστρεπτέα του Ιανουαρίου θα φθάσει  στο 1,5 δις ευρώ.

Και θα πρέπει επί πλέον να καταβληθεί και αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολές συμβάσεων, επιδόματα ανεργίας, καταβολή του 50% στους ιδιοκτήτων ακινήτων.

Και θα πρέπει να στηριχθεί το ΕΣΥ, να υπάρξουν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, να μετατεθούν υποχρεώσεις των επαγγελματιών. 

Πως θα γίνουν όλα αυτά όταν ο Προϋπολογισμός προβλέπει για το 2021 μηδενική αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μηδενικές αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μηδενική παροχή ρευστότητας στην αγορά; 

Πιστεύει κανείς ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, όλα θα λειτουργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Θα ανοίξει η οικονομία δια μαγείας; 

Όπως και να μετρήσετε ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι η ανεργία θα μειωθεί δραστικά;

Κλείνετε τα μάτια στην πραγματικότητα.

Δεν βλέπετε  τα  λουκέτα και τις απολύσεις που έρχονται;  Έχετε καταλάβει που πηγαίνουμε;

Σταθήκατε ανίκανοι να αξιοποιήσετε και τα κονδύλια της Ε.Ε. από το πρόγραμμα SURE. 

Χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό-και με μικρότερη ανεργία-τα αξιοποίησαν δύο φορές παραπάνω η Πορτογαλία και 3 φορές παραπάνω από την Ελλάδα το Βέλγιο.

Ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης αποτυπώνει και υπηρετεί τη συντηρητική  Οικονομική πολιτική της. Κοινωνικά άδικος  και  στην ουσία αντιαναπτυξιακός.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Η ΝΔ άφησε τις Τράπεζες ασύδοτες να κάνουν ό,τι θέλουν, με αποτέλεσμα η ρευστότητα στην αγορά να κατευθυνθεί κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις.

1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν το 88% των εργαζόμενων πήραν 1,3 δις ευρώ.

300 μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν το 12% των εργαζομένων πήραν 3,7 δις ευρώ.

Τι άλλο σχόλιο χρειάζεται να κάνουμε.

Όλα για τους μεγάλους και ισχυρούς.

Οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις στον Καιάδα.

Πρώτα η εστίαση , τώρα το λιανεμπόριο. 

Ανακάλυψαν μέχρι και το click away που εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Και γιατί το θυμήθηκαν αυτό, γιατί κατέρρευσαν οι ταχυμεταφορές. Και δεν θα είχαν τρόπο οι μεγάλες επιχειρήσεις να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους. Άρα πρέπει ο πελάτης να πάει να τα παραλάβει μόνος του. Μόνο το 15% των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο έχει e-shop. 

Κυριολεκτικά ο θάνατος του εμποράκου.

Η συνέχεια θα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς έρχεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας, οι πλειστηριασμοί κατοικιών και πληρωμές  2,5 δις  για ΕΝΦΙΑ και φόρους.

Η σχέση έμμεσων/άμεσων φόρων, η κατ’ εξοχήν ένδειξη κοινωνικής αδικίας χειροτερεύει.

Μέσα σε 5 χρόνια έφθασε από το 1,15 στο 1,5.

Και ακόμη χειρότερα ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα πρέπει οι πολίτες να καταβάλουν αυξημένο ποσό ΦΠΑ κατά 16% μέσα στο 2021.

Επιπλέον η  άδικη φορολογική κατανομή επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο  το 2021 από στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ή οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα. Αυτοί προφανώς είναι οι έχοντες και κατέχοντες για την Κυβέρνηση.

Οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται.

Μειώνονται οι δαπάνες  στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,7 δις ευρώ. 

κατά 1 δις ευρώ στον ΟΑΕΔ, 

κατά 100 εκ. ευρώ για τις παροχές ασθένειας του ΕΟΠΥΥ.

Μειώνονται οι δαπάνες ακόμη και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να στηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το ΕΣΥ θα πρέπει να τα βγάλει πέρα το 2021 με τα ίδια ποσά που πήρε την προηγούμενη χρονιά και λιγότερο προσωπικό. H Kυβέρνηση ισχυρίζεται ότι   προσέλαβε όλους όσους χρειαζόντουσαν . «Είχαμε πει την προηγούμενη φορά εδώ ότι σε λίγο θα εξάγουμε. Γιατί έχουμε τόσους πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές και δεν ξέρουμε τι θα τους κάνουμε» . Αυτά υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Τίποτε περισσότερο δεν υπάρχει για την ενίσχυση του ΕΣΥ. 

Λόγια του αέρα το νέο ΕΣΥ. Κάθε φορά που έρχεται δυναμικά το κύμα πανδημίας, εμφανίζεται ένα νέο ΕΣΥ στο λεξιλόγιο και στην ουσία, στην πράξη τίποτα. Σχεδιάζετε να το παραδώσετε στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που με κάθε τρόπο ευνοήσατε ακόμα και μέσα στην πανδημία.

350.000 εκκρεμείς συντάξεις, αυξήθηκε ο αριθμός  επί των ημερών σας. 

350.000 άνθρωποι περιμένουν χωρίς τη σύνταξη τους  με δική σας ευθύνη.

345.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μένουν εκτός ενισχύσεων.

Καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα. 

Μειώνονται οι μισθοί για να εφαρμοσθεί παντού το δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά.

Η σύμβαση του επισιτισμού δεν κηρύσσεται επί 1 χρόνο, υποχρεωτική. Στον αέρα 400.000 εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό. 

Πρέπει να δείξουμε και ανθρωπιά. Έχω ζητήσει την προσωπική σας παρέμβαση κύριε πρωθυπουργέ. Εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα  επίδομα για τα Χριστούγεννα. Γιατί με απόφαση των αρμόδιων υπουργών γίνεται η μετάβαση από τα 534€ στο επίδομα ανεργίας, αλλά ο ΟΑΕΔ μέσα σε αυτές τις συνθήκες, θέλει πάνω από 40 έως 60 ημέρες για να μπορέσει να αποδώσει αυτά τα χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 85.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους, που μπορεί να έχουν δουλέψει μόνο δύο μήνες φέτος, χωρίς δική τους ευθύνη, θα είναι χωρίς κανένα έσοδο μέσα στις γιορτές. Δεν μπορεί αυτή η μετάβαση να γίνει μετά. Δεν μπορείτε να βρείτε μία δίκαιη λύση για να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί; 

Στον τουρισμό οι ξενοδόχοι που ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση για τις κλαδικές, τώρα με την ανοχή σας ζητούν μειώσεις 20%. Δηλαδή όλα τα βάρη του τουρισμού, όλα τα κόστη θα τα σηκώσουν οι εργαζόμενοι; Οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει με την ανεργία και τα επιδόματα φτώχειας;

Καταργήσατε τον οργανισμό εργασίας στα ΕΛΤΑ. Αντίστοιχες ρυθμίσεις κάνατε και στη ΔΕΗ. Οδηγείτε σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Φθηνή και απαξιωμένη εργασία, επιδόματα φτώχειας και εργαζόμενοι χωρίς αξιοπρέπεια.

Οι αγρότες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Καμία  ουσιαστική στήριξη στους πληγέντες δεν υπάρχει.

Καμία μέριμνα για τις χαμηλές τιμές και τα αδιάθετα προϊόντα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Φωνάζουμε από το Πάσχα, ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν από το κράτος και να διατεθούν σε ευάλωτες ομάδες.

Διατηρείται η προκαταβολή φόρου. 

Δεν προβλέπεται και πάλι επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου. 

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση τους σε επαρκή χρηματοδότηση.

Συνταξιούχοι αγρότες χωρίς σύνταξη από το 2016. Ακόμη και δικοί σας βουλευτές είναι σε έξαλλη κατάσταση. Ρωτήστε τους αν δεν θέλετε να ακούσετε εμάς.

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο ζήτημα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι θετικό ότι έγινε συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια.

Διαφωνούμε με το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Διαφωνούμε με το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό.

Η Κυβέρνηση δεν έθεσε το σχέδιο της για την αξιοποίηση αυτών των πόρων σε διάλογο ούτε με τους κοινωνικούς φορείς , ούτε με τα κόμματα.  

Παρά το γεγονός ότι η χρονική διάρκεια του σχεδίου, υπερβαίνει την θητεία της.

Το σχέδιο της απλά επαναλαμβάνει με γενικολογίες, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε..

Εμείς διαφωνούμε γιατί:

Δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου.

Γιατί ενώ μιλά για στόχο αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, «ξεχνά» ότι από το όφελος της ανάπτυξης πρέπει με πολιτικές αναδιανομής να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Γιατί ενώ μιλά για αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, «ξεχνά» κάθε αναφορά στην προοδευτικότητά τους και την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Γιατί στηρίζει την ανάπτυξη μόνο στους μεγάλους και ισχυρούς, ξεχνώντας τους πολλούς, τους μικρούς, τους μεσαίους.

Γιατί απουσιάζουν επιδεικτικά τα μέτρα για την Κοινωνική Προστασία, για την εξασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής.

Γιατί κινείται στον δρόμο της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, με πλήρη αποδυνάμωση των συμβάσεων, με προτάσεις απελευθέρωσης απολύσεων και ωράριο λάστιχο.

Γιατί επιμένει στην αντίληψη που θέλει τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, τις νέες πελατειακές σχέσεις παντού.

Αλλά αρνείται την ίδια στιγμή τις δημόσιες επενδύσεις για το ΕΣΥ και τις κοινωνικές υποδομές που σήμερα καταρρέουν.

Έχουμε παρουσιάσει ήδη το δικό μας σχέδιο, την εναλλακτική πρόταση για τη Νέα Αλλαγή.

Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και έμφαση στις εξαγωγές.

Οι προτάσεις μας που είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς κατευθύνουν τους διαθέσιμους πόρους της χώρας σε 4 άξονες:

 Α) Άμεσα μέτρα.

Γιατί το «αύριο» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια.

Προτείνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ζητώντας να αξιοποιηθεί για αυτές το μέρος του αποθέματος των 37 δις ευρώ που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και μέρος των δανείων που πήρε η Κυβέρνησή σας.

Προτείνουμε να υπάρξει νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021,τουλάχιστον ίσο με αυτό του 2020.

Να επιδοτηθεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Να υπάρξει αναστολή ως τον Μάιο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Και γενναία αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οφειλών.

Κούρεμα οφειλών κατά 30% και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων για τους συνεπείς και ρύθμιση εξόφλησης με 120 δόσεις. 

Να ανασταλεί η εφαρμογή του πτωχευτικού και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1000 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ.

Να συμπεριληφθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης και να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποζημιώσεις.

Β) Παρεμβάσεις και μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. 

• Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων. 

• Ισχυρά κίνητρα που συνδέονται με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τα μερίσματα και τα κέρδη. 

Γ) Δημόσιες Επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία. 

• Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη. 

• Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

• Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. 

• Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή. 

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. 

Με αιχμή την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, την στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή.

Θέτουμε τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις:

  • Να αγωνιστούμε για να καταργηθούν οι στόχοι των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας.

Να ισχύσει ότι για τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

  • Να πιέσουμε μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου, για την ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.
  • Να περιέλθει επί τέλους ο έλεγχος του Υπερταμείου στην χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα συνθέτουν:

Τα άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων,

Το σχέδιο για τη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού ταμείου Ανάκαμψης

και φυσικά

Ο κρατικός Προϋπολογισμός για το 2021.

Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ και στους τρεις τομείς που περιέγραψα δείχνουν τον συντηρητικό της δρόμο, το πραγματικό της πρόσωπο.

Είμαστε ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ αυτή την πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και νέα αδιέξοδα.  

Θα υπερψηφίσουμε τις  αμυντικές  δαπάνες.  Όπως αναδείξαμε από πέρυσι που η κυβέρνηση τις μείωσε, σε αυτή την κρίσιμη για τα εθνικά θέματα περίοδο, πρέπει να είναι αυξημένες.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εμείς δεν περιμέναμε τον φετινό προϋπολογισμό για να αντιληφθούμε ποια παράταξη, και με ποιες πολιτικές κυβερνά τη χώρα. 

Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία.  

Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της Κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού. 

Οι πολίτες πια γνωρίζουν και βλέπουν. 

Αποτιμούν το έργο της Κυβέρνησης καθημερινά, κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους, σιωπηλοί από ανασφάλεια, βουβοί μέσα στον θρήνο τους για αυτούς και αυτά που έχασαν. 

Δεν γνωρίζω αν στο Μαξίμου αισθάνεστε τον σιωπηλό θυμό που συσσωρεύεται εις βάρος σας. 

Κρύβεστε πίσω από την βολική αντιπολίτευση που σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στήνετε κοκορομαχίες, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα, εξοστρακίζετε κάθε φωνή και άποψη που σας ασκεί κριτική και σας κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση. 

Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι προκλητική. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά. Οι δημοσιογράφοι. Έλεος πια με τη βουλιμία για εξουσία. 

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό βολικό γι’ αυτούς, δικομματισμό. 

Και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. “Ή θα παίζετε το παιχνίδι μας ή θα σας πολεμάμε” είναι το μήνυμα τους. 

Ευτυχώς για μας όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση.

Η δύναμη για μας έρχεται από κάτω προς τα πάνω. 

Από τον λαό που δοκιμάζεται, όχι από την ελίτ που συνεργάζεται μαζί σας. 

Μέσα από αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία, η δική μας πρόταση ξεπροβάλλει ως η μοναδική αξιόπιστη ελπίδα να ξαναπατήσει η ελληνική κοινωνία στα πόδια της. Ισχυρή, αυτόνομη, υπερήφανη για αυτά που κατάφερε και όσα μπορεί να πετύχει. 

Η δική σας πρόθεση κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσετε μια κοινωνία διαιρεμένη, με τους λίγους μπροστά και τους πολλούς στη γαλαρία.  

Η δική μας υπόσχεση είναι να μην αφήσουμε κανέναν πολίτη εκτεθειμένο, να είμαστε απέναντι σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη και ό,τι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει. 

Η νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για την χώρα μας δεν είναι ένα ευχολόγιο. 

Αλλά ένα κοινωνικό αίτημα που δεν ξεπηδά μόνο από τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως από την ελπίδα του λαού μας να ξαναζήσει μέρες ευημερίας, ειρήνης και περηφάνιας.  

Σε αυτά το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να ανταποκριθεί.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως «φάγαμε τον γάιδαρο» και πρέπει να κάνουμε απλά λίγο υπομονή ακόμα, για να έρθει το εμβόλιο και μετά να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονικότητα, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και μπορούν να κρίνουν. Οι σημερινές διαβεβαιώσεις σας, έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις τοποθετήσεις σας έναν χρόνο πριν, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Τότε υποστηρίζατε πως η κατάσταση θα γίνει καλύτερη για τους εργαζόμενους, γιατί ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας, συνεχώς ανεβαίνει, όταν στην Ευρώπη πέφτει. Αυτά λέγατε έναν χρόνο πριν. Και μάλιστα προ κορονοϊού…

Και τα λέγατε, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε επιβράδυνση, τα λέγατε, όταν η ΕΕ βρισκόταν σε οικονομική στασιμότητα, τα λέγατε, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας πως ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «εξωστρέφειας», όχι απλά δε βελτιώνει τη ζωή του λαού, αλλά αντίθετα εκθέτει την οικονομία της χώρας πολλαπλά στις διεθνείς οικονομικές κρίσεις που έρχονται.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι δεν ξέρατε την κατάσταση, ότι απλά εσείς και το επιτελείο σας είχατε άγνοια της κατάστασης, ότι μόλις είχατε αναλάβει και δεν γνωρίζατε την πραγματική κατάσταση ή ότι ακολουθείτε την περιβόητη τακτική της «καμένης γης». Αυτό κάνετε και σήμερα.

Αναθεωρήσατε και πάλι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας για τα προηγούμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να ισχυριστείτε ότι για την κατάσταση της χώρας φταίνε μόνο οι προηγούμενοι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Τα ίδια λέτε όλοι σας. Τα ίδια έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ πριν, τα ίδια οι προκάτοχοί σας Νεοδημοκράτες, όμως το κύριο είναι, ότι ένα χρόνο πριν λέγατε συνειδητά ψέματα. Συγκαλύπτατε τις προβλέψεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και της στασιμότητας στην ΕΕ, όπως και τις αυτονόητες επιπτώσεις που αυτές θα είχαν στην ελληνική οικονομία. Συγκαλύπτατε πως η εγχώρια οικονομία βρισκόταν ήδη σε υποχώρηση.

Ουσιαστικά οι διαβεβαιώσεις σας συγκάλυπταν τη νέα διεθνή κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που πλέον είχε ξεκινήσει να εκδηλώνεται. Σε ολόκληρο τον κόσμο κεντρικές τράπεζες είχαν γυρίσει σε αρνητικά επιτόκια, το συνολικό χρέος αυξανόταν, μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας διεθνώς βρίσκονταν σε κρίση, όπως οι αερομεταφορές και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Οι διεθνείς προβλέψεις ανάπτυξης για το 2020, έκαναν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη ουσιαστικά μόνο σε Ινδία και Βραζιλία, προβλέποντας πως ολόκληρος ο υπόλοιπος καπιταλιστικός κόσμος θα παραμείνει σε στασιμότητα.

Τελικά η ίδια η διόγκωση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου προειδοποιούσε για μια νέα, ακόμα βαθύτερη οικονομική κρίση, ενώ ακόμα δεν είχε ξεπεράσει την προηγούμενη, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι δεν είχε καταστραφεί αρκετό κεφάλαιο την περίοδο 2008-2009.

Και, «πριν αλέκτορα φωνήσαι», η διεθνής οικονομική κρίση εκδηλώθηκε.

Η εμφάνιση του COVID-19 και τα μέτρα διαχείρισής του, ήρθαν να επιδράσουν πάνω σε μια καπιταλιστική οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά αδύναμη φάση, οδηγώντας στη βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε στο εννιάμηνο κατά 8,5%, ενώ το γ’ τρίμηνο κατά 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη βύθιση του 25% την περίοδο 2008-2015.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός αναλυτής για να αντιληφθεί πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να υπάρξει επιστροφή στο προ κρίσης επίπεδο.

Οι εκτιμήσεις της ισχυρής Ελλάδας του 2004 θρυμματίστηκαν στην κρίση του 2008, οι δικές σας εκτιμήσεις έναν χρόνο πριν, όταν εμφανιζόσασταν να διαγκωνίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πιστωθεί την ισχυρή Ελλάδα του 2019, θρυμματίστηκαν με την κρίση του 2020.

Την ίδια ακριβώς αναξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις σας σήμερα, για την ανάκαμψη του 2021, που βάζετε μέσα στον προϋπολογισμό σας, που είναι ανεδαφικός, αντιφατικός και ατεκμηρίωτος.

Οι δικές σας προβλέψεις είναι οι μοναδικές που αναφέρονται σε μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, σε αντιπαράθεση με τις οικονομικές προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και την ίδια την κοινή λογική. Χαρακτηριστικά, ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ πάνω από 10% το 2020 και αύξηση της τάξης τού 0.9% το 2021.

Γιατί είναι προφανές ότι ο τουρισμός το 2021 θα αυξηθεί λίγο σε σχέση με το 2020, αλλά θα αργήσει πολύ να φθάσει τα επίπεδα του 2019, γιατί η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζεται.

Είναι γνωστό ότι τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, έχουν πολλαπλασιαστεί και τη χρηματοδότηση που κάνετε για τη διάσωσή τους, πάλι ο λαός θα την πληρώσει.

Είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις για πάνω από 100.000 λουκέτα μικρών επιχειρήσεων.

Ο κατάλογος των προφανών διαπιστώσεων, που είναι ανακόλουθες με την πρόβλεψή σας για ταχεία επαναφορά στην κανονικότητα, είναι τόσο μεγάλος που δε γίνεστε πιστευτοί όταν ισχυρίζεστε ότι δεν τις βλέπετε.

Αλήθεια, νομίζετε πως κοροϊδεύετε τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της εστίασης και του εμπορίου, ότι θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους με το τηλέφωνο;

Είστε πραγματικά πλασιέ των μεγάλων εμπορικών ομίλων και η πολιτική σας, αξιοποιώντας και την πανδημία, έχει δραστικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους.

Για να λέμε την πραγματική αλήθεια, η πολιτική του click away είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Η πολύμηνη καραντίνα θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, τόσο το εμπόριο όσο και η εστίαση.

Μοναδική ανακούφιση για τους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή χρεών!

Συνήθως απαντάτε, πως η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το κύριο καθήκον της περιόδου. Μάλιστα. Όμως αλήθεια, σε ποιον πάτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια;

Ο απίστευτος συνωστισμός στα super market, που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να αεριστούν, δε συνιστούν εστία υπερμετάδοσης του ιού; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο, δε συνιστούν πρόβλημα υπερμετάδοσης του ιού; Τα εστιατόρια, τα οποία έχετε απαγορεύσει, λέτε ότι συνιστούν εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά οι 10ωρες βάρδιες, όπου δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και χωρίς μέτρα προστασίας, δεν αποτελούν πρόβλημα;

Και αναγκαστήκατε κατόπιν εορτής να παραδεχθείτε αυτό που σας λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι οι χώροι δουλειάς είναι η βασική εστία. Αυτό έγινε στην Βόρεια Ελλάδα, αυτό γίνεται τώρα στη Δυτική Αττική. Σας καταθέτω για τα πρακτικά τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Κυριακής, στον Ριζοσπάστη.

Οι ουρές δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων στις εταιρίες ταχυμεταφορών, που τις έχετε αφήσει να λειτουργούν παντελώς ανεξέλεγκτες και να δέχονται παραγγελίες πολύ πάνω απ’ την δυναμικότητά τους, δεν είναι πρόβλημα;

Αλλά σας πείραξαν κάποιες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που κι αυτές τις κάνουν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας!!!

Εκτός αν μας πείτε, ότι οι courier είναι έξω, άρα δεν κολλάει ο ιός, όπως είπε ανερυθρίαστα ο υπουργός σας Χρυσοχοίδης, σχολιάζοντας τον μεγάλο συνωστισμό των 6.000 αστυνομικών τη μέρα του Πολυτεχνείου για να αντιμετωπίσουν μερικές εκατοντάδες πολιτών.

Εκείνων των αστυνομικών δυνάμεων που τους είχατε αναθέσει να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις που γίνονταν σε ανοικτό χώρο και με όλα τα μέτρα προστασίας, όπως εσείς οι ίδιοι παραδεχτήκατε, όλα αυτά δηλαδή που δεν τηρούσαν οι δυνάμεις καταστολής και τους έβλεπε το πανελλήνιο.

Τέτοια και άλλα γελοία επιχειρήματα, που μόνο τα ακροδεξιά φασιστοειδή παπαγαλάκια σας μπορούν να αναπαράγουν, επιστρατεύσατε για να δικαιολογήσετε την κατάπτυστη απόφαση, μνημείο αυταρχισμού, για πρώτη φορά από το 1973, της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και το όργιο αυταρχισμού και καταστολής που ακολούθησε.

Τι νομίζετε; Ότι εσείς θα νομοθετείτε ανενόχλητοι, αντιλαϊκά μέτρα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με φαστ τρακ διαδικασίες, θα μας γυρίζετε αιώνες πίσω, και δεν θα κουνιέται φύλλο;

Όπως εσείς δεν αναστέλλετε το αντιλαϊκό σας έργο, έτσι και οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι φίμωτρο!

Όντως, χάνετε σταθερά -για να μην πω έχετε χάσει πλέον- και την στοιχειώδη πολιτική αξιοπιστία.

Συναγωνίζεστε πλέον σε αναξιοπιστία τον ΣΥΡΙΖΑ που ο πρόεδρός του απ’ τη μία προβάλει συναινετικές λύσεις και υπουργούς “κοινής αποδοχής” και απ’ την άλλη προσπαθεί να συσπειρώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με άσφαιρες φραστικές κορώνες μιας χρήσιμης τελικά αντιπολίτευσης.

Για την πανδημία του κορονοϊού και το εμβόλιο

Τις ευθύνες σας για το αθωράκιστο σύστημα υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα σχολεία που κρατάτε κλειστά, δεν μπορείτε να τις κρύψετε, κάτω από το “χαλί” της προσμονής ενός εμβολίου για να βγούμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια.

Χώρια που η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, με ένα νέο εμβόλιο για μια νέα νόσο, απαιτεί ένα ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επάρκεια σε προσωπικό για τον εμβολιασμό και όχι με μπαλώματα και μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο δεν μπορεί ούτε να «κουκουλώσει» ούτε να «γιατρέψει» τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη χρόνια εγκληματική πολιτική σας.

Εδώ και μέρες χρησιμοποιείτε το ζήτημα των εμβολίων για να ενισχύσετε την αξιοπιστία σας. Όλη η δημόσια συζήτηση, οι ανακοινώσεις των υπουργών σας, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αφορούν τα εμβόλια. Τότε θα έρθουν, τότε θα ξεκινήσουμε, έτσι θα ειδοποιηθούμε, έτσι θα τα κάνουμε…

Κυρίες και κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή, εμείς έχουμε αναδείξει τους επικίνδυνους και οξυμμένους ανταγωνισμούς για τα εμβόλια, τις κόντρες των μονοπωλίων, αντί της ανάγκης συνεργασίας των κρατών και των ερευνητικών τους ινστιτούτων. Έχουμε αναδείξει ότι πρέπει να είναι ασφαλή και δωρεάν, ότι η ύπαρξή τους δεν “ισοσκελίζει” τις ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία και άλλα σχετικά, που είναι σωστά.

Εννοείται πως είμαστε κάθετα αντίθετοι και εχθροί όλων των αντιδραστικών και ανορθολογικών θεωριών που συσκοτίζουν μεταφυσικά το πρόβλημα, λαϊκίζοντας, σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού.

Τα εμβόλια είναι χρήσιμα εργαλεία της επιστήμης, μπορούν να βοηθήσουν σε συνθήκες πανδημίας, θα πρέπει να γίνουν στον πληθυσμό μετά τους αναγκαίους ελέγχους, με βάση αυτά που θα πουν υπεύθυνα οι επιστήμονες γιατροί κι όχι τα διάφορα συμφέροντα που θεό τους έχουν μόνο το κέρδος.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα θέλαμε να θέσουμε:

– Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε ο λαός να έχει πρόσβαση και σε περισσότερα εμβόλια, που είναι και πιο φθηνά σε σχέση με αυτά για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις;

– Για ποιους λόγους δεν προχωρά το ζήτημα των θεραπειών και των φαρμάκων που κάποια φαίνεται ότι έχουν αποτελέσματα ανάσχεσης της νόσου;

– Τι ακριβώς προβλέπουν οι συμβάσεις, που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις εταιρείες και τις οποίες συμβάσεις έχει ζητήσει να δοθούν, η ομάδα μας στο ευρωκοινοβούλιο;

– Είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης το ακριβές περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων; Κι αν ναι, γιατί δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα και τους φορείς;

– Εφόσον, ως κυβέρνηση λέτε, όπως άλλωστε σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα, ότι θέλετε να πετύχει ο μαζικός εμβολιασμός, γιατί δεν δίνετε το δικαίωμα, με ιατρική βεβαίως επιλογή, ο καθένας να κάνει το εμβόλιο που εκτιμά ο γιατρός του;

Αν οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκινάνε από ανορθολογικές παραδοχές -σαν τον προλαλήσαντα ομιλητή, τον κύριο της Ελληνικής Λύσης, προκειμένου να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία σας, κι εδώ που τα λέμε σας βολεύουν- υπάρχει όμως και η αμφισβήτηση που ξεκινά από υγιή βάση, από συγκεκριμένα υπαρκτά ερωτηματικά.

-Από τη βάση, ότι σήμερα, σε συνθήκες καπιταλισμού, η υγεία, τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι εμπορεύματα, από τα οποία πλουτίζουν κάποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Κι εδώ, έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και κυβερνήσεις, στις οποίες φυσικά δικαιολογημένα και βάσιμα ο λαός δεν μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του λαού και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τις διεθνείς και κρατικές αρχές.

Όπως στο παρελθόν (για παράδειγμα με τη γρίπη Η1Ν1), έτσι και τώρα συνιστούμε τον εμβολιασμό καθ’ υπόδειξη του γιατρού, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελέσει συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του.

Για την οικονομική πολιτική

Κυρίες και κύριοι,

Ξέρουμε πολύ καλά πως μέτρα για την πανδημία που λαμβάνετε, έχουν ξεκάθαρο οικονομικό αποτύπωμα. Επιταχύνουν την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να βρουν οι μεγάλοι όμιλοι χώρο ανάπτυξης, στο εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές.

Η άμβλυνση των βαριών συνεπειών της κρίσης μέσα απ’ τις κρατικές επιδοτήσεις δεν θα είναι απεριόριστη.

Αλήθεια, για πόσο καιρό ακόμα θα μπορέσετε να συντηρείτε την πολιτική έστω αυτών των ισχνών επιδομάτων προς τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται;

Ήδη τα 800 μετατράπηκαν σε 534 ευρώ…

Τα μόνιμα υποζύγια, ο λαός, που συστηματικά εσείς και όλοι οι προηγούμενοι, αντιμετωπίζουν σαν τον μοναδικό αιμοδότη της κατά τα άλλα “εθνικής προσπάθειας” του προϋπολογισμού, δεν αντέχουν να πληρώσουν παραπάνω.

Η πολιτική μοιράσματος της φτώχειας εξαντλείται.

Και φτάνετε σε τέτοιες αντιφάσεις, που αν δεν ήταν τραγικές, θα ήταν κωμικές, νούμερα για επιθεωρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξαγγελίας σας για επίδομα στους άνεργους επιστήμονες, κρύβοντας ότι σπάτε τον κουμπαρά και το επίδομα το πληρώνουν πάλι οι ίδιοι απ’ τα αποθεματικά τους.

Τώρα τους λέτε ότι ο κουμπαράς δεν φτάνει για όλους και τους ζητάτε να βάλουν οι ίδιοι κριτήρια: Ποιος θα πάρει το επίδομα και ποιος όχι.

Προσπαθείτε να σπείρετε τον κοινωνικό κανιβαλισμό, γιατί νομίζετε πως έτσι θα σταθείτε. Η στάση σας είναι τουλάχιστον ντροπή.

Όσο για τους ανέργους, τι σας είπαμε; Ένα εφάπαξ επίδομα 600 ευρώ προτείναμε να δώσετε σε όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ακόμα κι αυτό το αρνηθήκατε. Λες και θα έπεφτε έξω ο κρατικός προϋπολογισμός και θα φαλίριζαν τα κρατικά ταμεία!!!

Σήμερα εμφανίζεστε ως διαχειριστής ενός μεγάλου επεκτατικού κρατικού πακέτου, το περιβόητο κονδύλι των 70 δισ. και, σε μια πραγματικά σπάνια ειρωνεία της τύχης, έχετε τον ΣΥΡΙΖΑ να σας κατηγορεί ότι επειδή είστε «νεοφιλελεύθερος» δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τα μέτρα κρατικής παρέμβασης με τον καλύτερο τρόπο. Ακριβώς όπως εσείς κατηγορούσατε πριν το ΣΥΡΙΖΑ, πως οι εμμονές του οι “αριστερές” δεν τον άφηναν να διαχειριστεί την περιοριστική, «φιλελεύθερη» όπως λέγατε, οικονομική πολιτική της περιόδου, όπως έπρεπε.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη.

Είστε και οι δύο κυβερνητικοί διαχειριστές των εκάστοτε προτεραιοτήτων και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και δεν έχετε καμία απολύτως αγκύλωση. Χρησιμοποιείτε το μίγμα διαχείρισης που χρειάζεται κάθε φορά η καπιταλιστική εξέλιξη της περιόδου.

Σήμερα η κρίση στην ΕΕ και διεθνώς απαιτεί επεκτατική διαχείριση, φυσικά με έναν προσανατολισμό που είναι αλα-καρτ.

Τα κονδύλια της ΕΕ και οι κρατικοί πόροι δεν θα «πέσουν» γενικά και αόριστα στην οικονομία. Ούτε αυτά τα πακέτα συνιστούν κάποια προοδευτική – φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ, όπως λέτε.

Βλέπουμε ήδη τι γίνεται με την Aegean, την τράπεζα Πειραιώς και διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Θα στηρίξουν τον επαναπροσανατολισμό της στην πανάκριβη «πράσινη ενέργεια» και στον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό».

Δεν έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Έχουν στόχο να στηρίξουν το κεφάλαιο.

Το μόνο που θα μείνει για το λαό, είναι πως θα κληθεί να πληρώσει το «ύφασμα» του κρατικού δανεισμού την επόμενη περίοδο.

Το κρατικό χρέος έχει εκτιναχθεί πάνω απ’ το 200% του ΑΕΠ και το πρόβλημα αποπληρωμής του γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Αλήθεια, αν τελικά πάρει μπρος η ανάπτυξη, πώς θα πληρώνει η εγχώρια οικονομία ένα κρατικό χρέος που θα παραμείνει πάνω από 200%; Όταν, λόγω της ανάπτυξης, τα επιτόκια θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται και το κόστος αναχρηματοδότησής του θα πάρει πάλι τον ανήφορο;

Δεν είστε ούτε εσείς ούτε η τάξη που εκπροσωπείτε αδαείς. Ξέρετε τα προβλήματα. Ξέρετε τις εγγενείς αντιφάσεις, τα προβλήματα που έχει η αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό μονόδρομός σας είναι η επίθεση στην εργατική τάξη, η φθηνότερη εργατική δύναμη με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής σας για την ανταγωνιστικότητα και φαίνεται πραγματικά παντού.

Ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για το πώς διαχειριστήκατε την κρίση του 2020, όπως καταγράφεται μέσα, είναι μνημεία αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζόμενων.

Το 2020 η ισχνή φορολογία των επιχειρήσεων έπεσε σχεδόν στο μισό. Διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο καταβάλλει μόλις ένα 5% των συνολικών κρατικών εσόδων.

Το 2020 η φορολογία των επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένη κατά 40%. «Τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχωμεν», για να δείξουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού κάθε χρονιά, για να δείξουμε ποιος πληρώνει την κρίση;

Για το 2021 ο προϋπολογισμός που καταθέτετε, τι φέρνει;

Έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ’ το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα.

Για το “σχέδιο Πισσαρίδη”

Τα αντιλαϊκά «μαντάτα», άλλωστε, δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός σας έχει πια άλλο όνομα. Δεν τον λέτε «Μνημόνια και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις», όπως τον λέγατε τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τώρα τον λέτε «σχέδιο Πισσαρίδη».

Μάλιστα, στην προσπάθειά σας να εμφανιστείτε ως ο καλύτερος διαχειριστής της αστικής εξουσίας κυριολεκτικά δεν μπορείτε να κρατηθείτε. Πρώτα λέτε ότι είναι διακομματικό κείμενο, των ειδικών, μόνο και μόνο για να συμπληρώσετε, πως ήδη υλοποιείτε τα μισά απ’ αυτά που λέει.

Ποιος είναι ο κεντρικός της άξονας;

Μια επιμονή πως η γραμμή «εξωστρέφεια της οικονομίας» είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η “χώρα”. Αυξάνοντας τις εξαγωγές τόσο στον τουρισμό, όσο και στη βιομηχανική παραγωγή.

Δεν είναι «ανεμελιά» της ΝΔ, όπως λέτε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απλά επιμονή στον ίδιο άξονα που οδήγησε την χώρα σε μια νέα βαθύτατη κρίση. Ούτε είναι η έλλειψη «ενσυναίσθησης» από τη μεριά της ΝΔ. Η ΝΔ έχει πλήρη ενσυναίσθηση της αποστολής που της έχει αναθέσει το κεφάλαιο, όπως πριν είχε αναθέσει σε εσάς!

Τι λέει το σχέδιο Πισσαρίδη; Μιλάει για μεγάλη μείωση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων, που σημαίνει προλεταριοποίηση των αυτοαπασχολούμενων, που ΕΕ και ΣΕΒ μόνιμα κατηγορούν ως “φτώχεια των εθνών»!!!

Και φυσικά μιλάει για κλιμάκωση της πολιτικής της φθηνότερης εργατικής δύναμης, δηλαδή κι άλλο μείωση του εργατικού εισοδήματος.

Αλήθεια, γιατί κρύβεστε;

Γιατί δε λέτε θαρρετά στους εργαζόμενους πως αυτό που ονομάζετε «φθηνότερη εργατική δύναμη» είναι τελικά απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των καπιταλιστικών επενδύσεων;

Τόσο γιατί οι επενδύσεις θέλουν κέρδη και τα κέρδη θέλουν φθηνή εργασία, όσο και γιατί ο ίδιος ο κεντρικός στόχος της έκθεσης, η σημαντική αύξηση των επενδύσεων από 12% στο 24% του ΑΕΠ, πώς θα γίνει, αν δεν αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου;

Και η αύξηση των κερδών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πώς θα γίνει, αν δεν μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, ως ποσοστού του ΑΕΠ;

Αυτή είναι η πολιτική της έκθεσης Πισσαρίδη. Πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες:

-το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα,

-την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο,

-την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου,

-τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων.

Λέτε σχεδόν την αλήθεια. Το σχέδιο Πισσαρίδη δεν είναι διακομματικό κείμενο, είναι απλά «υπερκομματικό». Αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις που όταν τις «χρειάζεται η χώρα» ψηφίζουν και ένα μνημόνιο.

Για τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων, μέσα κι έξω από αυτήν την αίθουσα, πλην ΚΚΕ, είναι πια τόσο πρόδηλη, που χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να εντοπίσει κανείς διαφορές.

Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις λέξεις, όπως κρυβόταν ο Αλέξης του γνωστού παλιού τραγουδιού. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες να οικοδομήσει μια πειστική διαχωριστική γραμμή.

Για αυτό κι εσείς της ΝΔ κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγετε συχνά – πυκνά στα γνωστά βοθρολύματα της μικροπολιτικής που εκτοξεύετε ο ένας για τον άλλον για αποπροσανατολισμό του λαού.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ορκίζεστε στην πολιτική της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη, στο περιβόητο Green New Deal. Έχετε, δυστυχώς και εσείς τις αυταπάτες σας.

Αλήθεια, νομίζετε ότι μπορεί πραγματικά να διαχειριστεί την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου μια τέτοια λύση; Μερικά χρόνια το πολύ – πολύ να δώσει…

Συμφωνείτε επί της ουσίας στον χαρακτήρα του προϋπολογισμού, στην κατεύθυνση της φορολογίας σε βάρος των εργαζόμενων προς όφελος των ομίλων:

– Πελώριοι έμμεσοι φόροι,

– Φορο-αφαίμαξη και εισφορο-αφαίμαξη εργαζόμενων,

– Επιθετικό κυνήγι της λεγόμενης φοροδιαφυγής των λαϊκών στρωμάτων,

– Υπερπλεονάσματα για το λαό.

Με μόνη αλλαγή που κάνετε, να είναι λίγο στις αναλογίες.

Η στρατηγική σας σύμπλευση για μείωση της φορολογίας και μόνιμες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο είναι σταθερή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε πρώτος τη φορολογία στα μερίσματα, δηλαδή τα κέρδη των μεγαλομετόχων και η ΝΔ τη μείωσε παραπέρα.

Γι’ αυτό άλλωστε και όταν θέσαμε θέμα κατάργησης της συνταγματικής κατοχύρωσής τους, με το άρθρο 107, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το αρνηθήκατε αυτό, επιδεικνύοντας μάλιστα μεγάλο ζήλο.

Συμπλέετε απόλυτα στη διάλυση των κοινωνικών δαπανών, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ίδιο εργαλείο, των στοχευμένων παροχών κατά της ακραίας φτώχειας και της ενοποίησης των παροχών σε μία.

Δεν είναι κοινωνική πολιτική να μειώνετε τις παροχές, βαφτίζοντας τες όλες μαζί ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα εξαπάτησης που δεν θα σας περάσει τελικά.

Συμπλέετε στον τομέα της υγείας. Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ σήμερα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είστε τελικά συναυτουργοί. Οι δραστικές περικοπές που έγιναν την τελευταία δεκαετία έχουν την υπογραφή όλων όσων διακυβέρνησαν την χώρα.

Ακόμα χειρότερα. Στα δήθεν υμνητικά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημασία της δημόσιας υγείας, σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, είναι μεταφρασμένη η δική του πολιτική αντίληψη για την υγεία. Μια λογική που θέλει τη δημόσια υγεία να αναλαμβάνει τα δύσκολα και να αφήνει την ιδιωτική υγεία να λειτουργεί, όπου το κέρδος είναι υψηλό.

Η πανδημία στη χώρα μας, όπου καθημερινά μετράμε χιλιάδες κρούσματα και νοσηλευόμενους, εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς, ξεγύμνωσε την πολιτική σας στο χώρο της υγείας. Μια πολιτική, την οποία όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ακολούθησαν.

Υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος για χάρη των επιχειρηματιών της υγείας που ακόμα και μέσα στην πανδημία συνεχίζουν να θησαυρίζουν.

Κανείς σας δεν μπορεί να εμφανίζεται ως “αθώα περιστερά”.

Γιατί:

-Τα 10.000 κρεβάτια που καταργήθηκαν,

-Τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν γιατί λέγατε ότι ήταν “αντιπαραγωγικά και κοστοβόρα”,

-Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ για χρόνια,

-Η υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,

Τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία,

Έχουν την υπογραφή όλων σας. Και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική σας διαμόρφωσε ένα υποβαθμισμένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα, στο οποίο δεν χωράνε δύο ασθένειες.

Κι ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, όχι μόνο δεν παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική ενίσχυσή του, αλλά καταθέτετε κι έναν προϋπολογισμό, στον οποίο οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται ακόμη περισσότερο. Τέτοια υποκρισία!!

Την ίδια στιγμή, μπουκώνετε με πακτωλούς επιδοτήσεων, ενισχύσεων, τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στο όνομα της “σωτηρίας” τους από τις συνέπειες της πανδημίας. Αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη για το ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, πόσο βαθιά αντιλαϊκή είναι η πολιτική σας.

Η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Και απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτή είναι η απαίτηση των καιρών μας.

Για την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη

Κύριε Βαρουφάκη, αποδεικνύετε για μια ακόμα φορά ότι στις κρίσιμες στιγμές προτείνετε πράγματα -ηθελημένα ή άθελά σας, δεν έχει σημασία- που συντηρούν τον αποπροσανατολισμό απ’ την πραγματική αιτία των προβλημάτων. Σήμερα προτείνατε μια εξεταστική επιτροπή για το χρέος που θα εξετάσει την περίοδο από την μεταπολίτευση και μετά.

Το πιο απλό που θα μπορούσε να σας πει κανείς είναι γιατί απ’ τη μεταπολίτευση και μετά και μόνο; Γιατί είναι απ’ έξω πχ η περίοδος της χούντας; Μάλιστα άκουσα και τον κ. Βελόπουλο που έσπευσε πρόθυμα να στηρίξει την πρότασή σας. Γιατί είναι απ’ έξω οι δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, με τα προνόμια που δόθηκαν τότε στο μεγάλο εφοπλιστικό και στο ξένο κεφάλαιο;

Το κόμμα μας έχει πολιτική άποψη για όλα αυτά και πως συνέβαλαν αυτά στην υπερχρέωση. Μπορούμε αν θέλετε να σας τη δώσουμε. Αυτή η πολιτική εκτίμηση είναι ζήτημα μιας εξεταστικής επιτροπής με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑλ και τον ΣΥΡΙΖΑ όπως προτείνετε;

Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Είναι η ανυπόστατη, η αποπροσανατολιστική θεωρία ότι την καπιταλιστική κρίση και το χρέος τα δημιουργεί μια κακοδιαχείριση, αυτή την πολύ βολική για το σύστημα και τις κυβερνήσεις του θεωρία ουσιαστικά υιοθετείτε και με αυτή σας την πρόταση.

Κυρίες και κύριοι,

Η καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία οραματίζεστε θέλει συνεχείς θυσίες μόνο για τον λαό. Η αύξηση της παραγωγικότητας που θέλετε οδηγεί μέσα σε αυτό σύστημα μόνο σε εκτίναξη της ανεργίας.

Ακόμα και η έκθεση Πισσαρίδη το παραδέχεται, όταν λέει πως η εισαγωγή νέων τεχνολογιών αυτοματοποίησης θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση.

Σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ουσιαστική, καθολική μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση των αποδοχών, ώστε ο χρόνος εργασίας να αντανακλά την αυξημένη παραγωγικότητα.

Αυτό το θεμελιακό πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε, ακριβώς γιατί στην ουσία, είναι έξω από την ίδια τη λογική του συστήματος που υπηρετείτε.

Η μείωση του εργάσιμου χρόνου μειώνει τα κέρδη, μειώνει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό και το αναπτυξιακό πρόταγμα του καπιταλισμού στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία έχει, λοιπόν, βαθιά αντιλαϊκό πρόσημο.

Προβλέπει χαμηλούς μισθούς, συγκέντρωση της παραγωγής με καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων, διάλυση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων είχαν απομείνει, ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Για την εξωτερική πολιτική

Η πολιτική σας σήμερα, αποτελεί οργανική συνέχεια την πολιτικής που άσκησε την προηγούμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ μάταια να προσπαθεί «να βγει κι από πάνω», όμως μην έχετε και παράπονο, σας άφησε και έτοιμη δουλειά, όπως για παράδειγμα την δήθεν αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Κι εσείς χτίζετε πάνω στην πολιτική του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή και στη συνεργασία με το Ισραήλ και διάφορα άλλα δήθεν «δημοκρατικά καθεστώτα» της περιοχής.

Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο γελοίο έχει καταντήσει να ασκείτε κυρώσεις για “έλλειψη δημοκρατίας” σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο ως ΕΕ και παράλληλα να έχετε στενές, συμμαχικές σχέσεις με κράτη που το πολιτικό καθεστώς τους ανήκει κυριολεκτικά σε μια οικογένεια που ασκούν άμεσα την εξουσία χωρίς ούτε καν τις τυπικές αστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες;

Η πολιτική σας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέπει τη χώρα κυριολεκτικά σε «μπράβο» του ΝΑΤΟ, μόνο που οι «σύμμαχοί» σας, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊκοί, έχουν στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία και τα «δίνουν όλα», προκειμένου, πάση θυσία να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Πάνω σ’ αυτή τη βάση γίνονται οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια και πάνω σε αυτή τη βάση παίζει η τούρκικη κυβέρνηση.

Βέβαια σ’ αυτά τα παζάρια συμμετέχετε κι εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, γιατί κορώνα σας έχετε την γεωστρατηγική αναβάθμιση της άρχουσας τάξης, δηλαδή τη συμμετοχή της στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του λαού.

Γυρίσατε με άδεια χέρια από τη Σύνοδο Κορυφής, και όλοι αυτοί που τους παρουσιάζετε ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν το “πράσινο φως” στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι δικαιολογίες ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναμένει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν στέκουν, αφού και οι Αμερικάνοι την ίδια στάση κρατάνε, ανάλογα σχέδια και δικά τους συμφέροντα υπηρετούν.

Η ανανέωση και ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, οι υπέρογκες δαπάνες για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, η δέσμευση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων “Patriot” στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής μεγαλώνουν τους κινδύνους για το λαό μας.

Για τους νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Αξιοποιείτε μάλιστα την ένταση με την Τουρκία για να πείσετε ότι οι νέοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για την άμυνα, κρύβοντας ότι όταν μιλάμε για εξοπλισμούς, μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά, αλλά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

-Θέλετε να σας θυμίσουμε για παράδειγμα τις αντιδράσεις της Γερμανίας στην αγορά των γαλλικών φρεγατών, με τα κέρδη των ομολόγων που η Ελλάδα θα έπαιρνε ως «επιστροφή» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

-Ξεχάσατε τους ανταγωνισμούς γύρω από την αγορά των αμερικανικών «F-35» ή των ευρωπαϊκών «Eurofighter», στο όνομα του να τονωθεί η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία έναντι της αμερικανικής;

-‘Η τις ΝΑΤΟικές αντιδράσεις που προκάλεσε πριν από μερικά χρόνια η προμήθεια των ρωσικών «S-300»;

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι και αυτό το εξοπλιστικό πακέτο δεν έχει ως προτεραιότητα την άμυνα του λαού και της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, στόχος του είναι να υποστηρίξει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Τον ίδιο στόχο υπηρετούν συνολικά η δομή και η διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνονται με αυστηρά ΝΑΤΟϊκά κριτήρια, σε βάρος των στρατευμένων παιδιών, του λαού και της χώρας.

Για πείτε μας:

– Ποια συμφέροντα υπηρετεί η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας, σε κράτη που ισοπεδώθηκαν από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όπου παραμένει αναμμένη η φλόγα του πολέμου;

– Ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί ο σχεδιασμός να σταλεί ελληνική φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο και να ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη περικύκλωσης του Ιράν, για την ηγεσία της οποίας διαγκωνίζονται ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία;

– Πώς ακριβώς υπηρετείται η άμυνα της χώρας με την αποστολή πολιτικού προσωπικού σε Λιβύη, Ιράκ, ακόμα και στο Μάλι, ως προπομπός της αποστολής και στρατιωτικών δυνάμεων;

– Ποια συμφέροντα υπηρετεί η συνεκπαίδευση με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε σενάρια που προσομοιώνουν επίθεση σε στρατηγικές υποδομές του Ιράν;

– Ποια συμφέροντα υπηρετούν η μετατροπή στρατηγικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών της Ελλάδας σε πολεμικά ορμητήρια των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και η διαθεσιμότητα όλων των στρατοπέδων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία;

– Τι ακριβώς προσφέρει στην ασφάλεια του λαού η διάθεση κάθε χρόνο 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν την εμπλοκή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ;

– Τι ακριβώς υπηρετεί η «αξιοποίηση» αμυντικών βιομηχανικών υποδομών της χώρας, όπως τα Ναυπηγεία και η ΕΑΒ, από αμερικάνικων και ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων μονοπώλια, στο όνομα της «εξυγίανσης» και της «διάσωσης»;

Δυστυχώς, η οργάνωση και ο προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν κατά προτεραιότητα τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, με επώδυνες συνέπειες για την ασφάλεια του λαού και για τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους εξοπλισμούς.

Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων προϋποθέτει απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τα ΝΑΤΟϊκά δόγματα και τους σχεδιασμούς, από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής, θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας.

Για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Το σύστημά σας σάπισε. Δεν μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.

– Η εμπορευματοποιημένη υγεία χρεώνεται με εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

– Η έλλειψη υποδομών υγείας για το λαό, η έλλειψη ΜΕΘ, οι λίγοι γιατροί είναι η άλλη όψη της φθηνής και αναλώσιμης εργατικής δύναμης.

– Η εμπορευματοποιημένη εκπαίδευση απαιτεί τεράστιες δαπάνες για τη λαϊκή οικογένεια και γίνεται είδος πολυτελείας.

– Η διασφάλιση ποιοτικής διατροφής ακόμα και μόνιμης στέγης, είναι όνειρο θερινής νυκτός για μάζες εργαζόμενων στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο εφιάλτης του καπιταλισμού για τον λαό δεν είναι όμως μονόδρομος. Οι λαοί είναι αυτοί που παράγουν όλο τον κοινωνικό πλούτο.

Δεν γίνεται να συνεχίζουν να μετράνε τις πληγές τους, να υπολογίζουν ποια ανάγκη θα θυσιάσουν για να θωρακίζουν τα κέρδη των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Έχουν μπροστά τους κι άλλη επιλογή, μπορεί να διαλέξουν έναν άλλο δρόμο, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Μόνο σε αυτό τον ριζικά διαφορετικό δρόμο η άνοδος της παραγωγικότητας οδηγεί σε μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση του ποιοτικού ελεύθερου χρόνου των εργαζόμενων.

Μόνο αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος μπορεί να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, όπως τις ψηφιακές επικοινωνίες, για να βελτιώσει τη ζωή του λαού, σε αντίθεση με την ψηφιακή καταστολή που μας φέρνετε εσείς.

Μόνο αυτή η ριζική αλλαγή πορείας μπορεί να εγγυηθεί πως τα νοσοκομεία θα έχουν ΜΕΘ, μαγνητικούς τομογράφους και δωρεάν φάρμακα, γιατί η υγεία και οι υποδομές της δεν θα είναι εμπορεύματα.

Ο δρόμος που ακολουθείτε εσείς, όπως αποτυπώνεται και μέσα από το νέο κρατικό προυπολογισμό, φέρνει περισσότερη φτώχεια, ανεργία, μαζί με εξαντλητικά ωράρια για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται, φέρνει νεκρούς από έλλειψη υποδομών στα νοσοκομεία, ψηφιακή καταστολή για να αυγατίζουν τα κέρδη σας, πολεμικές εμπλοκές για τα συμφέροντα των συμμάχων σας.

Το πραγματικά καινούργιο δεν είναι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του γερασμένου, σάπιου συστήματος του καπιταλισμού.

Η λαϊκή αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε οργή, σε λαϊκή ανάγκη που θα τον ανατρέψει.

Το ξέρετε. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε την κίνηση της ιστορίας προς το πραγματικά καινούργιο κι ελπιδοφόρο.

Το ρολόι της ιστορίας, ευτυχώς, δεν είναι χαλασμένο. Μπορεί να καθυστέρησε λίγο, να έχασε προσωρινά το ρυθμό του, αλλά θα προχωρήσει.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ