Συνέδριο Economist EU RECOVERY AND RESILIENCE FUND FOR GREECE: European Green Deal – Digital transformation – Infrastructure

9 Δεκεμβρίου 2020, 10:00 πμ (EET) / 9:00 πμ (CET)
www.hazliseconomist.com | www.recoveryfundgreece.economist.com
YouTube: The Economist SE Europe Events | Facebook: The Economist Events for Greece, Cyprus, Malta and southeast Europe

Tuomas Saarenheimo, πρόεδρος, Euro Working Group
Ο κ. Tuomas Saarenheimo υπογράμμισε τη δυνατότητα «αυτοσχεδιασμού» στα εθνικά σχέδια για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής ευελιξίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, παρότι ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να καταστούν σεβαστοί οι βασικοί άξονες που διέπουν αυτή την ανακαμψιακή – επενδυτική προσπάθεια.

Σ’ άλλο σημείο της ομιλίας του, υποστήριξε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης «είναι σημαντικά για την Ελλάδα και σημαίνουν πολλά για την ελληνική οικονομία». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαμηνύοντας ότι «οι επενδύσεις χρειάζονται σχεδιασμό και ανθρώπους με έμπνευση».

Έσπευσε πάντως, να προειδοποιήσει ότι η υλοποίηση του Ταμείου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση και υπό αυτό το πρίσμα εξήγησε ότι όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί η σωστή διαχείριση, τόσο πιο γρήγορα θα φανούν και τα αποτελέσματα.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις ως βασικούς πυλώνες για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια. «Η οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και να κάνουμε σωστή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς μέσα από τη σωστή διαχείριση και τις επενδύσεις, θα υπάρξει ανάκαμψη και ανθεκτικότητα» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις επενδύσεις σε εμβληματικά project, όπως το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και το δίκτυο 5G. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της απασχόλησης, καθώς και των ιδιωτικών επενδύσεων. «Όλα αυτά υποστηρίζονται από διαρθρωτικές αλλαγές του κράτους και πρωτοβουλίες κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό το project θα βοηθήσει την Ελλάδα να πάει μπροστά» εκτίμησε, στη συνέχεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

Όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στις Βρυξέλλες, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «είμαστε σε μια βάση κοινής συνεργασίας με την Κομισιόν για να διαμορφώσουμε την τελική μορφή του». «Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα» κατέληξε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Céline Gauer, γενική διευθύντρια, SG. RECOVER, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Céline Gauer υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας σωστής ισορροπίας μεταξύ των εθνικών αναγκών και των βασικών πυλώνων του σχεδίου δράσης της Κομισιόν. «Χρησιμοποιούμε τον κανονισμό (σ.σ. του Ταμείου Ανάκαμψης) ως βάση, αλλά ενισχύουμε τον διάλογο με τα κράτη – μέλη για να υπάρξει πρόοδος. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, είναι επίπονη. Το βλέπουμε ως μια ομαδική προσπάθεια» διαμήνυσε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Επεσήμανε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να στηρίξει τα κράτη – μέλη τόσο στη φάση υλοποίησης όσο ιδίως στην απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων. «Έχουμε εντατικές επαφές με την ελληνική αρχή. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που μας υπέβαλε ένα σχέδιο, το οποίο μας επέτρεψε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Όσο πιο μπροστά είμαστε σ’ αυτά τα σχέδια, τόσο πιο εύκολα θα υπάρξει έγκριση και εκταμίευση των χρημάτων» ανέφερε.

Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς
Ο κ. Χρήστος Μεγάλου εστίασε στον ρόλο τον οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να επιτελέσουν για την ορθή αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. «Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, παρέχοντας την χρηματοδότηση – γέφυρα για να φθάσουν τα χρήματα στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε, χαρακτηριστικά.  Σ’ αυτό το πλαίσιο, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη μόχλευση των κονδυλίων στην οικονομία. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Να λειτουργήσουμε με τρόπο, ώστε να επιτευχθεί βιωσιμότητα σ’ όλους τους τομείς, διασφαλίζοντας ότι θα μοχλεύσουμε ό,τι είναι διαθέσιμο μέσω των δανείων και των επιχορηγήσεων που θα λάβει η Ελλάδα».

Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Ελλάδα
Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης λαμβάνοντας πρώτα τον λόγο, στάθηκε ιδιαιτέρως στο πρόβλημα αποεπένδυσης και μειωμένης παραγωγικότητας, το οποίο αποτέλεσε απόρροια της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών. «Η οικονομική κρίση άφησε ένα επενδυτικό κενό, και ακόμη βρισκόμαστε σ’ αυτή την περίοδο της αποεπένδυσης. Πριν μπούμε στην υγειονομική κρίση, ήμασταν κάτω του 50% των επενδύσεων σε αναλογία με το ΑΕΠ. Η ελληνική παραγωγικότητα μειωνόταν όλα αυτά τα χρόνια» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Όμως, κατά τον ίδιο, δεν ήταν μόνο οι επενδύσεις, αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο. «Ένα κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού εξαφανίστηκε από την οικονομία», επεσήμανε, παραπέμποντας σε ανθρώπους, οι οποίοι είτε απασχολούνταν στη «μαύρη» οικονομία είτε βγήκαν τελείως εκτός αγοράς εργασίας. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να επιλύσουμε το προβλήματα, μέσω της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων, επαναδραστηριοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο» συμπλήρωσε, τέλος.  

Declan Costello, αναπλ. γενικός διευθυντής, ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Από την πλευρά του, ο κ. Declan Costello εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες. «Ξεκινήσαμε πολύ καλά. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει ένα καλό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχει αυτό το πλάνο» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της χαμηλής παραγωγικότητας. «Μιλάμε για ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στην αναβάθμιση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και στην αξιοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι «έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια και το πλάνο βρίσκεται στη σωστή στρατηγική». «Βλέπουμε προσπάθειες να κινηθούμε προς τα εμπρός» συνέχισε, επικαλούμενος ως παράδειγμα το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όσον αφορά, τέλος, τις προκλήσεις, τις οποίες τυχόν κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα, ο κύριος Costello εξήγησε ότι οι όποιες δυσκολίες δεν αφορούν την κατανόηση της αρχιτεκτονικής του σχεδίου, αλλά την υλοποίησή του.  «Οι προκλήσεις θα έχουν να κάνουν με την υλοποίηση. Είναι μια τεράστια πρόκληση για τον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα» απάντησε, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη συμφωνία για τους χρονικούς στόχους του προγράμματος, οι οποίοι θα πρέπει να είναι φιλόδοξοι.

Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδος
Τη διασύνδεση περίπου 600.000 ταμειακών μηχανών και τερματικών POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές έθεσε ως στόχο ο κ. Αλέξης Πατέλης παρουσιάζοντας πέντε διαφορετικά παραδείγματα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών με νέες, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις, τις οποίες κόβουν οι επιχειρήσεις.  

Ειδική αναφορά έκανε και στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων, ιδίως για άτομα με αναπηρία ή προβλήματα όρασης και ακοής, καθώς και στα σχέδια αναδάσωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδάσωσης που έχει λάβει χώρα στην Ελλάδα, με τη φύτευση 30 εκατομμυρίων δέντρων σε έκταση 500.000 στρεμμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Πατέλης εστίασε σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Όπως επεσήμανε, μάλιστα, η μεταρρύθμιση είχε ήδη δρομολογηθεί και σε μία εβδομάδα θα γίνει η δημοπρασία των συχνοτήτων.

Τέλος, ο κ. Πατέλης προανήγγειλε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης για την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Το πρόγραμμα θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και διαδικασία πιστοποίησης για τους συμμετέχοντες.

Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος, Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.)
Ο κ. Μιχάλης Αργυρού μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην σύγχρονη οικονομία και ενσκύπτει στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Είναι η σωστή πλατφόρμα ώστε η οικονομία όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά να αναπτυχθεί και να αποκτήσει ανθεκτικότητα» συμπλήρωσε. Μάλιστα, όπως διαπίστωσε, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που επωφελείται σημαντικά, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό πλάνο αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα και τη συμμετοχικότητα της οικονομίας.

Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Παvεπιστήμιο Αθηvώv
Ο κ. Νίκος Βέττας υπογράμμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία να διορθώσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και να καταστήσουμε πιο παραγωγική την ελληνική οικονομία. Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, έθεσε το ερώτημα τι οικονομία θέλουμε να έχουμε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα συστηματικά έχει έλλειμμα παραγωγικότητας και συμμετοχής εργατικού δυναμικού. «Ό,τι κάνουμε, θα πρέπει να επικεντρωθεί σ’ αυτό. Δεν μπορούμε απλά να αντιγράψουμε ό,τι κάνει η Ευρώπη, πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Δηλαδή να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, να γίνουμε ένα ισχυρό hub στην ανατολική μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη». «Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Για να γίνει αυτό, τα χρήματα δεν θα πρέπει να προέλθουν με τρόπο, ο οποίος μόνο θα ενισχύει την ελληνική οικονομία. Αλλά και με τρόπο, ο οποίος θα προετοιμάζει την οικονομία για την επόμενη ημέρα αλλά να προετοιμάσει την επόμενη ημέρα» κατέληξε ο κ. Βέττας.

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ελλάδα
Στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 της χώρας η οποία έχει τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση της ψηφιακής μετάβασης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα 400 ψηφιακά project που περιγράφονται και στις δυνατότητες που διανοίγονται για την ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος έργων που θα αλλάξουν την ψηφιακή ισορροπία στη χώρα προσφέροντας δυνατότητες εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης στους πολίτες.

Μίλησε για την ενιαία ψηφιακή πύλη opengov, έναν μηχανισμό που συμβαδίζει με τις συστάσεις της ΕΕ προσφέροντας εκατοντάδες υπηρεσίες για τους πολίτες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλες εφαρμογές που δίνουν στον πολίτη το μήνυμα ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι μέρος της λειτουργίας του κράτους. Αναφέρθηκε επίσης στον διαγωνισμό για τα δίκτυα 5 G που ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα και σε μια σειρά πρωτοβουλιών που προάγουν τις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Σημείωσε ότι η όλη προσπάθεια θα κορυφωθεί πριν το τέλος του έτους και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελλάδα
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, που μόλις είχε βγει από μια σύσκεψη με επιτροπή επιδημιολόγων προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς, αναφέρθηκε στα μοντέλα που συζητήθηκαν, μεταξύ των οποίων το click away, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά των συστημάτων ταχυμεταφορών. Μιλώντας για την ασφαλέστερη επανεκκίνηση του εμπορίου αναφέρθηκε ειδικότερα στις ψηφιακές υπηρεσίες. Αναρωτήθηκε ωστόσο πόσες ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να υιοθετήσουν το ψηφιακό μοντέλο προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες καταναλωτικές τάσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, μετά την πανδημία, μετά τους πρώτους 5-6 μήνες του 2021 πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν τις αγορές τους ψηφιακά. Επιπλέον σημείωσε ότι πολλές επιχειρήσεις επένδυσαν χρόνο και χρήμα για να αναπτύξουν e-shops και εφοδιαστικές αλυσίδες.

Υπό αυτό το πρίσμα δήλωσε πεπεισμένος ότι το κύμα της πανδημίας θα επηρεάζει την αγορά και μετά την κρίση και γι’ αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδιάζει πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την ανάπτυξη του ψηφιακού καναλιού τους.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στις ψηφιακές υποδομές που έχουν αναπτυχθεί εν μέσω πανδημίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών τονίζοντας ότι η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης ώστε η κοινωνία να οργανωθεί ψηφιακά.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προκειμένου ο ψηφιακός μετασχηματισμός να μην αφήσει πίσω την Τρίτη ηλικία σημείωσε ότι υπάρχει προγραμματισμός με σεμινάρια, διαφημιστικές καμπάνιες, ενημερώσεις μέσω ΜΜΕ κ.ο.κ..

Roberto Viola, γενικός διευθυντής, ΓΔ Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευκαιρία ζωής χαρακτήρισε ο κ. Roberto Viola το πλάνο ανάκαμψης της Ευρώπης τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα ειδικότερα τονίζοντας ότι με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα 1 δισ. ευρώ επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία μπορούν να γίνουν 10. Σημείωσε ότι το 20% του ταμείου ανάκαμψης που κατευθύνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε κράτος-μέλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόμασταν 70 χρόνια ψηφιακών επενδύσεων για να πετύχουμε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε σήμερα σε σύντομο χρόνο.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική, όπως είπε, συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες καταθέτουν καλές ιδέες και μίλησε για σημαντικές προτεραιότητες αναφορικά με τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με τη στήριξη του ταμείου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη σημασία που πρέπει να δοθεί στην διασυνδεσιμότητα, που όπως είπε είναι η “κόλλα” της κοινωνίας όπως κατέστη σαφές στη διάρκεια της πανδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στην μετάβαση της βιομηχανίας στην οποία πρέπει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση αλλά και στις ψηφιακές δεξιότητες των ανθρώπων. Η Ελλάδα σημείωσε, έχει δυνατότητες ως αναφορά το ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί να κάνει άλματα στην ψηφιακή εκπαίδευση και να αλλάξει έτσι όλο το εκπαιδευτικό της προφίλ αλλά τόνισε επίσης ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, όπως με την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, όπου έχουν γίνει βήματα.

 Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Vodafone Ελλάς

Ευκαιρία για την Ελλάδα και ίσως την τελευταία, χαρακτήρισε ο κ. Χάρης Μπρουμίδης την δυνατότητα που έχει η χώρα μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο και να γίνει πιο ανταγωνιστική στο μέλλον. Σχολίασε ότι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα πακέτο δυσανάλογα – μεγάλο, ως προς το αποτύπωμά μας στην ΕΕ, ήτοι 17% του ΑΕΠ της χώρας και αναφέρθηκε ειδικότερα σε βασικούς πυλώνες – προϋποθέσεις αυτών των επενδύσεων. Ειδικότερα σημείωσε την ύπαρξη υψηλής ταχύτητας και ανθεκτικότητας ασύρματων και ενσύρματων δικτύων μιλώντας για τις οπτικές ίνες και το 5G. Ανέδειξε επίσης την αξία της συνδεσιμότητας αλλά και την σημαία της ψηφιακής μετάβασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνολογίες, όπως είπε, για να γίνουν προσβάσιμες οικονομικά πρέπει να επανεξεταστεί το φορολογικό πλαίσιο για αυτές τις υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο κέντρο καινοτομίας της Vodafone ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της αγοράς στο επίπεδο των τιμών τόνισε ότι δεν λαμβάνει ως δεδομένο ότι υπαγόμαστε στις πιο ακριβές χώρες. Το πραγματικό κόστος είναι κοντά στον μ.ο. της ΕΕ είπε, τόσο για την κινητή όσο και για τη σταθερή ενώ σημείωσε ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει μια πολύ ανταγωνιστική αγορά πρόσθεσε αλλά τόνισε και τη σημασία της ευρωστίας, καθώς δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός παικτών με κερδοφορία προκειμένου να είναι βιώσιμοι και ικανοί να επενδύσουν.

Παναγιώτης Κουρής, διευθύνων σύμβουλος, Office Line
Στο θετικό momentum για την ελληνική αγορά αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κουρής βλέποντας τις εξελίξεις από την πλευρά μιας εταιρείας που επενδύει σε αυτή τη συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη χώρα μεγάλοι οργανισμοί όπως η Vodafone, η Microsoft κ.α. που συνεισφέρουν με τις επενδύσεις τους στην πορεία της χώρας προς τα εμπρός.  

Προέβλεψε ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας στα επόμενα χρόνια σημειώνοντας ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες η Office Line, μια μικρομεσαία επιχείρηση, επιταχύνει τον βηματισμό της με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Σε σχέση με τους στόχους που τίθενται ενόψει της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων έδωσε έμφαση και στην κουλτούρα, καθώς όπως εξήγησε η πανδημία διευκόλυνε τους πολίτες και πλέον όλοι σχεδόν χρησιμοποιούν την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους ως εργαλείο. Τόνισε επίσης ότι οι Έλληνες χαρακτηρίζονται από ευρηματικότητα και θα κρατήσουν στην μετά Covid-19 εποχή τις αλλαγές που διευκολύνουν αφήνοντας πίσω συνήθειες που μας κράτησαν πίσω.

Νίκος Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ψηφιακού επιχειρείν, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Το ψηφιακό άλμα της Ευρώπης και ο βαθμός στον οποίο η πανδημία το επηρέασε βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης του κ. Νίκου Μυλωνόπουλου. Υποθέτοντας ότι η καμπύλη της ψηφιακής μάθησης είναι εκθετική, εξήγησε ότι οι εταιρείες που ήταν πιο μπροστά στην καμπύλη, είχαν κάνει δηλαδή μεγαλύτερη πρόοδο πριν την πανδημία, θα κάνουν μεγαλύτερα άλματα στην παρούσα συγκυρία. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χάσμα μεταξύ των ηγετών της τεχνολογίας και όσων υστερούν θα διευρυνθεί. Σημείωσε πάντως ότι η πανδημία έχει καταρρίψει και τα τελευταία οχυρά αντίστασης στην ψηφιακή μεταρρύθμιση αφού πλέον κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι κάτι που δεν τον αφορά ή ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον τομέα του.

Στο πλαίσιο αυτό, ταξινόμησε τις βιομηχανίες σύμφωνα με δύο παράγοντες: 1) την ευκαιρία που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες για ανάκαμψη και 2) την πίεση που ασκείται από το εξωτερικό περιβάλλον για μετασχηματισμό. Έφερε δε ως παράδειγμα, τον τομέα της φιλοξενίας, του λιανικού εμπορίου αλλά και της ψυχαγωγίας που δοκιμάστηκαν από τα lockdown αλλά μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών βρήκαν διέξοδο για ανάκαμψη. Τόνισε ότι η επόμενη πρόκληση είναι να αποφύγουμε τον εφησυχασμό και να διατηρήσουμε τη δέσμευση για την ανάπτυξη ψηφιακών δυνατοτήτων και μετά το τέλος της πανδημίας.

 Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Ελλάδα

‘Εμφαση στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έδωσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Σον πυρήνα του σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος όπως είπε, είναι η απολιγνητοποίηση και η δίκαιη μετάβαση, με έργα που απορροφούν το 37,5% του πακέτου του ταμείου ανάκαμψης που προορίζονται για την Ελλάδα. Στόχος, όπως είπε, είναι η προώθηση των επενδύσεων με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό και στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ελληνικές προτάσεις θα τύχουν θετικής αντιμετώπισης. Εξάλλου, σημείωσε ότι ήδη υπάρχει καλή εικόνα από τις πρώτες ανεπίσημες επαφές.

Ανέδειξε επίσης τη σημασία και του νέου ΕΣΠΑ, που έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει τις προωθούμενες επενδύσεις – αν και το έχουμε αδικήσει, όπως είπε – και ανέπτυξε 11 επιμέρους δράσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην απολιγνιτοποίηση, σχέδιο ύψους 5 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν δάνεια και μόχλευση, το φιλόδοξο σχέδιο για τις ΑΠΕ που προβλέπει διπλασιασμό μεριδίου τους στο ενεργειακό μείγμα, ήτοι 35% ως το 2030. Αναφέρθηκε σε έργα καινοτομιών, εκσυγχρονισμό του δικτύου με πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ, έργα για την ηλεκτροκίνηση στα οποία η πρόταση για τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με κίνητρα για την εγκατάσταση φορτιστών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί ένα στα 3 αυτοκίνητα που θα πωλούνται το 2030 να είναι ηλεκτρικό. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα “εξοικονομώ αυτονομώ”, για το οποίο το υπουργείο έχει αιτηθεί 3 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα για έξυπνους μετρητές ύψους 850 εκατ. ευρώ, καθώς και στις δράσεις για το χωροταξικό, για το οποίο έχει αιτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης 350 εκατ. ευρώ. Επιπλέον με 360 εκατ. ευρώ προωθούνται αστικές παρεμβάσεις σε ένα πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο “Διατηρώ” ενώ προωθούνται ειδικές  δράσεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμάτων με στόχο μοντέλο με 4 ρεύματα συλλογής και άλλες δράσεις με επενδύσεις 660 εκατ. ευρώ και με 550 εκατ. ευρώ να προστίθενται από ιδιωτικές επενδύσεις. Τέλος ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε δύο ακόμη δράσεις με τις οποίες όπως είπε, έχει συνδεθεί συναισθηματικά, την προστασία των περιοχών Natura με αίτημα για 160 εκατ. ευρώ και το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων με επενδύσεις 310 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης.

Νίκος Μαντζούφας, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Οικονομικών, Ελλάδα
Το επιτελείο της κυβέρνησης βάζει ψηλά τον πήχη σε ότι αφορά το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχει κατατεθεί στην ΕΕ σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μαντζούφα που πρόσθεσε ότι υπάρχουν συνεχείς συνεργασίες και συζητήσεις για τον τρόπο υλοποίησης αυτού του σχεδίου. Μίλησε για το ειδικό βάρος και τις προοπτικές που προοιωνίζεται για τη χώρα και αναφέρθηκε στις σημαντική διαδικασία διαβούλευσης και συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη. Στόχος είναι, όπως σημείωσε, αυτές οι διαβουλεύσεις να οδηγήσουν σε επενδύσεις που θα αλλάξουν το τοπίο στη χώρα.

Μίλησε για εξαιρετικό επίπεδο προετοιμασίας και αναφέρθηκε ειδικότερα στην προώθηση συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στις συντονισμένες προσπάθειες ώστε η προώθηση των επενδύσεων να συνοδεύεται από αλλαγές θεσμικές. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία του με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη για την αξιοποίηση των πόρων που αντιστοιχούν στην μερίδα του λέοντος του ταμείου ανάκαμψης ενώ σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία έχει ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν, προ της ανάληψης της σημερινής του θέσης, οπότε και δρομολόγησαν σημαντικά έργα για τοπικές κοινωνίες όπως ενδεικτικά στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή των Σερρών και  της Ηπείρου.

Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αντιπρόεδρος, EUNICE ENERGY GROUP, πρόεδρος, Αμερικανική Εταιρεία Μηχανολόγων Μηχανικών (ASME)
Επενδυτικές ευκαιρίες προέβλεψε ο κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου μιλώντας για τις προσπάθειες του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ταμείου ανάκαμψης. Μίλησε για ενεργή προσέγγιση από άποψη επενδύσεων δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες που εστιάζουν στην απολιγνιτοποίηση και τον τομέα της ενέργειας. Τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στις καινοτόμες τεχνολογίες, στις ΑΠΕ και στα υβριδικά συστήματα με στόχο να διασφαλίζεται μια ασφαλής μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα. Αναφέρθηκε επίσης ειδικότερα σε πρόταση που έχει συγκροτηθεί και υποβληθεί για αδειοδότηση (Battery Energy Storage System-BESS) στην Πτωλεμαϊδα.

Στο πλαίσιο της σταθερότητας που επιδιώκεται στο σύστημα δίνεται μεταξύ άλλων έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας καθώς και στην δυνατότητα να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες, όπως εξήγησε. Πρόσθεσε ότι τέτοιες επενδύσεις, στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, ωστόσο έχουν να στηρίξουν το ανθρώπινο δυναμικό. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι συνεισφέρει το πρόγραμμα “εξοικονομώ αυτονομώ” ενώ έδειξε στην παρουσίασή του ένα σύστημα αποθήκευσης και διανομής ενέργειας όπου αποτυπωνόταν η εισαγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε υψηλής τάσης δίκτυα, και εν τέλει η δυνατότητα στους καταναλωτές να γίνονται και οι ίδιοι παραγωγοί προωθώντας έτσι ολιστικά τις πράσινες επενδύσεις με επίκεντρο την απανθρακοποίηση.

Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ελλάδα
Για την συστηματική εργασία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πλάνο ύψους 13 δισ. ευρώ μίλησε ο κ. Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας τον στόχο που έχει τεθεί η Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο και να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον. Αν και όπως είπε, δεν βρήκε “ωριμότητα μεγάλων έργων” όταν ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα και συνδυάζονται με μεγάλο πολλαπλασιαστή για την οικονομία.

Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί εν πολλοίς και με το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με τον κ. Κώστας Καραμανλής που μίλησε για τις επενδύσεις που περιλαμβάνει σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Τέτοιοι τομείς, όπως εξήγησε, είναι τα logistics, οι συνδυασμένες μεταφορές που θα ευνοήσουν τα λιμάνια μας να γίνουν εμπορευματικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής. Στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της περιοχής και της Ευρώπης ευρύτερα και τόνισε ότι τα μεγάλα project υποδομών δεν φυτρώνουν σε μία μέρα γι’ αυτό και το επιτελείο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών δουλεύει συστηματικά τηρώντας χαμηλούς τόνους με προσήλωση σε 3 άξονες:

Αναφέρθηκε ειδικότερα, (1) στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές/παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε επίπεδο εκτέλεσης και ανάθεσης έργων κάνοντας ειδική αναφορά στον νόμο 4412 που αντί να λύσει δημιούργησε περισσότερα προβλήματα. (2) Ο κ. Κώστας Καραμανλής είπε επίσης ότι προωθούνται έργα που εδώ και καιρό ήταν κολλημένα αναφέροντας ενδεικτικά τη γραμμή 4 του Μετρό (έργο 1,5 δισ. ευρώ), το βόρειο κομμάτι της οδού Ε65, έργο οδικής ασφάλειας κ.α.. Επίσης (3) αναφέρθηκε σε μια νέα γενιά μεγάλων έργων όπως το Flyover στη Θεσσαλονίκη μέσω ΣΔΙΤ, όπου όπως σημείωσε χθες έληξε η σχετική προθεσμία με σημαντικούς ενδιαφερόμενους.

Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ελλάδα
Σημαντικές έκρινε τις μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών ως μέρος ενός ανθεκτικού μοντέλου ανάπτυξης ο κ. Δημήτρης Σκάλκος. Όπως είπε, οι μεταφορές αποτελούν σημαντικό διευκολυντή της ανάπτυξης (growth enabler) καθώς διευρύνουν και ολοκληρώνουν τις αγορές. Επικαλέστηκε επίσης την “Έκθεση Πισσαρίδη” και ειδικότερα την αναφορά της στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των οδικών αξόνων και των λιμενικών υποδομών.

Μιλώντας για το περιβάλλον της πανδημίας, σημείωσε ότι τα δημόσια έργα μπορούν να λειτουργήσουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ως επιταχυντής της ανάπτυξης (growth accelerator) και τόνισε ότι οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές, αεροδρόμια και σιδηρόδρομο παρουσιάζουν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή συγκριτικά με τις επενδύσεις στις οδικές μεταφορές, για να καταλήξει ότι απαιτείται προτεραιοποίηση έργων. Στο πλαίσιο αυτό, από το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 προγραμματίζεται η ενίσχυση επενδύσεων σε έργα υποδομών μεταφορών της τάξης των 4 δισ. ευρώ ενώ από το μηχανισμό του CEF II (Connecting Europe Facility) οι διαθέσιμοι πόροι προσεγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι εθνικοί πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στους οποίους θα προστεθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ)
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) χρηματοδοτεί έργα με υψηλούς κοινωνικούς και οικονομικούς πολλαπλασιαστές, σύμφωνα με την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου. Θέτοντας το πλαίσιο δράσης της ΕΑΤ τόνισε μεταξύ άλλων ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης απεικονίζεται το μέγιστο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα για κάθε ευρώ επένδυσης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για “κοινωνικές υποδομές” ενώ αναφορικά με τις περιβαλλοντικές υποδομές, σημείωσε ότι προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην πρωτογενή παραγωγή.

Εξειδικεύοντας είπε ότι πρώτος στόχος της ΕΑΤ είναι να βοηθήσει τους επενδυτές να βελτιώσουν τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων ώστε να καταστούν επιλέξιμα για χρηματοδότηση (Bankable – τραπεζική αξιοπιστία), με χρηματοδοτικά προϊόντα επιμερισμού του πιστωτικού κινδύνου όπως συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και εγγυήσεις. Δεύτερος στόχος είναι η μείωση του κόστους της αρχικής επένδυσης, αποτέλεσμα που θα βαθμονομείται με συγκεκριμένους αριθμοδείκτες (Key Performance Indexes) και τρίτος στόχος είναι οι επιχορηγήσεις των έργων υποδομής, όπου απαιτείται.

Η κ. Χατζηπέτρου τόνισε επίσης ότι ο Κώδικας Βιωσιμότητας και τα κριτήρια ESG θα είναι βασικοί πυλώνες αξιολόγησης για την επιλογή των

έργων. Πρόσθεσε ότι η απαίτηση της βιωσιμότητας δεν θα βελτιώσει μόνο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα έργων που μπορούν να λειτουργήσουν έως και 40 χρόνια, αλλά θα ενθαρρύνει επίσης την πράσινη καινοτομία.

Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ελλάδα
Μιλώντας για το ταμείο ανάκαμψης και την συνεισφορά του σε μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση αφορά σε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές αποφάσεις της Ευρώπης. Σχολιάζοντας την αξία της σημείωσε ότι λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η πανδημία και η κρίση που τη συνοδεύει έρχεται σε μια συγκυρία η χώρα βρίσκεται στην “ουρά” της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα και στον τομέα της εργασίας έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης, πρόσθεσε ενώ αναφερόμενη στη διάρθρωση αυτού του προγράμματος τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε “μπαλώματα” και πρόχειρη κάλυψη των κενών. Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου πρέπει να προωθηθούν πολιτικές που θα έχουν κοινωνική και πράσινη διάσταση και θα δίνουν έμφαση στην επανένταξη. Στο πλαίσιο αυτό 25% των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης θα κατευθυνθεί σε ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων. Το σχέδιο, όπως εξήγησε βασίζεται σε δύο άξονες τον εργασιακό και τον κοινωνικό και στόχος είναι να προωθηθούν ενεργητικές πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μείωση των αντικινήτρων καθώς και σε βελτίωση του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων, προγράμματα κατάρτισης για ειδικά κοινά και νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας για γυναίκες και ανέργους

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής, τομεάρχης εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, ΣΥΡΙΖΑ
Ιδιαίτερη σημασία στην στήριξη της Ευρώπης μέσω του ταμείου ανάκαμψης έδωσε και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δείχνει, όπως είπε, μια συγκροτημένη απάντηση από την Ευρώπη – που φάνηκε ότι έμαθε από την εμπειρία προηγούμενων κρίσεων – δίνοντας σημαντικούς πόρους στα κράτη μέλη και στην Ελλάδα ειδικότερα να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες. Αναφέρθηκε στην τηλεργασία, ως απότοκο της κρίσης της πανδημίας, που αφορά σήμερα το 50% των εργαζομένων στη χώρα τονίζοντας τη σημασία που έχει ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα προγράμματα. Έχει σημασία, όπως εξήγησε, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να υπάρξει ένας ευρύτατος εθνικός δημόσιος διάλογος, με τη συμμετοχή παραγωγικών και κοινωνικών εταίρων αλλά και με τη συμμετοχή των περιφερειών. Πρόσθεσε την ανάγκη για ένα ενδιάμεσο σχέδιο, πριν την αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και μισθούς και επικαλέστηκε τα εμπροσθοβαρή μέτρα που έχει προτείνει η αντιπολίτευση δίνοντας επιπλέον έμφαση στη στήριξη υφιστάμενων μισθών και στη θέσπιση ενός βιώσιμου κατώτατου μισθού.

Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελλάδα
Το στόχο της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις ανέδειξε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας για βασική προτεραιότητα που προωθεί μια νέα εικόνα για τη χώρα μετά τη δεκαετή κρίση. Μετέφερε επίσης στο κοινό του συνεδρίου του Economist ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πως οι ξένοι επενδυτές θέλουν να “αγοράσουν” Ελλάδα. Σχολίασε ειδικότερα ότι θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις κι ένα κράτος που θέλει να βοηθήσει.

Μιλώντας για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προσπάθεια προώθησης ΣΔΙΤ με ταχύτερο ρυθμό, ώστε να προωθηθούν σημαντικές υποδομές που θα μείνουν στη χώρα. Πρόσθεσε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η αναβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις κινήτρων για τις επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να επενδύσουν σε εξοπλισμό, πρωτοβουλίες που ευνοούν την παραγωγικότητα. Ειδική αναφορά έκανε στο υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που προοιωνίζεται καλές προοπτικές για τη χώρα στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης. Επίσης αναφέρθηκε στην προώθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως μέσω ΑΠΕ, ψηφιακών έργων, γεωργικών project κ.α. και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη χώρα οικονομικό κόμβο για την Ευρώπη.

Vitalii Kochenko, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, British American Tobacco, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ισραήλ
Το 2021 είναι πιθανό να αναδειχθεί το success story της Ελλάδας σύμφωνα με τον κ. Vitalii Kochenko που προανήγγειλλε επενδύσεις από την πλευρά της British American Tobacco σε παραγωγικές εγκαταστάσεις με τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας.

“Θεωρούμε υποχρέωσή μας ένα τόσο σημαντικό έτος για την Ελλάδα όσο είναι το 2021, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και μετά από μια τέτοια κρίση, να ανταποκριθούμε με τον πλέον δυναμικό τρόπο, βλέποντας ένα Καλύτερο Αύριο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι έτοιμη για ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα που περιλαμβάνει 200 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2021.

Ο κ. Kochenko σχολίασε επίσης την αντίδραση της Ελλάδας στην κρίση της πανδημίας ως άμεση και εξαιρετικά αποτελεσματική. Είναι πολύ σημαντικό, είπε, για την επιχειρηματική κοινότητα, να βλέπει ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων παραμένει προτεραιότητα, ώστε οι μεγάλοι όμιλοι να μπορούν να φέρνουν νέες επενδύσεις στη χώρα δίνοντας το παράδειγμα και προβάλλοντας την επόμενη, καλύτερη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου:
http://www.hazliseconomist.com/en/event/EU_RECOVERY_AND_RESILIENCE_FUND_FOR_GREECE/agenda

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ