EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Είναι μεγάλη τιμή για εμάς σήμερα να φιλοξενούμε τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, Dr Hans Kluge, ο οποίος θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το μήνυμά του. Ο Hans Kluge και ο Π.Ο.Υ. είναι ένας σημαντικός εταίρος της χώρας, θα τον ακούσουμε με προσοχή όταν αποκατασταθούν τα προβλήματα τα οποία έχει η ΕΡΤ.

Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή για την πορεία της χώρας. Σήμερα το μεσημέρι, στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας, η Ευρωπαία Επίτροπος κυρία Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στην Ευρώπη από Covid.

Και μίλησε για τον πολύ μεγάλο κίνδυνο ο οποίος ελλοχεύει με βάση την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.  Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Και αυτό γιατί μπροστά μας επίκειται ένα νέο τρίτο κύμα. Ήδη χώρες, όπως το Ισραήλ, σκέφτονται σοβαρά να επαναφέρουν το lockdown. Αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μια περίσκεψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προσωπική, ατομική μας στάση και συμβολή απέναντι στη Δημόσια Υγεία, στους συνανθρώπους μας, όπως και τη στάση που θα ακολουθήσει η Πολιτεία έτσι ώστε να προστατεύσει τους συμπολίτες μας.

Στη βόρεια Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια τεράστια πίεση σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό, γίναμε όλοι μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες μιας τιτάνιας προσπάθειας. Πρώτα των Νοσοκομείων του Νομού Θεσσαλονίκης, της συμπρωτεύουσας, και τώρα των Νοσοκομείων της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας που δοκιμάζονται.

Τα νοσοκομεία Κατερίνης, Δράμας, Σερρών, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Φλώρινας δοκιμάζονται και πιέζονται από τον κορονοϊό και η εντολή από τον Πρωθυπουργό είναι να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους ηρωικούς αυτούς νικητές, γιατρούς, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό που δίνει μάχη για να στηρίξει τα Νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις. Αρκεί να σας πω ότι από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια έχουν πάει στα Νοσοκομεία αυτά 167 ιατροί, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό για να στηρίξουν σε αυτή τη μάχη.  

Πέραν αυτών που έχουν ήδη γίνει και από το Ε.Σ.Υ. και από τον ιδιωτικό τομέα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά από πρωτοβουλία που πήραμε και συζήτηση με τον ιδιωτικό τομέα, μετά τις ΜΕΘ που μας έχουν δώσει, τις κλίνες Covid, τη στήριξη που έχουμε πάρει μαζί με την τιτάνια προσπάθεια του Ε.Σ.Υ., εθελοντικά και στηρίζοντας αυτά τα Νοσοκομεία της περιφέρειας, της βόρειας Ελλάδας, έχω να ανακοινώσω ότι πολυμελής ομάδα ιδιωτών ιατρών από τα Νοσοκομεία «ΥΓΕΙΑ», «METROPOLITAN», «ΜΗΤΕΡΑ» και «METROPOLITAN GENERAL», δηλαδή από τον όμιλο Hellenic Healthcare Group, μεταβαίνει στην βόρεια Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια αυτών των νοσοκομείων, εθελοντικά.

Θα διαβάσω τα ονόματα των γιατρών, γιατί είναι πολύ τιμητικό ότι συνάδελφοί μου μεταβαίνουν στην βόρεια Ελλάδα εθελοντικά και τις επόμενες μέρες θα στηρίξουν τα ΤΕΠ, τις κλινικές των Νοσοκομείων αυτών και θα κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μαζί με τους συναδέλφους μας στο Ε.Σ.Υ.

Πρόκειται για τον Κανελλόπουλο Πέτρο, παθολόγο, Τσαπαλιάνα Ιωάννη, παθολόγο, Καμπάκη Μάουρο, πνευμονολόγο, Δούκα Χαράλαμπο, παθολόγο, Μπίκου Κωνσταντίνα, πνευμονολόγο, Αδάμου Ελένη, παθολόγο, Νταουντάκη Εμμανουήλ, παθολόγο, την κυρία Βιέρρου, παθολόγο, τον κύριο Τζίφη, παθολόγο, τον κύριο Χρήστου, παθολόγο και την κυρία Ατσάλη, λοιμωξιολόγο.

Ο όμιλος ΙΑΣΩ στέλνει τρεις εντατικολόγους. Τον κύριο Στάμο Γεώργιο, τον κύριο Ρίζο Σουβατζόλγου και την κυρία Αραβωσιτά Παρασκευή και έναν αναισθησιολόγο, τον κύριο Ζωσιμίδη Δημήτρη. Τους ευχαριστούμε.

 Ο όμιλος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ στέλνει τον κύριο Δημητρακόπουλο, παθολόγο, διευθυντή της Γ’ Παθολογικής, την κυρία Κουτσούρη, παθολόγο, διευθύντρια της Α’ Παθολογικής, την κυρία Ελένη Πέτσιου, παθολόγο, αν. διευθύντρια της Α’ Παθολογικής και τον κύριο Χαράλαμπο Παναγιωτακόπουλο, πνευμονολόγο.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιδεικνύει αλληλεγγύη σε ό,τι έχει να κάνει με τη βόρεια Ελλάδα και την πίεση που δέχεται. Μετά από προσπάθεια που έκαναν οι ΥΠΕάρχες, θα μεταβούν στη βόρεια Ελλάδα ο κύριος Νικόλαος Μάγκας, συνάδελφός μου καρδιολόγος από το Λαϊκό, ο κύριος Σεβαστιανός, παθολόγος στον Ευαγγελισμό, ο κύριος Μπαραμπούτης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος από την Παμμακάριστο, ο κύριος Μαρκάκης παθολόγος από το Αττικό, η κυρία Πελεκάνου και η κυρία Κοντάκου από το Αττικό και το Ασκληπιείο, ο  κύριος Ορφανόπουλος και η κυρία Τζιάρου από την Αργολίδα.

 Με διάταξη την οποία καταθέτω αύριο στη Βουλή, όλοι οι συνάδελφοι ιατροί, αλλά και νοσηλευτές που μεταβαίνουν στη βόρεια Ελλάδα για να στηρίξουν τα Νοσοκομεία μας που δίνουν τιτάνια προσπάθεια, θα δουν διπλασιασμό των αποδοχών τους, δηλαδή 100% αύξηση για τις μέρες, τις εβδομάδες ή το μήνα που θα βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Κυρίες και κύριοι,

Η χώρα δίνει τη μάχη της, η Ευρώπη δίνει τη μάχη της, ο πλανήτης δίνει τη μάχη του. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας.

Σύσσωμη η ευρωπαϊκή οικογένεια, όλα τα κράτη-μέλη κάνουν  για πρώτη φορά μια κοινή προσπάθεια προμήθειας εμβολίων και εμβολιασμού. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και πολύ σημαντικό.

Ο ανάλογος του FDA Ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου και ταυτοποίησης φαρμάκων και εμβολίων – ο EMA – βρίσκεται ήδη στη διαδικασία  έγκρισης των δύο πρώτων εμβολίων. Θα ακολουθήσουν και άλλα.

Σας δηλώνω ότι με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια αυτά, θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός έχει να κάνει με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα  να εμβολιαστούν πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάθε μήνα. Προφανώς, αυτή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με όλους τους συμπολίτες μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα κόμματα, με τα οποία πορευόμαστε μαζί, τους ενημερώνουμε και νομίζω ότι θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, με τους παραγωγικούς φορείς, με πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους.

Ζητώ από όλους να συνδράμουν στην προσπάθεια, στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, την οποία θα ξεδιπλώσουμε τις επόμενες ημέρες και με την οποία πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα που μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει τη δυνατότητα να ξανακινηθούμε, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να κινηθούμε στην αγορά, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Θα ήθελα να κλείσω, μιλώντας για τους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή αυτού του παγκοσμίου πολέμου, που ζουν καθημερινά με τις επιπτώσεις του.

Είναι οι γιατροί μας, είναι οι νοσηλευτές μας, είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τους έχουμε χειροκροτήσει όλοι οι Έλληνες, τους εμπιστευόμαστε καθημερινά τις ζωές μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να τους δώσουμε «ασπίδα προστασίας». Αυτοί θα είναι αυτοί οι οποίοι θα εμβολιαστούν πρώτοι από όλους, οι επαγγελματίες υγείας. Αυτοί θα κρατήσουν την κοινωνία ζωντανή και όρθια. Θα τους δώσουμε τη δύναμη της ελπίδας, θα τους δώσουμε δύναμη να μας κρατήσουν όλους όρθιους. Μαζί με αυτούς θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες, σε πρώτο χρόνο σε οίκους ευγηρίας και σε άλλες δομές.

Ξέρουμε τη δύναμη της Επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μαζί. Μην πιστεύετε στα fake news. Κλείστε τα αυτιά σας σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται και έχει ως σκοπό να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να μείνουν όρθιοι, να αντέξουν.

Αντέξαμε μέχρι τώρα, τα καταφέραμε. Θέλω να σας ζητήσω να πάμε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. Όλοι αυτοί οι φορείς που προανήγγειλα, θα ενημερώσουν επιστημονικά για τα θέματα του εμβολίου και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να καταλάβει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, τα εμβόλια που θα εγκριθούν είναι ασφαλή και θα μας δώσουν την δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Νομίζω ότι τώρα είμαστε σε θέση να δούμε το μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κυρίου Hans Kluge.

H. KLUGE: Φέτος, όλοι αντιμετωπίσαμε μια νέα πρόκληση, που έχει κλονίσει τον τρόπο ζωής μας. Καμία κοινότητα δεν έμεινε αλώβητη, αλλά κάποιες μπόρεσαν να διατηρήσουν τα κρούσματα σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για μια πρόκληση που μπορεί να ξεπεραστεί εάν κάνουμε τις σωστές επιλογές. Ο ρόλος που παίζετε στην κοινότητα, ο καθένας από εσάς, θα καθορίσει το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία της COVID-19  – εάν θα δούμε ένα άγριο τρίτο κύμα ή εάν θα αντέξουμε και θα κρατήσουμε τον ιό υπό έλεγχο.

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε και να διατηρούμε όλοι τη φυσική απόσταση, να φοράμε μάσκα όπως συνιστάται, να καθαρίζουμε τα χέρια μας, να βήχουμε ή να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα ή στο μαντίλι μας, να μένουμε στο σπίτι όταν αισθανόμαστε αδιαθεσία, να αερίζουμε πολύ καλά τους χώρους και να αποφεύγουμε τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους: τα πλήθη, τη στενή επαφή και τους κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό. Ο ιός εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τεράστιο κακό, εκτός εάν κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του.

Μέρος της λύσης είναι ο εμβολιασμός. Με 200 υποψήφια εμβόλια COVID-19 υπό ανάπτυξη, η προοπτική είναι λαμπρή. Ζείτε στην Ελλάδα, συνεπώς καταλαβαίνετε πλήρως τα οφέλη της υψηλής κάλυψης εμβολιασμού.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων ιλαράς. Η Ελλάδα κατέγραψε μηδενικά κρούσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η συντριπτικά μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού προστατεύεται τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο κοινοτήτων, μέσω ενός καλά διαχειριζόμενου εθνικού προγράμματος εμβολιασμού. Ως πληθυσμός, εσείς, οι πολίτες της Ελλάδας καταλαβαίνετε ότι ο εμβολιασμός κατά ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, είναι δικαίωμα και ευθύνη. Και γνωρίζετε πως τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή.

Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος για αυτά τις θέτει σε κίνδυνο. Δεν είναι ασυνήθιστο να ανησυχεί κανείς για τον εμβολιασμό. Είναι κατανοητό. Είναι επίσης αναμενόμενο, ιδίως στις τρέχουσες συνθήκες στις οποίες πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με το ποια εμβόλια θα εγκριθούν τελικά, πότε θα είναι διαθέσιμα και ποιες θα είναι οι πιθανές παρενέργειες, εάν υπάρχουν.

Η λήψη του εμβολίου θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είναι ένα αποφασιστικό όπλο κατά της πανδημίας και θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και συμμόρφωσης στις συστάσεις για τη Δημόσια Υγεία, θα προσφέρει την καλύτερη προστασία για τον εαυτό σας και θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τους άλλους.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα και την Ε.Ε., εφαρμόζονται όλες οι τυπικές εθνικές ρυθμιστικές διαδικασίες και ο Π.Ο.Υ. αξιολογεί όλα τα υποψήφια εμβόλια COVID-19, καθώς ολοκληρώνονται οι  απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα αξιολογούνται διεξοδικά και πληρούνται όλες οι στάνταρ απαιτήσεις ασφαλείας, προτού εγκριθεί ένα εμβόλιο. Τα εμβόλια με τα οποία εμβολιάζουμε πάνω από το 95% των παιδιών μας με σκοπό την προστασία από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, τη διφθερίτιδα λαμβάνουν έγκριση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η εμπιστοσύνη σας στο εμβόλιο για τον COVID-19 και στις υπηρεσίες Υγείας που θα το παρέχουν, θα είναι ζωτικής σημασίας. Σας καλώ να αναζητήσετε αξιόπιστες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Μην γίνεστε μέρος μιας νέας πανδημίας παραπληροφόρησης.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο για την έναρξη εμβολιασμού κατά της COVID-19. Έχει γίνει πολλή δουλειά, έχουν ληφθεί πολλές αποφάσεις, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η χώρα έχει καταβάλει σπουδαία προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι τα περιορισμένα εμβόλια διανέμονται με δίκαιο, ηθικό και διαφανή τρόπο. Τώρα το σχέδιο πρέπει να τεθεί σε δράση.

Ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας. Είμαστε συνεχώς σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ήρθε στην Κοπεγχάγη τον Οκτώβριο για να γνωρίσει και να συμβουλευτεί άμεσα τους ειδικούς μας. Ας διατηρήσουμε τη συνεργασία μας ισχυρή κι ας την ισχυροποιήσουμε περαιτέρω, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον εμβολιασμό. Μαζί μπορούμε να πολεμήσουμε και να νικήσουμε την πανδημία!

Τέλος, εύχομαι ολόψυχα σε όλους εσάς, τους Έλληνες φίλους, καλά Χριστούγεννα. Το μεγαλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σας φέτος, μπορεί να είναι το να ενεργήσετε υπεύθυνα: σπάζοντας την αλυσίδα μετάδοσης, υποστηρίζοντας το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και, τελικά, σώζοντας ζωές.

Ευχαριστώ πολύ!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:Αυτό, λοιπόν, ήταν το μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του κύριου Hans Kluge. Θα περάσουμε σε ερωτήσεις προς τον υπουργό Υγείας, κύριο Κικίλια.

Λ. ΚΡΟΝΤΗΡΗ: Σήμερα η Βρετανία ανακοίνωσε την έναρξη των εμβολιασμών ενάντια του κορονοϊού. Εσείς συμμετείχατε στο συμβούλιο Υπουργών Υγείας. Στην χώρα μας πότε κρίνουμε ότι θα έρθουν οι πρώτες  παρτίδες; Πόσες δόσεις θα έρθουν αρχικά και πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί; Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προτεραιοποίησης;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Όπως ήδη ανέφερα, ο ΕΜΑ θα αποφανθεί, θα αποφασίσει σύντομα – πριν τις 29 Δεκεμβρίου απ’ ότι ανακοίνωσε σήμερα – για τα δυο εμβόλια τα οποία ήδη έχουν αιτηθεί έγκρισης. Θα ακολουθήσουν και άλλα.

Η χώρα μας είναι έτοιμη. Μετά την έγκριση θα ακολουθήσει παράδοση και την επόμενη μέρα από την παράδοση θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει προτεραιοποιήσει τις κατηγορίες και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μηχανισμών έχει κινητοποιηθεί, έτσι ώστε να έχουμε εμβολιαστικά κέντρα, το προσωπικό που θα μας εμβολιάσει, όλα με ασφάλεια και με υψηλό δείκτη ευθύνης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα θα πάνε καλά. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, το λέω για μία ακόμη φορά, να κάνουμε υπομονή, να τηρήσουμε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να φορέσουμε τις μάσκες μας, να σεβαστούμε τις ευπαθείς ομάδες.

Δεν έχει μείνει πολύ. Θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τους υγειονομικούς μας, μετά τους πιο μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες. Θα ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι. Η χώρα θα επανέλθει – όπως και η Ευρώπη, όπως και ο πλανήτης – σταδιακά σε μία κανονικότητα.

Η επιστήμη, η τεχνολογία, η έρευνα, η ιατρική είναι με το μέρος μας. Ας ενημερωθούμε σωστά. Ας ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας.

Κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ:Κύριε Κικίλια, τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος δέχονται πίεση που σε κάποιους Νομούς με ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ξεπερνά τις δυνατότητές τους. Τι έχετε κάνει για να τα στηρίξετε και τι σκοπεύετε να κάνετε για την περαιτέρω ενίσχυσή τους;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Ευχαριστώ για την ερώτηση, την οποία βέβαια έχω απαντήσει ήδη. Να επαναλάβω ότι πάνω από 100 γιατροί, πάνω από 200 υγειονομικοί, πάνω από 100 άτομα στις τεχνικές υπηρεσίες, λοιπό προσωπικό έχει προστεθεί στα Νοσοκομεία αυτά από τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, την 3η και την 4η.

Ο Υφυπουργός, ο Γενικός Γραμματέας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ είναι όλο αυτό το διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα. Φτιάξαμε νέο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ για να μπορέσει να ελέγξει εφημερίες, κλινικές και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δέχεται τεράστια πίεση.

Όλοι «έβαλαν πλάτη» και οι γιατροί του δημοσίου τομέα και ο ιδιωτικός τομέας. Πήραμε κλινικές, πήραμε ΜΕΘ και από τον ιδιωτικό τομέα και να που τώρα έρχονται εθελοντικά περισσότεροι από 20 γιατροί από την Αττική, από τον ιδιωτικό τομέα. Τους ευχαριστούμε πολύ. Θα μεταβούν στα Νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας για να στηρίξουν και να βοηθήσουν. Ανακοίνωσα ήδη κάποιους γιατρούς από το Ε.Σ.Υ. που σπεύδουν εκεί επίσης.

Και επαναλαμβάνω: Αύριο νομοθετείται στη Βουλή η δυνατότητα για όσες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες παραμένουν στα Νοσοκομεία αυτά, να μπορούν να αποζημιωθούν με 100% πάνω από την αποζημίωση την οποία είχαν.

Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Δημόσια Υγεία προέχει.  Πάνω από όλα να προσέχουμε να μην διασπείρεται ο ιός. Και μετά, στο κομμάτι της περίθαλψης, πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα συμπολίτη μας που έχει ανάγκη, χρήζει νοσηλείας.

Παρακαλώ πάρα πολύ όλους, να προσέχουμε την υγεία μας, να  φροντίζουμε την οικογένειά μας, να φροντίζουμε τους διπλανούς μας, να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη.

Το έχουν αποδείξει όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας το ένα δίπλα στο άλλο, η μια Υγειονομική Περιφέρεια δίπλα στην άλλη, ο ένας Έλληνας δίπλα στον άλλον. Αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία της Ελλάδας. Είναι μια περήφανη χώρα, μια χώρα που αγωνίζεται αφήνοντας στην άκρη όλους αυτούς τους μεμψίμοιρους, όλους αυτούς οι οποίοι εύχονται να αποτύχει η εθνική προσπάθεια. Είναι λίγοι.

Είναι λίγοι ως αριθμός, είναι λίγοι στη συμπεριφορά, αυτοί που προσπαθούν με fake news, με ψεύτικη επικοινωνία να καταρρίψουν αυτό το οποίο θα φάνταζε αδύνατο πριν από κάποιους μήνες: το Ε.ΣΥ. να είναι πιο ισχυρό από άλλα τεράστια, πολύ ισχυρά συστήματα Υγείας πλούσιων χωρών και να αντέχει ακόμα.

Ε. ΤΖΙΒΡΑ:Κύριε Υπουργέ, τα υποστελεχωμένα δημόσια Νοσοκομεία «στενάζουν», οι ΜΕΘ έχουν φρακάρει, λείπουν 6.500 μόνιμοι γιατροί, έχετε προσλάβει 500, πληθαίνουν οι καταγγελίες υγειονομικών και συλλόγων καρκινοπαθών ακόμα και για αναβολές ογκολογικών χειρουργείων. Από πού και ως πού η Κυβέρνηση λέει ουσιαστικά πως ότι ήταν να κάνει για το Σύστημα Υγείας το έκανε και απομένει μόνο να περιμένουμε τα εμβόλια;

Ακόμα και να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, πώς μπορεί να υποκαταστήσει τις τεράστιες ελλείψεις στο Ε.Σ.Υ., που αποδεδειγμένα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ακόμα και χωρίς την πανδημία; Γιατί η Κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ουδέποτε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν έχουν γίνει τόσα πολλά πράγματα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσα έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάνω από 7.000 υγειονομικοί, μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών των ΜΕΘ. 300 ιατροί στις ΜΕΘ, συν αυτούς οι οποίοι ήταν επικουρικοί, είναι πλέον μόνιμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Διπλασιασμός των ΜΕΘ της χώρας, νέα μηχανήματα, καινούργιοι αναπνευστήρες, όλα τα σύγχρονα φάρμακα στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών.

Μια απίστευτη αντίδραση στην πανδημία που σαρώνει τον κόσμο. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι για κάποιους ενδεχομένως να είναι μια μικρή χώρα στα νότια της Ευρώπης, για εμάς, όμως, τους Έλληνες – και το δείξαμε αυτό σε όλο τον κόσμο – είναι μια χώρα που έχει μάθει να παλεύει, να αγωνίζεται, που στα κρίσιμα δεν τα παρατάει ποτέ, που δεν εγκαταλείπει κανέναν, που φροντίζει αυτούς που δεν έχουν, αυτούς που δεν μπορούν.

Αυτό αποδείξαμε όλους αυτούς τους μήνες. Για αυτό το λόγο είμαι εδώ σήμερα, για να πω για μια ακόμα φορά ότι όταν οι Έλληνες συνεργάζονται και είναι μαζί είναι μια γροθιά, είναι μια ομάδα, μια οικογένεια, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Έτσι θα συνεχίσουμε και έτσι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την τεράστια κρίση.

Ε. ΜΥΤΙΛΗ: Κύριε Κικίλια, με δεδομένη την όχι ικανοποιητική σύμφωνα και με όσα δημοσίως ισχυρίζονται μέλη της Επιτροπής των επιστημόνων, μείωση κρουσμάτων και κυρίως της πίεσης που δέχεται το Ε.Σ.Υ., πόσο φρόνιμο είναι να συζητάμε για άρση του lockdown και άνοιγμα της αγοράς πριν τα Χριστούγεννα; Ποια είναι η εικόνα που εσείς έχετε ως Υπουργός από την παρακολούθηση όλων των δεικτών για την πορεία της νόσου στη χώρα μας και ποιος πιστεύετε ότι είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μη μιλάμε σε ένα μήνα, για ένα τρίτο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Είναι εμφανές ότι με φροντίδα του Πρωθυπουργού και διυπουργικά υπάρχει μελέτη των επιστημονικών στοιχείων και εμπιστοσύνη στους επιστήμονές μας και γίνονται σωστά και σταθερά βήματα με προσοχή και εγκράτεια, όπως βλέπετε ότι κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ιός αυτός είναι πάρα πολύ επικίνδυνος. Πράγματι, επιβεβαιώνονται οι επιστήμονες, υπάρχει τρίτο κύμα. Σε κάποιες χώρες έχει ήδη έρθει. Εμείς βρισκόμαστε σε lockdown. Παρόλα αυτά, το Σύστημα Υγείας πιέζεται και στις ΜΕΘ και στις απλές κλίνες.

Θα προχωρήσουμε με σύνεση και με προσοχή. Είναι πλήρως κατανοητό και αντιληπτό το πόσο μεγάλη ανάγκη έχει η κοινωνία και ο κόσμος να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.

Από τη στιγμή που υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, που υπάρχουν εμβόλια τα οποία θα έρθουν και άρα υπάρχει ελπίδα, που είναι κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο, δεν μπορώ ποτέ να σκεφτώ ότι στο μεσοδιάστημα από τώρα μέχρι τότε, δεν θα προσέξουμε. Ότι ατομικά και κοινωνικά δεν θα σεβαστούμε ο ένας τον άλλον, ότι ως Πολιτεία δεν θα μεριμνήσουμε.

Νομίζω ότι όλα αυτά θα γίνουν μαζί. Θα προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και θα φροντίσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στην ώρα εκείνη, που η Επιστήμη θα δώσει και τις λύσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:Εδώ τελειώνει η προγραμματισμένη ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Επόμενη ενημέρωση από τον κύριο Κικίλια την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου. Ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ