Απέρριψε λύση δύο κρατών… εξέφρασε ετοιμότητα για άτυπη πενταμερή στην Λουτ ο ΠτΔ Κύπρου

Ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται λύση δύο κρατών στη Λουτ ο Αναστασιάδης – Μία ώρα και 30 λεπτά κράτησε η συνάντηση τους στο Προεδρικό

Στη μία ώρα και 30 λεπτά που διήρκησε η συνάντηση του με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος απέρριψε κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών που προτείνει ο Ερσίν Τατάρ και εξέφρασε ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για συμμετοχή σε άτυπη πενταμερή.

Μιλώντας αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είπε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε την κυρία Λουτ για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετέχουμε σε μια άτυπη πενταμερή που θα συγκαλέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για επίλυση και εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανα. Η κυρία Λουτ θα συνεχίσει τις επαφές της και θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ» κατέληξε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Η συνάντηση, έγινε στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, και του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με φωτογραφία, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΤΠ.

Αυτό που επιδιώκει η Τζέιν Χολ Λουτ είναι ένα πρώτο ξεκαθάρισμα προθέσεων και σκοπός των δύο καθοριστικών ραντεβού είναι να στρωθεί το χαλί για μια άτυπη πενταμερή σύνοδο στην οποία θα παραπεμφθεί η συζήτηση για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.about:blank

Είδε πιο πριν και Τατάρ

Διάρκειας 2,5 ωρών ήταν η συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σύμφωνα και με τα όσα δημοσιεύονται σε τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, τάχθηκε ενώπιον της υπέρ μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης.

Ο κατοχικός ηγέτης, μιλώντας αμέσως μετά τη συνάντηση του με την Λουτ, είπε ξανά ότι πρέπει να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία στο Κυπριακό, σε νέα βάση.

«Οι Τουρκοκύπριοι ήταν τα θύματα των προηγούμενων διαπραγματεύσεων. Πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν σε διαφορετικό έδαφος» είπε ο Ερσίν Τατάρ σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.

Κατά τον κ. Τατάρ ο τ/κ «λαός» έχει δικαίωμα να ζήσει σε αυτή τη «χώρα» με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, επειδή είναι, με βάση και τις συμφωνίες του 1960, ένα από τα δύο μέρη αυτών των συμφωνιών. «Είναι ένας από τους δύο λαούς που ζουν εδώ ο τ/κ λαός και έχει κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από αυτές τις συμφωνίες». https://cyprustimes.com/aperripse-lysi-dyo-kraton-exefrase-etoimotita-gia-atypi-pentameri-stin-loyt-o-ptd/

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ