Ηχηρό “παρών” του δικτύου SDG 17 Greece στην καμπάνια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Την πλήρη στήριξή του στην πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, παρέχει το δίκτυο SDG 17 Greece με τη συμμετοχή των μελών του στην καμπάνια με τίτλο “Εχεις φωνή” με τη φωταγώγηση δημαρχείων και κτιρίων ιδιαίτερου συμβολισμού με το πορτοκαλί χρώμα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece, κα Μαρίνα Πατούλη αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. για την ενεργοποίηση και συμμετοχή των μελών του δικτύου (100 δήμοι, ΚΕΔΕ, δίκτυο Βιώσιμη Πόλη, Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων) στη μεγάλη καμπάνια του υπουργείου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στις 25/11/2020, τα μηνύματα της οποίας επεκτάθηκαν και για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας (κατά γυναικών, ανδρών, παιδιών και ηλικιωμένων).

Σε αυτό το πλαίσιο, σύσσωμα τα μέλη του Δικτύου SDG 17 Greece, φωταγώγησαν συγκεκριμένα κτίρια στην πόλη τους, ενώ η δράση κορυφώθηκε με μια συμβολική φωτογράφιση της φωταγώγησης του Συμβουλευτικού Σταθμού / Κέντρου Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών Ελευσίνας, παρουσία της προέδρου του Δικτύου SDG 17 Greece, κας Μαρίνας Πατούλη, του δημάρχου Ελευσίνας, κ. Αργύρη Οικονόμου, του Γ.Γ. της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Καφαντάρη και τις εκπροσώπους του υπ. Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ, κ.κ. Δήμητρα Ευαγγέλου, αναπλ. καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Σοφία-Μαρία Κυριάκου, Υπαστυνόμο Α εκ μέρους των Τμημάτων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας (ΤΑΕΒ).

Παράλληλα, η κα Μαρίνα Πατούλη αποδέχθηκε την πρόσκληση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μιχάλη Καραμαλάκη με τον οποίο συζήτησε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το κρίσιμο πρόβλημα των κρουσμάτων βίας σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού ενώ δεσμεύθηκε να σταθεί στο πλευρό της Ελληνικής Αστυνομίας ενεργοποιώντας περαιτέρω τα μέλη του δικτύου SDG 17 Greece προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών για την εξάλειψη των κρουσμάτων κακοποίησης γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Δικτύου SDG 17 Greece στην καμπάνια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η πρόεδρος του δικτύου, κα Μαρίνα Πατούλη δήλωσε:

“Διατηρώ την ισχυρή πεποίθηση ότι με την ενεργοποίηση όλων των μελών του Δικτύου, θα αξιοποιήσουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη ευκαιρία και θα μεταφέρουμε το μήνυμα της ανάγκης περιορισμού και εξάλειψης της βίας όπως αποτυπώνεται, άλλωστε, σε συγκεκριμένους στόχους (3, 5 και 16) που θέτει η ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ 2020-2030, ‘Καλή Υγεία και Ευημερία’, ‘Ισότητα των Δύο Φύλων’ και ‘Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί’. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα μέλη του δικτύου SDG 17 Greece που πλαισίωσαν με ζωηρό ενδιαφέρον την ενέργεια αυτή και φώτισαν κτίρια των πόλεών τους με ιδιαίτερο συμβολισμό (Κέντρα Ισότητας, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ) μεταφέροντας το μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως οι Γυναίκες, οι Ηλικιωμένοι και τα Παιδιά. Ευχόμαστε η συμβολική αυτή κίνηση να ‘περάσει’ το μήνυμά της στην Κοινωνία και να ‘δώσει φωνή’ τόσο στα θύματα της βίας όσο και σε πολίτες που γίνονται μάρτυρες σχετικών περιστατικών. Οφείλω ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για την άμεση ανταπόκριση και την ενεργοποίηση όλων των Δήμων της χώρας. Τα μέλη του δικτύου SDG 17 Greece και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε να συνδράμουμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ., οποτεδήποτε μας ζητηθεί, στον κοινό αγώνα για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας”.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα για την εκδήλωση του δικτύου SDG 17Greece:

“Όλοι μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και τις γυναίκες που κακοποιούνται.

Οι γυναίκες-θύματα μέσα στην εστία τους, εκεί που ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται ασφαλής είναι μια σκληρή πραγματικότητα που και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις κοινωνικές της υπηρεσίες και τις δομές παρακολουθεί και συνδράμει όπου υπάρχει ανάγκη. Η μεγαλύτερη όμως ανάγκη είναι να είμαστε όλοι στο πλευρό των συνανθρώπων μας που υφίστανται βία και να νοιαζόμαστε. Όχι μόνο στην «παγκόσμια ημέρα». Κάθε μέρα πρέπει να στεκόμαστε άνθρωποι δίπλα σε κάθε φαινόμενο βίας. Τα ‘κλειστά στόματα’ και τα ‘ωχ αδελφέ’ είναι πρακτικές που μόνο τους θύτες ευνοούν. Είμαστε παρόντες, γινόμαστε η φωνή των θυμάτων και οι συμπαραστάτες τους”.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου δήλωσε σχετικά:

“Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα μας βρίσκει όλες και όλους σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η καραντίνα, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση, δύνανται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τα περιστατικά έμφυλης βίας και δη, ενδοοικογενειακής, καθώς οι γυναίκες θύματα αναγκάζονται να παραμένουν σε ένα τοξικό περιβάλλον με το δράστη.

Ωστόσο, η γυναίκα που ‘μένει σπίτι’ δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπομένει τη βία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένει σιωπηλή. Σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσει δύναμη, να ζητήσει βοήθεια και να διεκδικήσει την ασφάλειά της. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Γυναικών Υποστήριξης Θυμάτων Βίας του Δήμου μας εξακολουθεί να παρέχει απρόσκοπτα υποστηρικτικές υπηρεσίες σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας.

Η βία κατά των γυναικών δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, αλλά αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμησή του. Οφείλουμε όλοι μαζί να εργαστούμε προς την κατεύθυνση για την εξάλειψη κάθε φαινομένου έμφυλης βίας και για τη μεταλαμπάδευση του μηνύματος της ισότητας”.

Για το Δίκτυο SDG 17 Greece

To Δίκτυο SDG 17 Greece είναι ένα πανελλήνιο δίκτυο για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε), για τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α), με μέλη Δήμους, ακαδημαϊκά ιδρύματα οργανισμούς, δίκτυα και άλλους φορείς. Το Δίκτυο τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου Επικοινωνίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ελλάδα και Κύπρο. Το SDG 17 Greece πλαισιώνει ως ιδρυτικό μέλος, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε).

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ