Να δοθεί στους καταναλωτές της ΕΕ το «δικαίωμα επισκευής» ζητά το Κοινοβούλιο

Κουλτούρα επαναχρησιμοποίησης και επισκευών για ευαισθητοποίηση καταναλωτών για τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο ©AdobeStock/Paolese

•Ενθάρρυνση βιώσιμων καταναλωτικών επιλογών και προώθηση μιας κουλτούρας επαναχρησιμοποίησης
•Βελτίωση της δυνατότητας επισκευής και επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των προϊόντων
•Αίτημα για κοινό φορτιστή για λιγότερα ηλεκτρονικά απόβλητα
•Χρειάζονται δομικές αλλαγές, από την παραγωγή και τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι τη διαφήμιση και τη διαχείριση αποβλήτων
Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση και τις επισκευές και αντιμετωπίζοντας πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.
Το ψήφισμα για μια πιο βιώσιμη ενιαία αγορά εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 94 ψήφους κατά και 207 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να χορηγήσει στους καταναλωτές το «δικαίωμα στην επισκευή», καθιστώντας τις επισκευές περισσότερο ελκυστικές, συστηματικές και οικονομικά αποδοτικές.
Για τον σκοπό αυτό, προτείνεται να επεκταθούν οι εγγυήσεις, να θεσπιστούν εγγυήσεις για τα ανταλλακτικά, ή ακόμη να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις επισκευές και τη συντήρηση. 
Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη να στηριχθούν περισσότερο οι αγορές μεταχειρισμένων αγαθών, ενθαρρύνουν τη βιώσιμη παραγωγή και ζητούν τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους σχετικά με τη θέσπιση ενός κοινού συστήματος φόρτισης φορητών συσκευών προκειμένου να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, και ενθαρρύνουν την επισήμανση των προϊόντων βάσει του βαθμού ανθεκτικότητάς τους (π.χ. με έναν μετρητή χρήσης και με σαφείς πληροφορίες σχετικά με την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του προϊόντος). 
Άρση των εμποδίων στην επισκευή, τη μεταπώληση και την επαναχρησιμοποίηση 
Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι βιώσιμες επιχειρηματικές και καταναλωτικές επιλογές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη για περισσότερο βιώσιμες δημόσιες επενδύσεις, καθώς και για υπεύθυνη εμπορική προώθηση και διαφήμιση.
Για παράδειγμα, όταν οι διαφημίσεις προβάλλουν φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, οι ισχυρισμοί τους θα πρέπει να τεκμηριώνονται βάσει κοινών κριτηρίων, παρόμοιων με αυτά που ισχύουν για τις πιστοποιήσεις οικολογικού σήματος.
Στο ψήφισμα ζητείται επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος του οικολογικού σήματος της ΕΕ, ώστε να αυξηθεί η χρήση του από τη βιομηχανία και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. 
Τέλος, το κείμενο που εγκρίθηκε προτείνει νέους κανόνες για τη διαχείριση των αποβλήτων και ζητεί να αρθούν τα νομικά εμπόδια στην επισκευή, τη μεταπώληση και την επαναχρησιμοποίηση, με οφέλη επίσης για την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών. 
«Έφτασε η στιγμή να χρησιμοποιηθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας ως θεμέλιο μιας ενιαίας αγοράς που θα προωθεί βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες βάσει σχεδίου. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων που θα διευκολύνει τη λήψη σαφών και απλών αποφάσεων, αντί για τεχνικές τροποποιήσεις που στερούνται πολιτικού θάρρους και προκαλούν σύγχυση τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.
Εγκρίνοντας την παρούσα έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα σαφές μήνυμα: η εναρμονισμένη υποχρεωτική σήμανση που αναφέρει τη διάρκεια ζωής και την αντιμετώπιση της πρόωρης απαξίωσης σε επίπεδο ΕΕ είναι ο δρόμος προς τα εμπρός». δήλωσε ο εισηγητής David Cormand (Πράσινοι, Γαλλία). 
Σχετικές πληροφορίες 
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, το 77% των πολιτών της ΕΕ θα προτιμούσαν να επισκευάζουν τις συσκευές τους και όχι να τις αντικαθιστούν. Το 79% των πολιτών πιστεύει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων τους.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ