Παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη σε διαδικτυακές συνεδριάσεις με εκπροσώπους Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της Αττικής για τα προγράμματα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: «Με στοχευμένες δράσεις θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες της Αττικής αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτουμε»

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια σειράς διαδικτυακών συνεδριάσεων και εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και είχαν στο επίκεντρό τους, τόσο την πρόσκληση των 200 εκ. ευρώ του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όσο γενικότερα και τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, ενώ το απόγευμα έγινε με πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Αθηνών και τη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΛΑΝΕΤ – ΕΦΕΠΑΕ), ενημερωτική διαδικτυακή  εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης «Ενίσχυση ΠΜΜΕ που επλήγησαν από την πανδημία στην Αττική του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2014-2020».  

Στις συναντήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο  Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ι. Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Π. Ραβάνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Α. Μιχάλαρος και εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ Χ. Λαμπρόπουλος,  ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, εκπρόσωποι της ΕΛΑΝΕΤ, κ.α..

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με 200 εκ. ευρώ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφερόμενος στους ρυθμούς υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με 200 εκ. ευρώ ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 επισήμανε ότι η διαδικασία υλοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τόνισε ότι για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων έχουν δοθεί στη δημοσιότητα απαντήσεις επί συχνών ερωτήσεων (FAQs), ενώ έχει αναπτυχθεί ένα ειδικό σύστημα μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υπολογίζουν την βαθμολογία τους εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Με τη σχετική εφαρμογή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις πιθανότητες που έχουν να επιδοτηθούν και να κρίνουν αν θα υποβάλλουν ή όχι αίτηση.

Η κατάρτιση της παραπάνω εφαρμογής, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ καθώς και του πρώτου πακέτου των 33 ερωτήσεων και απαντήσεων που μπορείτε να δείτε εδώπραγματοποιήθηκε μετά από συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής με την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ – ΕΦΕΠΑΕ) που αποτελεί τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης της εν λόγω δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο είναι από 5.000€ – 50.000€ και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων, που γίνεται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis, έχει ως καταληκτική ημερομηνία τις 20/11/2020 και ώρα 15.00.

Να σημειωθεί ότι για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και για την αποφυγή ταλαιπωρίας η Περιφέρεια έχει συμφωνήσει με τα πρωτοδικεία προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην υποβάλλουν μαζί με την αίτηση τους τις βεβαιώσεις περί μη πτώχευσης, αναγκαστικής διαχείρισης κλπ, αλλά να εξουσιοδοτούν τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής να αναζητήσει τα σχετικά πιστοποιητικά από τα Πρωτοδικεία.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι γίνεται μια προσπάθεια να ενταχθούν επιπλέον ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναγκαία η υλοποίηση επιπλέον δράσεων που θα καλύψουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα των 200 εκ. ευρώ αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια η οποία όμως θα πρέπει να ενισχυθεί καθώς ένας μεγάλος αριθμός πληττόμενων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό. «Βούλησή μας είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια προκειμένου να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που πλήττονται. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να διεκδικεί χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να επεκταθεί το εύρος των επαγγελματικών κλάδων που μπορούν να επωφεληθούν, καθώς η πολύ κρίσιμη περίοδος που διανύουμε επιβάλει να διευρύνουμε την ομπρέλα προστασίας, στηρίζοντας τον επιχειρείν».

Δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις μέχρι τώρα δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ως ενδεικτικά παραδείγματα ανέφερε τα παρακάτω:

  • Μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), το οποίο χρηματοδοτείται με 50 εκ. € από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 894 δάνεια σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις ύψους 97 εκ. €.
  • Έχουν ενισχυθεί με 6 εκ. € περίπου 400 επιχειρήσεις στους πληγέντες από πλημμύρες και φωτιές Δήμους της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής αντίστοιχα.
  • Έχουν ενισχυθεί περισσότερες από 110 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Τουρισμού με πόρους ύψους 3,5 εκ. €

Τέλος με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διατέθηκε το ποσό των 8 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τουλάχιστον 6.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω συγκεκριμένης Δράσης του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Η Δράση υλοποιείται  στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής, με άξονα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο και  έχει ως δικαιούχους τα 6 επιμελητήρια της Περιφέρειας Αττικής.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ