Σημεία Ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά την επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

(Αθήνα, 04.11.2020)

«Η 4η Νοεμβρίου 1950 είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη. Γιατί αποτυπώθηκε σε ένα κείμενο η ψυχή και η βαθύτερη ουσία της. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένας γεωγραφικός χώρος ή ένας χώρος οικονομικά οριοθετημένος. Είναι ένα σύνολο Αξιών. Ένας τρόπος ζωής θεμελιωμένος στις διαχρονικές Ανθρωπιστικές Αρχές. Καρδιά της Ευρώπης είναι οι ιδέες που πρεσβεύει. Και πεμπτουσία της, η μακρά παράδοση προαγωγής της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Με αυτά τα λόγια ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκίνησε την ομιλία του για την 70η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Κεντρική ομιλήτρια της επετειακής εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και η βουλευτής και Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κα. Ντόρα Μπακογιάννη. Συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου κα Marija Pejcinovic Buric, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Robert Spano, o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού κ. Rik Daems και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Dunja Mijatovic, που μετέβησαν στην Ελλάδα, για να συμμετάσχουν επί τούτου στην εκδήλωση. 

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι ο σεβασμός στον Νόμο δεν είναι μια ξένη προς την Ελλάδα παράδοση, όπως κατέδειξε και μέσα από μια ιστορική αναδρομή που επιχείρησε με συγκεκριμένες αναφορές στον Ηράκλειτο, την Αθηναϊκή Δημοκρατία της κλασικής εποχής και σε αποσπάσματα του Πρώτου Συντάγματος της Επιδαύρου. «Ήταν ένα από τα πιο δημοκρατικά, φιλελεύθερα, ριζοσπαστικά και προοδευτικά Συντάγματα της εποχής του, μία έκφραση της ανάγκης των προγόνων μας να βρεθούν συνοδοιπόροι με τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις αφήνοντας πίσω την ανομία της Ανατολής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός. Και πρόσθεσε ότι, συνεχίζοντας αυτή τη μακραίωνη κληρονομιά, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες, που επικύρωσαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που τιμάται σήμερα.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά από προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και καλούν σε διαρκή επαγρύπνηση για τα κεκτημένα της ΕΣΔΑ. Μεταξύ άλλων, τόνισε την απειλή που στοιχειοθετεί η πανδημία για τις ζωές μας, αλλά και για τις Δημοκρατίες μας. «Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν παράπλευρες απώλειες μιας υγειονομικής κρίσης. Όσο κι αν ο covid-19 επηρέασε τον τρόπο ζωής μας, δεν επιτρέπεται να αλλοιώσει και τις πρωταρχικές μας αξίες», δήλωσε. Περαιτέρω, αναφερόμενος στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς που αναδύονται, καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες σε Παρίσι και Βιέννη και σημείωσε με έμφαση ότι ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοιχτές κοινωνίες της Ευρώπης. «Η Ευρώπη είναι ταυτισμένη στη συλλογική συνείδηση με τον σεβασμό όλων των θρησκευτικών αντιλήψεων, την ελευθερία έκφρασης και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Αυτές τις κορυφαίες αξίες της, η Ευρώπη δε θα πάψει να τις υπερασπίζεται. Αδιαπραγμάτευτα, συντονισμένα, ενωμένα», σημείωσε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σχολίασε επίσης τις αυξανόμενες προκλήσεις που θέτουν τα φαινόμενα λαϊκισμού και παραπληροφόρησης, καθώς και η μετανάστευση, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, στην ισότητα των φύλων ή στην προστασία της υγείας από επικίνδυνες φυλετικές και οικογενειακές παραδόσεις». Στο ίδιο πνεύμα, τόνισε την ανάγκη να αποδοκιμαστούν πολιτικά οι πρακτικές εργαλειοποίησης των δημοκρατικών θεσμών και μη προστασίας των μειονοτήτων εκ μέρους ορισμένων κυβερνήσεων, καθώς και να προβληθεί η ισχύς του Διεθνούς Δικαίου ως μέσου επίλυσης των διαφορών.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε υπερήφανος, γιατί η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης κατάφερε, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, να επικοινωνήσει το όραμά της «για την Ευρώπη της περισσότερης και ποιοτικότερης Δημοκρατίας». Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της Προεδρίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθιέρωση του θεσμού της Ψηφιακής Προεδρίας (E-Chairmanship), που έφερε τον Οργανισμό πιο κοντά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες καθώς και στη Διακήρυξη των Αθηνών, που αναζωογονεί το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ωστόσο, όπως σχολίασε, δεν κατέστη εφικτό να υιοθετηθεί τελικά ομόφωνα, αφού τρία από τα 47 κράτη-μέλη την τελευταία στιγμή απέσυραν την υποστήριξή τους στο κείμενο.

Σε σχέση με την άλλη παρακαταθήκη της Ελληνικής Προεδρίας, την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Μελέτη και τη Διδασκαλία της Ιστορίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός σχολίασε ότι «οι Έλληνες έχουμε ταλαιπωρηθεί με αλυτρωτισμούς, φανατισμούς γειτόνων και απόπειρες παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας. Πιστεύουμε ότι η μελέτη της Ιστορίας δεν πρέπει να διχάζει τους λαούς, αλλά να τους ενώνει».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ