Το Κυπριακό στην κόψη του ξυραφιού… Πρώτη και φαρμακερή για Αναστασιάδη-Τατάρ

Απόψε το κρίσιμο ραντεβού των ηγετών – Δύσκολη η εξίσωση της επανέναρξης του διαλόγου – Γρίφος η στάση του Ερσίν Τατάρ – Τι θα προτάξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με αντίθετο προσανατολισμό και διαφορετικές προσεγγίσεις μεταβαίνουν στην αποψινή συνάντηση οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ραντεβού γνωριμίας, αλλά για μια καθοριστική συζήτηση που εν πολλοίς θα κρίνει όλα τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Τι θα πει ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει απόψε στην οικία Σπέχαρ με σκοπό να πει κατά πρόσωπο στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων πως είναι έτοιμος να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από το σημείο όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση της δήλωσης προθέσεων που έγινε μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο πέρσι τον Νοέμβριο. Δήλωση που ρητώς αναφέρεται σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος θα πει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη πως ο «σκελετός» της διαπραγμάτευσης υπάρχει και αφορά στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες (της 30ης Ιουνίου 2017). Κάτι που δεν αποτελεί μόνο θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και προσέγγιση του ΟΗΕ.

Συνεπώς ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Ερσίν Τατάρ να δηλώσει ξεκάθαρα εάν αποδέχεται αυτή τη βάση ή εάν εμμένει στα περί άλλων μορφών λύσης, όπως δημοσίως λέει.

about:blank

Περεταίρω θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων σε ΑΟΖ και Βαρώσια, ζητώντας από τον Ερσίν Τατάρ όπως τα κατεχόμενα και η Τουρκία να εγκαταλείψουν έκνομες μονομερείς ενέργειες και πολιτικές που όχι μόνο δηλητηριάζουν το κλίμα, αλλά δημιουργούν νέα τετελεσμένα.

Τι θα πει ο Τατάρ

Από πλευράς Τατάρ, επικρατεί μεγάλη σύγχυση ως προς το τι τελικά θα αναφέρει κατά την κρίσιμη συνάντηση. Κι αυτό γιατί μπορεί να τάσσεται ανοιχτά υπέρ της λύσης δύο κρατών, ωστόσο όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Cyprus Times υπάρχει ένα ενδεχόμενο να περιοριστεί απόψε σε γενικόλογες αναφορές σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τη συζήτηση στην άτυπη πενταμερή. Την οποία θεωρεί ως την τελευταία ευκαιρία για επανέναρξη του διαλόγου και κατ’ επέκταση για επίλυση του Κυπριακού.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σκοπεύει να επιχειρηματολογήσει κατά της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην ΑΟΖ. Παρά το γεγονός ότι για το πρώτο υπάρχουν συγκεκριμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και για το δεύτερο συγκλίσεις και προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα αυτά.

Η διαδικασία

Το δείπνο των Αναστασιάδη και Τατάρ είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 19:00 το απόγευμα. Η οικοδέσποινα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα υποδεχθεί τους δύο ηγέτες χωριστά στην είσοδο της οικίας και στη συνέχεια θα τους οδηγήσει στην αίθουσα όπου θα γίνει η συνάντηση. Εκεί θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά. Για λίγα λεπτά θα επιτραπεί η είσοδος σε μετρημένους στα δάχτυλα φωτογράφους και κινηματογραφιστές για να απαθανατίσουν τη στιγμή.

Στο τραπέζι θα υπάρχουν τρία σερβίτσια, εντούτοις εάν σε κάποιο σημείο της συνάντησης κριθεί σκόπιμο η κύρια Σπέχαρ θα αποσυρθεί και θα αφήσει τους δύο να τα πουν τετ-α-τετ.

Μετά το πέρας του δείπνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει από τη νεκρή ζώνη στο Προεδρικό, όπου -εκτός απροόπτου- θα προβεί σε δηλώσεις. Το ίδιο αναμένεται να πράξει ο Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα.

https://cyprustimes.com/to-kypriako-stin-kopsi-toy-xyrafioy-proti-kai-farmakeri-gia-anastasiadi-tatar/

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ