Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΖΑ ΜΠΙΑΝΚΑ

 
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Δημοτική Πινακοθήκη, στην Κάζα Μπιάνκα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο» με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και φέτος. Η λαμπρότητα της γιορτής αυτής μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν είναι όμως μειωμένη. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν είναι μέγεθος σχετικό και όλα καθυποτάσσονται στον στόχο ανάσχεσης του κινδύνου. Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις άλλωστε ποτέ δεν έλειψαν σε αυτή τη γη. Είναι κι αυτό ένα πατριωτικό καθήκον», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την προσφώνησή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Ίσως, όμως, μας δίνεται η ευκαιρία φέτος, λόγω των περιορισμών, να προσεγγίσουμε την εθνική εορτή με έναν τρόπο διαφορετικό. Πιο εσωτερικό, πιο αυθεντικό. Με μεγάλη αγωνία, όμως με την ψυχή στο παρελθόν, αλλά τον νου στο μέλλον. Μια νέα Ελλάδα ονειρεύονταν εκείνοι οι Μακεδόνες και οι Έλληνες, για μια νέα Ελλάδα εργαζόμαστε κι εμείς σήμερα. Κι όπως έχω αναφέρει πολλές φορές δεν θα είναι η δική μας γενιά αυτή που θα αφήσει λευκές σελίδες στη μακραίωνη ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου».

«Η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης είναι μια στιγμή που μας καλεί να αξιολογήσουμε αυτόν τον περισσότερο από έναν αιώνα ελεύθερης ζωής για τη Θεσσαλονίκη. Είναι, τολμώ να πω, μία πρόκληση. Μία πρόκληση που οφείλει να μετασχηματιστεί σε πρόταση για το μέλλον. Πρόταση ευρεία και φιλόδοξη. Πρόταση με αυτογνωσία που θα υπερβαίνει τις δεδομένες δυσχέρειες και εμπόδια και θα μετασχηματίζει τα πλεονεκτήματά του τόπου σε μια πραγματικότητα ανάπτυξης και προόδου», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας: «Ζούμε εποχές μεγάλων προκλήσεων όπου συναρθρώνονται ραγδαίες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανησυχίες, αναθεωρητικές αντιλήψεις με αβέβαιη –προς το παρόν- κατάληξη. Κι έτσι σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία να κοιτάξουμε ξανά στις απαρχές του Μακεδονικού Αγώνα, ως προσπάθεια των Ελλήνων τότε να δώσουν σχήμα σε μια κατάσταση ρευστή και ασαφή. Αλλά και ως αγώνα για άυλες αξίες και ιδανικά, όπως η πατρίδα και η ελευθερία, για τα οποία οφείλουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς και χωρίς αστερίσκους».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ιστορία του κτιρίου της Κάζα Μπιάνκα, ενώ μιλώντας για την έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο» τη χαρακτήρισε «ψηφίδα μιας διαρκούς υπόμνησης».

Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σωματείο «Βυζαντινή Οικουμένη»  -το οποίο τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου- την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εικονογραφικό υλικό της Αγιορειτικής Εστίας. Την επιστημονική και καλλιτεχνική ευθύνη της έκθεσης υπογράφει η Βυζαντινολόγος Δρ. Φλώρα Καραγιάννη.

Σε ανάμνηση της επίσημης επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος προσέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα έργο του Κωστή Γεωργίου. Το έργο αυτό, εμπνευσμένο από το «Θ» της Θεσσαλονίκης,  σχεδιάστηκε ειδικά για τα 55α Δημήτρια και προσφέρθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία τίμησε τον πολιτιστικό θεσμό με τη συμμετοχή της στη φετινή διοργάνωση.

Παρόντες στη σημερινή ξενάγηση ήταν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ