Αντιφώνηση Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μετά την ξενάγηση στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη μετέβη στο Διοικητήριο όπου ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης.

Ακολουθεί η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

Βρίσκομαι σήμερα στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Παρ’ όλ’ αυτά, θεώρησα την επίσκεψή μου απαραίτητη, ως έκφραση τιμής στην ιστορία της πόλης, στο λαμπρό παρελθόν της και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Και είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης για το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, αφού παράλληλα με την ιστορία του κτηρίου παρακολουθούμε, μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που εκτίθεται εδώ, την πολυκύμαντη διαδρομή της Θεσσαλονίκης από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως σήμερα.

Έτσι κι αλλιώς, τα δημόσια κτήρια είναι κελύφη ιστορίας. Αρχιτεκτονικής, πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής ιστορίας. Όμως το Διοικητήριο είναι ξεχωριστό. Επιβάλλεται με την μνημειακή του όψη, την λεπτότητά του παρά τις διαστάσεις του, τα νεοκλασικά στοιχεία που κοσμούν την πρόσοψή του. Υπέστη μεταβολές και τροποποιήσεις, αλλά δεν έχασε τον χαρακτήρα του. Συνδέθηκε με κορυφαία γεγονότα, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης που γιορτάζουμε σήμερα, μια στιγμή μεγάλου ιστορικού βάρους που απεικονίστηκε ζωγραφικά και εκτίθεται πλάι σε πολλές ακόμα φωτοαπεικονίσεις προσώπων, γεγονότων, αστικών τοπίων και διατηρητέων σπιτιών των αρχών του 20ου αιώνα.

Εύχομαι ο εκθεσιακός χώρος που εγκαινιάσατε στο Διοικητήριο, αγαπητέ Υπουργέ, να γίνει πόλος έλξης για τους Θεσσαλονικείς, ώστε να έρθουν σε επαφή με τρόπο απτό και ελκυστικό με την μακρά ιστορία τους και τους σημαντικούς σταθμούς της.

Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)
- Advertisement -

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6,819FansLike
850FollowersFollow
172FollowersFollow
3,487SubscribersSubscribe
- Advertisement -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Follow us on Facebook!