Οκτάι για Κυπριακό: Μπορούμε να συζητήσουμε μόνο στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών

Δηλώσεις του σε συνέντευξή στο τουρκικό κανάλι CNN Turk – Αναφορά στο Κυπριακό ζήτημα – Νέες προκλητικές δηλώσεις από Οκτάι – Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Πλέον μπορούμε να συζητήσουμε μόνο στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει όπου θέλει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στην υφαλοκρηπίδα της, χωρίς να πάρει άδεια από κανένα, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που καλύπτει το μνημόνιο με την Λιβύη, νοτίως της Κρήτης.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Turk, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι “επί 50 χρόνια εμείς ως Τουρκία κάναμε τα πάντα για να υπάρξει μια λύση ομοσπονδίας αλλά δεν έγινε. Πλέον εμείς δεν θέλουμε με αυτή την διαδικασία μη λύσης. Επομένως είδαμε ότι η ομοσπονδία δεν πρόκειται να υλοποιηθεί”.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ο οποίος έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του Κυπριακού είπε ότι “στο Κραν Μοντάνα ήταν εκείνοι [οι Ε/κ] που ανέτρεψαν το τραπέζι τον διαπραγματεύσεων”. “Εμείς δεν μπορούμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια συζητώντας την ομοσπονδία, εμείς πλέον μπορούμε να συνομιλήσουμε στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών” είπε.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι κατά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα αφέθηκαν σαφή υπονοούμενα ότι ο Ερσίν Τατάρ κέρδισε τον Μουσταφά Ακιντζί με τη στήριξη της Τουρκίας, ο Φουάτ Οκτάι απάντησε “πάντα γίνονται αυτά”.

Για τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι “δεν πρέπει να κολλάμε στο θέμα της τοποθεσίας. Η αποφασιστικότητα μας είναι αυτή. Συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Έχουμε υφαλοκρηπίδα. Κάνουμε την έρευνά μας στην περιοχή που βρισκόμαστε. Όπως κάνουμε στην Μαύρη Θάλασσα, κάνουμε και εδώ”.

Μάλιστα ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι “αναφερόμαστε σε μια εξωτερική παρέμβαση στην περιοχή των εργασιών για την οποία δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν. Εμείς κάνουμε έρευνα όπου θέλουμε. Η υφαλοκρηπίδα μας είναι στη ροζ περιοχή [σ.σ. δείχνει χάρτη με τις περιοχές που η Τουρκία θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα]. Εμείς εδώ κάνουμε έρευνα όπου θέλουμε. Εμείς συνεχίζουμε τις έρευνές μας σε αυτή την περιοχή. Περιλαμβάνει και την περιοχή της συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη συμπεριλαμβάνομένων και των περιοχών νότια της Κρήτης”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

https://cyprustimes.com/oktai-gia-kypriako-mporoyme-na-syzitisoyme-mono-sti-vasi-ton-dyo-kyriarchon-kraton/

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ