Δήλωση Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά σχετικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης των ειδικών για τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο σημερινός αριθμός-ρεκόρ θετικών κρουσμάτων που ανακοίνωσε μόλις ο ΕΟΔΥ δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιδημία είναι σε έξαρσηΗ κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμηεφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα.

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

            Σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης της ειδικής επιτροπής για τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας που είναι αρμόδια για την επικαιροποίηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, μια σύσκεψη κατά την οποία αναλύθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή σε όλη την Επικράτεια. Δεδομένα που μας δημιουργούν προβληματισμό καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική. Τα δε χαρακτηριστικά της έξαρσης αυτής διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από την πρώτη φάση της πανδημίας.

Ο σημερινός αριθμός-ρεκόρ θετικών κρουσμάτων που ανακοίνωσε μόλις ο ΕΟΔΥ δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιδημία είναι σε έξαρση. Μια έξαρση επιθετική, με ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα και στους νέους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας στην Επικράτεια τα 37 έτη (και σημειωτέων μόλις 28 έτη στη Θεσσαλονίκη) και με δείκτη θετικότητας στο 3,6%. Αριθμός κρουσμάτων σήμερα ρεκόρ αλλά και ρεκόρ τεστ με 24.116 τεστ μόνο σήμερα, από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και όλα τα κλιμάκια των υγειονομικών ελέγχων στη χώρα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Για αυτό και συνεχίζουμε με επιμέλεια να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή των δεδομένων και αναλύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την έξαρση της πανδημίας, πάντα με ένα μοναδικό κριτήριο: την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας όλων μας.

Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη της τη γενικότερη κατάσταση, αλλά και τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αποφάσισε τα εξής, που θα ισχύσουν από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί:

  • Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
  • Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και  η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
  • Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών.

Κάνω ιδιαίτερη έκκληση  στους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών και των Ιωαννίνων όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου, να παραμείνουν σε εγρήγορση. Μαζί με τους Περιφερειάρχες και τους αιρετούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης. Μια προσπάθεια που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων μας.

Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένας: εφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα. Είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα σε κάθε περιοχή, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Δείτε το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα: shorturl.at/pIJO7

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ