ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Για την επέκταση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας για περιστατικά COVID-19

Τα Κέντρα Υγείας στη χώρα έχουν ήδη συνεισφέρει και βοηθήσει στην μάχη απέναντι στον κορονοϊό. Να θυμίσω ότι το καλοκαίρι ενεργοποιήθηκαν όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στα νησιά μας. Παρείχαν πρώτες βοήθειες σε όλους τους τουρίστες και στους συμπολίτες μας, αλλά και τις υπηρεσίες τους σε πιθανά κρούσματα κορονοϊό.

Οι συμπολίτες μας περιπατητικοί ασθενείς που παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα που προσομοιάζουν με κορονοϊό και θα παίρνουν ιατρικές οδηγίες, συμβουλές, και, αν χρειάζεται, έλεγχο δια του testing.

Να σας δώσω έναν αριθμό. Στα Νοσοκομεία που εφημερεύουν στην Αττική, γίνονται περίπου 1.000 τεστ COVID ανά ημέρα. Τα 14 Κέντρα Υγείας της Αττικής έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 500 τεστ COVID την ημέρα. Άρα, δυναμικά τα μισά από τα περιστατικά των Νοσοκομείων μπορούν να περάσουν στα Κέντρα Υγείας, να αποσυμφορήσουμε και να στηρίξουμε τα Νοσοκομεία μας.

Για τις ΜΕΘ-COVID στην Αττική

       Σχετικά με την Αττική, βλέπετε ότι συνέχεια αυξάνουμε τις δυνατότητες των ΜΕΘ, COVID και non-COVID. Την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει 50 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία και θα ακολουθήσουν και άλλες.

        Όμως, όπως λέει η κυρία Κοτανίδου που είναι η υπεύθυνη της Επιτροπής για την εντατική θεραπεία και μία εξαιρετική γιατρός, νομίζω ότι όταν αρχίζουμε να ξεπερνάμε τις 100 και πλησιάζουμε προς τις 150 κλίνες ΜΕΘ-COVID στην Αττική, εκεί θα αρχίσουμε να λέμε ότι το πράγμα αρχίζει και πιέζει.

Για το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική

Το λόγο πάντα έχουν οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες που επιλέξαμε. Αναλύουν τα δεδομένα και μας εισηγούνται τα ενδεχόμενα μέτρα. Εάν και εφόσον αυτή είναι η απόφαση των ειδικών, είναι ένα μέτρο το οποίο είναι πάνω στο τραπέζι για να παρθεί.

Είναι ξένο από εμένα ως Υπουργός Υγείας να κουνάω το δάχτυλο στους συμπολίτες μου. Αυτό το οποίο θα ήθελα, είναι να κάνουμε μία ομαδική προσπάθεια, συλλογική προσπάθεια. Πρόκειται για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, ας εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει μέχρι τώρα και είμαι σίγουρος ότι θα αντέξουμε και θα τα καταφέρουμε.

Αν δεν είμαστε υπεύθυνοι, αν παρουσιάζουμε συμπεριφορές τέτοιες που βλέπουμε μόνο σε κάποιες μειοψηφίες – η πλειοψηφία των Ελλήνων τηρούν υπεύθυνη στάση – τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ.

Ύστατη λύση το lockdown

Ένα τοπικό lockdown είναι η ύστατη λύση. Αυτό το οποίο είπα και επαναλαμβάνω, είναι ότι με την εμπειρία του πρώτου κύκλου της πανδημίας γίνεται προσπάθεια από όλα τα Κράτη και από την δική μας Κυβέρνηση, να προστατέψουν και να στηρίξουν την κοινωνία μας.

Ένα οριζόντιο lockdown σε όλη την Ελλάδα δεν είναι κάτι το οποίο προκρίνουμε. Καταλαβαίνω, αισθάνομαι, συμπάσχω με όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν, που παλεύουν για τις δουλειές τους, παλεύουν για το μεροκάματο. Τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα μέτρα και την πανδημία. Το καταλαβαίνω.

Είμαι και είμαστε δίπλα τους και προσπαθούμε να συμβαδίζουν τα υγειονομικά μέτρα και η Δημόσια Υγεία, με την κοινωνία και τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν. Δεν είναι εύκολη αυτή η εξίσωση.

Για τη χθεσινή συγκέντρωση στο Εφετείο

Χτες ήταν μια έκρηξη χαράς, Δημοκρατίας και λύτρωσης, σε ό,τι έχει να κάνει με το ναζιστικό μόρφωμα.

Είναι υποχρέωση μου όμως ως Υπουργός Υγείας για μια ακόμη φορά, να ζητήσω από όλους να αναλογιστούν ότι έχουν οικογένειες, γονείς, ευπαθείς ομάδες. Να είναι πολύ προσεκτικοί όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την συγκέντρωση, για τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθούν τις επόμενες μέρες απέναντι στον εαυτό τους και στους ανθρώπους που αγαπούν. 

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ