Εκφράσαμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, λέει ο Ιταλός Πρωθυπουργός σε τουρκική εφημερίδα

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Χουριέτ – «Απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να δημιουργήσει σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη ξεχωριστά χωρίς εχθρικές και προκλητικές ενέργειες οι οποίες δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», είπε μεταξύ άλλων

Σε πλήρη ενότητα και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι όλα τα κράτη της ΕΕ, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, λέγοντας ότι απηύθυναν όλοι έκκληση στην Τουρκία να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την εμπλοκή της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρά το γεγονός ότι είναι μακριά. «Εγώ δεν θα έκαναν διάκριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η στάση μας σε αυτή την περιοχή είναι η ίδια. Η Γαλλία ενδιαφέρεται για τα θέματα του Λιβάνου και της Λιβύης. Η Ιταλία και η Γαλλία είναι χώρες που έχουν πολλά συμφέροντα σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στην Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει όλους εκεί (η περιοχή) και για αυτό οι αρχαίοι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Mare Nostrum (Δική μας Θάλασσα). Δηλαδή η Μεσόγειος, δεν ανήκει στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, ανήκει σε όλους μας» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει όλοι να συμμορφωνόμαστε με τους διεθνείς κανόνες και να αναζητούμε τον διάλογο. Η Ιταλία έχει μια ικανότητα εκ παραδόσεως και μπορεί να διεξάγει διάλογο με όλους. Το DNA μας, το σύνταγμά μας απορρίπτει τον πόλεμο και πάντοτε ήμασταν ενάντια στις στρατιωτικές λύσεις. Θα μας δείτε να εργαζόμαστε για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ενάντια στις στρατιωτικές λύσεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Εμείς τηρήσουμε τις πολιτικές λύσεις για την σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη στάση της Ιταλίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών της ΕΕ διεξήγαγαν μια ευρεία συζήτηση για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έλαβαν μια κοινή απόφαση. «Όλοι μέσα σε ενότητα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να δημιουργήσει σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη ξεχωριστά χωρίς εχθρικές και προκλητικές ενέργειες οι οποίες δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, μέσα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων δικαίου και αποφεύγοντας τις μονομερείς δραστηριότητες. Όλα τα μέλη είναι στην ίδια γραμμή ως προς αυτό», ανέφερε.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι «εργαζόμαστε για ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ», προσθέτοντας ότι μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εργαστούν για να επικρατήσει ο διάλογος, η εποικοδομητική διαδικασία. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ένταση», ανέφερε. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του γνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην Μεσόγειο, την Ασία, τα Βαλκάνια και τη Λιβύη, για αυτό πρέπει να υπάρξει διάλογος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

https://cyprustimes.com/ekfrasame-allileggyi-stin-ellada-kai-tin-kypro-leei-o-italos-prothypoyrgos-se-toyrkiki-efimerida/

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ