Αποτελεσματική προστασία του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του κράτους δικαίου – ΣΎΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΈΛΕΙΑΣ BUDG CONT

Οι πρόσφατες προτάσεις του Συμβουλίου δεν επαρκούν για την δημιουργία ενός πραγματικά χρήσιμου μηχανισμού σύνδεσης των κονδυλίων της ΕΕ με το κράτος δικαίου, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.
Στην ολομέλεια της Δευτέρας, οι περισσότεροι βουλευτές του ΕΚ επέκριναν τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με τον «μηχανισμό αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου» που υιοθετήθηκε την περασμένη βδομάδα, λέγοντας ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν θα μπορούσε ποτέ να ενεργοποιηθεί στην πράξη. Τόνισαν, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς παραβάσεις του κράτους δικαίου και την διαφθορά σε ορισμένες χώρες της Ένωσης, ότι η ΕΕ υποχρεούται να προστατεύσει τους πολίτες και φορολογούμενους της. Ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν να σταματήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί πρακτικές των κρατών μελών που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα. Κάποιοι ομιλητές κατηγόρησαν την Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ιδεολογικά ορμώμενες επιθέσεις σε μεμονωμένα κράτη μέλη. Ο κ. Michael Roth εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου στάθηκε στο γεγονός ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν επιτέλους ως προς την ανάγκη για τη θέσπιση ενός τέτοιου είδους εργαλείου, με όλες τις χώρες της ΕΕ να συμμετέχουν στην παρούσα πρόταση, τονίζοντας ότι τώρα εμφανίζεται μια μοναδική ευκαιρία να οριστεί από κοινού το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων. Στη συνέχεια, ζήτησε τη βοήθεια του Κοινοβουλίου για την σύγκλιση των θέσεων των νομοθετικών οργάνων της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την ταχεία έγκριση του νέου μηχανισμού. Εναρκτήριες δηλώσεις της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά στο EbS+Πρώτος γύρος των ομιλητών των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στο Ebs+Μαγνητοσκοπημένη ολόκληρη η συζήτηση Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον επερχόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρουςΤην Δευτέρα, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και τους ίδιους πόρους συμμετείχαν στον έκτο γύρο συνομιλιών με το Συμβούλιο σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τις νέες πηγές εσόδων της ΕΕ. Δεν επετεύχθη καμία σημαντική συμφωνία, ούτε στο ζήτημα των συμπληρωματικών ενισχύσεων για 15 εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ, ούτε σε άλλα θέματα. Μετά τις συνομιλίες, η διαπραγματευτική ομάδα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Μπορείτε να βρείτε την περίληψή της, τις δηλώσεις και το βίντεο εδώ.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ