Γάλλος Καθηγητής “πρεσβευτής” της Κρήτης στον Περιφερειάρχη. Έρχεται στο νησί ανά 6μηνο επί 40 χρόνια με συμπατριώτες του και ο ίδιος δηλώνει ότι νιώθει Κρητικός.

Έρχεται ανά εξάμηνο στην Κρήτη επί 40 χρόνια Γάλλος φιλέλληνας Καθηγητής ο οποίος είναι λάτρης της Κρήτης και αποδεικνύεται σε πολύτιμο «Πρεσβευτή» του νησιού μας στο εξωτερικό, καθώς φέρνει συνεχώς και ξεναγεί συμπατριώτες του, έχει ιδρύσει τον δραστήριο σύλλογο με την επωνυμία “Αλσατία-Κρήτη” με 1550 μέλη ενώ τα τελευταία χρόνια έχτισε το δικό του σπίτι στην Μεσαριά Ηρακλείου και όπως δηλώνει αισθάνεται Κρητικός!

Πρόκειται για τον Ζαν Κλόν Σβέντεμαν ο οποίος επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, εκφράζοντας την αγάπη του για την Κρήτη, την ιστορία, τον Πολιτισμό της, αλλά και την αλληλεγγύη του στην τοπική κοινωνία αυτή την δύσκολη συγκυρία. Ο ίδιος ανέφερε, ότι, με κάθε τρόπο υποστηρίζει και προβάλλει στο εξωτερικό την Κρήτη και την οικονομία της, όπως το ίδιο γίνεται και από όλα τα μέλη του συλλόγου ενώ με αφορμή την πανδημία μέσω του συλλόγου του στον πλαίσιο της αλληλεγγύης ενισχύονται τοπικά κοινωνικές δομές με υγειονομικό υλικό προστασίας, φάρμακα, όπως επίσης ενισχύονται με ιατρικό εξοπλισμό απομακρυσμένα από τις πόλεις κέντρα υγείας στην ενδοχώρα. Μάλιστα ο κ .Σβέντεμαν παρόντος και του Δημάρχου οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη ανακοίνωσε στον Περιφερειάρχη ότι, άμεσα θα παραδώσει στο Κέντρο υγείας Τζερμιάδου Λασιθίου αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό αξίας 4.000 ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο έγινε πέρυσι στο κέντρο υγείας στην Μεσαρά.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας θερμά τον κ. Σβέντεμαν, τον χαρακτήρισε καλό πρεσβευτή της Κρήτης, όλης τής Ελλάδας και τον ευχαρίστησε από καρδιάς για την αγάπη και την προσφορά του στο νησί. Ο κ Αρναουτάκης γνωρίζεται με τον κ Σβέντεμαν από το Στρασβούργο την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. «Είστε ένας πολύτιμος πρεσβευτής της Κρήτης και της Ελλάδας, στο εξωτερικό που για 40 και πλέον χρόνια ενισχύεται και προβάλλεται την Κρήτη. Σας ευχαριστούμε για την πολύχρονη παρουσία σας στο νησί μας και την υποστήριξή σας »ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αρναουτάκης στον κ Σβέντεμαν. Τις ευχαριστίες του επίσης παρόντος του Περιφερειάρχη εξέφρασε στον κ. Σβεντεμαν ο Δήμαρχος Οροπεδίου για τον προγραμματισμό της ενίσχυσης του Κέντρου υγείας Τζερμιάδου, ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος κ. Στεφανακης ευχαρίστησε και τον κ Αρναουτάκη που μέσω της Περιφέρειας γνώρισε τον κ. Σβέντεμαν.
Ο κ. Σβέντεμαν από την πλευρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ Αρναουτάκη για την θέρμη υποδοχή στη Περιφέρεια, δηλώνοντας: «Έχω έρθει πάνω από 150 φορές στη Κρήτη ακόμη και 3 φορές τον χρόνο και θέλω και οι συμπατριώτες μου να αγαπήσουν το νησί όπως εγώ. Όποτε βρίσκομε στο νησί νιώθω συγκινημένος για όλα αυτά που μου προσφέρει, την ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο, το περιβάλλον». Ο κ. Σβέντεμαν παράλληλα φιλοξενεί ομάδες επιχειρηματιών και εκπαιδευτικών σε θεματικές επισκέψεις που οργανώνει. Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας, και διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό.
Το 1996 ίδρυσε το Σύλλογο Αλσατία- Κρήτη, που αριθμεί περί τα 1550 μέλη. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, το Καβούσι Ιεράπετρας, έχει αδελφοποιηθεί με κοινότητα κοντά στο Στρασβούργο. Λόγω της αδελφοποίησης, τόνοι κρητικών προϊόντων από την εύφορη περιοχή του Καβουσίου, εξάγονται κάθε χρόνο στην Αλσατία για τα μέλη του Συλλόγου. Ελαιόλαδο, μέλι, παξιμάδι, γλυκά, μαλωτήρα, ρίγανη και άλλα προϊόντα της Κρητικής γης, φτάνουν κάθε χρόνο σε γαλλικά τραπέζια. Επίσης ο Σύλλογος έχει προωθήσει τη συνεργασία Ρεθύμνου και Στρασβούργου, η οποία έχει επεκταθεί και στα κεραμικά του ιστορικού οικισμού του Ρεθύμνου, Μαργαρίτες.



Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ