Συνομιλία Αν. Υπουργού, κ. Γιώργο Κουμουτσάκου, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli

Εν όψει της αυριανής παρουσίασης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli

Κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε τον κρίσιμο και ζωτικής σημασίας ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υιοθέτηση του νέου Συμφώνου. Παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και ανησυχίες, υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι κοινές για τα 5 κράτη-μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα).  

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι απαιτείται μια στιβαρή ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών, καθώς και δίκαιη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.  

Ο Αν. Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη η έννοια της ευθύνης των χωρών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να εξισορροπηθεί από την υποχρεωτική αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ε.Ε.  

Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε τον κ. Sassoli για τις επαφές που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Juan Fernando López Aguilar, καθώς και τους συντονιστές του ΕΛΚ και της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην ίδια Επιτροπή κα Brigit Sippel και κα Roberta Metsola.  

Από την πλευρά του ο κ. Sassoli αναγνώρισε τη δύσκολη αποστολή που έχουν αναλάβει οι χώρες πρώτης γραμμής στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αρχή της αλληλεγγύης. Ο κ. Sassoli πρότεινε να υπάρχει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης επικοινωνία και αλληλοενημέρωση μεταξύ των ομάδων των συνεργατών του και του κ. Κουμουτσάκου. Τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία του κ. Κουμουτσάκου, καθώς, επειδή ο ίδιος έχει υπάρξει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που αυτό μπορεί να έχει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, που προβλέπεται σύνθετη και μακρά.  

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ