Αγρότης της Χρονιάς: Ο 33χρονος Σάββας Κιλατζίδης από τα Κοκκινόγεια Δράμας, ο Αγρότης για 2025- Στον Σερραίο Αχιλλέα Δηματάκη το Βραβείο Κτηνοτρόφου της χρονιάς – Εποχή “ευημερίας” η σημερινή για το ακτινίδιο και τον Έλληνα παραγωγό – Πρόκληση για το μέλλον το κίτρινο ακτινίδιο – Στα τέσσερα πρώτα διεθνώς αναγνωρίσιμα τυροκομικά προϊόντα, η φέτα – Ομαλοποιήθηκε η αγορά, πολύ καλές οι προοπτικές της

Αγρότης της Χρονιάς: Ο 33χρονος Σάββας Κιλατζίδης από τα Κοκκινόγεια Δράμας, ο Αγρότης για 2025- Στον Σερραίο Αχιλλέα Δηματάκη το Βραβείο Κτηνοτρόφου της χρονιάς

Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2024 – Τη θέση του ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αλλά και ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό παράδειγμα η ετήσια οργάνωση εκδήλωσης για την απόδοση βραβείων σε ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, διατύπωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, βραβεύοντας ως Αγρότη της Χρονιάς 2025, τον 33χρονο Σάββα Κιλατζίδη, από τα Κοκκινόγεια Δράμας.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς τον κόπο, την προσπάθεια και την κατεύθυνση για την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό που κάνουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «μπαίνοντας έτσι στη λογική του τι πλέον έχει ανάγκη ο κλάδος προκειμένου να φτάσει εκεί ψηλά που όλοι ευχόμαστε και στοχεύουμε», επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη όλους τους φετινούς υποψηφίους και βραβευθέντες και εξέφρασε την ικανοποίησή του που είχε φέτος την δυνατότητα και την ευκαιρία να γίνει συμμέτοχος  «μιας μοναδικής εκδήλωσης που δεν την είχα υπόψη μου και θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό», τόνισε.

Μεγάλη πρόκληση και παιδαγωγικό παράδειγμα η εκδήλωση

‘Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε, κάποια στιγμή πρέπει όλοι μας να βρίσκουμε τον χρόνο και τον τόπο για να εκφραζόμαστε, να θέτουμε τους προβληματισμούς που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, να καταθέτουμε προτάσεις και «προφανώς σε μια κοινωνία που εξελίσσεται και προχωράει, με κοινές αποφάσεις να περιγράφουμε τα επόμενα βήματα και να ενεργούμε με έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό», σημείωσε.

Ο κ. Τσιάρας κατέληξε λέγοντας ότι ο πρωτογενής τομέας «είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας και είναι κρίμα να μην την πάρουμε ζεστά και να μην φτάσουμε εκεί που πραγματικά μας αξίζει».

Ο Αγρότης της Χρονιάς 2025

Απόφοιτος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ο 33χρονος Σάββας Κιλατζίδης από τα Κοκκινόγεια Δράμας καλλιεργεί 12.000 στρέμματα με αραβόσιτο, σιτάρι και ηλίανθο και σε ένα ποσοστό 50%-50% μεταξύ αρδευόμενων και μη αρδευόμενων καλλιεργειών. Η ετήσια παραγωγή του ξεπερνά τους 8.000 τόνους, με τους 5.000 τόνους να είναι αραβόσιτος, τους 2.000 τόνους να είναι σιτάρι και τους 1.000 τόνους να είναι ηλίανθος. Ο 32χρονος εμπορεύεται ο ίδιος κυρίως την παραγωγή του με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Την τελευταία 10ετία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό, «έξυπνα» συστήματα, μηχανήματα και υποδομές, ενώ έχει σε εξέλιξη και άλλο Project μέσω Σχεδίων Βελτίωσης και Αναπτυξιακού.

Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας και όπως τονίζει «αν δεν αγαπάς τον πρωτογενή τομέα δεν μπορείς να είσαι αγρότης. Πρέπει να έχεις συναισθηματική σχέση με τη γη», υποστηρίζει.

Ο Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2025  

Βραβείο Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης και Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2025 αναδείχθηκε ο 42χρονος από το Δραβήσκο Σερρών, Αχιλλέας Δηματάκης που εκτρέφει 2000 πρόβατα και 1000 μοσχάρια. Συνολικά έχει επενδύσει 1,8 εκατ. ευρώ ιδία κεφάλαια στην μονάδα του, η ημερήσια παραγωγή του είναι δύο τόνοι γάλα και στόχος του είναι να διπλασιάσει τα ζώα του, ενώ όπως τόνισε «εάν βγει κάποιο πρόγραμμα στο οποίο θα μπορέσει να συμμετάσχει, θα το κάνει για να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις».

Βραβείο στην κατηγορία της Συλλογικής Προσπάθειας, έλαβε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων με την επωνυμία «Φαμελιά», που ιδρύθηκε το 2016. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που αποτελούν ένα ακόμη γρανάζι στη διαδικασία παραγωγής του ποιοτικού ελαιολάδου της και διαθέτει δεξαμενές χωρητικότητας 550 τονων. Αρχικά ο συνεταιρισμός διέθετε 33 μέλη και σήμερα αυτά ανέρχονται σε 140, οι οποίοι και καλλιεργούν 140.000 στρ. με ελαιόδεντρα, με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικά.

Τιμητική διάκριση έλαβε η οινοποιός, οινολόγος, ειδικός αμπελουργίας, συγγραφέας, ερευνήτρια, υπεύθυνη επιστημονικών έργων και διδάκτωρ Γεωπονίας, Χαρούλα Σπινθηροπούλου από το Ροδοχώρι Νάουσας. Από το 2000 λειτουργεί το μπουτίκ οινοποιείο «Αργατία», τίτλος που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει «συνεργασία».

Στην έναρξη της τελετής απονομής των Βραβείων «Ο Αγρότης της Χρονιάς» για το 2025, μεταδόθηκε ένα βίντεο στη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή και που στη διαδρομή τους ακολούθησαν το δικό τους όραμα για τον πρωτογενή τομέα, αφήνοντας το αποτύπωμά τους. Το βίντεο περιελάμβανε δέκα τέτοιους ανθρώπους με πρώτο τον Γιάννη Μπουτάρη και με την επισήμανση «ο άνθρωπος που τίμησε πραγματικά τη ζωή». Ακολούθησαν οι Χρήστος Παπαδημητρίου «ο άνθρωπος που κατέκτησε 30 χώρες με τη σταφίδα της Καλαμάτας», Δημήτρης Κατσαρός «ο άνθρωπος που μπήκε στο πάνθεον των σπουδαίων του ελληνικού οίνου», Σταυρούλα Κουράκου Δραγωνά «ο άνθρωπος με την πολύτιμη παρακαταθήκη της κυράς των αμπελιών», Γιώργος Λαδόπουλος «ο συνοδοιπόρος στο ανοιχτό μαγαζί που λέγεται “χωράφι”», Παντελής Παπαδόπουλος «ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε τις προκλήσεις στην αγροτική τεχνολογία», Νίκος Αργυρίου «ο άνθρωπος πίσω από τον αμπελώνα του Παρνασσού», Ευρυπίδης Θυμέλης «ο “νέστορας” της τυροκομίας» και ο Κώστας Διάλλας «ο άνθρωπος που συνέδεσε την ύπαρξή του με τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου».

Όπως επισημάνθηκε στη σημερινή τελετή, από το 2018 ο θεσμός του Αγρότη της Χρονιάς έχει θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια για την ανάδειξη των νικητών στις τρεις κατηγορίες σε συνδυασμό με τη διερεύνηση της επιτροπής αξιολόγησης, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Τη βράβευση συντόνισε ο Χρήστος Κατσάνος, Εκτελεστικός Διευθυντής, DKG GROUP.

Τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς αποτελούν μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Agrenda, η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνθέτουν τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.

PEN_9611
Χρήστος Κατσάνος, Εκτελεστικός Διευθυντής, DKG GROUP
PEN_9779
Από αριστερά: Χρήστος Κατσάνος, Εκτελεστικός Διευθυντής, DKG GROUP – Σάββας Κιλατζίδης, Αγρότης της Χρονιάς 2025 – Κωνσταντίνος Τσιάρας,Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  

Αγρότης της Χρονιάς: Εποχή “ευημερίας” η σημερινή για το ακτινίδιο και τον Έλληνα παραγωγό – Πρόκληση για το μέλλον το κίτρινο ακτινίδιο

Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2024 – Το ελληνικό ακτινίδιο, ως καλλιέργεια, αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στον  παραγωγό, αλλά οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές και πρέπει να γίνουν αρκετά για να διατηρηθεί η σημερινή “εποχή της ευημερίας” τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων Αγρότης της Χρονιάς 2025.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης, Γιάννης Κουτσουπιάς, υπογράμμισε τα τελευταία πέντε χρόνια ότι στο Αγρίνιο έχουν γίνει “φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων” και πρόσθεσε: “Εμείς ασχολούμαστε με τα ακτινίδια στο Αγρίνιο από το 2008, με την κλασσική ποικιλία το πράσινο ακτινίδιο. Το 2018 κάναμε ένα ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία, που είναι πρωτοπόροι στο χώρο και αυτό που είδαμε είναι  η στροφή της Νέας Ζηλανδίας σε κίτρινες ποικιλίες με λιγότερες απαιτήσεις”.

Ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε στις δοκιμές που γίνονται στις κίτρινες ποικιλίες και στη χώρα μας, αλλά και στον συνεταιρισμό Νεάπολης και πιο ειδικά στην έρευνα που γίνεται, σε πειραματικό στάδιο, στο κόκκινο ακτινίδιο. Επεσήμανε, πάντως, ότι για αυτή την ποικιλία θα χρειαστούν χρόνια ώστε να υπάρξει ένα σταθερό, παραγωγικό αποτέλεσμα και πρόσθεσε: “Εμείς στο Αγρίνιο πήραμε αυτή την απόφαση να επενδύσουμε περισσότερο το 2018. Έχουμε αυξήσει τις φυτεύσεις από το 2018 κι έχουμε φτάσει τα 3.000 στρέμματα. Από το 2021 ξεκίνησε και μία επένδυση, που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι 2025, είκοσι εκατομμυρίων ευρώ σε συσκευαστήριο, με σύγχρονους ψυκτικούς θαλάμους. Τώρα μιλάμε για περίπου 16 εκατομμύρια κιλά. Στόχος την επόμενη δεκαετία να φτάσουμε περίπου 25 με 30 εκατομμύρια κιλά ακτινίδια, έτσι ώστε μέχρι το 2030 να έχουμε διπλασιάσει τις φυτεύσεις”.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, σημείωσε ότι “σήμερα υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί ακτινιδίου, οι οποίοι πραγματικά ζούνε μια περίοδο, κατά την οποία είναι αρκετά προσοδοφόρα η καλλιέργεια του” και συνέχισε: “Θα έλεγα, ότι είναι ένα από τα προϊόντα το οποίο δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί ο παραγωγός, ως προς την τιμή την οποία  απολαμβάνει”.

Υπογράμμισε, όμως, ότι η παραγωγή είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλη, για τους ήδη υπάρχοντες αποθηκευτικούς ψυκτικούς θαλάμους, με αποτέλεσμα η πλειονότητα του προϊόντος να φεύγει “χύμα” για το εξωτερικό καθώς δεν είναι εύκολο να αποθηκευτεί, να πιάσει καλύτερες τιμές και να δημιουργήσει μεγαλύτερη υπεραξία για την ελληνική οικονομία και για το εθνικό εισόδημα. Ανέφερε, ότι υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ευρωπαϊκά και εθνικά, αλλά χρειάζεται καλύτερη οργάνωση για το μέλλον, ώστε το προϊόν να στέκεται ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές

Ο καλλιεργητής από τη Νάουσα, Μιχάλης Σπάρτσης, υπογράμμισε ότι έχει κατακτηθεί από τον Έλληνα καλλιεργητή η τεχνογνωσία που χρειάζεται για να καλλιεργηθεί το ακτινίδιο, όμως “δυστυχώς, στο κομμάτι του συντονισμού και το νομοθετικών πλαισίων, για άλλη μία φορά, το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες” και διευκρίνισε: “Δε θα σταθώ στα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν όλον τον αγροτικό τομέα, την ακρίβεια, τα καύσιμα, το εργατικό δυναμικό, θα σταθώ κάπου αλλού. Θα σταθώ σε ένα νέο μέτρο, που τα τελευταία χρόνια έχει έρθει: την ημερομηνία κοπής. Αν είναι δυνατόν σε εποχή κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα να κόβουμε με ημερομηνία; Και να παραβλέπουμε μικροκλίματα των περιοχών, να παραβλέπουμε πρωιμότητες και οψιμότητες και να οδηγούμαστε εμείς οι παραγωγοί με την πλάτη στον τοίχο, να παραδίδουμε καρπούς αμφιβόλου ποιότητας; Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Το δικό μας παράδειγμα. Το 2024 είχαμε 7 ζάχαρα στις 8 Οκτωβρίου, το 2023 είχαμε 6,5 ζάχαρα στη 1 Νοεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό? Είναι δυνατόν να παραβλέπουμε τις οψιμότητες και τις πρωιμότες των ετών; Είμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο για το ελληνικό ακτινίδιο και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα οδηγηθούμε σε ένα success story στο μέλλον, ή το success story θα μετεξελιχθεί σε fail story με τις ευλογίες του κράτους”.

Ο Ζήσης Μανώσης, από την ZEUS Kiwi, υπογράμμισε ότι στο μέλλον οι προκλήσεις θα είναι πολλές για το ελληνικό ακτινίδιο και επιβάλλεται το άνοιγμα του προϊόντος σε νέες ξένες αγορές, ώστε να παραμείνει  ανταγωνιστικό. “Πιστοποιηθήκαμε πρώτοι, όσον αφορά τις εκπομπές του άνθρακα παγκοσμίως στο ακτινίδιο, επενδύσαμε τεράστιους πόρους πριν 15 χρόνια, όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη για να δημιουργήσουμε νέες ποικιλίες ακτινιδίου, κίτρινες ποικιλίες, που σήμερα έχουν πάρει σάρκα και οστά” είπε ο κ. Μανώσης και συνέχισε: “Ζούμε σε μία εποχή ευημερίας για το πράσινο ακτινίδιο, αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν είναι γίγαντας από πήλινα πόδια, αλλά από πέτρινα πόδια, οπότε πρέπει να βρούμε  νέους τρόπους και νέους τομείς αγοράς και αυτοί θα μπορούσαν να είναι το κίτρινο ακτινίδιο και επίσης η διασπορά κινδύνου. Δηλαδή να προσπαθήσουμε να ανοιχτούμε προς νέες αγορές εκτός Ευρώπης, οι οποίες κατά την άποψή μου είναι η Νότιος Αμερική και φυσικά να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα και μεγαλύτερη μαχητικότητα όσον αφορά την ανάπτυξη της ασιατικής αγοράς.

“Διότι πήραμε ένα μάθημα από την αγορά της Κίνας. Θυμάστε πριν 10-15 χρόνια νομίζαμε ότι θα θησαυρήσουμε και σήμερα κανένας ευρωπαίος δεν μπορεί να πουλήσει ούτε ένα κιλό” είπε ο κ. Μανώσης και συνέχισε: “Φυσικά υπάρχει μία μεγάλη πρόκληση και αυτή λέγεται Κίνα. Κανένας δεν μιλάει για την Κίνα. Γνωρίζετε όλοι ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως στο ακτινίδιο, μακράν μεγαλύτερος από το δεύτερο και κάποια στιγμή θα χτυπήσει τις πόρτες της Ευρώπης και της Δύσης Έχει ήδη αρχίσει…στην ασιατική αγορά ήδη νιώθουμε την αναπνοή της, και φυσικά θα πρέπει εκεί να δούμε και να σκεφτούμε ξανά, να κάνουμε το κάτι παραπάνω, διότι στο θέμα του κόστους θα χάσουμε σίγουρα έναντί τους”.

_PEZ5034α
Γιάννης Κουτσουπιάς, Πρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου
_PEZ4916α
Κλέαρχος Σαραντίδης, Γενικός Διευθυντής, ΕΑΣ Καβάλας
_PEZ4966
Ζήσης Μανώσης, Γενικός Διευθυντής, ZEUS Kiwi
_PEZ5084
Μιχάλης Σπάρτσης, Καλλιεργητής ακτινιδίων, Βέροια

Αγρότης της Χρονιάς: Στα τέσσερα πρώτα διεθνώς αναγνωρίσιμα τυροκομικά προϊόντα, η φέτα – Ομαλοποιήθηκε η αγορά, πολύ καλές οι προοπτικές της

Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2024 – Ανάμεσα στα τέσσερα πρώτα πιο αναγνωρίσιμα τυριά, διεθνώς, είναι η φέτα, που αποτελεί “ταυτοτικό” προϊόν για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, με πολύ καλές προοπτικές, όπως τονίστηκε σε συζήτηση στην  Τελετή Βραβείων Αγρότης  της Χρονιάς 2025.

Ο πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος της Ρούσσας ΑΕ, κ. Αλέξανδρος Μποτός, υπογράμμισε, σε ό,τι αφορά το προϊόν, πως “έχει επέλθει μία ομαλοποίηση της αγοράς και όσον αφορά τις τιμές υπήρχε μία μικρή πτώση, η οποία αντικατοπτρίζει και την πτώση του κόστους παραγωγής του γάλακτος. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό στάδιο ισορροπίας και από δω και πέρα θα διαγραφεί μία καλύτερη πορεία για το προϊόν. Έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την  προστασία του προϊόντος, υπάρχει αγορά, έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από όλους τους εξαγωγείς, έχει βελτιωθεί η εικόνα του προϊόντος, έχει πάρει μία θέση γενικά στον χώρο των τυροκομικών. Μία θέση κοντά στα 3 πρώτα τυριά. Θα λέγαμε ότι κοντά στη μοτσαρέλα, τη γκούντα και το παρμιτζιάνο, το τέταρτο πιο αναγνωρίσιμο τυροκομικό προϊόν, αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά, είναι η φέτα. Πιστεύω ότι, από δω και πέρα, θα έχουμε μία ομαλή εξέλιξη κυρίως των τιμών για να μη χάσουμε θέσεις στο ράφι και όλα θα πάνε πολύ καλύτερα”.

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ο κ. Παύλος Σατολιάς, επεσήμανε ότι “τη μοναδικότητα της φέτας, που είναι ταυτοτική για τη χώρα μας, που είναι η ταυτότητα μας, δεν την έχει άλλο προϊόν”, καθώς “δεν μπορεί να έχει άλλος φέτα”. “Ήδη, πατάει σε 78 αγορές. Τα δύο τρίτα της παραγωγής εξάγονται. Στο πρώτο εξάμηνο του 24, έχουμε 7% αύξηση στις εξαγωγές ποσοτικά, όχι οικονομικά”, είπε και συνέχισε: “Πρέπει να έχουμε συνεταιριστικά σχήματα ισχυρά και την πολιτεία αρωγό να λύνει τα προβλήματα, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, των εργατών, τα προβλήματα των θεμάτων της αγοράς. Η φέτα δεν κινδυνεύει στο εξωτερικό, αλλά εσωτερικά. Να έχουμε ένα πλαίσιο που δεν θα νιώθει ο καθένας ατιμωρησία και ο κάθε κατεργάρης που θα παίξει με το εθνικό αυτό προϊόν, το ΠΟΠ, να πάει στον πάγκο του. Είναι ένα μοναδικό προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα απογειωθεί αρκεί να προσέξουμε”.

Από το Συνεταιρισμό Καρυάς Ολύμπου, ο παραγωγός Ιωάννης Καραγκόγκος, σημείωσε ότι η τιμή που έχει διαμορφωθεί φέτος στο γάλα, το οποίο χρησιμοποιείται για για την παραγωγή της φέτας, είναι κοντά στο 1,5 euro και πρόσθεσε: “Είμαστε ένα χωριό στον Όλυμπο, αποκλειστικά κτηνοτροφικό χωριό, 300 κατοίκων. Έχουν συνεργαστεί όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις ομάδες παραγωγών και έχουμε στήσει στο συνεταιρισμό μας, που έχει σαν κύριο παραγόμενο προϊόν το αιγοπρόβειο γάλα. Είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή της φέτας. Συνεργαζόμαστε με τις γαλακτοβιομηχανίες για να προωθήσουμε το προϊόν μας, με τις εταιρείες ζωοτροφών για να παράγουμε το ποιοτικό προϊόν που ενδιαφέρει τις εταιρείες και χρόνο με το χρόνο, βήμα με το βήμα, προσπαθούμε να παρέχουμε στα μέλη μας όσο το καλύτερες συνθήκες για εργασία και όσο καλύτερο εισόδημα γίνεται για τις οικογένειές τους”.

Ο αντιπρόεδρος της ΒΙΟΖΟΚΑΤ και Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, σημείωσε ότι “από τα βασικά προβλήματα που έχουμε θίξει στο υπουργείο είναι το κομμάτι των ελέγχων στα σύνορα” και συνέχισε: “Όπως έχει αποδειχθεί, κατά συντριπτική πλειοψηφία, η ευλογιά, η διασπορά της ευλογιάς, προέρχεται από τις μετακινήσεις και τις αγωγές των ζώων, οπότε είναι φως φανάρι στο κράτος, τι πρέπει να κάνει πώς πρέπει να μεριμνήσει για να για να εξαλείψει το πρόβλημα. Οπότε ελπίζουμε όλοι μας να είμαστε τυπικοί και σοβαροί απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου. Το κομμάτι, για το οποίο οι παραγωγοί παραπονιούνται και έχουν δίκιο, αφορά το κόστος διατροφής, ότι αυξάνεται το κόστος της διατροφής των ζώων”.

PEN_9573
Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Ρούσσας ΑΕ
_PEZ4828
Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ & Α.Σ. Καλαβρύτων
_PEZ4916
Ιωάννης Καραγκόγκος, Γενικός Δ/ντής, Αγρ. Συνεταιρισμός Καρυάς Ολύμπου
_PEZ4864
Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, Αντιπρόεδρος, Βιοζωκάτ; Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ