Ο Αγρότης της Χρονιάς: Ανάγκη διαφοροποίησης της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας – «Δύσκολη» προμηνύεται η φετινή χρονιά από πλευράς τιμών
Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2024 – Την ανάγκη διαφοροποίησης της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας, μέσω στροφής σε πιο εμπορικούς σπόρους και αγορές με λιγότερο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, υπογράμμισε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Euricom, Γεωργία Κωστηνάκη, Επικεφαλής του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας (ΣΟΕ). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η κ. Κωστηνάκη τόνισε την ανάγκη επιλογής σπόρων που θα καλύπτουν τόσο τις ποσοτικές ανάγκες των παραγωγών όσο και τις ποιοτικές απαιτήσεις των μεταποιητών. Το φετινό θέμα της ημερίδας, στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων, είχε τίτλο: «Αναδιατάξεις στην Αγροτική Παραγωγή και πετυχημένα μοντέλα αναφοράς για τον Πρωτογενή Τομέα».
Η κ. Κωστηνάκη υποστήριξε ότι η προμήθεια σπόρων δεν πρέπει να γίνεται από μία μόνο εταιρεία, ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και να συγκρατείται το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει ήδη ανοδική τάση. Αναφερόμενη στην πιστοποίηση σπόρων, τόνισε ότι πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου ελληνικού ρυζιού και όχι με τις επιδοτήσεις.
Όσον αφορά τις φετινές τιμές, εκτίμησε ότι:
- Οι τιμές στα μακρύσπερμα και τις καρολίνες θα κινηθούν ικανοποιητικά.
- Στα μεσόσπερμα, παρά τη διαθεσιμότητα, “οι τιμές του δεν πιστεύω ότι θα μας εκπλήξουν θετικά”, εκτίμησε.
Υιοθέτηση καλών πρακτικών
Η κ. Κωστηνάκη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να «ανακαλύψει κάτι νέο», αλλά να υιοθετήσει επιτυχημένα παραδείγματα, όπως αυτό της Ιταλίας.
Συνεργασία παραγωγών και μεταποιητών
Ο Πρόεδρος & CEO, Αρναουτέλης ΑΕΒΕ; Πρόεδρος, Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού, Γιάννης Αρναουτέλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απευθείας σύνδεση παραγωγών και μεταποιητών. Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης νέων σπόρων στην ορυζοκαλλιέργεια, σημειώνοντας ότι έως το 2025 θα υπάρχουν επιλογές που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της μεταποίησης, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς.
Ο κ. Αρναουτέλης υπογράμμισε τη σημασία στην Ελλάδα να καταστεί ευρέως γνωστό ότι το ρύζι είναι ελληνικό, αναφέροντας ότι:
- Το 1/3 της παραγωγής καταναλώνεται στην Ελλάδα.
- Τα 2/3 εξάγονται, κυρίως σε χώρες της Μεσογείου.
«Κάνουμε σοβαρή προσπάθεια όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ορυζοκαλλιέργεια ώστε να αυξήσουμε την κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού στη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν ισχύει η παράδοση που ήθελε τους Έλληνες πλήρεις με «ζάχαρη, λάδι και ρύζι».
Ρόλος της συνεργασίας
Για τη σημασία της συνεργασίας και τη δύναμη της ένωσης δυνάμεων μίλησε ο παραγωγός ρυζιού στη Χαλάστρα, Αχιλλέας Καμπούρης, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη συνεργασία, το προϊόν βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετική θέση. «Τεκμηριωμένα κιόλας, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το έργο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μέσω της συνεργασίας, οι παραγωγοί ρυζιού της Χαλάστρας δημιούργησαν – μεταξύ άλλων – σημαντικές υποδομές, όπως αποθήκες logistics, ενώ απέκτησαν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Παράλληλα, τόνισε την άμεση ανάγκη υλοποίησης εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχήτης Χαλάστρας, καθώς, όπως είπε, «το νερό είναι εξαιρετικά χρήσιμο και αναγκαίο για την ορυζοκαλλιέργεια».
«Το ρύζι είναι κουλτούρα…»
«Το ρύζι είναι κουλτούρα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Α’ Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί είναι υπέρ της χρήσης πιστοποιημένων σπόρων. Ωστόσο, επισήμανε πως θα ήταν λάθος να συνδεθεί αυτή η χρήση με τη συνδεδεμένη.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β’ Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Βασίλης Κουκουρίκης, απαντώντας σε ερώτηση για την ύπαρξη δύο συνεταιρισμών στην Χαλάστρα, σημείωσε: «Πολλές φορές ο ανταγωνισμός ή ο συναγωνισμός είναι αυτός που μας κάνει ακόμα καλύτερους». Συμπλήρωσε ότι «οι δύο συνεταιρισμοί συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο όπου αυτό είναι απαραίτητο».
Από την πλευρά της η Διευθύντρια Marketing, BASF Ελλάς, Μαρία Αϊβάζογλου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα σκευάσματα ζιζανιοκτονίας δεν έχουν πια τα αποτελέσματα που είχαν και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι γίνονται ήδη προσπάθειες συνδυασμού των σκευασμάτων που υπάρχουν με στόχο να προκύψουν νέα που θα δώσουν λύσεις στα θέματα των παραγωγών.
Τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς αποτελούν μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Agrenda, η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνθέτουν τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.
Αχιλλέας Καμπούρης, Αγρότης, Χαλάστρα Θεσσαλονίκης |
Γιάννης Αρναουτέλης, Πρόεδρος & CEO, Αρναουτέλης ΑΕΒΕ; Πρόεδρος, Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού |
Γεωργία Κωστηνάκη, CEO, Euricom Hellas; Πρόεδρος Συνδέσμου Ορυζόμυλων |
Μαρία Αϊβάζογλου, Διευθύντρια Marketing, BASF Ελλάς |
Βασίλης Κουκουρίκης, Πρόεδρος Β’ Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας |
Χρήστος Γκατζάρας, Πρόεδρος Α’ Συνεταιρισμος Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας |
O Αγρότης της χρονιάς – Η Ελλάδα έχει αυτάρκεια 95% σε κοτόπουλο
Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2024 – Η αυτάρκεια της Ελλάδας σε κοτόπουλο ανέρχεται στο 95%, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη πορεία του κλάδου της πτηνοτροφίας. Στην επιτυχία αυτή, που χαρακτηρίζεται ως το «success story της Πτηνοτροφίας», αναφέρθηκαν ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», ο Δημήτρης Σκάλκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας στις Επιχειρήσεις Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο κτηνοτρόφος Γιώργος Στροίκος από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Το φετινό θέμα της ημερίδας είναι: «Αναδιατάξεις στην Αγροτική Παραγωγή και πετυχημένα μοντέλα αναφοράς για τον Πρωτογενή Τομέα».
Ο κ. Δημητρίου εστίασε στην οικονομική πορεία του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού, στον εμπλουτισμό της προϊοντικής γκάμας και στο επενδυτικό πλάνο για την επόμενη πενταετία.
«Με 500 παραγωγούς-μέλη και 100 συνεργαζόμενους παραγωγούς, πάνω από 600.000 τ.μ. πτηνοτροφεία, ετήσια παραγωγή 350.000 όρνιθες αναπαραγωγής και 50 εκατ. κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, ο συνεταιρισμός μας είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Συγκαταλέγεται δε στην πρώτη πεντάδα των βιομηχανιών τροφίμων της χώρας, με περισσότερα από 8.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά και πάνω από 300 κωδικούς προϊόντων», τόνισε.
Όσον αφορά την οικονομική πορεία για το 2024, ο κ. Δημητρίου ανέφερε τα εξής:
- Αύξηση στους νεοσσούς κατά 6,7%
- Αύξηση παραγωγής ζωοτροφών κατά 7%
- Αύξηση παραγωγής προϊόντων κρέατος κοτόπουλου κατά 8,8%
- Ανάπτυξη παραγωγής και πωλήσεων γύρου κατά 48%
- Αύξηση παραγωγής έτοιμων ψημένων προϊόντων κατά 31%
- Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3,5%
- Βελτίωση κερδοφορίας μέσω στρατηγικής ανάπτυξης
- Αύξηση εξαγωγών κατά 20%.
Επενδυτικό πλάνο 2025-2030
Για το επενδυτικό πλάνο 2025-30, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ, σημείωσε ότι περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 10 εκ. ευρώ στην επέκταση εκκολαπτηρίου, 7 εκ. ευρώ για την επέκταση μονάδας έτοιμων ψημένων, 3 εκ. ευρώ σε μεταφορικά μέσα, 5 εκ. ευρώ σε νέες πτηνοτροφικές μονάδες, 3 εκ. ευρώ στο net metering, και 15 εκ. ευρώ σε μονάδα βιοαερίου 2MW.
Ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στην ιστορία της ελληνικής πτηνοτροφίας, τονίζοντας: «Η αυτάρκεια της χώρας μας σε κοτόπουλο ανέρχεται σήμερα στο 95%, με το 35% της παραγωγής να προέρχεται από τον συνεταιρισμό “Πίνδος” και το 31% από τη “Νιτσιάκος”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ποτέ επιδότηση, γεγονός που αποτελεί έναν εξαιρετικό παράγοντα επιτυχίας».
Ο καθηγητής υπογράμμισε τη δυναμική ανάπτυξη τόσο του συνεταιριστικού όσο και του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας τη διαρκή επένδυση σε νέα εργοστάσια και καινοτόμα προϊόντα. «Είναι ένα εξαιρετικό οικοσύστημα 65 ετών», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κλάδος λειτουργεί έχοντας την υποστήριξη και του κράτους, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και προβλήματα π.χ. η νόσος πτηνών ή το κλείσιμο των εστιατορίων την περίοδο της πανδημίας.
Ο ρόλος του καταναλωτή
Ο πτηνοτρόφος Γιώργος Στροίκος τόνισε ότι η επιτυχία της πτηνοτροφίας βασίζεται στην εμπιστοσύνη του Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς, αποφεύγοντας τα εισαγόμενα προϊόντα. Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι είναι ανταγωνιστικοί στις τιμές και προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα προϊόντων.
Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος, Αγρ. Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» |
Δημήτρης Σκάλκος, Αναπ. Καθηγητής, Διοίκησης Καινοτομίας στις Επιχειρήσεις Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων |
Γιώργος Στροίκος, Πτηνοτρόφος, Χαλκιδική |
Αγρότης της Χρονιάς: Ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας – Τεράστιες αλλαγές παγκοσμίως λόγω της τεχνολογίας
Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2024 – Την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία των αγροτών, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διοίκηση, την καινοτομία και την οικονομία κλίμακας υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Syngenta Hellas, Γιώργος Ποντίκας, κατά τη διάρκεια ομάδας συζήτησης στην ημερίδα «Αναδιατάξεις στην Αγροτική Παραγωγή και πετυχημένα μοντέλα αναφοράς για τον Πρωτογενή Τομέα», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων Αγρότης της Χρονιάς. «Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στους καιρούς και οι καιροί απαιτούν μετασχηματισμό. Θα πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας, και εμείς και ο τρόπος που δουλεύουμε, για να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα αλλά κυρίως στην Ευρώπη όπου πάμε για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και για βελτίωση του περιβάλλοντος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Agrotech, Χριστόδουλος Μποζατζίδης, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τους πάντες, και τη φυτοπροστασία ως προς την έρευνα, και τη δημιουργία νέων σκευασμάτων και τους βιοδιεγέρτες. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια τεράστια επανάσταση στα μηχανήματα, για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και δυνατότητες λειτουργίας πλήρως αυτοματοποιημένων καλλιεργειών, δεδομένα που, όπως είπε, συνιστούν μια τεράστια αλλαγή και μια μεγάλη πρόκληση για όλους. «Νομίζω ότι στην Ελλάδα είμαστε ανέτοιμοι γι’ αυτό που έρχεται. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι μαζί να προετοιμάσουμε τον κόσμο για τις αλλαγές που έρχονται και είναι τεράστιες» πρόσθεσε.
Την πεποίθηση ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η αγορά είναι οι λύσεις σε προβλήματα των παραγωγών εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της TractorGPS, Άρης Ζαμίδης. «Εμείς δίνουμε μια συμβουλευτική λύση που θα προσφέρει μια καλή επιστροφή χρημάτων ώστε να είναι βιώσιμος ο παραγωγός» τόνισε.
Στις πρώτες ύλες των λιπασμάτων και την έκβαση των τελικών τιμών των προϊόντων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Teofert, Κίμων Θεοφανόπουλος. Όπως επισήμανε, οι τιμές των λιπασμάτων κινούνται παράλληλα με την τιμή του σιταριού και αν αυτή είναι υψηλή αυξάνονται και εκείνες. «Πάρα πολλά εξαρτώνται από τον κ. Τραμπ» είπε ενώ εκτίμησε ότι η τιμή του φωσφόρου θα πέσει σιγά σιγά. Προέβλεψε άλλωστε ότι το 2025 θα κινηθεί στα επίπεδα του 2024.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurochem Agro Hellas, Γιάννης Βεβελάκης, εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα και δεν μπορεί να επηρεάσει τις διακυμάνσεις των τιμών. Παράλληλα σχολίασε ότι το νομικό πλαίσιο αποτελεί ένα πρόβλημα καθώς ενώ η ΕΕ παρουσίασε την αλλαγή πολιτικής σε μια πιο φιλοπεριβαλλοντική λογική και όλα έχουν προσαρμοστεί στη νέα ΚΑΠ της Ελλάδας, ακόμη ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο.
Σχετικά με τους σπόρους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Redestos – Efthymiadis Agrotechnology, Νίκος Ευθυμιάδης, υπογράμμισε ότι το 50% της τεχνολογίας από εδώ και πέρα στην αγροτική παραγωγή θα περάσει μέρα από τους σπόρους άρα αυξάνεται η σημασία του γενετικού υλικού. Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε την ανάγκη χρήσης πιστοποιημένων σπόρων στην Ελλάδα και είπε ότι έχει γίνει πρόοδος σε κάποιους τομείς όπως στο σιτάρι αλλά όχι σε άλλους, όπως το ρύζι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί ως Ευρώπη στις νέες τεχνολογίες για να ενσωματωθούν καινοτόμες λύσεις μέσω του σπόρου και να υπάρξουν καινοτόμες τεχνολογίες γενετικής».
«Η καινοτομία είναι ο δρόμος» τόνισε, άλλωστε, ο Εμπορικής Διευθυντής της TimacAgro, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας ότι η εταιρεία έκανε άλματα στην τοποθέτηση προϊόντων στην ελληνική αγορά στο κομμάτι των βιοδιεγερτών.
Την εμπειρία του από την οικογενειακή επιχείρηση στην οποία εργάζεται, στο Μικρό Δουκάτο της Ροδόπης, παρουσίασε ο αγρότης Αχμέτ Χουσεϊν. «Οι αγρότες πρέπει να εξελισσόμαστε σε μηχανήματα. Πιστεύω με γεωργία ακριβείας μπορούμε να φτάσουμε εκεί που πρέπει τα επόμενα χρόνια. Ο αγροτικός τομέας έχει μέλλον. Πρέπει να μπουν οι νέοι στο παιχνίδι και έτσι θα πάμε τη χώρα μας πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από αριστερά (επάνω): Γιώργος Ποντίκας, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Syngenta Hellas, Δημήτρης Ρέππας, Εμπορικός Διευθυντής, TimacAgro | ΛΥΔΑ, Χριστόδουλος Μποζατζίδης, Δ/νων Σύμβουλος, Αgrotech; Μέλος ΔΣ, ΣΕΑΜ – Από αριστερά (κάτω): Κίμων Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Teofert, Γιάννης Βεβελάκης, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Εurochem Agro Hellas SA, Θύμης Ευθυμιάδης, Δ/νων Σύμβουλος, Redestos–Efthymiadis Agrotechnology Group, Άρης Ζαμίδης, Γενικός Διευθυντής, TractorGPS, Αχμέτ Χουσεΐν, Αγρότης, Μικρό Δουκάτο Ροδόπης, Γιάννης Πανάγος, Εκδότης – Διευθυντής, εφημερίδα Agrenda |