Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις «Ελευθέρια» που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, στη Φλώρινα, για τη συμπλήρωση 112 ετών από την Απελευθέρωση της πόλης.
Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ’ ΣΣ/ NRDC – GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη, παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίος.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο Ηρώων και παρακολούθησε την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μακεδονομάχων.
Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Φλώρινας Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Διοικητής της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (9η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ) «ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» Ταξίαρχος Κοσμάς Καλμανίδης, ο Συντονιστής Υποστήριξης Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανούδης, άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Αρχών, Φορέων και Συλλόγων.
Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:
«Κύριε Βουλευτά, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, Σεβασμιώτατε, Στρατηγέ, Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, κύριοι Αξιωματικοί, φίλες και φίλοι,
Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά θα μου επιτρέψετε να ελπίζω και την ελληνική κοινωνία στη Φλώρινα, 112 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.
Σαν σήμερα το 1912 ο ελληνικός στρατός εκπλήρωσε το όνειρο των προγόνων μας. Την 8η Νοεμβρίου και ενώ η πόλη είχε παραδοθεί την προηγούμενη διά των αντιπροσώπων της, στον Επίλαρχο Άρτη, η VI Μεραρχία με Αρχιστράτηγο τον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο, μπήκε στην πόλη εντάσσοντάς την στον εθνικό κορμό. Σηματοδοτώντας την υλοποίηση του ονείρου της εθνικής μας ολοκλήρωσης, οδηγώντας στην απελευθέρωση και της υπόλοιπης Μακεδονίας.
Κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή επέτειος, κάθε επέτειος, μας καλεί να θυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για την Πατρίδα μας.
Αυτό που οφείλουμε ως Έλληνες σήμερα είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη κάθε επετείου όχι μόνο ως θεσμικό καθήκον, αλλά και ως εκπαιδευτική δραστηριότητα για τις επόμενες γενιές.
Δεν πιστεύω και αποφεύγω να εκφωνώ ξύλινους πανηγυρικούς.
Πιστεύω όμως βαθιά στην Πατρίδα μας, στη θρησκεία μας, στη γλώσσα μας, στις παραδόσεις μας, στη συλλογική εθνική μας μνήμη. Αυτά, ό,τι κι αν λένε διάφοροι στους σύγχρονους καιρούς, είναι τα ταυτοτικά στοιχεία του σύγχρονου Ελληνισμού.
Αποτελούν τις στέρεες άγκυρες στον αιώνα και τις εποχές της παγκοσμιοποίησης. Και είναι άγκυρες προστασίας του Ελληνισμού απ’ όλους τους κακούς καιρούς.
Σε αυτή την εποχή των ανακατατάξεων είναι το εθνικό μας χρέος να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στην ερχόμενη γενιά όσα παραδόθηκαν σε εμάς. Να δώσουμε και τις αξίες που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Να διασφαλίσουμε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ανεξαρτησία μας, πάντα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, πάντα μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας.
Κυρίες και κύριοι,
Εκδηλώσεις όπως η σημερινή μάς επιτρέπουν να ενεργοποιούμε τη συλλογική εθνική μνήμη, να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των νεκρών, των αγώνων μας, να αντλούμε διδάγματα και τελικά να προσπαθούμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για το αύριο της Πατρίδας μας. Και μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό εφόσον οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο προστάτης μας, ο πάροχος ασφάλειας στους πολίτες, στην κοινωνία, στην κάθε Ελληνίδα, στον κάθε Έλληνα, παραμένουν ισχυρές και επαγρυπνούν, έτοιμες να εκπληρώσουν και σήμερα το καθήκον τους.
Χρόνια πολλά! Σας ευχαριστώ πολύ».