Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη (11.09.2024)

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εξωτερικών είναι στην άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Τον καλημερίζουμε, τον ευχαριστούμε. Καλημέρα σας!

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Καλημέρα! Καλό φθινόπωρο και καλή πορεία να έχετε και φέτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Και φέτος. Ευχαριστούμε. Με τη δική σας βοήθεια θα είναι καλύτερη. Άμα μας βγαίνετε συχνά, εδώ στην εκπομπή. Και αν προχωράει και τα εθνικά θέματα θα είναι ακόμη καλύτερα, όχι μόνο για το  «Μπρα ντε φερ», για τη χώρα.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Χρειάζεται όλοι να βοηθάμε για να πηγαίνει καλά η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε από τη Νέα Υόρκη. Τώρα το μείζον θέμα και αυτό που περιμένουμε είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού, του κυρίου Μητσοτάκη με τον Tayyip Erdogan. Πρώτον, είμαστε βέβαιοι ότι κλείδωσε η συνάντηση και αν έχετε να μας πείτε και κάτι παραπάνω, αν κλείδωσε και η ημερομηνία.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η συνάντηση θα γίνει, είναι προγραμματισμένη. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο ακριβής χρόνος, διότι εξαρτάται από τα άλλα γεγονότα, τα οποία θα συντελεστούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, της κρίσιμης στη Νέα Υόρκη. Επειδή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των υπόλοιπων γεγονότων, αναμένουμε για να δούμε πότε θα υπάρχει ένα κενό διάστημα και για τους δύο για να μπορέσουν να συναντηθούν. Η συνάντηση πάντως θα γίνει, είναι ήδη προγραμματισμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι ουσιαστική ή εθιμοτυπική;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Καμία συνάντηση δεν είναι εθιμοτυπική, κύριε Τάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εθιμοτυπική καταλαβαίνετε με ποια έννοια το λέω.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το αντιλαμβάνομαι. Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών έχουν πάντοτε μία πολύ μεγάλη σημασία. Ποια είναι η σημασία του να βρίσκονται οι δύο ηγέτες; Είναι για να επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται η διάθεση του διαλόγου, να κάνουν μία αποτίμηση των βημάτων έως σήμερα και να γίνεται ένας προγραμματισμός των επόμενων βημάτων. Εάν με ρωτάτε εάν θα έχουμε κάτι θεαματικό ως αποτέλεσμα το οποίο θα προκύπτει από την συνάντηση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή ουσιαστικό. Ας μην είναι θεαματικό. Ας είναι ουσιαστικό, σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θέλω να σας πω το εξής. Δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι από τις συναντήσεις αυτές δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να προκύπτει κάτι μεγάλο, θεαματικό ή περαιτέρω ουσιαστικό. Γιατί; Διότι ο σκοπός ο δικός μας είναι ένα κανονικοποιήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία. Δηλαδή, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο, στο οποίο οι συναντήσεις αυτές δεν θα αποτελούν μία μείζονα είδηση. Όπως θα συνέβαινε εάν, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός συναντούσε τον πρόεδρο μιας άλλης χώρας, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας ή τον Πρόεδρο της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Όπως πάει σήμερα στην Αυστρία ας πούμε. Κύριε Υπουργέ, όταν όμως έχουμε γεγονότα της Κάσου δεν μπορεί μία συνάντηση να είναι …

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ποια είναι τα γεγονότα της Κάσου, κυρία Κοραή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχουν εκεί; Για εμάς δεν υπήρχε πρόβλημα; Όλη αυτή η αντίδραση της τουρκικής πλευράς;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Να σας πω. Το έχω πει επανειλημμένως, το έχω πει στη Βουλή, το έχω εκθέσει. Θα το ξαναπώ, διότι είναι σημαντικό οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι συστηματικά χρησιμοποιούν τα εθνικά θέματα, έτσι ώστε να αποκομίζουν οι ίδιοι οφέλη. Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως ακολούθως. Υπάρχει το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα έχει περιβληθεί με τον μανδύα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και χρηματοδοτεί ένα μέρος του έργου. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως για την Κύπρο, διότι αίρει την ενεργειακή της απομόνωση. Τι συμβαίνει λοιπόν; Το καλώδιο αυτό θα περνά μέσα από χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου και θα περνά και μέσα σε διεθνή ύδατα ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Όταν υπήρξε ο προγραμματισμός για να βγει εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία, η οποία επικαλείται αξιώσεις, οι οποίες προκύπτουν από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το παράνομο και ανυπόστατο, προβάλλει όμως αξιώσεις εξ’ αυτού, έστειλε πλοία πολεμικά, τα πλοία βρισκόντουσαν σε απόσταση και επιτηρούσαν την κατάσταση.

Τι είχαμε στην περίπτωση αυτή; Είχαμε τα ακόλουθα. Είχαμε σε 24 ώρες την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων. Δεν αναγνωρίστηκε καμία τουρκική αξίωση. Δεν υπήρξε καμία αναγνώριση τους. Δεν δόθηκε καμία άδεια από την Τουρκία και ούτε θα μπορούσε να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά. Και πάνω από όλα, κύριε Τάκη, αν μου επιτρέπετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά λέγεται ότι το ιταλικό ερευνητικό αποχώρησε πριν τα τουρκικά πολεμικά..

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η απάντηση είναι πάρα πολύ σαφής. Δεν ξέρω από πού έχετε αυτή την πληροφορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γράφεται. Δεν την έχω.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Να σας πω κάτι. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εκείνοι, οι οποίοι γράφουν, γράφουν με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία για τα εθνικά θέματα. Θα έπρεπε όλοι να έχουμε μία πολύ μεγαλύτερη φρόνηση και περισυλλογή στα εθνικά θέματα. Η ίδια η εταιρεία κύριε Τάκη, όταν τελείωσε το θέμα, όταν ολοκληρώθηκε δηλαδή η έρευνα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως, 100% με βάση τον προγραμματισμό που έχει τεθεί. Άρα εδώ, κύριε Τάκη, έχουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα. Δεν αναγνωρίστηκε η αξίωση της Τουρκίας. Τα πλοία τα τουρκικά απεχώρησαν. Η έρευνα συντελέστηκε 100%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προχωράει κανονικά.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Προχωράει κανονικά με βάση τον προγραμματισμό που έχει η ίδια η εταιρεία. Θέλω να σας πω το εξής. Προσέξτε τη στρέβλωση των πραγμάτων. Ενόσω έχουμε μία κατάσταση, κατά την οποία πράγματι ήρθαν τα πολεμικά πλοία, τα τουρκικά, τα οποία και απεχώρησαν, δεν εδόθη οποιαδήποτε άδεια από την Τουρκία και δεν ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά και ολοκληρώθηκε η έρευνα, η απόλυτη στρέβλωση που γίνεται έχει να κάνει με το ότι δήθεν αναγνωρίσαμε αξιώσεις. Ψευδές. Δήθεν υπήρξε κρίση. Και αυτό ψευδές. Δήθεν δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα. Ψευδές. Άρα, οι Έλληνες πολίτες στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γνωρίζουν τα πραγματικά. Και τα πραγματικά είναι ότι αυτή τη στιγμή η έρευνα διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Δεν υπήρξε καμία απολύτως υπαναχώρηση. Βοηθάει προφανώς και το γεγονός ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Και θέλω να κλείσω λέγοντας το εξής, το οποίο είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες. Να επισημάνουμε το εξής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η πόντιση καλωδίων και η έρευνα για ηλεκτρική διασύνδεση, η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου επί της επιφανείας προστατεύεται απολύτως. Δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει αυτή την πόντιση, διότι θεωρείται ότι αυτού του τύπου η ηλεκτρική καλωδίωση είναι αναγκαία έτσι ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Δεν μπορεί λοιπόν να εμποδιστεί. Είναι απολύτως προστατευμένη από το διεθνές δίκαιο. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση, που γνωρίζετε ότι δεν ξοδεύει και αλόγιστα, αποφάσισε, σταθμίζοντας όλα αυτά τα ζητήματα και τη νομιμότητα του έργου, να προχωρήσει στη χρηματοδότησή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Εγώ, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ξαναπάμε στη Νέα Υόρκη και να μου πείτε τι περιμένουμε; Υπάρχει περίπτωση οι δύο ηγέτες να βάλουν έναν νέο οδικό χάρτη; Να συζητήσουμε, ας πούμε, για ΑΟΖ;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο νέος οδικός χάρτης θα υπάρξει σίγουρα. Είναι προφανές ότι ξεκινάμε μία καινούργια περίοδο, μία καινούργια σεζόν από τον Σεπτέμβριο. Επίκειται και ένα Ανώτατο Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει, σε συνέχεια και του Ανώτατου Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Τουρκία θα γίνει το επόμενο ΑΣΣ, υποθέτω;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα γίνει στην Τουρκία σωστά, διότι υπάρχει εναλλαγή του τόπου. Από εκεί και πέρα, το τι θα περιλαμβάνει αυτός ο οδικός χάρτης: κατ’ ελάχιστον, θα περιλαμβάνει προφανώς τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου, δηλαδή των συζητήσεων που γίνονται σε όλα τα επίπεδα μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας κλπ. Θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα θετικής ατζέντας, δηλαδή τις νέες συμφωνίες σε διάφορους τομείς επιχειρηματικότητας, αγοράς, συνεργιών στο επίπεδο του τουρισμού κτλ, και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το αν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω, δηλαδή μία αναβάθμιση του διαλόγου, είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι ηγέτες και για το οποίο ακόμη δεν έχουμε καθορίσει την ατζέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Και υποθέτω ότι αν μπει αυτό, θα αναθέσουν σε εσάς, τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών, να διερευνήσετε το πεδίο συνεννόησης, αν μπορεί να υπάρξει, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε, κυρία Κοραή, ότι αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια των ηγετών. Προφανώς, το σύνολο του ελληνοτουρκικού διαλόγου βρίσκεται υπό τη διαρκή εποπτεία των Υπουργών Εξωτερικών. Εμείς λογοδοτούμε στους ηγέτες, οι οποίοι ηγέτες εγκρίνουν τις ενέργειες στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Άρα την ευθύνη και τη λογοδοσία την έχουμε εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, είδαμε τον Fidan -με τον οποίο διατηρείτε και καλές σχέσεις- πήγε στη Βόρεια Μακεδονία, την αποκαλούσε «Μακεδονία», μετά ξαναπήγαινε στη «Βόρεια». Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο υποδέχτηκαν στην Τουρκία τον Πρόεδρο Sisi, για τον οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Erdogan εξαπέλυε πυρά. Όμως, μήπως προχωράνε πιο γρήγορα σε σχέση με εμάς; Αυτό θέτουν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο για να σας είμαι ειλικρινής, αλλά εμπιστεύομαι τις πληροφορίες σας. Θέλω να σας πω ότι δεν ισχύει καθόλου αυτό το οποίο μου αναφέρετε. Και θα τα πιάσω ένα-ένα και θα σας κάνω και μία συνολική αποτίμηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Βόρεια Μακεδονία αυτή ήταν μία τυπική επίσκεψη, η οποία έγινε. Αν δείτε προσεκτικά τις δηλώσεις, υπήρχε σειρά αναφορών στο συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Πράγματι, κάποια στιγμή αναφέρθηκε στο «Μακεδονία». Δεν το αξιολογώ. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της Αιγύπτου με την Τουρκία, θέλω να δείτε πολύ προσεκτικά το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, να δείτε ότι στην πραγματικότητα δεν βάλλει καθόλου κατά των ελληνικών συμφερόντων. Θέλω δε να σας πω και το εξής: ότι εμείς, ως Ελλάδα, θέλουμε όλοι οι γείτονες και όλα τα κράτη να έχουν καλές σχέσεις με τα άλλα κράτη. Θέλουμε τη διεθνή ειρήνη, θέλουμε την ευημερία, θέλουμε τις καλές σχέσεις τις γεωπολιτικές, έτσι ώστε να μπορούμε να συζητάμε. Όμως, έχοντας πει αυτό, ειδικά για την Αίγυπτο, να σας πω να σας πω και κάτι περαιτέρω. Στρατηγική σχέση σε μία ευρύτερη περιφέρεια μπορείς να έχεις μόνο με έναν εταίρο. Και σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, ο στρατηγικός αυτός εταίρος είναι η Ελλάδα. Σας διασφαλίζω λοιπόν απολύτως ότι η ελληνο-αιγυπτιακή σχέση έχει πάρα πολύ βαθιές ρίζες. Εγώ είμαι σε τακτικότατη επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών. Έχω επανειλημμένως δει και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε περαιτέρω συναντήσεις και συζητήσεις που θα αναβαθμίσουν τη σχέση μας. Άρα, δεν ανησυχώ καθόλου. Σε σχέση με τη συνολική μας, όμως, εξωτερική πολιτική, – γιατί κάνατε μία αναφορά μήπως τρέχουν περισσότερο από εμάς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί ας πούμε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πάλι έλειπαν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί. Και από ό,τι έμαθα, από την πλευρά του κυρίου Σαμαρά δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν έχει δει κάποια αλλαγή στη στρατηγική. Και ξέρετε τι θέση πήρε για την…

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Μισό λεπτό. Αν αντιλαμβάνομαι καλά, η ερώτησή σας είναι εάν η Ελλάδα έχει ισχυρό διεθνές κεφάλαιο και όχι τα εσωτερικά. Μπορώ να σας απαντήσω και στα δύο. Αλλά, σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας, θα μου επιτρέψετε να πω, κυρία Κοραή, ότι βρίσκεται στο απόλυτο απόγειο που έχει υπάρξει ποτέ στη μεταπολίτευση. Και θα σας το τεκμηριώσω πάρα πολύ συγκεκριμένα. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι συνομιλητής όλων των πλευρών και είναι συνομιλητής αξιόπιστος. Αυτήν τη στιγμή, δείτε λιγάκι πόσες είναι οι χώρες, οι οποίες μπορούν να συνομιλούν ταυτοχρόνως στο επίπεδο που συνομιλούμε εμείς με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ. Ας δούμε λιγάκι τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ειδικό βάρος, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα. Ας δούμε ποια χώρα την επόμενη διετία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ελλάδα το 2025 και 2026 θα είναι χώρα, η οποία θα συγκαθορίζει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, ευρισκόμενη στη Νέα Υόρκη και καθορίζοντας με τις άλλες χώρες -15 συνολικώς, χώρες- την πολιτική που θα ακολουθείται σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πρωτοβουλίες τις αναλαμβάνουμε εμείς. Άρα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλό επίπεδο και η χώρα τρέχει έναν μαραθώνιο με ρυθμούς ταχύτητας 100 μέτρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορέσετε, πιστεύετε, αυτό να το κάνετε -πώς να το πω- κτήμα και των πρώην Πρωθυπουργών που δεν έχουν αυτή την άποψη για το πώς χειρίζεται η ελληνική Κυβέρνηση τα εξωτερικά θέματα; Από το «δεν συνομιλούμε με πειρατές» μέχρι… τώρα τα ακούσατε, δεν χρειάζεται να σας τα πω πάλι, τα ξέρετε.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θέλω να σας πω το εξής: πρώτα απ’ όλα σέβομαι απολύτως την κρίση και την ευθυκρισία των πρώην Πρωθυπουργών. Είναι αυτονόητο ότι έχουν μία συγκεκριμένη άποψη για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα εξωτερικά. Η ιστορική διαδρομή τους είναι πολύ συγκεκριμένη. Μπορεί κάποιος να ανατρέξει στην εξωτερική πολιτική των ανάλογων περιόδων. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι το ακόλουθο: αυτήν τη στιγμή η πολιτική της Ελλάδας, η πολιτική η οποία -θέλω να το θυμίσω- έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό με υψηλή πλειοψηφία, είναι να αποκτούμε διαρκώς ένα μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο. Και το διπλωματικό αυτό κεφάλαιο δεν αποκτάται αποκομμένα. Αποκτάται επειδή έχουμε πολύ ισχυρή οικονομία. Αποκτάται επειδή έχουμε ισχυρή εθνική άμυνα και επειδή έχουμε έναν πάρα πολύ δυνατό λόγο στη διπλωματία. Και από την άλλη πλευρά -να πούμε και αυτό- εγώ θέλω να σας πω ότι ανεξάρτητα από τα όποια παράπονα ακούω, η πεποίθησή μου είναι ότι ο ελληνικός λαός εκείνο το οποίο θέλει είναι μία αυστηρή, συνετή, υπερήφανη εξωτερική πολιτική, η οποία χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση, γιατί καμία παραχώρηση δεν έχει γίνει, να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους, ακόμη και με τους γείτονες με τους οποίους έχουμε ιστορικές διαφορές. Γιατί να σας αναστρέψω την ερώτηση; Εάν σήμερα που η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο ισχυρό διεθνές κεφάλαιο, έχει μία οικονομία που βρίσκεται σε ακμή, έχει εθνική άμυνα που επιτέλους ενισχύεται σε πολύ υψηλό βαθμό. Εάν σήμερα δεν καθίσουμε να συζητήσουμε, τότε πότε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, τελευταία ερώτηση από μένα. Θα επανέλθω στο θέμα του καλωδίου γιατί σήμερα υπάρχει σε δύο εφημερίδες στην πρώτη σελίδα, στην «Καθημερινή» που λέει για παράταση στο θρίλερ, καθώς απέβη άκαρπη η χθεσινή απόπειρα συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και στην «Εστία» που λέει ότι είναι στον αέρα το θέμα του καλωδίου και αναρωτιέται η εφημερίδα εάν τελικά το καλώδιο θα ποντιστεί ή εάν Αθήνα και Λευκωσία θα υποκύψουν στις βουλές της Άγκυρας. Και θέλω να μας πείτε καθαρά: θα τελειώσει αυτή η ιστορία του καλωδίου ή θα συνεχίσει να είναι θρίλερ;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, η έννοια του θρίλερ δεν υφίσταται στην εξωτερική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η«Καθημερινή» το γράφει, δεν το λέω εγώ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Εγώ θέλω απλά να σας πω ότι εάν ανάγουμε σε θρίλερ τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μία άσκηση τέτοιου τύπου. Η εξωτερική πολιτική είναι άσκηση δυνητικών σεναρίων. Εμείς λοιπόν δουλεύουμε όλα τα δυνητικά σενάρια. Θα σας πω ευθέως για το καλώδιο. Το καλώδιο αυτό έχει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο προσανατολισμό. Είναι ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία εξυπηρετεί κατεξοχήν την Κύπρο. Γιατί εξυπηρετεί κατεξοχήν την Κύπρο; διότι αίρει την ενεργειακή της απομόνωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το είπατε και πριν.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: …Και διότι είναι βέβαιον ότι θα απομειώσει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος της Κύπρου, οι οποίες αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο γεωπολιτικό έργο. Η Ελλάδα περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το έργο αυτό και διασφαλίζει ότι το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί. Άλλωστε, ελληνική εταιρεία είναι η ανάδοχος εταιρεία που το έχει αναλάβει. Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου. Και αυτό το οποίο ακούω, ότι θα υποκύψουμε στους Τούρκους, είναι μία απίστευτη υπερβολή. Δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. Δεν εμποδίστηκε να γίνει έρευνα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην οποία υπάρχει διεκδίκηση της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Καθαρή απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ. 

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή μου και σας ευχαριστώ και εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Και δική μας τιμή. Ευχαριστούμε πολύ!

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ