Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει αύριο στη ΔΕΘ περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το 2023 καταγράφηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9%, «λόγω της προσπάθειας στη φοροδιαφυγή και λόγω της ανάπτυξης». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει συνολικά περίπου 50 μειώσεις φόρων (βλ. ΕΝΦΙΑ, φόρος νομικών προσώπων, μερίσματα, φόρος για οικογένεια με παιδιά, χρηματιστηριακών συναλλαγών)-THE FOURTH THESSALONIKI METROPOLITAN SUMMIT – “Making pathways to prosperity, solidity and cohesion for south-east Europe” – 5-6 Σεπτεμβρίου 2024 Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», Θεσσαλονίκη-Day2-Pt1

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει αύριο στη ΔΕΘ περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το 2023 καταγράφηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9%, «λόγω της προσπάθειας στη φοροδιαφυγή και λόγω της ανάπτυξης». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει συνολικά περίπου 50 μειώσεις φόρων (βλ. ΕΝΦΙΑ, φόρος νομικών προσώπων, μερίσματα, φόρος για οικογένεια με παιδιά, χρηματιστηριακών συναλλαγών).

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει την ταχύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη: «Μέσα σε πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν μισό εκατομμύριο δουλειές». Αναπτύσσοντας την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μίλησε για οικονομική ελευθερία, ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και δικαιοσύνη. Ο ίδιος αναφέρθηκε με έμφαση στη δημιουργία πέμπτου πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω διευθέτησης της εκκρεμότητας στην Αττική Τράπεζα, αφού συγχωνεύθηκε με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Σε συνέχεια τοποθέτησης του κ. Εξάρχου στο πάνελ για το ίδιο θέμα, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε: «Αν η κυβέρνηση δεν ενεργοποιούσε τον Ηρακλή 3, όλα τα υπόλοιπα θα ήταν ματαιότης ματαιοτήτων (…) Πήγαμε στη Βουλή τη συμφωνία διότι υπήρχε μια ψιθυρολογία και δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και πολύμηνες (…) Ο διοικητής της ΤτΕ έλεγε ότι αν δεν προχωρούσαμε με αυτήν τη συμφωνία θα υπήρχαν μια σειρά από φοβερά τρομακτικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία (…) Η JP Morgan, σύμβουλος του ΤΧΣ, έλεγε ότι δεν υπήρχε κάποια άλλη καλύτερη προσφορά (…) Τι θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Να αγνοήσει όλα αυτά και να αρνηθεί τη συμφωνία; Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να συζητάμε τα αυτονόητα».

Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Intrakat

«Είναι αδιαφιλονίκητο ότι οι συνθήκες πλέον στην Ελλάδα έχουν μεταβληθεί και είναι και ο λόγος που εμείς, ως όμιλος επενδυτών, έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια επενδύσει στη χώρα άνω των 500 εκατ.», υπογράμμισε από ο βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε ευκαιρίες, υπό την έννοια ότι τα assets που επιβίωσαν είχαν φτηνές τιμές και άρα είχαν την προοπτική να προσφέρουν υπεραξία στους επενδυτές που θα τα αποκτούσαν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο project συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα: «Ήταν δύο τράπεζες με κακή φήμη και με κακά οικονομικά που οδηγούσαν σε σενάρια για πτωχεύσεις, γεγονός που δημιουργούσε την εικόνα μιας οικονομίας η οποία παρέπεμπε στην περίοδο προγενέστερα της κρίσης. Οι τράπεζες αυτές στην πραγματικότητα αφέθηκαν στην τύχη τους για να διασωθούν οι 4 συστημικές. Τι μας έκανε να επενδύσουμε; Ακριβώς ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας. Δεν είναι δυνατόν μια οικονομία όπως η Ελλάδα, που έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και επιθυμεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκής ανάπτυξης, να στηριχθεί μόνο σε 4 τράπεζες. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να το κάνει αυτό, να στηρίζεται σε έναν τόσο περιορισμένο αριθμό τραπεζών».

Ο κ. Εξάρχου σχολίασε ότι η άσκηση διάσωσης των δύο τραπεζών, με επένδυση ύψους 330 εκατ. ευρώ, «δεν ήταν φτηνή». Πρόσθεσε όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί ένα επαρκώς κεφαλαιοποιημένο σχήμα, το οποίο δεν στηρίζεται σε αναβαλλόμενο φόρο, φέρει μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3%, και λόγω της συγχώνευσης μπορεί να είναι παρεμβατικό σε όλη την επικράτεια. «Θα είναι σε θέση να αυξήσει ουσιωδώς τις δυνατότητες νέων εταιρειών να αναπτυχθούν όπως θα αναπτύσσονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Εξάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις λεπτομέρειες του deal: «Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι η συμφωνία των μετόχων της Τράπεζας Αττικής θα περάσει από τη Βουλή, εξεπλάγην και δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον λόγο. Στη συνέχεια παραδέχθηκα, και σας πήρα τηλέφωνο κ. Χατζηδάκη (σ.σ. βρισκόταν επίσης στο πάνελ) και σας είπα ότι είχατε απόλυτο δίκιο. Η συμφωνία πέρασε από τη Βουλή για να αποδειχθεί και να ακουστεί το προφανές. Θα σας πω δυο νούμερα. Τι ήταν η Παγκρήτια πριν τη συγχώνευση; Είχε 53% μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Άρα θα έπρεπε να κάνει προβλέψεις ύψους 350 εκατ. από μόνη της (…) έχοντας ήδη κεφαλαιοποιηθεί με 200 εκατ. Απαιτούσε δηλάδή για να διατηρηθεί στη ζωή στο μέγεθος στο οποίο βρίσκεται τουλάχιστον άλλα 500 εκατ. Και αυτά χωρίς να αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων με τον Ηρακλή γιατί η υπαγωγή της απαιτούσε κεφάλαια ύψους 750 εκατ. (…) Ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε κανείς που θα έβαζε σε αυτήν την τράπεζα τέτοια ποσά (…) Άρα η Παγκρήτια δεν είχε τύχη και οδηγούνταν στο να κλείσει. Η Τράπεζα Αττικής δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Είχε ήδη περάσει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου -η πρώτη 220 εκατ. και η δεύτερη 450 εκατ. ευρώ- και έπρεπε να κάνει προβλέψεις άλλα 300 εκατ. για να καλύψει τα “κόκκινα” δάνεια – τις προβλέψεις που απαιτούσε ο επόπτης, όχι για να μπει στον ‘Ηρακλή’ (…) Ήταν σαφές ότι έπρεπε να μπουν τα κεφάλαια που απαιτούνταν για την ένταξη στον ‘Ηρακλή’. Και ιδιωτικά κεφάλαια για να μπουν διακριτά στις δύο αυτές τράπεζες δεν υπήρχαν (…) Ήταν καλό το deal; Εμείς θα το θέλαμε πολύ καλύτερο και επιχειρήσαμε μάλιστα να διαπραγματευτούμε με το υπουργείο καλύτερους όρους. Διότι διακινδυνεύσαμε κεφάλαια πριν τον ‘Ηρακλή’. Με τη συμφωνία επιτεύχθηκε μια ισορροπία η οποία προφανώς δεν μας απελπίζει, αλλά δεν είναι αυτή που επιδιώκαμε, σας το λέω ευθέως. Και τα οφέλη που έχει για την ελληνική οικονομία μας κάνει περήφανους (…) Από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία, έχουμε καθημερινά μεγάλα funds και ξένες τράπεζες που εκφράζουν ενδιαφέρον και θα δείτε ότι σε επόμενα placements η συμμετοχή τους θα σας εκπλήξει».

Previous article
Next article
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ