ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών, στους Δελφούς

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2024

Την αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του συγκροτήματος των Ανατολικών Θερμών, που εντάσσεται στο μνημειακό σύνολο της δυτικής πόλης των Δελφών, έχει συμπεριλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού στον συνολικό σχεδιασμό του για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Οι μελέτες –αρχιτεκτονική, στατική, συντήρησης των ψηφιδωτών δαπέδων και προσβασιμότητας- που εκπονήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος έτυχαν της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το λουτρικό συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα διακοσμημένο. Όλες αίθουσες του είχαν ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά μοτίβα και πιθανότατα μαρμάρινες επενδύσεις. Εξωτερικά των θερμών γινόταν η καύση της βιομάζας για τη θέρμανση των αιθουσών.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών –εγγεγραμμένος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNΕSCO- βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήδη είναι σε εξέλιξη το έργο στερέωσης των βράχων πάνω από το Γυμνάσιο, προϋπολογισμού άνω των 7.000.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών είναι ένα σημαντικό υστερορωμαϊκό μνημείο του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, στην ανατολική επέκταση της αρχαίας πόλης, έξω τα τείχη του αρχαίου περιβόλου, στα βορειοανατολικά του ναού του Απόλλωνος. Η αποκατάσταση του συγκροτήματος των Ανατολικών Θερμών συμβάλλει πέρα από την ανάδειξη και ενίσχυση της αναγνωσιμότητας του συγκροτήματος, στην εκκίνηση της διεύρυνσης του επισκέψιμου μέρους του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών προς το ανατολικό μέρος του».

Μέσω συστήματος αγωγών και τοξωτών ανοιγμάτων διοχετευόταν θερμός αέρας στα υπόκαυστα κάτω από τα δάπεδα, αλλά και σε κατακόρυφους αγωγούς απαγωγής των αερίων στους τοίχους. Από τον κρύο χώρο του λουτρού οι χρήστες εξέρχονταν πάλι στον κεντρικό χώρο του αποδυτηρίου, ολοκληρώνοντας έτσι το τελετουργικό του λουτρού. Η υδροδότηση του συγκροτήματος γίνονταν από μεγάλη δεξαμενή που κτίστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της Στοάς του Αττάλου. Στο μνημείο βρέθηκαν ενδιαφέροντα λειτουργικά στοιχεία που σχετίζονται με την ύδρευση, απορροή, θέρμανση, απαγωγή του καπνού και θερμομόνωση των θερμών χώρων.

Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών περιέχεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο και διαρθρώνεται σε δύο επιμέρους ενότητες με υψομετρική διαφορά. Αναπτύσσεται σε περιοχή με έντονη κατωφέρεια. Τα δύο τμήματα λειτουργούσαν ανεξάρτητα με διαφορετικές εισόδους. Κατά τη μεσαιωνική εποχή επί του μνημείου θεμελιώθηκαν κτίσματα του οικισμού «Καστρί», ο οποίος μεταφέρθηκε το 1892 δυτικά του αρχαιολογικού χώρου, στον σύγχρονο οικισμό των Δελφών.

Previous article
Next article
“H σχετική άνοδος των αντισυστημικών δυνάμεων στην Ευρώπη, θα μπορούσε να αποδοθεί στην αδυναμία των ευρωπαϊκών πολιτικών να αγγίξουν θέματα καθημερινότητας και του μέλλοντος των πολιτών..εκτιμώ ότι η ακροδεξιά δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη συνοχή και την προοπτική της Ευρώπης. Από τον νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων, προκύπτει ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξακολουθεί να συγκροτείται από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της κεντροδεξιάς, του κέντρου και της κεντροαριστεράς..δεν απειλεί την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, καθώς και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεδομένου ότι οι μείζονες πολιτικές ομάδες συγκλίνουν στα θεμελιώδη που αφορούν την πορεία της Ένωσης..Η πιστή τήρηση των διεθνών συνθηκών αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου και αυτονόητη υποχρέωση για τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς. Η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά διεθνή συνθήκη που έχει κυρωθεί με νόμο, δεσμεύει απολύτως τα μέρη έναντι πάντων και δεν τροποποιείται μονομερώς..” – Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ιστοσελίδα «Newsbomb.gr»και τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη (15.06.2024)
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ