@PrimeministerGR: Είμαι υπέρμαχος ενός ξεχωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου για ενιαίες δράσεις ευρωπαϊκής άμυνας. Θα είμαστε πιο πειστικοί έναντι καχύποπτων Ευρωπαίων εάν το συνδέσουμε με εμβληματικά έργα κοινής αμυντικής πολιτικής. Έχω ήδη καταθέσει πρόταση για ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας. Ενιαία αγορά πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς, αν όχι ενιαίες, τιμές για τα προϊόντα που πουλούν οι πολυεθνικές. Η Ευρώπη έχει ρόλο να παίξει σε αυτό. Ετοιμάζω μία επιστολή προς την κα Ursula von der Leyen για τα ζητήματα αυτά και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

16 Μαΐου 2024

Δημήτρης Οικονόμου: Όπως σας προαναγγείλαμε, λοιπόν, καλωσορίζουμε τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Καλώς ήρθατε, κ. Πρόεδρε.

Άκης Παυλόπουλος: Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα έλεγα να δώσουμε μια συνέχεια στα όσα λέγαμε και πριν εδώ στη συζήτησή μας και με τον κ. Χατζηβασιλείου και με τον Μανώλη Κωστίδη, που εμείς δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος, κ. Πρόεδρε, όπως ξέρετε, στα εθνικά, καθημερινά, και κυρίως στα ελληνοτουρκικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και καλά κάνετε.

Δημήτρης Οικονόμου: Σας ευχαριστούμε. Να δώσουμε μια συνέχεια σε αυτό και να πάμε στη συνάντηση που είχατε με τον Πρόεδρο Erdoğan. Είδαμε τις διαφωνίες σας δημόσια, είδαμε όσα ειπώθηκαν εκεί, αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι τι ειπώθηκε εσωτερικά; Εάν δηλαδή μπορούμε να προχωρήσουμε κάπου πιο κάτω, να πάμε λίγο πιο κάτω στο θέμα που μας απασχολεί κι αν μπορούμε κάποια στιγμή να έχουμε την ελπίδα ότι θα φτάσουμε και σε μια επίλυση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν πια σε ένα πλαίσιο κανονικότητας, χωρίς υπερβολική δραματοποίηση. Έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε δύο γείτονες, που μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές οφείλουν όμως να προσπαθούν να τις επιλύουν ειρηνικά.

Δεύτερη παρατήρηση, τους τελευταίους 14-15 μήνες έχει συντελεστεί μία σημαντική βελτίωση στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πως αποτυπώνεται αυτή; Ουσιαστικά μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία τόσο παρατεταμένη περίοδο χωρίς παραβιάσεις και χωρίς…

Δημήτρης Οικονόμου: Γιατί δεν έχουμε παραβιάσεις, κ. Πρόεδρε; Είναι μια επιλογή της Τουρκίας αυτή; Τι συμβαίνει εδώ; Βοηθάει, βολεύει και την Τουρκία, αν θέλετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενδεχομένως η Τουρκία να αντελήφθη ότι αυτή η πολιτική της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα σε προτεραιότητες που μπορεί να έχει θέσει.

Δημήτρης Οικονόμου: Σε σχέση με τα εξοπλιστικά της;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι αυτό, όμως, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μπορούμε να το συζητήσουμε στη συνέχεια.

Εκτός, όμως, από την έλλειψη έντασης στο Αιγαίο, σας θυμίζω πού βρισκόμασταν το 2019 και το 2020. Έχουμε μία σημαντική πρόοδο, ως προς το επίπεδο της συνεργασίας μας για τα ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Αν κάνετε ρεπορτάζ τώρα στο Ανατολικό Αιγαίο, οι άνθρωποι θα σας μεταφέρουν μια τελείως διαφορετική εικόνα απ’ αυτήν την οποία κληρονομήσαμε το 2019 και το 2020: εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία, έτσι ώστε να μπορούν και οι Τούρκοι ακτοφύλακες ή αστυνομικοί να παρεμβαίνουν πριν ξεκινήσουν οι βάρκες για να έρθουν προς την Ελλάδα.

Και τρίτον, η πολύ σημαντική συμφωνία για τη διευκόλυνση της βίζας, η οποία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα ελληνικά νησιά, διότι προσθέτει σημαντικά ρεύματα επισκεπτών, με πολύ σημαντικό οικονομικό όφελος.

Δημήτρης Οικονόμου: Ναι, αλλά τα αγκάθια παραμένουν, κ. Πρόεδρε. Εμείς εκεί θέλουμε να πάμε. Δηλαδή, εκεί έχουμε προχωρήσει έστω και μισό βήμα ή φτιάχνουμε το κλίμα για να προχωρήσουμε;

Άκης Παυλόπουλος: Πριν από τα γενικά αγκάθια, να μείνουμε λίγο στο ξεχωριστό θέμα των θαλάσσιων πάρκων. Γιατί το λέω έτσι; Γιατί την επομένη της αποχώρησής σας από την Άγκυρα βγήκε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Fidan, και είπε ότι σας έθεσαν και σας περιέγραψαν ότι αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή για την Άγκυρα, ότι δεν θα δεχθεί να προχωρήσουμε στα εγκαίνια των θαλάσσιων πάρκων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και ότι υπήρξε και συμφωνία επ’ αυτού. Τι λέτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία τελευταία γενική παρατήρηση, πριν απαντήσω στο ειδικό σας ερώτημα: η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, με αυστηρά οριοθετημένες τις δικές μας κόκκινες γραμμές, έχοντας όμως ταυτόχρονα επενδύσει σημαντικά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην αποτρεπτική ισχύ. Τα λέτε, εξάλλου, και τα παρουσιάζετε και εσείς κάθε πρωί στα ρεπορτάζ τα οποία κάνετε από την Κωνσταντινούπολη και από την Άγκυρα.

Και έχοντας, ταυτόχρονα, ενισχύσει το πλέγμα των συμμαχιών μας, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε και μία περαιτέρω ευρωπαϊκή, αλλά και αμερικανική -δεν το κρύβουμε- υποστήριξη ως προς τα δίκαια των ελληνικών εθνικών θέσεων.

Άρα, η Τουρκία είναι αυτή η οποία, θέλω να σας θυμίσω, έλεγε ότι δεν θέλει να συνομιλεί με την Ελλάδα και ο κ. Erdoğan να συνομιλεί με εμένα.

Εγώ χαιρετίζω το γεγονός ότι αφήσαμε αυτή την περίοδο της έντασης πίσω μας και παρά τις μεγάλες μας διαφωνίες μπορούμε να συνομιλούμε και να συμφωνούμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να είμαστε με το «δάχτυλο στη σκανδάλη».

Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει Έλληνας ο οποίος να θέλει να ξαναζήσουμε την εποχή της μεγάλης έντασης του καλοκαιριού του 2020.

Άκης Παυλόπουλος: Προφανώς, όχι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, πάμε τώρα στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων. Καταρχάς η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αυξημένες υποχρεώσεις περιβαλλοντικής προστασίας και του θαλάσσιου χώρου της. Και βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για την ίδρυση θαλάσσιων πάρκων. Θαλάσσια πάρκα έχουμε σήμερα που μιλάμε. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο, παραδείγματος χάρη, της Αλοννήσου. Δεν θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός για να το δημιουργήσουμε. Έχουμε θαλάσσιο πάρκο στην Ζάκυνθο. Άρα, η επέκταση της ζώνης θαλάσσιας προστασίας εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας είναι κάτι το οποίο δεν αφορά καθόλου την Τουρκία.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα γίνουν τα πάρκα, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και θα γίνουν. Αλλά δεν αφορά την Τουρκία.

Άκης Παυλόπουλος: Τότε γιατί κάνει αυτή τη δήλωση ο Fidan;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δώσω ένα παράδειγμα: δηλαδή να κάνει η Ελλάδα ένα θαλάσσιο πάρκο, παραδείγματος χάρη, στις Κυκλάδες, είναι κάτι το οποίο αφορά την Τουρκία; Πόσω μάλλον όταν είναι μια πρωτοβουλία η οποία έχει αμιγώς περιβαλλοντικό χαρακτήρα;

Δημήτρης Οικονόμου: Λέει ότι υποκρύπτεται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα κάτω από αυτή την απόφαση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ σας λέω ότι δεν υποκρύπτεται τίποτα. Κατά συνέπεια, ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα προφανώς και δεν ζητά τη γνώμη κανενός.

Άκης Παυλόπουλος: Αυτό ετέθη μέσα στη συζήτηση; Αν μπορείτε να μας το πείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα σας πω ποτέ λεπτομέρειες από μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, όμως, ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή.

Δημήτρης Οικονόμου: Τις κόκκινες γραμμές της, δηλαδή. Μάλιστα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα και όταν διαφωνούμε, που μπορεί να διαφωνήσουμε -σίγουρα διαφωνούμε-, και όταν συζητούμε τα θέματα αυτά, είναι απολύτως κατανοητή η ελληνική θέση.

Και θέλω να τονίσω ότι δεν υποκρύπτεται τίποτα περισσότερο πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, παρά μόνο η ανάγκη να προστατεύσουμε -να το πω και αυτό, έχει σημασία νομίζω- το θαλάσσιο οικοσύστημά μας.

Οι θάλασσές μας είναι ο μεγάλος μας πλούτος. Είχαμε πρόσφατα ένα πολύ μεγάλο συνέδριο για την προστασία των ωκεανών στο οποίο η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το να βάλουμε, ας πούμε, κάποιους περιορισμούς σε συνεννόηση με τους ψαράδες μας, γιατί έτσι γίνονται αυτά, στην αλιεία. Αυτό είναι κάτι το οποίο τελικά έχει περιβαλλοντικό όφελος και οικονομικό όφελος για τους ψαράδες μας, γιατί δίνουμε κάποιους χώρους στα ψάρια να μπορούν να αναπαράγονται πιο εύκολα.

Άκης Παυλόπουλος: Άρα, ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει.

Άκης Παυλόπουλος: Παρά τις προειδοποιήσεις του κ. Fidan.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν νομίζω ότι είναι τώρα θέμα. Ξέρετε, μερικές φορές ας μην αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία σε κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να λέγονται γιατί η Τουρκία μπορεί να αισθάνεται ότι πρέπει να πει κάποιες θέσεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει.

Εγώ δεν έχω καμία αυταπάτη. Έχω συναντήσει τον Πρόεδρο Erdoğan περισσότερες φορές, πιστεύω, από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα Πρωθυπουργό. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία ειλικρινής προσπάθεια να συμφωνήσουμε σε αυτά που συμφωνούμε, δεν έχω καμία αυταπάτη ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτή την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που είναι η μόνη διαφορά γεωπολιτικού χαρακτήρα την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι έχει με την Τουρκία.

Δημήτρης Οικονόμου: Μία κουβέντα για την αντιπολίτευση, κ. Πρόεδρε, για να κλείσουμε με τα ελληνοτουρκικά. Εδώ περίπου η αντιπολίτευση σας είπε να μην πάτε, με αφορμή τη Μονή της Χώρας, τη μετατροπή της δηλαδή σε τέμενος, σας είπε ή να το αναβάλετε ή να μην πάτε καθόλου, τέλος πάντων. Οτι δεν κάνετε κατ’ ουσίαν περήφανη εξωτερική πολιτική, είπε ο κ. Κασσελάκης. Τι απαντάτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μπλεχτεί λίγο με την αντιπολίτευση, διότι εγώ θυμόμουν πάντα τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς να είναι υπέρμαχες του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ξαφνικά έχουν υψώσει μία σημαία φθηνού πατριωτισμού, χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις την επόμενη μέρα.

Διότι, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο και για εμένα να κάνω μία «υπερήφανη» εθνική πολιτική που μπορεί να ικανοποιήσει σε ένα πρώτο επίπεδο κάποια ακροατήρια εντός της χώρας. Και μετά τι; Ρωτώ.

Άκης Παυλόπουλος: Θα είχε συνέπειες αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μετά τι; Γιατί, ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη αυτή; Αντιθέτως. Πήγαμε στην Τουρκία, επαναλάβαμε και δημόσια τις πάγιες θέσεις μας, παραδείγματος χάρη σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα. Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία σχετικά με το Μεσανατολικό και το γεγονός ότι εμείς θεωρούμε, ναι, τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Από πού ζημιώθηκε; Ζημιώθηκε η χώρα πουθενά από την επίσκεψη αυτή; Και κρατήσαμε φυσικά και ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, τονίζω, χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας.

Εγώ καταλαβαίνω ενδεχομένως την όποια δημοσκοπική πίεση, αλλά η εξωτερική πολιτική θέλει μία σοβαρότητα και μία υπευθυνότητα, και επειδή οι συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες, κ. Οικονόμου, κ. Παυλόπουλε. Βλέπετε τι γίνεται στον κόσμο, το 2024 δεν έχει καμία σχέση με το 2019. Αναφέρομαι στο 2019 γιατί είναι η τελευταία χρονιά που είχαμε ευρωεκλογές. Τώρα, με τέτοιες πρόχειρες και ενίοτε υπερφίαλες τοποθετήσεις, εξωτερική πολιτική σοβαρή δεν γίνεται.

Άκης Παυλόπουλος: Τώρα, πάμε στα Σκόπια. Σαν να γυρίσαμε το χρόνο πίσω, να ξαναβρισκόμαστε στην αρχή του προβλήματος. Και θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα σύντομα.

Πώς θα αντιδράσετε απέναντι σε αυτή τη νέα εξέλιξη, που ξαναπαρακολουθούμε τους γείτονες να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες».

Και δεύτερον, πώς απαντάτε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που σας εγκαλούν ότι ενώ έπρεπε να έχουμε τηρήσει, να έχουμε κυρώσει τα μνημόνια της συμφωνίας, εμείς δεν το κάναμε εδώ και χρόνια.

Δημήτρης Οικονόμου: Πριν απαντήσετε, κ. Πρόεδρε, εγώ θέλω να δούμε τι έλεγε ο Πρόεδρος τότε για το θέμα αυτό στη Βουλή. Να δούμε τι έλεγε, γιατί τέλος πάντων διακινήθηκε και κάποια εικόνα, ότι ο Πρωθυπουργός έλεγε τότε άλλα από αυτά που είπε στην πραγματικότητα. Ας το ακούσουμε αυτό για να είμαστε βέβαιοι και μετά πάμε να ακούσουμε τον ίδιο.

Δημήτρης Οικονόμου: 24 Ιανουαρίου του 2019. Σήμερα όμως, χθες, προχθές, ο κ. Κασσελάκης σας είπε να «βάλετε την περικεφαλαία σας και να πάτε να την ακυρώσετε, όπως είχατε πει».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το βίντεο είναι η καλύτερη απάντηση στα ψέματα του κ. Κασσελάκη. Λυπάμαι που υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του.

Τώρα, να έρθουμε στην ουσία του θέματος. Πράγματι, είχα προειδοποιήσει το 2019 ότι η κύρωση μιας συμφωνίας με την οποία εμείς διαφωνούσαμε μας υποχρεώνει την επόμενη μέρα να την εφαρμόσουμε.

Δεν είπα τίποτα διαφορετικό. Γιατί θα ήταν πολύ εύκολο -τότε θα ήμουν πολύ πιο «δημοφιλής»- αν έλεγα κάτι ανάποδο. Αλλά επειδή ήξερα ποια είναι η αλήθεια…

Άκης Παυλόπουλος: Ότι θα την ακυρώνατε ας πούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς και δεν το έκανα τότε. Φέρθηκα υπεύθυνα και προεκλογικά…

Δημήτρης Οικονόμου: Υπήρχε και κοινωνική αποδοχή τότε κατά της συμφωνίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πολύ μεγάλη. Και ποιο ήταν το πρόβλημα; Επειδή αναφερθήκατε στον προσδιορισμό «Μακεδονικός». Μα, αυτό δυστυχώς κατοχυρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτή ήταν η μεγάλη μας διαφωνία. Ο επιθετικός προσδιορισμός «Μακεδονική» Εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα, όχι…

Να έρθουμε στο τι θα κάνουμε. Κατ’ αρχάς, προειδοποίησα με μία σαφή μου δήλωση και τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας, είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, ως προς το ζήτημα των μνημονίων, μου έκανε πάρα πολλή εντύπωση το γεγονός ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια προς ψήφιση στη Βουλή.

Τι έρχονται και μας λένε; Τώρα δηλαδή, που βλέπουμε αυτό το οποίο υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και με κάποιο τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της συμφωνίας, που είναι το erga omnes, ένα όνομα έναντι όλων, τώρα να έρθουμε ουσιαστικά και να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να απωλέσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων. Είναι μία πράξη η οποία πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού, αυτό το οποίο μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε.

Άκης Παυλόπουλος: Αν μου επιτρέπετε μία ένσταση, έναν αστερίσκο να προσθέσω. Εδώ λέγεται ότι εσείς δεν κυρώσατε τα μνημόνια όχι γιατί θέλατε πρώτα να δείτε τι θα κάνει η άλλη πλευρά, τι θα κάνουν οι γείτονες, αλλά γιατί φοβόσασταν τις διαρροές σε μία τέτοια ψηφοφορία από το κόμμα σας. Ότι ήσασταν δύσκολα απέναντι στις εσωκομματικές ισορροπίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δικαιωθήκαμε; Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η Πρόεδρος ή η επόμενη κυβέρνηση τη θέση της έχει να κάνει με την κύρωση ή με τη μη κύρωση των μνημονίων; Δικαιωθήκαμε απόλυτα από την πολιτική μας αυτή. Επειδή κι εμείς βλέπαμε τις εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια, βλέπαμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση, διαβάζαμε αυτά τα οποία έλεγε η άλλη κυβέρνηση και κατά συνέπεια κάναμε την επιλογή να μην κυρώσουμε τα μνημόνια…

Δημήτρης Οικονόμου: Σε ποια περίπτωση θα τα κυρώσετε τώρα; Τι πρέπει να περιμένουμε εμείς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται. Νομίζω ότι είμαι πάρα-πάρα πολύ σαφής και νομίζω ότι δικαιώθηκε…

Άκης Παυλόπουλος: Πρώτα εκείνοι δηλαδή και μετά εμείς, αυτό λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς. Νομίζω ότι δικαιώθηκε απόλυτα η θέση μας. Και, βέβαια, επαναλαμβάνω, νομίζει η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή ότι θα μας «στριμώξει» καταθέτοντας τα μνημόνια; Όταν δικαιώθηκε ουσιαστικά η θέση μας να πατήσουμε λίγο φρένο, βλέποντας την κατάσταση στη γειτονική χώρα;

Άκης Παυλόπουλος: Ο κ. Βελόπουλος έσκισε τη συμφωνία χθες στη Βουλή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, δεν θέλω να σχολιάσω ιδιαίτερα τις πατριωτικές εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, έχει κάνει ο άνθρωπος καριέρα πάνω στα ζητήματα αυτά. Αλλά νομίζω ότι οι πολίτες -επειδή θα βρεθώ και στη Μακεδονία σήμερα το απόγευμα και αύριο- αντιλαμβάνονται τι σημαίνει υπεύθυνος πατριωτισμός και ποιοι είναι πατριώτες στις πράξεις και στα δύσκολα, και όχι στα λόγια και στα εύκολα.

Δημήτρης Οικονόμου: Μάλιστα, πάμε στα εσωτερικά, κ. Πρόεδρε, στο πολιτικό κλίμα το προεκλογικό. Εδώ σας βλέπουμε να επιμένετε συνεχώς τις τελευταίες μέρες στην πολιτική σταθερότητα και στη συνέχιση της παραγωγικότητας. Γιατί επιμένετε σε αυτό; Κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα απ’ αυτές τις εκλογές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς να διευκρινίσω, κ. Οικονόμου και κ. Παυλόπουλε, ότι όταν μιλώ για τις ευρωεκλογές, πρώτα και πάνω απ’ όλα προτάσσω την ευρωπαϊκή τους διάσταση, γιατί είναι ευρωεκλογές.

Δημήτρης Οικονόμου: Δεν συζητάμε βέβαια γι΄ αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο εμείς συζητάμε, μισό λεπτό, μόνο εμείς συζητούμε για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια και γιατί σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον η ίδια η Ευρώπη πρέπει να είναι ενισχυμένη και με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όλες μου οι παρεμβάσεις και όλες μου ο ομιλίες ξεκινούν από την ευρωπαϊκή διάσταση. Και ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει τελικά όφελος προς τους Έλληνες πολίτες.

Σημαίνει, παραδείγματος χάρη, περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία αντίστοιχα με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προσωπικά το διαπραγματεύτηκα και θέλω να διεκδικήσω την επόμενη μέρα να έχει και συνέχεια.

Για να τα συνδέσω με τα γεωπολιτικά και με αυτά τα οποία συζητούσαμε πριν, είμαι υπέρμαχος ενός ξεχωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε ενιαίες δράσεις ευρωπαϊκής άμυνας.

Δημήτρης Οικονόμου: Ομόλογο, δηλαδή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να το ονομάσουμε ευρωομόλογο, μπορούμε να το ονομάσουμε αλλιώς αλλά…

Άκης Παυλόπουλος: Έναν ενιαίο προϋπολογισμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό, ούτε με το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνούσαν μέχρι που μεταπείστηκαν. Για να γίνω και πιο συγκεκριμένος στην εκπομπή σας, πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί έναντι των καχύποπτων Ευρωπαίων εάν συνδέσουμε αυτό το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με κάποια εμβληματικά έργα κοινής αμυντικής πολιτικής. Έχω υπόψη μου συγκεκριμένα ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα «θόλο» ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Μπορείτε να σκεφτείτε το όφελος…

Δημήτρης Οικονόμου: Σαν το Iron Dome του Ισραήλ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς. Ένα ευρωπαϊκό Iron Dome. Είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την πατρίδα μας, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας για να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Άλλες πολιτικές ευρωπαϊκές που θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία, οι οποίες συνδέονται και με εσωτερικά προβλήματα. Ακρίβεια. Θα μου πείτε τι δουλειά έχει η Ευρώπη με την ακρίβεια. Μα έχει, γιατί η ενιαία αγορά πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς, αν όχι ενιαίες, τιμές για τα προϊόντα τα οποία πωλούν οι πολυεθνικές μας. Η Ευρώπη έχει ρόλο να παίξει σε αυτό.

Δημήτρης Οικονόμου: Πράγμα που δεν συμβαίνει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ ετοιμάζω μια επιστολή προς την κα Ursula von der Leyen στην οποία θα της θίξω τα ζητήματα αυτά και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να μας εξηγούν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές. Και η Ευρώπη εκεί έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει, γιατί είναι πολύ δύσκολο, όπως καταλαβαίνετε, μια χώρα μεμονωμένα να βάλει ένα πλαίσιο σε πολυεθνικές που πουλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Άκης Παυλόπουλος: Αλλά μπορεί η Ευρώπη κεντρικά, λέτε, να το κάνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη μπορεί να το κάνει. Λοιπόν, όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων την επόμενη μέρα.

Προσθέστε την αγροτική πολιτική, τη δημογραφική πολιτική και αντιλαμβάνεστε γιατί αυτές οι ευρωεκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία. Και γιατί έχει τελικά μεγάλη σημασία η μόνη πολιτική δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη και ξέρει να διεκδικεί από την Ευρώπη να είναι ισχυρή το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Δημήτρης Οικονόμου: Εδώ οι άλλοι σας λένε «να πέσει ο Μητσοτάκης», να δώσουμε μήνυμα να φθαρεί η κυβέρνηση, να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση την επόμενη μέρα ώστε το αίτημα για εκλογές…

Άκης Παυλόπουλος: Και πατάνε πάνω σε κάτι άλλο. Πατάνε στην ακρίβεια, πατάνε στη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Δημήτρης Οικονόμου: Σε μία πραγματικότητα.

Άκης Παυλόπουλος: Λένε δηλαδή ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει για μία οικονομία η οποία πηγαίνει καλά όταν η αγοραστική δύναμη του Έλληνα πολίτη είναι πάνω από την Βουλγαρία. Μιλούν για τις τιμές στην αγορά, για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Και ο κ. Κασσελάκης ειδικά κατεβάζει και ένα δικό του οικονομικό πρόγραμμα. Λέει ότι θα μειώσει σημαντικά τους φόρους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τα πάρουμε, λοιπόν, με τη σειρά. Πρώτον, η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε πολύ καλά ότι δοκιμάζει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, κάποιες αποδίδουν περισσότερο, κάποιες αποδίδουν λιγότερο.

Όπως σας είπα, θα αναζητήσουμε και ευρωπαϊκή παρέμβαση για ζητήματα που αφορούν τις πολυεθνικές και συνεχίζουμε τη μάχη. Άρα, δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας ακόμα στη χώρα, ειδικά στα τρόφιμα.

Δεν υπάρχει στο ρεύμα. Άκουσα και την αντιπολίτευση να ζητάει πλαφόν στο ρεύμα. Μα ποιο ρεύμα;

Δημήτρης Οικονόμου: Έχει γυρίσει στα προ πολέμου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε γυρίσει κάτω από τα προ πολέμου. Γιατί; Γιατί κάναμε παρεμβάσεις στην αγορά, γιατί φορολογήσαμε τις εταιρείες παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί τους πήραμε πίσω τα υπερκέρδη και γιατί με αυτό τον τρόπο επιδοτήσαμε ουσιαστικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Και τώρα γυρίσαμε σε επίπεδα προ πολέμου και ενίοτε ακόμα χαμηλότερα.

Όμως, η απάντηση στην ακρίβεια, η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.

Δημήτρης Οικονόμου: Μείωση φόρων δεν μπορεί να υπάρχει, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό εδώ το διάγραμμα είναι η πορεία των μισθών, είναι η πορεία του κατώτατου μισθού: 650 ευρώ, 830 ευρώ.

Δημήτρης Οικονόμου: Από το 2019;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το 2019. Και είναι και η πορεία του μέσου μισθού από τα 1.046 στα 1.251, με προοπτική να φτάσουμε…

Άκης Παυλόπουλος: Αυτό, όμως, δεν ψαλιδίζεται από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, μα βεβαίως ψαλιδίζεται.

Άκης Παυλόπουλος: Αυτό λέει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γι’ αυτό λέω ότι είναι άμυνα…

Άκης Παυλόπουλος: Η αντιπολίτευση αυτό λέει και λέει: «θα μειώσω τους φόρους εγώ, τους έμμεσους φόρους που τρώνε τα χρήματα του πολίτη».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω στους φόρους. Αυτό δεν είναι δικαιολογία αλλά είναι η πραγματικότητα και βέβαια αυτοί οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και όταν η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί. Άρα, τότε το διαθέσιμο εισόδημα θα είναι βελτιωμένο.

Προσέξτε, επαναλαμβάνω, έχουμε πρόβλημα ακρίβειας και γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε να στηρίξουμε ειδικά τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Και το έχουμε κάνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Διότι, ξέρετε, όταν κάνεις μία επιδοματική πολιτική πρέπει να δεις και πραγματικά ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εμείς επιλέξαμε, ας πούμε, να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά. Αυξήσαμε το επίδομα γέννας. Παραδείγματος χάρη, στις αυξήσεις που δώσαμε στους δημοσίους υπαλλήλους στηρίξαμε περισσότερο τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν έχεις παιδιά…

Δημήτρης Οικονόμου: Πάντως, είμαστε πολύ πίσω, κ. Πρόεδρε, ακόμα στους μισθούς. Διάβαζα εγώ μία αναφορά του κ. Στουρνάρα που λέει ότι θέλουμε 20 χρόνια να συγκλίνουμε με τον μέσο μισθό της Ευρώπης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μην αφήσω αναπάντητο αυτό που είπε ο κ. Παυλόπουλος και θα έρθω μετά σε αυτό το οποίο ρωτάτε, το οποίο νομίζω ότι είναι και πολύ ουσιαστικό ερώτημα. Μειώσεις φόρων. Αυτά τα οποία…

Άκης Παυλόπουλος: Έχετε ακούσει την αντιπολίτευση τι λέει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, μηδενικό ΦΠΑ…

Άκης Παυλόπουλος: Λέει, 30% μείωση φόρου στα φυσικά πρόσωπα, μείωση των έμμεσων φόρων, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και τέλος τα τεκμήρια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Άκης Παυλόπουλος: Και όλα αυτά λέει θα τα χρηματοδοτήσει, γιατί λέει ότι δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης: «πού θα τα βρω τα λεφτά;» «Θα τα βρω από τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας.

Άκης Παυλόπουλος: Γιατί το λέτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Μα δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα μακροοικονομικά για να καταλάβει, παραδείγματος χάρη, ότι μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 2,3 δισεκατομμύρια το χρόνο, 1% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο.

Αμέσως θα μπαίναμε, άμεσα, σε διαδικασία επιτήρησης, θα κατέρρεε όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία της χώρας.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα μπαίναμε σε μνημόνιο δηλαδή αν είχαμε ένα τέτοιο σχέδιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δεδομένο ότι θα γυρνούσαμε στις εποχές που μας έβαλαν στην κρίση. Και επειδή εγώ έχω αναλάβει μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, ίσως η πιο σημαντική, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναζήσουμε τις εποχές της χρεοκοπίας, οφείλω να προειδοποιώ με στοιχεία τους Έλληνες πολίτες ότι αυτά τα οποία λέει η αντιπολίτευση -δεν στέκομαι εδώ στην αισθητική του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται αλλά στην ουσία- είναι παντελώς, μα παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις, οι οποίες είναι παντελώς ανεφάρμοστες. Και αν επιχειρούσε κάποιος να τις εφαρμόσει θα οδηγούσε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Άκης Παυλόπουλος: Λένε ότι μπορούν να κατεβάσουν, για παράδειγμα, τη βενζίνη από το 1,90 στο 1,60.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς θα το κάνουν;

Δημήτρης Οικονόμου: Χθες μας το έλεγε εδώ ο κ. Ζαχαριάδης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να το κάνει αυτό…

Άκης Παυλόπουλος: Πειράζοντας τον ειδικό φόρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς.

Δημήτρης Οικονόμου: Μειώνοντας τον ειδικό φόρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλα 2 δισεκατομμύρια από εκεί. Και θα μας πει μετά από πού θα βρει αυτά τα χρήματα; Διότι πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν τέτοια υπερκέρδη τα οποία μπορεί κάποιος να φορολογήσει;

Τα ίδια μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τις εκλογές του 2023 και είδαμε τα αποτελέσματα. Οι πολίτες νομίζω ότι έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται. Πολύ απλά, λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα.

Δημήτρης Οικονόμου: Εντάξει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε σε ένα περιβάλλον μόνιμης ακρίβειας, κ. Πρόεδρε, και χαμηλών μισθών; Γιατί αν δεν πάμε στα λεφτόδεντρα όπως λέτε, δεν πάμε στο πρόγραμμα που μας λέει ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να υποστούμε μια μόνιμη ακρίβεια και χαμηλούς μισθούς. Γιατί σας είπα τι λέει ο κ. Στουρνάρας: 20 χρόνια, λέει, θέλουμε για να συγκλίνουμε. Αυτό είναι το στοίχημα της χώρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Ένα είναι βέβαιον: ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και δεν μπορούμε να τους λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει σήμερα, δυστυχώς, η αντιπολίτευση και ο καινούργιος αρχηγός της.

Όμως, όχι, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε μόνιμη φτώχεια, ούτε -θα έλεγα- είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδας σήμερα. Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες προοδεύει, το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται. Είναι ένα ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια.

Και τονίζω: πού υπάρχει ακρίβεια; Στο σούπερ μάρκετ υπάρχει πρωτίστως ακρίβεια σήμερα. Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι…

Δημήτρης Οικονόμου: Και στα καύσιμα, υψηλές τιμές έχουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υψηλές τιμές, αλλά έχουμε δει και πολύ υψηλότερες τιμές…

Άκης Παυλόπουλος: Ο μέσος Έλληνας ζει καλύτερα; Θέλω να πω, ο μέσος οικογενειάρχης, που έχει τη δουλειά του και επιστρέφει στο σπίτι του, ζει καλύτερα; Ζει πιο άνετα;

Δημήτρης Οικονόμου: Με δύο μισθούς στο σπίτι.

Άκης Παυλόπουλος: Μπορεί να βάλει και κάτι στην άκρη για ώρα ανάγκης και να ονειρευτεί και λίγο παραπάνω, λίγο καλύτερη ζωή; Αυτό το έχουμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες ως αποτέλεσμα μίας διετούς ακρίβειας, η οποία θα αρχίσει να υποχωρεί και τότε θα μείνουν οι υψηλότεροι μισθοί και οι σχετικά χαμηλότερες τιμές.

Θα σας πω όμως ποιοι ζουν καλύτερα. Σίγουρα, οι σχεδόν 500.000 συμπολίτες μας που βρήκαν δουλειά. Διότι δεν μιλάμε για την αγορά εργασίας, αλλά εγώ, όταν ήρθα στην κυβέρνηση με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού το 2019, είχα προτάξει δύο προτεραιότητες: να μειώσουμε τους φόρους, τους μειώσαμε και στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα, και να μειώσουμε σημαντικά την ανεργία.

Και σήμερα η ανεργία από το 17% έχει πέσει κάτω από το 10%, το οποίο σημαίνει ότι όταν το 2019 οι συμπολίτες μας ερχόντουσαν και μας πλησίαζαν και μας λέγανε «θέλουμε δουλειά», σήμερα έρχονται εργοδότες και μας λένε «θέλουμε εργαζόμενους».

Γι’ αυτό δεν μιλάμε, είναι μια τεράστια επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής, διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική από το να πάρεις κάποιον άνεργο και να του βρεις δουλειά.

Δημήτρης Οικονόμου: Καλύτερους μισθούς θα δούμε, κ. Πρόεδρε; Θα συνεχιστεί αυτό, οι αυξήσεις; Έχετε τρία χρόνια μπροστά σας ακόμα διακυβέρνησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω, εγώ έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Θα τον πετύχουμε. Γιατί θα τον πετύχουμε;

Δημήτρης Οικονόμου: Στο τέλος της τετραετίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί θα τον πετύχουμε; Θα τον πετύχουμε, διότι πολύ απλά όσο μειώνεται η ανεργία και όσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου, τόσο οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερο.

Και να πούμε και μία άλλη αλήθεια σήμερα: κατώτατος μισθός 830 ευρώ, αυτός είναι ο επίσημος κατώτατος μισθός. Άμα κάνετε μία έρευνα στην αγορά -προσοχή, δεν είναι μία πολιτική αυτή την οποία σε καμία περίπτωση επικροτώ, μεταφράζω όμως την πραγματικότητα- θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές κατ’ όνομα ο κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ και στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος. Γιατί σήμερα είναι δύσκολο να βρεις εργαζόμενο και με αυτόν τον κατώτατο μισθό.

Η απάντησή μου λοιπόν, όταν ακούω, παραδείγματος χάρη, ξενοδόχους οι οποίοι παραπονιούνται «δεν βρίσκουμε εργαζόμενους»: πληρώστε περισσότερο.

Άκης Παυλόπουλος: Το έχετε πει πολλές φορές αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θα βρείτε, και έχουμε περιπτώσεις πια, ειδικά στον τουριστικό κλάδο, που οι μισθοί έχουν αυξηθεί πολύ.

Δημήτρης Οικονόμου: Μείωση φόρων θα δούμε, κ. Πρόεδρε; Έχουμε έναν ΦΠΑ τεράστιο, 24%, είναι πολύ μεγάλος ο ΦΠΑ. Εκεί θα δούμε κάποια παρέμβαση, θα κάνετε κάποια παρέμβαση εκεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτη μας παρέμβαση από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος -και ανοίγω μία παρένθεση: οι εποχές των μεγάλων ελλειμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, είμαστε σε ένα άλλο πλαίσιο τώρα- θα αφορά στις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Δημήτρης Οικονόμου: Αυτό για πότε; Για την επόμενη περίοδο δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα σας δώσω αυτή τη στιγμή κάποια ακόμα συγκεκριμένη δέσμευση, έχουμε δεσμευτεί για σταδιακή μείωση των εισφορών εντός αυτής της τετραετίας και εκεί εστιάζουμε αυτή τη στιγμή την προσοχή μας. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τόσο ισχυρά δημόσια οικονομικά που να μας επιτρέπεται -από τα δημόσια οικονομικά, όχι από την Ευρώπη- να μπορέσουμε να αρχίσουμε να μειώνουμε και τον ΦΠΑ, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα.

Άκης Παυλόπουλος: Τώρα, πάμε στα άλλα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας των πολιτών: ασφάλεια, αστυνόμευση, παρουσία της Αστυνομίας, διαχείριση των καταλήψεων, τελευταία που είδαμε ήταν αυτή στη Νομική. Έχουμε κάνει βήματα; Είναι βελτιωμένη η εικόνα και τα μεγέθη; Διότι είναι λογικό ο καθένας από εμάς το πρώτο πράγμα που σκέφτεται, τα πρώτα δύο πράγματα είναι: πόσα λεφτά έχει στην τσέπη του για να διαχειριστεί τη ζωή του και αν κοιμάται ασφαλής στο σπίτι του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχουν γίνει βήματα. Σε κάποιους τομείς δε και σημαντικά. Ξεκινήσατε με τα θέματα των καταλήψεων. Από τη στιγμή που υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους Πρυτάνεις, οποιαδήποτε κατάληψη γίνεται εκκενώνεται, και πολύ γρήγορα. Ξέρετε, ο «επαναστατικός τουρισμός» δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε στη χώρα μας.

Δημήτρης Οικονόμου: Λέτε για τους αλλοδαπούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν κάποιοι φαντάζονται ότι μπορούν να έρθουν εδώ και να κάνουν αυτά τα οποία γίνονταν ή έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, να το ξεχάσουν.

Δημήτρης Οικονόμου: Τον λογαριασμό ποιος τον πληρώνει, κ. Πρόεδρε; Το λέγαμε και από χθες, συνελήφθησαν 28, αυτοί θα πάνε θα δικαστούν, θα γίνει ότι προβλέπεται τέλος πάντων από τη νομοθεσία. Τον λογαριασμό γι’ αυτές τις καταστροφές θα τον πληρώσουμε εμείς οι φορολογούμενοι; Ποιος θα τον πληρώσει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο κάποια στιγμή να υπάρχουν αστικές ευθύνες έναντι αυτών οι οποίοι κάνουν τις καταστροφές και σε αυτή τη λογική κινούμαστε.

Δημήτρης Οικονόμου: Το σκέφτεστε επομένως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αυτή τη λογική κινούμαστε, όπως και για καταστροφές που μπορεί να γίνονται εντός των σχολείων να είναι υπεύθυνοι οι γονείς. Είναι κάτι το οποίο το ανακοινώσαμε, ξεσηκώθηκε ένα μικρό σύννεφο σκόνης, αλλά το θεωρώ απολύτως λογικό, στα πλαίσια μιας ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Άρα, στα ζητήματα αυτά νομίζω ότι έχει γίνει μια…

Άκης Παυλόπουλος: Θα εφαρμοστούν αυτά ή θα ατονήσουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί να ατονήσουν; Ατόνησε…

Άκης Παυλόπουλος: Γιατί πάντοτε στην Ελλάδα το έχουμε αυτό το πρόβλημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπετε ότι δεχτήκαμε μια μεγάλη κριτική για τα πανεπιστήμια και πράγματι πειραματιστήκαμε με διάφορες λύσεις. Αλλά τελικά αυτή τη στιγμή, όποτε χρειάζεται να παρέμβει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια, με τη σύμφωνη γνώμη των Πρυτάνεων, το κάνει αμέσως και δεν έχουμε πια ουσιαστικά καταλήψεις εντός των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο σιγά-σιγά πιστεύω ότι μπορούμε πια να το διαχειριστούμε και με μια κοινωνία η οποία είναι πολύ πιο ώριμη και πολύ λιγότερο ανεκτική απέναντι σε τέτοιες, θα έλεγα, «ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής». Πάμε τώρα στα υπόλοιπα θέματα τα οποία αφορούν την ασφάλεια.

Δημήτρης Οικονόμου: Στην εγκληματικότητα, κ. Πρόεδρε, να μείνουμε. Να μας πείτε μια κουβέντα, γιατί είχαμε σήμερα το πρωί μία δολοφονία και από ό,τι όλα δείχνουν είναι δολοφονία μιας γυναίκας, σήμερα το πρωί στο Μενίδι. Κορυφαία περίπτωση, σας θυμίζω, την υπόθεση της Κυριακής στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Τι θα κάνετε σε αυτό; Έχετε ανακοινώσει κάποια μέτρα, κάποιες παρεμβάσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, μόλις ενημερώθηκα και εγώ ότι υπήρχε μια δολοφονία, δεν ξέρω καμία λεπτομέρεια για το περιστατικό.

Δημήτρης Οικονόμου: Οι πληροφορίες λένε, σας λέω και εγώ, κρατάμε επιφυλάξεις πάντα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Και η μεγάλη προσπάθεια έχει να κάνει αφενός με τη σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών μας, ώστε να μπορούν να υποδέχονται τέτοια περιστατικά έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις για να μπορούν να τα διαχειρίζονται σωστά. Κάνουμε μία σημαντική καμπάνια ενημέρωσης, έτσι ώστε να υπάρχουν καταγγελίες για να μπορούν οι γυναίκες να αισθάνονται ασφαλείς ότι προσφεύγοντας στην Αστυνομία θα βρουν την προστασία την οποία χρειάζονται.

Το panic button έχει εγκατασταθεί σε εκατοντάδες κινητά και φαίνεται μέχρι στιγμής ότι είναι αποτελεσματικό. Θα μας επιτρέψουν αυτές οι πολιτικές να εξαλείψουμε πλήρως το πρόβλημα; Όχι. Θα υπάρχουν πάντα και τραγικά…

Άκης Παυλόπουλος: Ποτέ δεν εξαλείφεται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Αλλά να το περιορίσουμε σημαντικά. Βέβαια εδώ χρειάζεται και μία συνολική προσπάθεια ευαισθητοποίησης, κυρίως των γυναικών. Να τους πούμε ότι υπάρχει πλαίσιο και μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια. Και, βέβαια, αυτό θέλω να το τονίσω: να χρησιμοποιούν και τους ξενώνες. Η μόνη προστασία τελικά είναι η ασφαλής στέγη. Διότι αν δεν υπάρχει ασφαλής στέγη, πάντα τα πράγματα μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα.

Άκης Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, αναρωτιέμαι και ως πολίτης ποιο είναι το κονδύλι που χρειαζόμαστε για να είναι πια οριζόντια αισθητή η αστυνόμευση στη χώρα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι σε πολλές γειτονιές…

Άκης Παυλόπουλος: Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής, δηλαδή περιπολικά, μηχανές, ό,τι χρειαζόμαστε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, ειδικά της Δυτικής Αθήνας όπου είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα παραβατικότητας, είναι ήδη αισθητή -αυτά μας τα λένε και οι ίδιοι οι πολίτες- η παρουσία των αστυνομικών. Η Τροχαία έχει κάνει πολύ πιο αισθητή την παρουσία της, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι οδηγοί.

Χρειαζόμαστε, και αυτό μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει και κάποιες συνδικαλιστικές αναταράξεις -δεν τις ακούω προσωπικά-, μία καλύτερη κατανομή του δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας εντός της χώρας. Αν υπάρχουν περιοχές που μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κατά κεφαλήν αστυνομικών, ναι, θα πρέπει να δούμε τρόπους να μετακινήσουμε αυτούς τους αστυνομικούς εκεί που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη.

Και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θάρρος προχωρά σε τέτοιες κινήσεις. Έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού της Αστυνομίας, των περιπολικών, των μοτοσυκλετών. Όλα αυτά είναι προγράμματα τα οποία δρομολογούνται.

Βέβαια έχουν γίνει και στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες νομίζω ότι έχουν αποδώσει σε περιοχές, όπως η αθλητική βία, που μας απασχόλησαν πολύ στο παρελθόν. Τελειώνει το πρωτάθλημα. Για δείτε την εικόνα…

Δημήτρης Οικονόμου: Είχαμε ένα περιστατικό και χθες ακόμα στη Θεσσαλονίκη με οπαδική βία, ξανά, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά δείτε, όμως, συνολικά την εικόνα αυτή τη στιγμή των γηπέδων. Έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από ένα ή δύο χρόνια;

Θυμάστε, όταν κλείσαμε τα γήπεδα δεχθήκαμε σφοδρή κριτική. Οι κάμερες, όμως, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και αυτή η εμπέδωση της πεποίθησης ότι «θα σας βρούμε αν κάνετε πράξεις οι οποίες παραβιάζουν το νόμο», με κάνουν αρκετά αισιόδοξο ότι φτάνουμε πια στο τέλος της οπαδικής βίας έτσι όπως την ξέραμε.

Και στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη, είδατε ότι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της με απόλυτη εχεμύθεια και, όπως φαίνεται, με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό.

Η υπόθεση τώρα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, με ένα πολύ πλούσιο ανακριτικό υλικό, το οποίο και θα αξιολογήσει. Και νομίζω ότι δώσαμε την καλύτερη απάντηση, ότι εννοούμε αυτό που λέμε, ότι θα βάλουμε τάξη σε αυτή την τραγική κατάσταση η οποία επικρατούσε στο χώρο της αθλητικής βίας.

Άκης Παυλόπουλος: Βέβαια εδώ, κ. Πρόεδρε, υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι εδώ μιλάμε για έναν φάκελο με 200 σεσημασμένους που ήταν εδώ και καιρό στα χέρια των αρχών και ουδέποτε είχε ανοίξει απ’ ό,τι φαίνεται ο φάκελος αυτός, μέχρι που είχαμε τη δολοφονία του άτυχου Λυγγερίδη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένας τρόπος να το δείτε αυτό και απ’ αυτή την οπτική γωνία. Ας κρατήσουμε ότι μερικές φορές υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι, όπου συνενώνεται η βούληση της κοινωνίας με την αποφασιστικότητα της πολιτείας να ξεριζώσουμε τέτοια φαινόμενα. Ενδεχομένως αυτή η τραγική στιγμή να ήταν ακριβώς αυτή η σταγόνα, που μας οδήγησε πια σε μία ακόμα πιο αυστηρή προσέγγιση στα ζητήματα αυτά. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ούτε εκατοστό, από αυτή την πολιτική μας.

Δημήτρης Οικονόμου: Κύριε Πρόεδρε, να επιστρέψουμε για λίγο στο ευρύτερο πολιτικό κλίμα, γιατί έχουμε και μία απίστευτη τοξικότητα το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι γίνεται καμπάνια περίπου εθνικών εκλογών, κάθε άλλο παρά ευρωεκλογών. Αυτή η κατάσταση πού θα πάει; Μπορεί να σταματήσει αυτό; Υπάρχει όριο σ’ αυτό; Υπάρχει ένα τέλος σ’ αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ρωτήσατε πριν και δεν απάντησα, γιατί θέτουμε το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας. Θα ήθελα να το εξηγήσω πιο αναλυτικά, παίρνοντας αφορμή από το ερώτημά σας.

Η αντιπολίτευση είναι αυτή η οποία έχει ανάγει τις ευρωεκλογές σε ενα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Τι μας λέει η αντιπολίτευση; «Να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη η κυβέρνηση, να μην υλοποιήσει δηλαδή την πολιτική της, να υπάρχει ένα κλίμα στο οποίο να μην μπορεί να επικαλείται τη λαϊκή νομιμοποίηση των επόμενων ευρωεκλογών και, γιατί όχι, να μη ζητήσουμε και εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές».

Εμείς σηκώνουμε το γάντι. Λέμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα, και γιατί η γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο είναι εξαιρετικά σύνθετη, αλλά και γιατί πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ήδη εργαζόμαστε και οι οποίες αποτέλεσαν μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος.

Άρα, εγώ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση όχι η κοινοβουλευτική -αυτή προφανώς δεν πρόκειται να αλλάξει-, αυτής της κυβέρνησης να συνεχίσει να υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Δημήτρης Οικονόμου: Αριθμητικά τι σημαίνει αυτό, κ. Πρόεδρε; Δηλαδή, σε ποια βάση δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση η πολιτική νομιμοποίηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ προσδιόρισα, επειδή μου αρέσει πάντα σε κάθε εκλογή να έχω έναν στόχο: θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Γιατί πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές.

Το 2019 ερχόμασταν με πολύ μεγάλη φόρα, ήμασταν η εν δυνάμει κυβέρνηση, πήραμε 33% στις ευρωεκλογές και μετά 40% στις εθνικές εκλογές, γιατί πάντα υπάρχει μία σημαντική απόκλιση μεταξύ των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.

Άρα, επειδή μου αρέσει να προσδιορίζω πάντα συγκεκριμένους στόχους -διότι αλλιώς είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε κι εμείς πόσο καλά τα πήγαμε-, αυτός είναι ο στόχος τον οποίον έχουμε θέσει και πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε.

Άκης Παυλόπουλος: Τι είναι αυτό που θα καθορίσει την ψήφο; Θέλω να πω, είναι η οπτική η ευρωπαϊκή, τα διλήμματα που έχετε βάλει για τη σταθερότητα, για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, για τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ή είναι η εσωτερική επικαιρότητα, έτσι όπως διαμορφώνεται και μέσα από την προεκλογική αντιπαράθεση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές και νομίζω ότι εξήγησα τους λόγους. Η επιστολική ψήφος, η οποία πολεμήθηκε πάρα πολύ από την αντιπολίτευση, την οποία δεν την στήριξαν τελικά με την ψήφο τους στη Βουλή, βλέπετε ότι τελικά δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 συμπολίτες μας να ψηφίσουν από το σπίτι τους. Είναι μία πολύ μεγάλη θεσμική τομή, που αυξάνει τη συμμετοχή. Αυτοί οι πολίτες…

Δημήτρης Οικονόμου: Θα τη συνεχίσετε είπατε, θα την πάτε παρακάτω;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι θα τη συνεχίσουμε. Αμέσως μετά θα πάμε στη Βουλή και θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές, που δεν τους βρήκαμε την προηγούμενη φορά, με πολύ φθηνές -θα έλεγα- προφάσεις, για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο, τουλάχιστον για τους εκτός επικρατείας Έλληνες -γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα αν επιτρέπεται εντός Ελλάδος σε εθνικές εκλογές-, έτσι ώστε τουλάχιστον οι συμπολίτες μας εκτός Ελλάδος να μπορούν να ψηφίζουν επιστολικά, όπως το κάνουν ήδη. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι έφτασε η επιστολική ψήφος στον Αρκτικό, στην Παπούα – Νέα Γουινέα.

Δημήτρης Οικονόμου: Ναι, σε κάτι απίστευτες χώρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπετε πόσο απλωμένος είναι ο Ελληνισμός και πόση διάθεση τελικά υπάρχει για συμμετοχή, έστω και σε εκλογές που δεν έχουν ενδεχομένως στο μυαλό των απόδημων Ελλήνων την ίδια σημασία με μία εθνική κάλπη.

Άρα, πρέπει καταρχάς να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί πρέπει να συμμετέχουν. Από εκεί και πέρα οι εκλογές αυτές, όπως σας είπα, έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο, έχουν εθνικό περιεχόμενο και εμείς θα εξακολουθούμε, όσες μέρες μας μένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, να μιλάμε πρωτίστως για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Τώρα, όπως σας είπα, η αντιπολίτευση δεν έχει πει τη λέξη «Ευρώπη». Θέλει να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Εγώ θέλω να απευθυνθώ και σε συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν κάποιες επιμέρους δυσαρέσκειες με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και να τους πω ότι δεν είναι αυτή η ώρα να τις εκδηλώσουν. Ότι πρέπει να δούνε τη μεγάλη εικόνα αυτή τη στιγμή: ότι η κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, ισχυρή, και σταθερά να οδηγήσει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη και να υλοποιήσει, βέβαια, ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Θα μας δώσει αυτή η προεκλογική περίοδος και την ευκαιρία να μιλήσουμε για όσα έχουμε κάνει μέσα σε μόλις εννέα μήνες, τα οποία δεν είναι λίγα: από την επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το νέο δικαστικό χάρτη, τους διορισμούς στο Δημόσιο με εξετάσεις. Θυμάστε τη συζήτηση αυτή.

Δημήτρης Οικονόμου: Βεβαίως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την κάναμε εδώ και με ρωτήσατε: «μα καλά εξετάσεις για τους Διοικητές νοσοκομείων;» Και σας είπα: γιατί όχι;

Άκης Παυλόπουλος: Έγινε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έγινε και αυτό και πολλά άλλα τα οποία έχουν γίνει.

Δημήτρης Οικονόμου: Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που αναφερθήκατε, κ. Πρόεδρε, θα αναφερθούμε και με τον Υπουργό το Σάββατο που θα τον έχουμε εδώ κοντά μας, γιατί θα παρουσιάσετε και το ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο αύριο, στην Ημαθία; Σε ένα χωριό της Ημαθίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αύριο σε ένα χωριό της Ημαθίας θα παρουσιάσουμε μια πολύ σημαντική καινοτομία: το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο θα αρχίσει, θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Δημήτρης Οικονόμου: Και αφορά σε όλη την Ελλάδα αυτό, τους πάντες και δωρεάν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και δωρεάν, ναι.

Δημήτρης Οικονόμου: Εγώ ήθελα να επιμείνω για λίγο στα ιδιωτικά Α.Ε.Ι. Αυτό κινείται; Έχουμε κάποια εξέλιξη; Πρέπει να περιμένουμε κάτι μπροστά μας;

Άκης Παυλόπουλος: Και αν θα έχουμε ανακοινώσεις προσεχώς;

Δημήτρης Οικονόμου: Ακριβώς, γιατί εντάξει, ο νόμος ψηφίστηκε, πάμε παρακάτω όμως, στην υλοποίηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι προσεχώς θα έχετε ανακοινώσεις.

Δημήτρης Οικονόμου: Άμεσα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα.

Δημήτρης Οικονόμου: Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και από την Ευρώπη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας.

Δημήτρης Οικονόμου: Δηλαδή μέσα στην προεκλογική περίοδο μπορεί να δούμε και ανακοινώσεις ή μετά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω αυτό. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αλλά θέλω να επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι τα περισσότερα άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου αφορούσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Βρέθηκα πριν από δύο μέρες στη Θράκη και μίλησα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο μετατρέπεται στο τρίτο ισχυρότερο πανεπιστήμιο της χώρας, με παρουσία σε πολλές πόλεις, με εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό αλλά και εθνικό πρόσημο.

Αυτές είναι σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει για τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης. Όπως τη δημόσια εκπαίδευση αφορά και το ψηφιακό φροντιστήριο. Όπως τη δημόσια υγεία, γιατί είναι ένα άλλο αντικείμενο αυτό το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ, αφορούν και οι προληπτικές εξετάσεις. Όχι μόνο το τι κάνουμε στα νοσοκομεία μας και το πώς αναμορφώνουμε και ανακαινίζουμε κέντρα υγείας και τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Οι προληπτικές εξετάσεις είναι μια επανάσταση στο πώς αντιλαμβανόμαστε την υγεία μας, διότι οι πολίτες κάθε φορά που τους ρωτάμε για την υγεία σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία. Βέβαια τα νοσοκομεία είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία. Το ερώτημα είναι, όμως, πώς θα είμαστε υγιείς για να μην φτάνουμε στο νοσοκομείο.

Άκης Παυλόπουλος: Σωστά. Τώρα, δεν γίνεται να μην σας ρωτήσουμε για ανασχηματισμό. Εγώ θα ρωτήσω αν πιστεύετε ότι το σχήμα λειτουργεί όπως θα θέλατε. Αν λειτουργεί στον μέγιστο καλό βαθμό ή αν σκέφτεστε να πάτε σε αλλαγές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το χαμόγελό μου νομίζω είναι η καλύτερη απάντηση.

Άκης Παυλόπουλος: Έχει διττή ερμηνεία αυτό.

Δημήτρης Οικονόμου: Αν είναι Υπουργός, δεν ξέρει πώς το εκλαμβάνει. Εμείς καλά το εκλαμβάνουμε, δεν μας πειράζει το χαμόγελο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορώ να σας πω μόνο ότι έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Δημήτρης Οικονόμου: Τώρα, κ. Πρόεδρε, δεν το έχετε ξεκαθαρίσει ακριβώς ή τουλάχιστον δεν το έχω καταλάβει εγώ. Όταν σας ρωτάμε κάθε φορά εάν θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ποια είναι η απάντηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί μιλάμε από τώρα για τις επόμενες εθνικές εκλογές;

Δημήτρης Οικονόμου: Γιατί είναι ένα ρεκόρ που μπορεί να σπάσει κάποιος Πρωθυπουργός και είναι στο χέρι σας αυτή τη φορά, μπορεί και να συμβεί.

Άκης Παυλόπουλος: Και γιατί έχει προηγηθεί μια απάντησή σας στη Σία Κοσιώνη. Της είχατε πει πριν από ένα χρόνο: «ρωτήστε με στο μέσο της θητείας». Είμαστε στον ένα χρόνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ε, δεν είμαστε.

Δημήτρης Οικονόμου: Δεν είμαστε στο μέσο, εντάξει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισχύει η ίδια απάντηση. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι: μερικές φορές μπορεί να εκληφθεί ως πολύ αλαζονικό να συζητάμε από τώρα το τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θέλω να κερδίσει και τις εκλογές του 2027.

Δημήτρης Οικονόμου: Και χωρίς εσάς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είμαι εν ενεργεία Πρωθυπουργός, έχω κερδίσει δύο εθνικές εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία.

Δημήτρης Οικονόμου: Το ευρωπαϊκό δεν σας έχει περάσει από το μυαλό ποτέ;

Άκης Παυλόπουλος: Γιατί λέτε «υπόλοιπα»; Συγγνώμη, γιατί είπατε «τα υπόλοιπα θα τα δούμε»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα υπόλοιπα, η απάντηση στο ερώτημά σας, αυτό εννοώ.

Δημήτρης Οικονόμου: Όταν έρθει η ώρα.

Άκης Παυλόπουλος: Μάλιστα, εντάξει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν έρθει η ώρα. Αυτό που μπορώ να σας πω επίσης είναι ότι αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες και σίγουρα πολύ πιο έμπειρος και ενδεχομένως και πιο δημιουργικός -γιατί και η εμπειρία βοηθάει στη δημιουργικότητα- απ’ ότι ήμουν όταν ξεκίνησα αυτή τη δύσκολη δουλειά.

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα, πάμε για εξάντληση της τετραετίας, αυτό είναι δεδομένο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως πάμε για εξάντληση της τετραετίας και η απάντησή μου στο ευρωπαϊκό είναι η ίδια που είχα δώσει όταν μου ετέθη για πρώτη φορά το ερώτημα αυτό: ότι εγώ θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη κι όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Θα τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα, για την ώρα το κλείνετε αυτό το κεφάλαιο. Αυτό καταλαβαίνω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι για την ώρα, το κλείνω το κεφάλαιο αυτό. Είναι σίγουρα τιμητικό για τη χώρα να συζητείται -όχι από εμένα, γιατί εγώ έχω δώσει την απάντησή μου δημόσια και εντός και εκτός Ελλάδος- ένα ενδεχόμενο ανάληψης μίας ευρωπαϊκής θέσης, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο με αφορά.

Δημήτρης Οικονόμου: Ναι, είναι τιμητικό. Μία τελευταία κουβέντα, κ. Πρόεδρε, γιατί πρέπει να δώσουμε διάλειμμα και να κλείσουμε και να σας αποδεσμεύσουμε, γιατί κι εσείς έχετε να ταξιδέψετε στη Μακεδονία, όπως είπαμε. Κι επειδή τα βρίσκετε όλα, ο Ολυμπιακός θα το πάρει το Conference;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω εξαντλήσει τις προβλεπτικές μου δυνατότητες κι επειδή θέλω να διαφυλάξω μέχρι στιγμής την αξιοπιστία των προβλέψεών μου, να ευχηθούμε…

Καταρχάς είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία ότι έχουμε μία ελληνική ομάδα σε τελικό.

Δημήτρης Οικονόμου: Θα πάτε να το δείτε, θα είσαστε εκεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πάω στο γήπεδο, όχι. Ότι θα έχουμε μία ελληνική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά από άλλες εποχές, από το 1971…

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα, να ευχηθούμε λέτε εδώ μόνο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, και ότι έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στο Final Four. Η μόνη περίπτωση να σκεφτώ να πάω σε κάποιο ματς είναι αν έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό. Αν έχουμε δύο ελληνικές ομάδες, θα βγάλω το καπέλο της προτίμησης το οποίο είναι γνωστό…

Δημήτρης Οικονόμου: Και θα το δείτε από πιο ψηλά, μάλιστα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θα το δω με την ικανοποίηση ότι μπορεί, μακάρι να μπορούμε να έχουμε δύο ομάδες στον τελικό της Euroleague.

Άκης Παυλόπουλος: Μακάρι. Σας ευχαριστούμε, κ. Πρόεδρε.

Δημήτρης Οικονόμου: Μάλιστα. Καλή επιτυχία, κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ