Σημεία ομιλίας του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη- Για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη – Για τα καινοτόμα φάρμακα – Για τον ψηφιακό φάκελο υγείας – στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος

Αθήνα, 15 Μαΐου 2024

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα, 15 Μαΐου2024, στο 5ο Συνέδριο που διοργάνωσαν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος».

Κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ με τίτλο «Οικοσύστημα Φαρμάκου: Θωρακίζοντας την παραγωγή και την καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα», μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρο Τρύφων και την Πρόεδρο της Pharma Innovation Forum Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη:

«Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακή και retail, θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια. Αν σκεφτείτε ότι πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη ήταν 1,940 δις., είναι ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια παραπάνω. Η αύξηση του ενάμιση δισεκατομμυρίου δεν έγινε λόγω του επενδυτικού clawback. Δεν συνδέονται τα δύο».

«Δεν παραγγέλνει η Κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν. Εκείνοι γράφουν και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Αυτή δεν είναι δική μου δουλειά, αυτή είναι δουλειά της ιατρικής κοινότητας. Όποιοι μας δίνουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμείς τα εφαρμόζουμε. Από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

«Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν χρόνο μικρότερη φαρμακευτική δαπάνη από τον προηγούμενο χρόνο. Διότι ναι μεν έχεις μια μείωση των τιμών από δελτίο σε δελτίο, αλλά έχεις πολλά καινούργια φάρμακα τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά. Και επίσης, έχεις έναν πληθυσμό που γηράσκει. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εφαρμόσω με όρους διαφάνειας όλα τα μέτρα που έχουμε σκεφτεί και να δούμε πώς αυτό θα έχει επίπτωση στην πραγματική πορεία της δαπάνης».

Για τα καινοτόμα φάρμακα:

«Οι εταιρείες δεν πρόκειται να φέρουν το πολύ καινούργιο και ακριβό φάρμακο σε μία χώρα όταν πιστεύουν ότι από εκεί τελικά δεν θα πληρωθούν, ενώ θα πάνε σε μια άλλη χώρα που θα πληρωθούν. Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες, για τα πολύ καινοτόμα φάρμακα, δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες που θα κάνουν αίτηση να έρθουν. Η Ελλάδα είναι σε δεύτερη ταχύτητα. Εμείς πραγματικά θέλουμε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη ταχύτητα. Διότι έστω και ένας ασθενής να χρειάζεται συγκεκριμένο φάρμακο για να γίνει καλά, εγώ θέλω να μπορώ να του το δώσω. Θέλω κάθε ασθενής που χρειάζεται πραγματικά το φάρμακό του να μπορεί να το βρει. Και αν υπάρχει κάπου στον κόσμο ένα φάρμακο που μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο, να μπορούμε να το φέρουμε και να του το δώσουμε».

«Το 2025, θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η Ελλάδα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή. Για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από την υπόλοιπη αγορά, όπου καμιά φορά το clawback φτάνει σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Σε μερικά φάρμακα, το 2023, πήγε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Άρα λοιπόν, ναι, πιστεύουμε αυτό το μοντέλο, το θεωρώ σωστό,. παρότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γιατί τα καινούργια φάρμακα που μπαίνουν μέσα καταναλίσκουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στη δαπάνη, διότι είναι ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακριβές».

«Εγώ θέλω να φτιάξω ένα σύστημα πολύ διαφανές που να συμφωνούμε όλοι, το οποίο θα οδηγήσει σε μία δαπάνη που θα ξέρει περίπου η κάθε πλευρά της βιομηχανίας τι να περιμένει την επόμενη χρονιά. Έτσι θα μπορούμε και να πείσουμε τις εταιρείες να φέρουν τα καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να βλάψουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, την οποία χρειαζόμαστε. Τη χρειαζόμαστε και ως χώρα, με την έννοια των εξαγωγών και των θέσεων εργασίας, τη χρειαζόμαστε και επί της ουσίας, γιατί παράγουν καλά φάρμακα που καταναλώνουν οι ασθενείς μας».

Για τον ψηφιακό φάκελο υγείας:

«Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς. Άρα, θα έχουμε για πρώτη φορά στ’ αλήθεια στη διάθεσή μας τεράστιο όγκο δεδομένων, που θα μας επιτρέψει να εφαρμόζουμε πολιτικές με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το κάνουμε μέχρι σήμερα».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ