ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:”..είναι επιτακτική, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη διαλόγου, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Και αναδεικνύεται έντονα η σημασία της στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης..μια σειρά από προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό φαινόμενο, η άνοδος του κόστους ζωής, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η κλιματική κρίση, προκαλούν ανησυχία σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών..Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους ευρωπαίους πολίτες απαιτούν συντονισμένη δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλληλεγγύη, πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.” – NATAŠA PIRC MUSAR:”..υπάρχει ένα ακόμα κοινό μας σημείο: είμαστε και οι δύο γυναίκες Πρόεδροι των κρατών μας. Το δεύτερο κοινό μας σημείο είναι ότι δεν ανήκουμε, καμιά από τις δύο, σε κανένα κόμμα και για αυτό μπορούμε με αμεροληψία να δούμε πώς είναι τα πράγματα στη χώρα μας και στην εσωτερική πολιτική του κράτους μας..Υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος που χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ. Πριν από 20 χρόνια, η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν από 21 χρόνια, εδώ στην Αθήνα, υπογράψαμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση..Νομίζω ότι θα έπρεπε να πείσουμε τους νέους να πάνε να ψηφίσουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που έχει θέσει τα θεμέλια να υπάρχει το κράτος δικαίου, να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή και επίσης οι νέοι πρέπει να μην ξεχνούν ότι είναι το μέλλον μας.”

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ NATAŠA PIRC MUSAR

Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών

Τελετή παρασημοφόρησης

Επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας.

Ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στο Μουσείο της Ακρόπολης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ NATAŠA PIRC MUSAR ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Προεδρικό Μέγαρο, 8.4.2024

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Nataša,με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι χώρες μας, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ασπάζονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, και οι διμερείς μας σχέσεις ενισχύονται συνεχώς.

Ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, με τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ανάφλεξη της βίας στη Μέση Ανατολή και την έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι επιτακτική, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη διαλόγου, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Και αναδεικνύεται έντονα η σημασία της στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, μια σειρά από προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό φαινόμενο, η άνοδος του κόστους ζωής, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η κλιματική κρίση, προκαλούν ανησυχία σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και αυτό το έζησαν πέρυσι και οι δύο χώρες μας, με τα ακραία φυσικά φαινόμενα που βιώσαμε, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους ευρωπαίους πολίτες απαιτούν συντονισμένη δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλληλεγγύη, πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και πάλι καλώς ήρθατε, αγαπητή κυρία Πρόεδρε.

NATAŠA PIRC MUSAR(από ανεπίσημη μετάφραση): Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Κατερίνα. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ και που θα βρεθούμε μαζί στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς. Ο λόγος είναι πολύ απλός που είμαι σήμερα εδώ. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές σε διάφορα διεθνή φόρουμ και για αυτό ήθελα να συνομιλήσω μαζί σας και από κοντά.

Επίσης υπάρχει ένα ακόμα κοινό μας σημείο: είμαστε και οι δύο γυναίκες Πρόεδροι των κρατών μας. Το δεύτερο κοινό μας σημείο είναι ότι δεν ανήκουμε, καμιά από τις δύο, σε κανένα κόμμα και για αυτό μπορούμε με αμεροληψία να δούμε πώς είναι τα πράγματα στη χώρα μας και στην εσωτερική πολιτική του κράτους μας.

Επειδή θα μιλήσουμε σήμερα και για τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη Γάζα, θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή η Σλοβενία είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα θα καταστεί μέλος το 2025 έως το 2026 και εμείς θα την υπερψηφίσουμε – αυτό είναι ένα ακόμα κοινό μας σημείο, το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε σήμερα.

Υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος που χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ. Πριν από 20 χρόνια, η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν από 21 χρόνια, εδώ στην Αθήνα, υπογράψαμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα επιπλέον ζήτημα που θα ήθελα να συζητήσουμε είναι ότι και η Ελλάδα και η Σλοβενία συμφωνούν για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια και επίσης στο να ενταχθούν και η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία. Αυτό το υποστηρίζουμε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε με εσάς.

Το επόμενο θέμα που θέλω να θίξω είναι οι Ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου. Νομίζω ότι θα έπρεπε να πείσουμε τους νέους να πάνε να ψηφίσουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που έχει θέσει τα θεμέλια να υπάρχει το κράτος δικαίου, να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή και επίσης οι νέοι πρέπει να μην ξεχνούν ότι είναι το μέλλον μας.

Πιστεύω στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή σας και θα ήθελα να συνεχιστεί αυτή η φιλία μας και στο μέλλον.

Τελετή Παρασημοφόρησης

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή, απένειμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς την Πρόεδρο της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar κατά το επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο

  • 8 Απριλίου 2024

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Nataša,

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα μετά από την τελευταία μας συνάντηση τον περασμένο Αύγουστο, στο περιθώριο του Bled Strategic Forum. Η σημερινή σας επίσκεψη αντανακλά το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Σλοβενίας, καθώς και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς μας, ήδη από το μακρινό παρελθόν.

Κατά την επίσημη επίσκεψή μου στη Σλοβενία, πριν από τρία χρόνια, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Koper, από το οποίο καταγόταν ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες που γνώρισε η πατρίδα μου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα ίχνη στην ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία. Θυμίζοντάς μας ότι οι λαοί μας αγωνίστηκαν για αιώνες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες που επέβαλαν πολυεθνικές αυτοκρατορίες και αυταρχικά καθεστώτα, για να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους υπόσταση και να κατακτήσουν με αυτοθυσία την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι του μεγάλου σας ποιητή France Prešeren στην «Πρόποσή» του, όταν καλούσε τους συμπατριώτες σας «να σπάσουν τις αλυσίδες του παρελθόντος που τους κρατούσαν δέσμιους».

Στη σύγχρονη εποχή, οι σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας ενισχύονται διαρκώς, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Φέτος, άλλωστε, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επίσημη ένταξη της χώρας σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και είναι ευτυχές το γεγονός πως η Συνθήκη προσχώρησης της Σλοβενίας ως κράτους-μέλους υπεγράφη στην Αθήνα, επί Ελληνικής Προεδρίας.

Σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, οι δύο χώρες, ως εταίροι και σύμμαχοι, παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στην ανάγκη σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία μας δείχνει, με οδυνηρό τρόπο, ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Την ίδια ώρα, η ένοπλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα που δυστυχώς εντείνεται με θύματα αθώους πολίτες, καθώς και ο κίνδυνος διάχυσης της πολεμικής σύρραξης με ανυπολόγιστες συνέπειες, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη διεθνή κατάσταση.

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή αναθεωρητισμού και κάθε απόπειρα βίαιης αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των χωρών στην αυτοάμυνα, πάντα, όμως, με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την προστασία των αμάχων και την αποκατάσταση της ειρήνης.
Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια στρατηγικά και ενεργειακά αυτόνομη ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η διεύρυνσή της και η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον όλων μας, ενώ παράλληλα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των υπό ένταξη χωρών, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, οι λαοί μας μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις. Μόλις το περασμένο έτος Ελλάδα και Σλοβενία βίωσαν, σχεδόν ταυτόχρονα, τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Καθίσταται, λοιπόν, προφανές ότι για την αντιμετώπιση όλων των σοβαρών ζητημάτων, όπως η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση, η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, η δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, η τεχνολογική εξέλιξη, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καλύτερη επιλογή είναι ο διάλογος, η συνεργασία και η αλληλεγγύη.

Κυρία Πρόεδρε,

Είμαι βέβαιη πως η σημερινή παρουσία σας στην Αθήνα θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και στην επέκταση της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας.
Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου και εύχομαι, σε εσάς και στον φίλο λαό της Σλοβενίας, υγεία και ευημερία.

Στο Μουσείο Ακρόπολης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας

  • 8 Απριλίου 2024

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar στην έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ: Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», στο Μουσείο Ακρόπολης. Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι παρακάθησαν σε δείπνο που παρέθεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

Previous article
Next article
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ