“«Ένα εξαιρετικό κομψό, αλλά εντυπωσιακά λειτουργικό μουσείο· οφειλή όλων μας απέναντι στη μεγαλύτερη φωνή της όπερας, τη δική μας Μαρία. Η ίδια δήλωνε Ελληνίδα και η ζωή της συγκέντρωνε τα ελληνικά χαρακτηριστικά, θριάμβους και τραγωδίες»” – H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο Μουσείο Μαρία Κάλλας, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα

Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας και Δημάρχου Αθηναίων στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, υποδέχθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων.

Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον νέο μουσειακό χώρο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο του 20ου αιώνα και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό προορισμό, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου / Μουσείο Μαρία Κάλλας και η Δέσποινα Ανδριοπούλου Museum Manager / Μουσείο Μαρία Κάλλας τους ξενάγησαν στο τριώροφο κτίριο, ξεκινώντας από τα θεματικά δωμάτια στα οποία κάποιος μπορεί να ακούσει και να δει ερμηνείες της διεθνούς φήμης σοπράνο και συνέχισαν στον εκθεσιακό χώρο, όπου φιλοξενούνται κείμενα, αντικείμενα και σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, που ξετυλίγουν το νήμα της ζωής και της καριέρας της.

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τη μελετητική ομάδα του Μουσείου Μαρία Κάλλας, την Ανδρομάχη Γαζή, Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Ερατώ Κουτσουδάκη, Αρχιτέκτονα-Μουσειολόγο, τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, Διευθυντή του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, καθώς και με τον Γρηγόρη Γαϊτανάρο, πολιτικό μηχανικό της ομάδας υλοποίησης του Μουσείου.  Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Τεχνόπολης και ο Νίκος Πατρινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, η οποία διαχειρίζεται το Μουσείο Μαρία Κάλλας.

📸Τheodore Manolopoulos / Official Photographer of the Presidency of Hellenic Republic

Στο τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δήμαρχος Αθηναίων έγραψαν τις εντυπώσεις τους από την ξενάγηση στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Ένα εξαιρετικό κομψό, αλλά εντυπωσιακά λειτουργικό μουσείο· οφειλή όλων μας απέναντι στη μεγαλύτερη φωνή της όπερας, τη δική μας Μαρία. Η ίδια δήλωνε Ελληνίδα και η ζωή της συγκέντρωνε τα ελληνικά χαρακτηριστικά, θριάμβους και τραγωδίες», ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων έγραψε: «Υποκλινόμαστε στη μεγάλη Ελληνίδα Καλλιτέχνιδα. Σε ένα μοναδικό μουσείο, κόσμημα, στο κέντρο της Αθήνας. Εξαιρετική περιήγηση. Μόνο μπράβο σε όλους τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας». 

Λίγα λόγια για το Μουσείο Μαρία Κάλλας

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων αποτελεί το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο που καθόρισε την όπερα του 20ου αιώνα.

Στεγάζεται σε τριώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Μητροπόλεως 44. Βασική αποστολή του είναι να κάνει γνωστή την καλλιτεχνική προσωπικότητα και το έργο της εμβληματικής λυρικής καλλιτέχνιδας σε ευρύτερες ομάδες κοινού και ειδικά σε όσες και όσους δεν είναι εξοικειωμένες/οι με την όπερα.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται στον Α΄ και τον Β΄ όροφο και στοχεύει στη βιωματική εμπειρία και τη διάδραση. Ο Γ΄ όροφος διαθέτει αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes, μικρές συναυλίες και εκδηλώσεις. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχει το πωλητήριο και το καφέ/εστιατόριο La divina.

Περισσότερα για το Μουσείο Μαρία Κάλλας στο https://mariacallasmuseum.gr/

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ