Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την άφιξή του στη 2η ημέρα των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες, 04.04.2024)

 Αθήνα, 4 Απριλίου 2024

Σήμερα είναι η 75η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Μία συμμαχία, η οποία στη διαδρομή της ιστορίας, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια ασφάλεια και την ειρήνη. Είναι, όμως, σε μια περίοδο η επέτειος αυτή, στην οποία δυστυχώς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές εχθροπραξίες, που δημιουργούν σημαντική ανασφάλεια στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ειδικότερα, το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης. Θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν τη δυνατότητα που έχουν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, όπου η επιθετικότητα της Ρωσίας τείνει να μεγιστοποιηθεί.

Για τον λόγο αυτό είχα συνάντηση εχθές κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, όπου αξιολογήσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική, χρήσιμη, αποτελεσματική βοήθεια προς την Ουκρανία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηριχθεί η Ουκρανία διότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διακύβευση η βασική αξία πάνω στην οποία στηρίχθηκε όχι μόνο το ΝΑΤΟ αλλά και η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, δηλαδή η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η πίστη στην τήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς επίσης και η καταπολέμηση οποιασδήποτε τάσης αναθεωρητισμού.

Είχα, επίσης, εχθές την ευκαιρία να έχω συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου, με τον οποίο συζητήσαμε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΝΑΤΟ, καθώς και ζητήματα τα οποία αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαιτέρως ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες τον επόμενο μήνα στην Τουρκία.

Ευχαριστώ πολύ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ