Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες, 18.03.2024)

Monday, 18 March 2024

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Καλημέρα σας, χρόνια πολλά.

Η κατάσταση στον κόσμο τείνει να επιδεινωθεί στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική. Υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει πλέον ανενεργή. Θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι δυνατοί δίαυλοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη. Ειδικά στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί πολύ ενεργή πολιτική, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για τη διατήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στην Γάζα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει λάβει τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μια κατάσταση, η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Το αύριο είναι ήδη αργά. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα στηρίζει τις κυρώσεις για τον Ναβάλνι, αλλά και τις κυρώσεις για τους εποίκους στη Γάζα;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα συζητηθούν τα ζητήματα κυρώσεων. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι κυρώσεις γενικά, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι πάντοτε το μέσο εκείνο, το οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Γνωρίζετε καλά ότι έχουν επιβληθεί σειρά από πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Παρά ταύτα και σήμερα ακόμη, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά σύνθετη. Η Ουκρανία βάλλεται. Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο την ακεραιότητά της. Η Ελλάδα παραμένει σθεναρά υπέρ του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ανθρωπισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση σχετικά με θαλάσσιο διάδρομο.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα παρέχουμε την πλήρη στήριξή μας στον θαλάσσιο διάδρομο. Αποτελεί απαραίτητο βήμα, εντούτοις πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω και άλλους διαδρόμους, διότι η ανθρωπιστική κατάσταση παρουσιάζει τεράστια επιδείνωση.

Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι πιθανές επιλογές είναι ανοικτές, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ελλάδα θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τεθούν σε λειτουργία οι ανθρωπιστικοί αυτοί διάδρομοι.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ