Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη (04.03.2024)

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2024

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με το θέμα που προέκυψε πριν από λίγο και έχει να κάνει με την κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Την βγάλαμε νωρίτερα στο ραδιόφωνο. Μας είπε ότι  τα τελευταία στοιχεία που έχει πάρει η ίδια από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι του 2019, όταν ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής. Τώρα και να ήθελε δεν μπορεί, γιατί ακόμα δεν έχει ανακηρυχθεί. Ο κύριος Κατρίνης μας είπε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, γιατί είναι μείζον. Και έχει να κάνει με τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τους απόδημους που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν. Και θέτουν δύο θέματα. Το ένα είναι το θέμα διαρροής προσωπικών δεδομένων από άτομα τα οποία έχουν εκδηλώσει την επιθυμία, έχουν καταθέσει την αίτησή τους από το εξωτερικό να ψηφίσουν ως απόδημοι με επιστολική ψήφο. Και βέβαια το κατά πόσο τελικά είναι διάτρητη επιστολική. Τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πρώτον, δεν υφίσταται καμία διαρροή δεδομένων. Η νομοθεσία, η οποία υφίσταται είναι εξαιρετικά αυστηρή και έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το Υπουργείο Εσωτερικών, από την ενημέρωση την οποία έχουμε, δεν έχει δώσει τον οποιοδήποτε κατάλογο. Και ούτε θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό κατάλογο, διότι αυτός ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι ενεργός και διαρκής. Κανένας απολύτως κατάλογος δεν έχει δοθεί σε υποψηφίους.

Δεύτερον, ό,τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με τους καταλόγους τηρείται απαρέγκλιτα. Και έχει τηρηθεί και στο παρελθόν. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει σε όλο αυτό και ένα στοιχείο υποκρισίας, όταν λαμβάνουμε όλοι εκατοντάδες μηνύματα καταλόγων. Και στις προηγούμενες εκλογές, θα μου επιτρέψετε κυρία Κοραή, κύριε Τάκη, εμείς λαμβάναμε από όλους τους υποψηφίους μηνύματα. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Ξέρετε, η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι μία σοβαρή διακύβευση της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ανοιχτή πληροφορία, υπάρχουν τα ανοιχτά δεδομένα από τα οποία ο καθένας μπορεί να αντλεί οτιδήποτε.

Τρίτον, για να καταλήξω, δεν υπάρχει καμία απολύτως ρωγμή στην ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όπως θα συνέβαινε στους γενικούς εκλογικούς καταλόγους, όπου υπάρχει κατάλογος όλων των εγγεγραμμένων ανά εκλογικό τμήμα, υπάρχει ο εκλογικός κατάλογος εκείνων οι οποίοι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό μας το λέτε, κύριε Υπουργέ, από την ενημέρωση που σας έχει γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών, σωστά;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σωστά. Η διαδικασία σε ό,τι αφορά στην επιστολική ψήφο θα τηρηθεί με απόλυτη αυστηρότητα. Και τηρείται με απόλυτη αυστηρότητα. Έχουν λάβει οδηγίες όλες οι διπλωματικές μας αποστολές στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδα ότι είχατε μία τηλεδιάσκεψη με την κυρία Κεραμέως, με το προσωπικό των Προξενείων και των Πρεσβειών.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών φιλοξενήσαμε, την προηγούμενη εβδομάδα, μία σημαντική συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών, μέσω της οποίας ενημερώσαμε όλες τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, όχι μόνο για τη διαδικασία της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και για την παροχή διευκολύνσεων.

Η επιστολική ψήφος αποτελεί μία σημαντική κατάκτηση της Δημοκρατίας. Πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι. Ολοκληρώνει την καθολικότητα της ψήφου και μετουσιώνει τη Δημοκρατία μας σε πιο ουσιαστική. Άρα, καλό θα ήταν να τη στηρίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο είναι περισσότερο κάτοικοι εντός της Ελλάδας, παρά απόδημοι.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι απολύτως εύλογο, διότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης. Οπότε θα έχουμε μία σειρά από εκδηλώσεις ενημέρωσης. Θα έχουμε, ανά τον κόσμο και φυσική παρουσία των Υπουργών, της Υπουργού Εσωτερικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, όπως επίσης και του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Κώτσηρα, έτσι ώστε να υπάρχει μία πλήρης ενημέρωση. Θεωρώ ότι θα υπάρχει σημαντική κινητοποίηση. Καταλαβαίνουμε βεβαίως όλοι ότι πρόκειται για εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το ενδιαφέρον είναι κάπως περιορισμένο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Όμως είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Και νομίζω είναι μια σημαντική δικαίωση της διακομματικής προσπάθειας, η οποία έγινε για να έχουμε επιτέλους επιστολική ψήφο και στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, είστε υπουργός Εξωτερικών, αλλά το θέμα των ημερών είναι επίσης η εθνική τραγωδία των Τεμπών. Υπάρχει και μία κίνηση με συγκέντρωση υπογραφών για προανακριτική γι’ αυτό το μείζον θέμα. Πενήντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πολλά σενάρια συζητιούνται για το πόσο μπαζώθηκε και ποιος έδωσε την εντολή. Ένας τόπος δυστυχήματος που πολλοί δεν μπόρεσαν να πάρουν ούτε και τη στάχτη των παιδιών τους για να τα θάψουν. Θέλουμε την απάντησή σας, δεδομένου ότι εσείς είχατε αναλάβει και το πρότζεκτ να επανεκκινήσετε το σιδηρόδρομο, τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι δύο τα επίπεδα κυρία Κοραή και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό. Είναι το ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών και των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών και είναι και το ζήτημα της ασφαλούς επαναλειτουργίας και της αναβάθμισης των υποδομών του σιδηροδρόμου. Στο πρώτο επίπεδο της διερεύνησης των ευθυνών. Νομίζω είναι απολύτως σαφές και κατανοητό σε όλους ότι έχουμε μια ανείπωτη τραγωδία και ο καθένας μόνο μπορεί να φανταστεί, αλλά δύσκολα ταυτίζεσαι με τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, τους οικείους και τους φίλους τους. Από κει και πέρα είναι σημαντικό να υπάρξει μια πλήρης και ουσιαστική διερεύνηση. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι η πλήρης και ουσιαστική διερεύνηση γίνεται, και έχει συντελεστεί εν μέρει, σε πολλαπλά επίπεδα, σε τέσσερα επίπεδα.  Αυτή τη στιγμή έχουμε δικαστική διερεύνηση, η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Έχουμε διοικητική διερεύνηση, η οποία έγινε από την Επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί και η οποία νομίζω όλοι συμφωνούμε, ότι δεν αμφισβητείται η αμεροληψία. Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια σημεία, αλλά νομίζω ήταν μια αμερόληπτη κρίση, έστω και με τα προβλήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου έχει.

Σε τρίτο επίπεδο έχουμε κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται με την εξεταστική Επιτροπή και θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει και ένα τέταρτο επίπεδο, το οποίο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς, πού είναι η ευρωπαϊκή παρέμβαση, η οποία γίνεται για το ζήτημα αυτό. Άκουσα και μπορώ να καταλάβω τον πόνο των ανθρώπων, αλλά καλό είναι να μην δημιουργούμε εντυπώσεις ότι υπήρξε μια επιχείρηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκάλυψης …

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Για να μην υπάρξει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ισχύει και το λέω με σεβασμό στους ανθρώπους που το θέτουν. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Εγώ ο ίδιος κα Κοραή, ταξίδεψα στις Βρυξέλλες. Συναντήθηκα με την αρμόδια Επίτροπο και ζήτησα να υπάρξει διερεύνηση από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων. Εγώ εκκίνησα τη διαδικασία. Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως και μου το έθεσε και η αρμόδια Επίτροπος, ότι στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια τέτοια διερεύνηση, για λόγους και διαδικασίες, αλλά κυρίως για λόγους πληρότητας της έρευνας, διαρκεί από 12 έως 18 μήνες. Έχει ήδη εκκινήσει και από ό,τι αντιλαμβάνομαι θα ολοκληρωθεί σύντομα.  Είναι μια πολυδιάστατη έρευνα η οποία γίνεται, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να μέμφεται ο οποιοσδήποτε για συγκάλυψη, όταν σε όλα αυτά τα επίπεδα έχει υπάρξει πλήρης, μα πλήρης έρευνα και υλοποιείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ερώτημα κ. Υπουργέ, το οποίο το θέτει και η κυρία Καρυστιανού και πολλοί άλλοι. Λένε ότι ο Ευρωπαίος εισαγγελέας έστειλε στη Βουλή ένα θέμα για τη μη υλοποίηση της 717 που επιρρίπτει ευθύνες ποινικές στους κυρίους Καραμανλή και Σπίρτζη. Εσείς δεν δεχτήκατε να γίνει προανακριτική γι’ αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ήταν λάθος τελικά αυτό; Πολλοί λένε ότι η μη υλοποίηση της 717 έχει άμεση σχέση με το δυστύχημα στα Τέμπη και επιμένουν ότι πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες ή  τουλάχιστον τα συγκεκριμένα πρόσωπα να πάνε στη Δικαιοσύνη για να αποφασίσει αυτή. Τι λέτε;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε και από την εμπειρία που σώρευσα  στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να σας πω τα ακόλουθα. Σε ό,τι αφορά στις παρατάσεις.  Πρώτον, όλες οι παρατάσεις, οι οποίες εδόθησαν, εδόθησαν με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν υπήρξε καμία απολύτως αυθαίρετη παράταση. Άρα, όταν ερχόμαστε και μεμφόμαστε για τις παρατάσεις, οι οποίες να επανέλθω ότι ήταν διαχρονικές όλων των κυβερνήσεων..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Εισαγγελέας …

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σας επαναλαμβάνω, επειδή το γνωρίζω από τη δικιά μου παρουσία …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, δεν το ήξερε;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ:  Δεν υπάρχει καμία παράταση, η οποία να μην έχει δοθεί με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζήτημα δεύτερο. Αντιλαμβανόμαστε ότι πράγματι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. Οι  σημαντικές αυτές καθυστερήσεις συνδέονται με πολλά αίτια. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ειδικά σε μεγάλα έργα υποδομών σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη, ατυχώς υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις μεταπολεμικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να πούμε και λίγα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ναι, να ολοκληρώσω επειδή με ρωτήσατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μένουμε πολύ στη διαδικασία.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Όχι, δεν είναι διαδικασία, κυρία Κοραή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι εγώ δεν είμαι δικαστής για να αποδώσω ευθύνες. Εκείνο όμως το οποίο εγώ μπορώ να σας πω είναι τα δεδομένα και τα δεδομένα είναι τα ακόλουθα. Καμία παράταση δεν δόθηκε χωρίς έγκριση της Επιτροπής. Καμία χώρα δεν είχε εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των έργων αυτών. Και καταλαβαίνουμε, για να πούμε κι αυτό, ότι όταν μιλούμε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση ενός έργου, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο και την αιτιώδη συνάφεια. Ακούω ότι ξέρετε, αν είχε ολοκληρωθεί το έργο, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα. Με κάθε σεβασμό. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς και ότι στο τέλος της ημέρας, όσο αναβαθμισμένο σύστημα και να έχεις, πάντοτε θα υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος θα κινεί τους δείκτες. Αυτό δεν μπορούμε να το αποβάλλουμε. Ο ανθρώπινος παράγων υπάρχει πάντοτε. Και να σας πω και το άλλο, ότι με πρωτοβουλίες που έγιναν από την κυβέρνηση σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, έχει υπάρξει σημαντική αναβάθμιση του δικτύου. Δυστυχώς, μετά την καταστροφή Ντάνιελ υπήρξε μία υποβάθμιση σε ένα μέρος του κεντρικού άξονα. Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε να αποκτήσουμε έναν σιδηρόδρομο, ο οποίος θα είναι ασφαλής απολύτως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο γονιός θα βάζει το παιδί του πάνω στο τρένο για να το στείλει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ή το αντίθετο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Βεβαίως και θα το βάζει το παιδί του. Να σας πω, όλοι έχουμε παιδιά και όλοι καταλαβαίνουμε το πόσο τραγικό και υπό τις συνθήκες είναι το ζήτημα αυτό. Και δυστυχώς, όλες οι μετακινήσεις έχουν στοιχείο κινδύνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μία ερώτηση για τα εξωτερικά κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Σαμαράς, ο πρώην Πρωθυπουργός, στο συνέδριο της Καθημερινής, αναφερόμενος σε πρόταση που είχε γίνει και από την κυρία Μπακογιάννη, λίγο νωρίτερα ότι χρειάζεται η συναίνεση των τριών κομμάτων για να προχωρήσει μία συμφωνία με την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι εμένα μία τέτοια συναίνεση μου μυρίζει συμβιβασμό και θα είμαι απέναντι σε ένα τέτοιο συμβιβασμό. Προετοιμάζετε έναν συμβιβασμό με την Τουρκία και θα βρείτε απέναντί σας τον πρώην Πρωθυπουργό;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι η συναίνεση είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα. Δεν έχω αντιληφθεί τι εννοούσε ο πρώην πρόεδρος όταν αναφερόταν σε αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει το εξής ότι όταν ζητάς συναίνεση είναι σαν να θες να προχωρήσεις πέρα από αυτά που έχεις υποσχεθεί. Άρα ζητάς συμβιβασμό.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κοιτάξτε είναι απλά τα πράγματα. Όταν έχεις μείζονα θέματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο την παρούσα γενεά, αλλά αφορούν και τις επόμενες γενεές, θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαβούλευση στο ζήτημα αυτό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Είναι προφανές ότι στο τέλος της ημέρας την ευθύνη για τη λογοδοσία των πράξεων την έχει η υπεύθυνη κυβέρνηση. Ούτε η αντιπολίτευση, ούτε η κοινωνία. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει την ευθύνη. Από την άλλη πλευρά, εγώ τουλάχιστον θεωρώ υποχρέωσή μου, όταν πρόκειται για μείζονες αποφάσεις που αφορούν το σύνολο του ελληνικού λαού και αφορούν και τις μελλοντικές γενεές, να προστρέχω στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ακούω τις απόψεις τους και κατά το δυνατόν, να μπορώ να τις ενσωματώνω, εφόσον η αντίληψη είναι ότι είναι ορθό. Υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό, είμαι εγώ και η ελληνική κυβέρνηση. Θα αναζητήσουμε βεβαίως, συναίνεση σε όλα τα μεγάλα κεφάλαια, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όλα τα μεγάλα εθνικά κεφάλαια. Από εκεί και πέρα, λογοδοτούμε απέναντι στον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα μας κρίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας είπατε όμως, θα κάνετε συμβιβασμό με την Τουρκία;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός. Εκείνο το οποίο υπάρχει είναι οι συζητήσεις, η διαβούλευση, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε τα σημεία εκείνα στα οποία συγκλίνουμε. Είναι αυτονόητο και το έχω πει πολλαπλά, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τα ζητήματα κυριαρχίας, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Εγώ δεν θα συζητήσω ποτέ θέματα κυριαρχίας. Από την άλλη πλευρά, θέλω να τονίσω κάτι το οποίο είναι σημαντικό. Υπάρχουν δύο και μόνο δύο προεπιλογές. Είτε θα επιχειρήσουμε να ζήσουμε σε ηρεμία και ασφάλεια, προσπαθώντας να μην αναβαθμίζουμε τις εντάσεις σε κρίσεις, ή θα είμαστε με το όπλο παρά πόδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το κάνει όμως η Τουρκία, γιατί η Διακήρυξη των Αθηνών λίγο φαίνεται ότι έχει μείνει στο παρελθόν, έχει επιστρέψει στη ρητορική, την επιθετική ρητορική της.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κυρία Κοραή, θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο επίπεδο του ΄15 ή του ΄21 ή του ΄22; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Αυτή τη στιγμή πράγματι υπάρχουν αντίθετες θέσεις. Εξάλλου και η Διακήρυξη των Αθηνών το σεβάστηκε αυτό. Εμείς ήμασταν εκείνοι, οι οποίοι είπαμε ότι δεν θα αποστούμε από τις βασικές μας θέσεις. Ποιο είναι όμως το ζητούμενο; Διατηρώντας τις βασικές μας θέσεις: Πρώτον, να μπορούμε να συζητούμε με νηφαλιότητα και δεύτερον, να μην έχουμε ανά πάσα στιγμή το χέρι στη σκανδάλη, εάν χρειαστεί να βγάλουμε έξω τον στόλο και τα αεροπλάνα. Επιθυμούμε αυτού του τύπου τη συζήτηση; Και ξέρετε, όλοι μας έχουμε ένα χρέος, έχουμε ένα χρέος απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στις επόμενες γενιές. Για εμένα, το πιο εύκολο θα ήταν να βγω και να έχω και εγώ μία πολύ επιθετική ρητορική απέναντι στην Τουρκία. Ίσως αυτό να με καθιστούσε πιο δημοφιλή. Εντούτοις, εμένα δεν με αφορά το να είμαι δημοφιλής, αλλά μόνον επωφελής για την πατρίδα μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ταξίδι του Πρωθυπουργού προχωράει στην Άγκυρα; Έχουμε κάποια ημερομηνία ή θα είναι τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατά πάσα βεβαιότητα, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα είναι τον Μάιο. Και τούτο διότι θα πρέπει πρώτα να έχουν προχωρήσει οι τρεις πυλώνες του διαλόγου, δηλαδή ο πολιτικός διάλογος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα. Και να έχουμε επιχειρήσει να κάνουμε μία σύνθεση όλων των συμπερασμάτων. Κυρία Κοραή, για μένα είναι σημαντικό όχι μόνο να κάνουμε συμφωνίες, ή να προσπαθούμε να αποσυμπιέζουμε κρίσεις, αλλά να παρακολουθούμε την εξέλιξη των συμφωνιών αυτών, έτσι ώστε να παράγεται ωφέλιμο αποτέλεσμα. Άρα το σωστό είναι να έχουμε απτά αποτελέσματα και αυτά να έρχονται να εγκρίνονται από τους ηγέτες των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ