Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο έργο αποκατάστασης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten)

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2023

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στο κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten), στην οδό Φειδίου 3, σε μια περιοχή με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και έντονες χρήσεις. Στόχος της αυτοψίας ήταν ο έλεγχος των εξελισσόμενων έργων επισκευής, συντήρησης και ανάδειξης του Οθωνικού Μεγάρου, που αποτελεί σπάνιο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας, με μεγάλο και θετικό πολεοδομικό αντίκτυπο στο κέντρο της Αθήνας και υπερτοπική ακτινοβολία.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών -Μέγαρο Prokesch von Osten- διασώθηκε από την κατεδάφιση με την απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού, το 1996, η οποία το χαρακτήρισε ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, με σπουδαία ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Το μνημείο έμεινε κλειστό, χωρίς καμία φροντίδα και συντήρηση, για περίπου 50 χρόνια, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Εκτός των φθορών του χρόνου, έχει υποστεί σοβαρές ζημίες από πυρκαγιά, ενώ τον Ιούλιο 2022 κατέρρευσε και μεγάλο τμήμα του νότιου τοίχου του. Το 2022, το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.712.000 €, εκτελείται από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, και εντάσσεται στην πολιτική μας της αποκατάστασης κτηρίων -ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ ή του Δημοσίου, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και είναι σε κακή κατάσταση διατήρησης- και απόδοσής τους, με πολιτιστικές χρήσεις. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, αποδίδοντας κτήρια-μνημεία ως πολιτιστικά τοπόσημα, ευρύτερης εμβέλειας και αναπτυξιακής σημασίας. Σήμερα, το κτήριο βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της MRP GREECE IKE και την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι εργασίες της αποκατάστασης του κτηρίου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Στο Μέγαρο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών το οποίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο στις 31/12/2025, θα φιλοξενηθούν το αρχείο της τέχνης του χορού στην Ελλάδα, η Βιβλιοθήκη και επιλεγμένες δράσεις της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης».

Το Μέγαρο Prokesch von Osten αναγέρθηκετο 1836, ως ιδιοκτησία του Αυστριακού πρέσβη Άντον Πρόκες φον Όστεν. Είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Γουσταύου Αδόλφου Λούεντερς, σε σχέδια του Βιεννέζου Καρόλου Ρέσνερ και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ιδιωτικής αρχιτεκτονικής των Βαυαρών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, μαζί με τον Οθωνα, τη δεκαετία του 1830. Χτίστηκε έξω από τα όρια της τότε πόλης και θεωρείται αρχετυπικά κλασσικιστικό. Το διάστημα 1837-1849 εκτός από μέγαρο της αυστριακής πρεσβείας, υπήρξε και το κέντρο συνάντησης της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής αφρόκρεμας της νέας πρωτεύουσας, ένα πνευματικό και κοσμικό σαλόνι, εστία της πνευματικής ζωής της πόλης. Τα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτήτη και κατοικία επώνυμων οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann-Μελά). Από το 1919 έως το 1971 λειτούργησε ως έδρα του Ελληνικού Ωδείου με διευθυντή τον μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη. Ηταν μια εποχή που φοίτησαν στο Ελληνικό Ωδείο σημαντικές -μετέπειτα διεθνείς προσωπικότητες της μουσικής- όπως η Μαρία Κάλλας, η Νάνα Μούσχουρη και πολλοί άλλοι.

Previous article
Γλασκόβη 2024: Χάλκινο μετάλλιο για τον Εμμανουήλ Καραλή με 5,85 μέτρα – Τα σκληρά κοντάρια έστειλαν τον Εμμανουήλ Καραλή στην τρίτη θέση του βάθρου – Το χρονικό του μεταλλίου – Η αφιέρωση του Εμμανουήλ Καραλή στη μητέρα του και τα έξι μέτρα 👉Ο Μανόλο πέταξε στην 3η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου! @HellenicOlympic: 🥉Συγκλονιστικός Εμμανουήλ Καραλής, πήρε το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου 💪Πέρασε τα 5.85 και πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία έως τώρα στην καριέρα του 👏👏👏Πολλά συγχαρητήρια Μanolo 👉H απονομή του χάλκινου μεταλλίου στον τρομερό Εμμανουήλ Καραλή! To άλμα στα ουράνια του Εμμανουήλ Καραλή που του έδωσε το 🥉 μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου με 5.85! Πανευτυχής ο Εμμανουήλ Καραλής για την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης κρατά με καμάρι το 🥉 μετάλλιο📺 @ertofficial_ #Karalis #WorldIndoorChamps #Glascow2024 #roadtoparis2024 @PRESEGAS #ΤeamHellas #Karalis #WorldIndoorChamps #RoadtoParis2024 #Glascow2024
Next article
The New York Times: Μια προειδοποίηση από τον ΟΗΕ ότι περισσότερα παιδιά στη Γάζα θα πεθάνουν χωρίς βοήθεια και η προσπάθεια του Κρεμλίνου να αποσιωπήσει τις πληροφορίες για τον Αλεξέι Ναβάλνι – Ο ακτιβισμός γίνεται έλξη για μια ιρλανδική ποδοσφαιρική ομάδα – Περισσότερα παιδιά της Γάζας θα πεθάνουν χωρίς βοήθεια, προειδοποίησε ο ΟΗΕ – Το Κρεμλίνο προσπαθεί να ελαχιστοποιήστε την επιρροή του Ναβάλνι – Ακόμη και οι ψηφοφόροι του Μπάιντεν είπαν ότι ήταν “πολύ μεγάλος” – Το Κοινοβούλιο του Πακιστάν ενέκρινε τον Σεχμπάζ Σαρίφ για τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός, περιορίζοντας εβδομάδες αναταραχής με μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει αμφιβολίες για τη νομιμότητά της – Η μετανάστευση μέσω του επικίνδυνου Ντάριεν Γκαπ συνεχίστηκε μετά μια παύση περίπου πέντε ημερών – Το μικροσκοπικό νησί Alderney μοιάζει σαν ένα γαλήνιο καταφύγιο στη Μάγχη. Αλλά οι υπενθυμίσεις του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου κρύβονται πίσω από πολλές από τις ήσυχες γωνιές του νησιού – Ο ακτιβισμός βοηθά ένα μικρό ποδοσφαιρικό κλαμπ να τραβήξει κόσμο
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ