Kevin Featherstone: «Η φήμη της Ελλάδας διαφέρει από τη φήμη άλλων χωρών που πέρασαν οικονομική κρίση»

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2024 – Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. Το συνέδριο διεξάγεται από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη και μεταδίδεται μέσω livestreaming στην kathimerini.gr.

Η ημέρα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Kevin Featherstone, Καθηγητή της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics, τον οποίο προλόγισε η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Μαργαρίτα Πουρνάρα. Η παρουσίαση του κ. Featherstone επικεντρώθηκε στο πώς έχει αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό από τη Μεταπολίτευση και μετά. Πιο συγκεκριμένα, εστίασε στο εθνικό branding της Ελλάδας, τις διαχρονικές αλλαγές στην εικόνα της, αλλά και στην επίδραση παραγόντων όπως η διπλωματία και η πρόσφατη οικονομική κρίση.

Η μεθοδολογία που ακολούθησε στηρίχτηκε στο τρίπτυχο «σημασία», «αντίληψη», «φήμη», επισημαίνοντας ότι ως «σημασία» ορίζει το πόση προσοχή δίνεται στην Ελλάδα, ως «αντίληψη» την εκάστοτε επικρατούσα άποψη για τη χώρα και ως «φήμη» τη γενικότερη εικόνα της χώρας, που μεταβάλλεται με βραδύτερο ρυθμό. «Η φήμη παραμένει, σαν ρετσινιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολουθώντας μια ανάλυση big data, κατέγραψε και ανέλυσε 4,8 εκατομμύρια αναφορές που έγιναν στα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ολλανδίας κατά την τριακονταετία 1989-2019.

Το πρώτο εύρημα στο οποίο επικεντρώθηκε ήταν η έκρηξη των αναφορών από το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση και η υποχώρησή τους το διάστημα 2013-2014, με επαναφορά το αμέσως επόμενο διάστημα. Εμβαθύνοντας την ανάλυσή του, επισήμανε ότι οι αναφορές που έγιναν στο εθνικό κοινοβούλιο της Γερμανίας στο διάστημα και των 30 αυτών ετών ήταν στο σύνολό τους αρνητικές, ενώ στα εθνικά κοινοβούλια της Αγγλίας και της Ολλανδίας τις χαρακτήρισε μοιρασμένες, από ελαφρά αρνητικές έως ουδέτερες.

Επιστρέφοντας στο τρίπτυχο της μεθοδολογίας του, επισήμανε ότι «σε επίπεδο σημασίας παρατηρήθηκε στροφή από την αδιαφορία στο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της κρίσης», «σε επίπεδο συναισθημάτων, αυτά στη Γερμανία παρέμεναν αρνητικά και για τα 30 χρόνια» και «όσον αφορά τη φήμη, λέξεις που κυριάρχησαν στη Γερμανία ήταν η διαφθορά, τα ψέματα, η υπευθυνότητα, ενώ στην Αγγλία οι λέξεις ελπίδα, διάψευση, σεβασμός και στην Ολλανδία τιμιότητα, υποσχέσεις, εμπιστοσύνη».

Ο κ. Featherstone κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης έπληξαν την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωζώνης και μετακίνησαν αρνητικά την εικόνα της από την κλασική Ελλάδα και τη Μεταπολίτευση που κυριαρχούσαν μέχρι τότε. «Η φήμη της Ελλάδας διαφέρει σήμερα από τη φήμη άλλων χωρών που πέρασαν οικονομική κρίση», ανέφερε.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου και μεταδίδεται μέσω livestreaming στην kathimerini.gr

Me240301_20172
Kevin Featherstone, Καθηγητής της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, London School of Economics
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ