Η ΕΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 26-29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2024

Η ΕΕ να δώσει στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ  AFET

Όχι αυτοπεριορισμοί στη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία
Οι σύμμαχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία με τουλάχιστον 0,25 % του ΑΕΠ τους ετησίως
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται για να νικήσει στον πόλεμο με την Ρωσία, αναφέρει το Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη.

Στο κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε με 451 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 49 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβαίνει σε απολογισμό των δύο ετών από την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος έχει αλλάξει ριζικά τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και πέραν αυτής, επισημαίνει ότι ο κύριος στόχος είναι η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες που θα επέλθουν εάν αυτό δεν συμβεί. Οι ευρωβουλευτές λένε ότι άλλα αυταρχικά καθεστώτα παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η κατάσταση για να αξιολογήσουν το δικό τους περιθώριο άσκησης επιθετικών εξωτερικών πολιτικών.

Για να κερδίσει το Κίεβο, «δεν θα πρέπει να υπάρξει αυτοπεριορισμός της στρατιωτικής συνδρομής προς την Ουκρανία» από τα κράτη μέλη, δηλώνει το Κοινοβούλιο επαναβεβαιώνοντας την ανάγκη να παρασχεθεί στη χώρα ό,τι χρειάζεται για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειάς της.

Εφοδιασμός της Ουκρανίας με πυρομαχικά, πυραύλους και συστήματα αεράμυνας

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο επίπεδο της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην Ουκρανία και ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία στον τομέα της άμυνας. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για την κάλυψη των ουκρανικών αναγκών και την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές κατονομάζουν τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως οι TAURUS και Storm Shadow/SCALP, διάφορα είδη πυροβολικού και πυρομαχικών (155 mm ειδικότερα), τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα όπλα για την αντιμετώπισή τους, ως ιδιαίτερα σημαντικά για την Ουκρανία.

Όλοι οι σύμμαχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία με τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως, λένε οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούν επίσης τις χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν αμέσως διάλογο με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυξημένη παραγωγή και παράδοση πυρομαχικών, βλημάτων και πυραύλων στην Ουκρανία, για την οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα έναντι των παραγγελιών από άλλες τρίτες χώρες. Επιπλέον, καλούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει το μακρόχρονο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Να κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Το ψήφισμα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ένα στέρεο νομικό καθεστώς που θα επιτρέπει τη δήμευση και τη χρήση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την αποζημίωση των θυμάτων του πολέμου. Η Ρωσία πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις που της επιβλήθηκαν για να διασφαλίσει ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την ΕΕ να διατηρήσει και να επεκτείνει την πολιτική κυρώσεων κατά της Μόσχας και της Λευκορωσίας ως συμμάχου της Ρωσίας. Αυτές περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού ουρανίου και προϊόντων μεταλλουργίας στην ΕΕ, τον τερματισμό της πυρηνικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, καθώς και ορυκτών καυσίμων και υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρονται διά θαλάσσης μέσω αγωγών.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης όλες τις χώρες, τις εταιρείες, τις ενώσεις και τα άτομα που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, δηλώνοντας ότι αυτές οι πρακτικές θα πρέπει να ποινικοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ