«Το Διεθνές Δίκαιο δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση, αλλά και απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη της ειρήνης στον κόσμο» – Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο «WION» (Νέο Δελχί, 22.02.2024)

Friday, 23 February 2024

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ινδία και η Ελλάδα διατηρούν στενές σχέσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί υψηλού επιπέδου επισκέψεις, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ινδία. Μαζί μου είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε στο Wion. Είναι χαρά μου που σας μιλάω εδώ στο Νέο Δελχί αυτή τη φορά. Η πρώτη μου ερώτηση είναι: πώς βλέπετε τη σχέση Ινδίας-Ελλάδας; Βλέπουμε να διεξάγονται υψηλού επιπέδου συζητήσεις και η σχέση μας να γίνεται πολύ πιο ουσιαστική τώρα.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν πολλές κοινές αξίες. Είμαστε δύο έθνη με μεγάλη ιστορία. Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, σε αρχές και κανόνες. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά κοινά. Ήταν εξαιρετική ευκαιρία η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Modi στην Αθήνα  τον περασμένο Αύγουστο, όταν αναβαθμίσαμε τη σχέση μας σε στρατηγική. Πιστεύω ότι είναι τεράστια η προοπτική όσον αφορά την οικονομική και πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία είναι ένα σπουδαίο έθνος, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία και αναμένουμε να έχουμε σημαντική αναβάθμιση των δεσμών μας. Είναι σημαντικό ότι μαζί με τον Πρωθυπουργό και εμένα, ήρθαν εδώ στην Ινδία περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με Ινδούς επιχειρηματίες σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, η γεωργία και ο τουρισμός. Συνεπώς, θεωρούμε ότι αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να περάσουμε στις λεπτομέρειες αυτής της σχέσης. Το ένα θέμα είναι η  συνδεσιμότητα. Είδαμε ότι στο επίκεντρο ήταν η άμεση συνδεσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης ανακοινώθηκε από την Ινδία στη Σύνοδο Κορυφής της G20. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το σχέδιο συνδεσιμότητας;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η συνδεσιμότητα είναι το μέλλον των εθνών, διότι ο κόσμος θα πρέπει να αποτελεί μια ενιαία οντότητα. Πρέπει να συνεργαστούμε ιδιαίτερα στενά και θεωρούμε ότι ο διάδρομος IMEC δεν είναι μόνο οικονομικός διάδρομος, αλλά συνιστά και διάδρομο ειρήνης και πολιτισμού. Διότι ακριβώς μέσω αυτού του είδους συνδεσιμότητας προϊόντων, υλικών, αλλά και πολιτιστικών αγαθών, πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έρθουν κοντά. Οι σχέσεις μεταξύ των λαών είναι το σημαντικότερο στις μέρες μας. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτός ο διάδρομος ουσιαστικά μας μεταφέρει πίσω στην ιστορία με τη διασύνδεση της Ινδίας, των αραβικών κρατών και της Ευρώπης. Πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει εν προκειμένω βασικό παίκτη, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη στη Μέση Ανατολή ηπειρωτική χώρα. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα σημαντικά λιμάνια. Το λιμάνι του Πειραιά, είναι  ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στη μεσογειακή Ευρώπη.  Η χρήση του  θα μπορούσε μειώσει κατά επτά ημέρες τη διάρκεια του ταξιδιού. Διαθέτουμε επίσης και άλλα σημαντικά λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα. Η χώρα μας διαθέτει πολύ ισχυρό εμπορικό ναυτικό στόλο και αυτό θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο, κατά τη γνώμη μου. Επιπλέον, έχουμε αναπτύξει ισχυρές συνέργειες όσον αφορά τη μεταφορά δεδομένων και έχουμε καταστεί ενεργειακός κόμβος. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο διασυνδέσεων που αφορά στην καθαρή ενέργεια. Αποτελεί δε πρωτοπόρο κράτος όσον αφορά την πράσινη μετάβαση. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κλιματική κρίση και έχουμε σημειώσει σημαντικά βήματα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε την πράσινη ενέργεια, ιδίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης της διασύνδεσης με την Αίγυπτο και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Επομένως, θεωρώ ότι  ο οικονομικός διάδρομος IMEC, θα αποτελέσει ισχυρό δεσμό φιλίας και ειρήνης, αλλά και ανάπτυξης της οικονομίας, ιδίως για την Ινδία και την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι αυτό το έργο, ο διάδρομος IMEC, επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Δυτική Ασία, τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς; Ενδέχεται να καθυστερήσει συνολικά το έργο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πραγματικά φρικτή. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλη και πρέπει άμεσα ως διεθνής κοινότητα να λάβουμε σημαντικά μέτρα, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επιτραπεί η είσοδος πλήρους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή και ιδίως στην περιοχή της Γάζας. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το σχέδιο συνδεσιμότητας, θα μπορούσε να σημειωθεί κάποια καθυστέρηση, λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για οραματικό σχέδιο. Πρόκειται για μακροχρόνιο έργο και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα εξελιχθεί, ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση, η οποία ελπίζουμε ότι θα τερματιστεί σύντομα. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την περαιτέρω πρόοδο της κατασκευής του διαδρόμου IMEC. Πραγματοποιήσαμε ιδιαίτερα ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με την ινδική κυβέρνηση, κατά την παραμονή μας εδώ, στο Νέο Δελχί. Επίσης, καθορίσαμε τα επόμενα βήματα για το έργο IMEC, καθώς και για όλες τις άλλες οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις που πρέπει να αναπτύξουμε στο εγγύς μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως ποια είναι τα επόμενα βήματα; Έχουν προγραμματιστεί οποιεσδήποτε συναντήσεις ομάδας εργασίας, ή κάτι άλλο; Θα μπορούσατε να αναφέρετε ορισμένες λεπτομέρειες επ’ αυτού;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα, θα διατηρήσουμε ιδιαίτερα στενές σχέσεις και συνεργασία με την ινδική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε συνάψει σειρά συμφωνιών, τις οποίες πρέπει να παρακολουθήσουμε και έχουμε καθιερώσει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Από την άλλη πλευρά, θεωρούμε και συμμεριζόμαστε με την ινδική κυβέρνηση την άποψη ότι πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω την πολυμερή συνεργασία στο έργο συνδεσιμότητας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να έρθουμε σε επαφή και με τα αραβικά κράτη, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να έχουμε μια συνολική αντίληψη για το έργο IMEC. Πιστεύουμε ότι οι δικοί τους οδικοί χάρτες θα πρέπει να θέσουν αυστηρά συγκεκριμένα ορόσημα και παραδοτέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε λοιπόν στο λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για το συγκεκριμένο λιμάνι;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ελλάδα επιθυμεί να είναι το κατώφλι, η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη και θεωρώ ότι ο Πειραιάς πρέπει να αποτελέσει βασικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι ελεύθερο λιμάνι. Ένας τεράστιος όγκος εμπορευμάτων διακινείται μέσω του Πειραιά και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στην Ινδία. Πραγματοποιήσαμε ευρείες συζητήσεις για την αλληλεπίδραση με τα ελληνικά λιμάνια. Όπως γνωρίζετε, η Ινδία είναι ήδη παρούσα στην Ελλάδα με ορισμένα σημαντικά έργα. Για παράδειγμα, η εμβληματική κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Καστελλίου στην Κρήτη -το μεγαλύτερο ελληνικό νησί- ουσιαστικά έχει αναληφθεί από μια ινδική εταιρεία σε συνεργασία με μια ελληνική κατασκευαστική επιχείρηση. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο Πειραιάς προσφέρει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για την Ινδία και το έχουμε θέσει αυτό υπόψη της ινδικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη συνδεσιμότητα ας περάσουμε στην ευρύτερη γεωπολιτική. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ινδίας όσον αφορά την πολυμέρεια; Ποια είναι η θέση σας για την προσπάθεια της Ινδίας για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και για την υποψηφιότητά της ως μη μονίμου μέλους εντός της δεκαετίας, την οποία έχει ανακοινώσει;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αυτό απαιτεί τεράστια συζήτηση, διότι η Ινδία είναι μια τεράστια, αλλά και  εξαιρετικά σημαντική χώρα. Η αλήθεια είναι ότι η Ινδία, ανεξάρτητα από το μέγεθός της, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τον πλανήτη. Πρώτα απ’ όλα, η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, γεγονός το οποίο επικροτούμε ιδιαίτερα, καθώς είμαστε η πρώτη χώρα που θέσπισε τη δημοκρατία στην αρχαιότητα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να ενσωματωθούν στη διεθνή σκηνή. Θεωρώ δε ότι η Ινδία αποτελεί  ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα. Επιπλέον, κατέχει συνολικά ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Πρώτα απ’ όλα, η Ινδία συνδέει τον Νότο και τον Βορρά, τη Δύση και την Ανατολή, και θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει το επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων και του διαλόγου για το μέλλον της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά τον ηγετικό ρόλο της Ινδίας στον Παγκόσμιο Νότο και την G20. Πιστεύουμε ότι η Ινδία συνιστά ένα μοντέλο οικονομίας το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό την έννοια ότι παράγει πλούτο και ευημερία για τους ανθρώπους. Επομένως. πιστεύουμε ότι θα πρέπει πράγματι να διαδραματίσει σημαντικότερο στη διεθνή σκηνή, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Θεωρούμε ότι η Ινδία δύναται να αποτελέσει έναν πιο σημαντικό και οικουμενικό δρώντα. Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ουσιαστικά ιδρύθηκαν πριν σχεδόν 80 χρόνια, λειτουργούν ακόμα βάσει παλαιότερων εποχών. Πρέπει να συγχρονίσουμε τα Ηνωμένα Έθνη στην σύγχρονη εποχή. Πιστεύω δε, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Ινδίας συνεπάγεται και πιο ενεργή στάση. Προφανώς, θα αγκαλιάσουμε και θα υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα της Ινδίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλά θεωρούμε ότι η Ινδία πρέπει να είναι μεταξύ των κρατών που έχουν ξεχωριστό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως έθνους-ηγέτη του Παγκόσμιου Νότου.

Τώρα, όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη συμμετοχή της Ινδίας. Θεωρώ δε ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός Modi ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα είναι υποψήφια χώρα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια ώθηση για την Ινδία, όχι μόνο για να παρουσιάσει τη νέα της εικόνα προς τον κόσμο, αλλά και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, το νέο οικονομικό μοντέλο και τη νέα δύναμη που αναδύεται από αυτήν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνιστούν ένα παγκόσμιο γεγονός. Πιστεύω δε, ότι πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα της Ινδίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήταν προς όφελος της Ινδίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρομαι που το ακούω. Η επόμενη μου ερώτηση αφορά την ασφάλεια και τη στρατιωτική διάσταση. Ποιο είδος συμμετοχής αναμένεται σε αυτό τον τομέα; Έχουμε δει την Ινδία να συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα σας. Έχουμε δει επίσης τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων να συζητούν. Τι αναμένεται στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, διεξήγαμε από κοινού σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις. Πρόκειται για σημαντική αναβάθμιση της στρατιωτικής μας συνεργασίας. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να ανταλλάξουμε. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα διαθέτει  σημαντικό ναυτικό και αεροπορικό στόλο καθώς και πολύ ικανούς στρατιωτικούς. Είναι σημαντικό να αλληλεπιδρούμε, να ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και να διεξάγουμε κοινές ασκήσεις. Εργαζόμαστε για την ειρήνη. Και οι δύο χώρες, Ινδία και Ελλάδα, είναι χώρες που υποστηρίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στις περιοχές τους και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπογράψαμε επίσης ένα Μνημόνιο Συνεννόησης εδώ. Υπεγράφη μεταξύ των Συμβούλων Ασφαλείας. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναβαθμίσουμε αυτήν τη σχέση. Ειδικά επειδή στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια. Θεωρώ δε, ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε για τη διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Οι δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η ρωσική επίθεση, που προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την ιδέα της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Αντιμετωπίσαμε σημαντικές δυσκολίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο παραγωγικά, πιο ουσιαστικά, όσον αφορά θέματα ασφάλειας. Πρέπει να αρχίσουμε να θεωρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση ως αποτελεσματικό μέσο για την προστασία της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, περνώντας στις σχέσεις μεταξύ των λαών, είδαμε ότι το σύμφωνο κινητικότητας είναι κάτι που συζητείται συνεχώς. Πότε μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το σύμφωνο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία και έχουμε συζητήσει εκτενώς με τον Δρ. Jaishankar για την ολοκλήρωσή της. Έχουμε αποστείλει τις παρατηρήσεις μας και το προσχέδιο του κειμένου. Αναμένουμε δε να υπογραφεί και να επικυρωθεί στο εγγύς μέλλον, σε κάθε περίπτωση εντός του 2024. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι αυτή η συμφωνία αναφέρεται τόσο σε ειδικευμένους, όσο και σε ανειδίκευτους εργάτες. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, στην Ελλάδα σημειώνεται  τεράστια  οικονομική ανάπτυξη. Η ανεργία μειώνεται και χρειαζόμαστε επειγόντως εργατικά χέρια. Συνεπώς, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συνάψουμε συμφωνίες, προκειμένου να επιτρέψουμε νόμιμες οδούς εργασίας για όσους έρχονται στην Ελλάδα. Ειδικά χρειαζόμαστε εργατικά χέρια στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, της αναψυχής και της γεωργίας. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πρωτότυπη και πρότυπη συμφωνία, προκειμένου αφενός να επιτραπεί η κινητικότητα των εργατικού δυναμικού και αφετέρου να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα στη Μεσόγειο. Επομένως αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία στο άμεσο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες παρουσίες στην παγκόσμια ναυτιλία. Αναμφίβολα δε, υπάρχουν επιπτώσεις από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Πώς βλέπετε την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον αντίκτυπό της σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τη ναυτιλία;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ανησυχούμε πολύ. Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλεί  φαινόμενα διάχυσης, όχι μόνο επειδή απαγορεύει το ελεύθερο εμπόριο και συνιστά απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά και επειδή επηρεάζει σημαντικά και τις γειτονικές χώρες. Γνωρίζουμε ότι σχεδόν το 35% της εμπορικής κίνησης μέσω της διώρυγας του Σουέζ έχει μειωθεί. Συνεπώς, η Αίγυπτος επηρεάζεται έντονα από αυτή την κατάσταση. Αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να διεξάγουμε μια παγκόσμια επιχείρηση για την προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας. Πράγματι, επί του παρόντος είναι σε εξέλιξη δύο αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα. Η μία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία συμμετέχουν πολλά κράτη, και η άλλη υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία να παρέχει το αρχηγείο για τη δεύτερη επιχείρηση και συμμετέχει επίσης με μια φρεγάτα. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο ως προς την θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια όλων όσοι εργάζονται σε αυτό τον τομέα, αλλά και επίσης γιατί το επιτάσσει η παγκόσμια ασφάλεια. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ενιαία φωνή. Πιστεύω δε, ότι για αυτό το λόγο, τα ισχυρά κράτη, όπως η Ινδία, ένα πολύ μεγάλο έθνος, καθώς και η Ελλάδα, ένα ισχυρό ναυτικό έθνος, θα πρέπει να συνεργάζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η UNCLOS, το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, είναι κάτι για το οποίο όλοι ανησυχούμε. Παραβιάζεται, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο, είτε για τον Ινδο-Ειρηνικό. Ποια είναι η θέση σας επ’ αυτού;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Διεξήγαμε πολύ παραγωγικές συναντήσεις με τα κράτη του Ινδο-Ειρηνικού, όταν βρέθηκα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ινδο-Ειρηνικού πριν από δύο εβδομάδες. Πήρα την πρωτοβουλία να προωθήσω τη σχέση μεταξύ των δύο περιοχών μας και είχα πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους πολλών κρατών του Ινδο-Ειρηνικού. Συνειδητοποίησα ότι μοιραζόμαστε μια τεράστια ανησυχία για την εφαρμογή της UNCLOS, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις, αλλά θεωρώ ότι έχουμε την κοινή πεποίθηση ότι μόνο εντός του διεθνούς πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως της UNCLOS μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη και ευημερία. Αν και υφίστανται πολλές προκλήσεις, όσον αφορά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και ιδίως ζητήματα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, αυτό που πραγματικά πιστεύουμε είναι ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση και περαιτέρω προώθηση της UNCLOS. Είμαστε δε, ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια το Δίκαιο της Θάλασσας θα αποτελέσει κοινό τόπο. Εξάλλου, πρόκειται για Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχει επίσης, το Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο, που ουσιαστικά δεσμεύει όχι μόνο τους υπογράφοντες, αλλά όλα τα έθνη του κόσμου. Το Διεθνές Δίκαιο δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση, αλλά και απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη της ειρήνης στον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το σημείο, σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Ήταν  χαρά μας  που μιλήσαμε μαζί σας εδώ στο Νέο Δελχί.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ήταν μεγάλη μου τιμή. Σας ευχαριστώ πολύ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ