9 Φεβρουαρίου 2024
Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
Γιάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού
«O αθλητισμός είναι ο ίδιος φορέας αρχών και αξιών που εν δυνάμει στηρίζουν τις κοινωνίες και προάγουν ατομικά και συλλογικά δικαιώματα», επεσήμανε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ανέπτυξε τις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας για τη διασφάλιση της αθλητικής ακεραιότητας. «Ο αθλητισμός δεν έχει χρώμα και ιδεολογικό πρόσημο και δεν προάγει τις διακρίσεις. Δεν νοούνται στον χώρο του αθλητισμού η βία και η σεξουαλική κακοποίηση, οι λεκτικές επιθέσεις, η κατάχρηση εξουσίας και οι ρατσιστικές συμπεριφορές», τόνισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα –ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων– θα πρέπει να δώσει διεθνώς το καλό παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε επίσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού αθλητισμού μέσω της πλατφόρμας ‘e-Kouros’.
Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
«Αυτό το καλοκαίρι, μέσα σε αυτό το συγκρουσιακό διεθνές περιβάλλον, 10.500 αθλητές θα συγκεντρωθούν στο Παρίσι για να ανταγωνιστούν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα ταξιδέψουν από όλον τον κόσμο εκπροσωπώντας εκατοντάδες διαφορετικές κοινότητες, γεγονός το οποίο δεν θα έχει καμία σημασία από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα αναμειχθούν όλες αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Σπύρος Καπράλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε με τη σειρά του στη σημασία του δίκαιου παιχνιδιού και στάθηκε στον εκπαιδευτικό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίζει ο αθλητισμός.
Γιώργος Καπελλάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε το ευ αγωνίζεσθαι», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης, αναφερόμενος στις αξίες που διέπουν τα αθλητικά ιδεώδη: «Σεβασμός στην άποψη του άλλου, στην αγωνιστική διαδικασία, στο περιβάλλον. Ενάντια στη χρήση αναβολικών, ενάντια στη βία». Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ευθύνη των τοπικών επιτροπών σε κάθε κράτος να προάγουν την κατάλληλη εκπαίδευση στους αθλητές. «Nα γιορτάσουμε τη χαρά που δίνει ο καθαρός αθλητισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Gabriela Ramos, αναπλ. Γενική Διευθύντρια Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, UNESCO
Στις προσπάθειες της UNESCO να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους παίκτες που εργάζονται για τη διασφάλιση της ηθικής στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις αναφέρθηκε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της UNESCO Gabriela Ramos, η οποία ανέπτυξε τις προεκτάσεις της αθλητικής ακεραιότητας σε κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στο σκέλος των διεθνών προγραμμάτων αντι-ντόπινγκ.
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Βουλευτής και Τομέαρχης Αθλητισμού, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Η συζήτηση αυτή διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα δοκιμάζεται από μια έξαρση βίας με πρόσχημα τον αθλητισμό, με τρία θύματα την τελευταία διετία, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας κατανόησης και έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και τομέαρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Έκανε λόγο για την ανάγκη πολιτικής βούλησης, συνέργειας και στοχευμένου σχεδιασμού και τόνισε ότι πρέπει να πάψει ο αθλητισμός να βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων. Ο κ. Μεϊκόπουλος παρέθεσε ως βασικές κατευθύνσεις για ένα ασφαλές πλαίσιο στον αθλητισμό την εξάλειψη των διακρίσεων, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών, τις ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς (ντόπινγκ, παράνομος στοιχηματισμός, στήσιμο αγώνων), τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αθλητών και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξίσωσης των επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών στον αθλητισμό, αναφέροντας παραδείγματα από ομαδικά αθλήματα στα οποία οι γυναίκες –σε αντίθεση με τους άνδρες– παραμένουν ερασιτέχνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμοιβές και την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε ένα ιδιόμορφο πεδίο οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στον επαγγελματικό αθλητισμό, ενώ τόνισε κλείνοντας ότι ο αθλητισμός θα πρέπει να λειτουργεί ως πυξίδα για τη μείωση των ανισοτήτων και των αδικιών.
John Andrews, consultant editor, The Economist
«Ο ανταγωνισμός είναι θεμελιώδες στοιχείο του αθλητισμού, ο οποίος διαφορετικά θα ήταν απλώς άσκηση. Όμως η ακεραιότητα των αθλητισμού βρίσκεται υπό διαρκή δοκιμασία μέσα από απειλές όπως τα αναβολικά”, επεσήμανε το εκπρόσωπος του Economist και πρόεδρος του συνεδρίου John Andrews.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα ευρήματα έρευνας η οποία κατέδειξε ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων αθλητών Ολυμπιακών προδιαγραφών απάντησε θετικά στην ερώτηση: «Θα έπαιρνες αναβολικά αν γνώριζες ότι θα κέρδιζες όλες τις διοργανώσεις για τα επόμενα 5 χρόνια, δεν θα σε έπιαναν, αλλά μετά θα πέθαινες λόγω των παρενεργειών της ουσίας;». Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης «μία ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τον αθλητισμό», δηλαδή τις προεκτάσεις του στοιχήματος, εξαιτίας του οποίου ορισμένοι αθλητές δωροδοκούνται για να διαμορφώσουν ένα αθλητικό αποτέλεσμα.
Αφού σημείωσε ότι έχει καταγραφεί διεθνώς πρόοδος στη διαχείριση των προκλήσεων για τον αθλητισμό, εξέφρασε την ελπίδα οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι –τους οποίους θα παρακολουθήσουν δισεκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο– να χαρακτηριστούν μόνο από αριστεία και αθλητικό πνεύμα.
Paolo Scaroni, Πρόεδρος, A.C. Milan
Για τη σημασία της βιωσιμότητας στο αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο μίλησε ο πρόεδρος της A.C. Milan Paolo Scaroni, παραθέτοντας παραδείγματα για το πώς μια ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να προωθεί την περιβαλλοντική, χρηματο-οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο υπό κατασκευή νέο γήπεδο της Μίλαν, εξηγώντας τον σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ επίσης αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική δράση της ομάδας.
Jorge Laborda, Διευθυντής Μηχανικής και Βιωσιμότητας, FC Barcelona
Με αναφορές στο υπό κατασκευή νέο γήπεδο της Μπαρτσελόνα, ο διευθυντής Μηχανικής και Βιωσιμότητας της FC Barcelona Jorge Laborda έδωσε έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας σε σχέση με τις αθλητικές υποδομές. Εξήγησε πώς μπορεί ένας τέτοιος αθλητικός χώρος να δίνει έμφαση στην ανακύκλωση των υλικών, της ενέργειας και των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση του νερού, καθώς και να λειτουργεί ως ένας ανοιχτός και φιλόξενος χώρος για όλους τους πολίτες και να φιλοξενεί και άλλες δραστηριότητες πέραν του ποδοσφαίρου.
Alex McLin, Διεθυντής, Gymnastics Ethics Foundation
Η ακεραιότητα στον αθλητισμό και οι καθαροί αγώνες είναι μια διαρκής πρόκληση, τόνισε ο διεθυντής του Gymnastics Ethics Foundation Alex McLin. Αναφέρθηκε στους κανονισμούς αντι-ντόπινγκ και τη διεθνή σύμβαση αντι-ντόπινγκ της UNESCO καθώς και στη συνεργασία με τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς σε αυτό το πεδίο. Τόνισε ότι ακεραιότητα δεν είναι μόνο η τήρηση των κανόνων, αλλά έχει σημασία και η συνεργασία, μεταξύ άλλων, για τη σύνταξη ηθικών κατευθυντήριων γραμμών, την εκπαίδευση, την ανταλλαγή πληροφοριών κ.ά. Έδωσε έμφαση επίσης στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών.
Mike McNamee, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Δεοντολογίας του WADA
Η ακεραιότητα στον αθλητισμό υπό την ευρεία της έννοια αφορά το αντι-ντόπινγκ, την ασφάλεια, τη συμπερίληψη, τη μάχη κατά της διαφθοράς αλλά και την καλή διακυβέρνηση, ανέφερε ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Δεοντολογίας του WADA Mike McNamee. Μίλησε για διάφορα επίπεδα στα οποία έχει εφαρμογή η έννοια της ακεραιότητας, όπως το ατομικό επίπεδο, το επίπεδο της κάθε αθλητικής διοργάνωσης και το ευρύτερο θεσμικό επίπεδο. Αναφέρθηκε στον αυξανόμενο ρόλο της βιομηχανίας στοιχηματισμού. Τόνισε επίσης ότι αυτό που λείπει αυτήν τη στιγμή είναι μια συντονισμένη προσπάθεια που να αφορά όλες τις απειλές για την ακεραιότητα του αθλητισμού, με κοινά πρότυπα, πιο επαγγελματική αντιμετώπιση και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Τέλος, ο κ. McNamee επεσήμανε την ανάγκη διαμοιρασμού των γνώσεων σε αυτό το πεδίο μεταξύ των διαφορετικών αθλημάτων και χωρών.
Valérie Fourneyron, Πρόεδρος ΔΣ, International Testing Agency και πρώην Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας
Στους διεθνείς κανονισμούς για τα αντι-ντόπινγκ τεστ έδωσε βάρος στην ομιλία της η πρόεδρος ΔΣ του International Testing Agency και πρώην Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Valérie Fourneyron, αναφέροντας ότι όσον αφορά την ακεραιότητα των σπορ διεθνώς, το πεδίο του αντι-ντόπινγκ είναι το πλέον ρυθμισμένο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι παραμένουν προκλήσεις και ρίσκα. Η κ. Fourneyron εστίασε στον Διεθνή Οργανισμό Δοκιμών (International Testing Agency), που ιδρύθηκε το 2018 προκειμένου να δημιουργηθούν υψηλότερα πρότυπα αντι-ντόπινγκ και τόνισε ότι ο οργανισμός έχει κερδίσει το στοίχημα της ανεξαρτησίας. Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία του οργανισμού με άλλους, περιφερειακούς ή εθνικούς, οργανισμούς αντι-ντόπινγκ καθώς και με ομοσπονδίες αθλημάτων.
Τάκης Μπαλτάκος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας
Το μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την ακεραιότητα στον αθλητισμό είναι το στήσιμο αγώνων (match fixing), τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Τάκης Μπαλτάκος, χαρακτηρίζοντάς το «καρκίνο του ποδοσφαίρου». Ανέφερε ως εμπόδιο στην προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου το γεγονός ότι στο δίκαιο της Ελλάδας και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών η αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου και ότι στις σχετικές υποθέσεις υπάρχουν συνήθως ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Μίλησε για ανάγκη εκπαίδευσης των δικαστών και μεγαλύτερης βοήθειας από την πολιτεία όσον αφορά τα κατασταλτικά και ανακριτικά μέσα. Ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε ότι ενώ κατά την περσινή σεζόν υπήρχαν ενδείξεις για fixing 26 αγώνων της Β΄κατηγορίας ποδοσφαίρου στη χώρα μας, φέτος οι περιπτώσεις αυτές μηδενίστηκαν. Σε απάντηση σχετικής ερώτησης, τόνισε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από κακούς παράγοντες και όχι από διαιτητές ή παίκτες.
Irena Guidikova, επικεφαλής Τμήματος Δημοκρατικών Θεσμών και Ελευθεριών, Συμβούλιο της Ευρώπης
Στις συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και του στησίματος αγώνων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του τμήματος Δημοκρατικών Θεσμών και Ελευθεριών του Συμβουλίου της Ευρώπης Irena Guidikova. Για τη βία στα γήπεδα είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί μια νέα προσέγγιση που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός πιο ολιστικού και μεικτού περιβάλλοντος μέσα στα στάδια, το οποίο θα λειτουργεί αποτρεπτικά. H κ. Guidikova αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται όσον αφορά τον εντοπισμό του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με τον αθλητισμό, μεταξύ άλλων, λόγω των τεράστιων ποσών που διακινούνται για τον στοιχηματισμό και λειτουργούν ελκυστικά για το οργανωμένο έγκλημα. Τέλος, αναφέρθηκε στους μηχανισμούς και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλοι φορείς προκειμένου να υποστηρίξουν την ακεραιότητα στον αθλητισμό.
Benjamin Cohen, Γενικός Διευθυντής, Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (International Testing Agency)
«Προσπαθούμε να σχεδιάζουμε τα καλύτερα δυνατά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους αθλητές, αλλά εξετάζουμε επίσης τον ρόλο των προπονητών», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Δοκιμών (ΙΤΑ) Benjamin Cohen, αναφερόμενος στην προσπάθεια κατά του ντόπινγκ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αθλητές οι οποίοι εκτίθενται στον κίνδυνο του ντόπινγκ ακόμη και στην ηλικία των 15 ετών. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΙΤΑ είναι σε επαφή και συνεργασία παρέχοντας δυνατότητες στις αντίστοιχες εθνικές οργανώσεις ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Γρηγόρης Λέων, Διοικητής του ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ)
«Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, οι οργανισμοί κατά του ντόπινγκ μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης, προωθώντας τελικά το δίκαιο παιχνίδι και διατηρώντας την ακεραιότητα των αθλητικών αγώνων», επεσήμανε ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ) Γρηγόρης Λέων.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για τους αθλητικούς οργανισμούς να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ακεραιότητας του αθλητισμού και του σεβασμού των δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής των αθλητών. «Η συμμετοχή των αθλητών στην ανάπτυξη πολιτικών και ηθικών κριτηρίων είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας δίκαιης προσέγγισης», σχολίασε. Σημείωσε δε την ανάγκη επιστράτευσης των αθλητικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, των προπονητών, των αθλητικών συλλόγων και των χορηγών, για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας η οποία θα δίνει προτεραιότητα στο δίκαιο παιχνίδι, την ακεραιότητα και την ευημερία των αθλητών.
Alex McLin, Διεθυντής, Gymnastics Ethics Foundation
Η βία στις αθλητικές διοργανώσεις και η προστασία από αυτήν είναι ένα σύνθετο ζήτημα του οποίου η προσέγγιση δεν έχει γίνει με καθολικό τρόπο, τόνισε ο διευθυντής του Gymnastics Ethics Foundation Alex McLin. «Θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για όσους παραβιάζουν τις σοβαρές διατάξεις ασφαλείας», είπε, ενώ σχετικά με τον αντίκτυπο του φαινομένου ανέφερε ότι έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. «Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε, αλλά κάθε υπόθεση που μαθαίνουμε γίνεται αφορμή για συστημικές αλλαγές και εξεύρεση λύσεων», σημείωσε. «Ο αντίκτυπος μετράται από τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις δράσεις», είπε ο Alex McLin, καταλήγοντας ότι δεν θέλουμε να συμβεί ξανά κάτι που έχει ήδη συμβεί.
Friedrich Martens, επικεφαλής της Μονάδας Ολυμπιακής Κίνησης για την Πρόληψη της Χειραγώγησης των Αγώνων, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
Τους τρεις πυλώνες της Μονάδας Ολυμπιακής Κίνησης για την Πρόληψη της Χειραγώγησης των Αγώνων από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσίασε ο επικεφαλής Friedrich Martens, ο οποίος τόνισε ότι η δομή της μονάδας έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να διασφαλιστούν «καθαροί» αθλητές και «καθαροί» αγώνες. Ειδικότερα, μίλησε για τους κανονισμούς και τη νομοθεσία, την εκπαίδευση, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών –κάτι πολύ σημαντικό και στον στοιχηματισμό, όπως εξήγησε. Υπάρχει ένας κώδικας για τη χειραγώγηση και η ανάλογη λογοδοσία όπως υπάρχει και για το αντι-ντόπινγκ, είπε ο κ. Martens, ενώ τόνισε την παρουσία της μονάδας σε όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα καθώς και την επαφή με τους αθλητές.
Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
«Η χειραγώγηση των αθλητικών διοργανώσεων είναι παγκόσμια απειλή, δεν γνωρίζει σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του Economist ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, αναδεικνύοντας την ακεραιότητα στον αθλητισμό ως «κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα μας», όπως είπε. Αναφέρθηκε στα πέντε αναγνωρισμένα πεδία για το θέμα της ακεραιότητας (η ασφάλεια των θεατών, η αποτροπή της κατάχρησης, η ορθή διακυβέρνηση, η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των διοργανώσεων και η αντιμετώπιση του ντόπινγκ) και υπογράμμισε ότι το αθλητικό κίνημα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αλλά μόνο με τη συνδρομή κυβερνητικών φορέων, φορέων επιβολής του νόμου, ρυθμιστικών αρχών κ.ά. Ο κ. Μαυρωτάς μίλησε για τη Σύμβαση Macolin, που είναι το μόνο νομικό δεσμευτικό εργαλείο που έχουμε για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών διοργανώσεων, όπως εξήγησε. «Έχουμε ήδη 9 χώρες που το έχουν κυρώσει και περίπου 40 που το έχουν υπογράψει, κάποιες και εκτός Ευρώπης», είπε. Ως προς την Ελλάδα, ανέφερε ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 της Σύμβασης, πρέπει να διαμορφώσουμε την εθνική μας πλατφόρμα, που ονομάζεται EPATHLA, και η οποία θα συμβάλλει στον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, την ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών, σε εκπαιδευτικά εργαλεία και στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.
Benjamin Schindler, Διευθυντής Νομικών Υποθέσεων, FIBA
Από το 2021 ως το 2022 ο αριθμός των περιπτώσεων αγώνων καλαθοσφαίρισης που ήταν ύποπτοι για στήσιμο τετραπλασιάστηκε, συμφωνα με τον διευθυντή Νομικών Υποθέσεων της FIBA Benjamin Schindler. Αυτό προξένησε ανησυχίες στη FIBA, για αυτό και προέβη σε αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως εξήγησε. Συγκεκριμένα, διασφαλίστηκε ότι η FIBA μπορεί να διερευνά και να επιβάλει ποινές σε περιπτώσεις στησίματος αγώνων, ενώ παράλληλα ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης αλλά και της συνεργασίας με τις ομοσπονδίες. «Υποστηρίζουμε τις ομοσπονδίες στη διερεύνηση κάποιων υποθέσεων και λειτουργούμε ως σύνδεσμος μεταξύ ομοσπονδιών, εταιρειών στοιχηματισμού και της ΔΟΕ, με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία», είπε ο κ. Schindler. Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο προεκτείνονται και σε διεθνές επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου, τόνισε ότι πλέον η FIBA επιβάλλει σοβαρές ποινές για κάθε παραβίαση της ακεραιότητας – ειδικά σε ό,τι αφορά το στήσιμο αγώνων.
Γιάννης Έξαρχος, Διευθύνων Σύμβουλος, Olympic Broadcasting Services
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα έχουμε δισεκατομμύρια θεατές, πάνω από 20.000 ΜΜΕ και 11.000 ώρες περιεχομένου, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Olympic Broadcasting Services Γιάννης Έξαρχος. Έδωσε έμφαση στον ρόλο της τεχνολογίας όσον αφορά την εξέλιξη της αναμετάδοσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όχι μόνο από τη σκοπιά της εμπειρίας του τηλεθεατή αλλά και από τη σκοπιά της διαφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στις τεχνολογίες VAR, ενώ έδωσε παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πλέον και από διαιτητές και κριτές αγώνων. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, επεσήμανε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το broadcasting centre θα χρησιμοποιήσει τη μισή ισχύ από ό,τι στους αγώνες του Τόκιο για παραγωγή 40% περισσότερου υλικού. Όσον αφορά το θέμα της ισότητας των φύλων, ο κ. Έξαρχος τόνισε ότι στο Παρίσι για πρώτη φορά θα υπάρξει ίσο ποσοστό συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ian Smith, Επίτροπος, Esports Integrity Commission (ESIC)
Στις ιδιαιτερότητες των esports από την άποψη της ακεραιότητας εστίασε ο Επίτροπος του Esports Integrity Commission (ESIC) Ian Smith. Καθένα από τα esports έχει τη δική του κουλτούρα, παράδοση και κοινότητα, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική διοικητική αρχή. Αναφέρθηκε περαιτέρω σε βασικά πλεονεκτήματα των esports, όπως η δωρεάν ή φθηνή πρόσβαση, η μη ύπαρξη –θεωρητικά– διακρίσεων και η αξιοπιστία τους, καθώς βασίζονται σε δεδομένα. Ανέφερε ωστόσο και μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη συνεκτικής δομής και κανονιστικού πλαισίου. O κ. Smith επεσήμανε ότι και στα esports υπάρχει τοξικότητα, μισογυνισμός και ομοφοβία, όπως στα φυσικά σπορ, και ότι υπάρχει ακόμη σύγχυση ανάμεσα στα esports και το betting. Κλείνοντας, τόνισε ότι τα esports έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εργαλείο κοινωνικής συμπερίληψης.
Andy Miah, Καθηγητής της Επιστήμης της Επικοινωνίας και των Μελλοντικών Μέσων, University of Salford
Η τεχνολογία λειτουργεί υπέρ της ακεραιότητας στα σπορ, τόνισε ο καθηγητής της Επιστήμης της Επικοινωνίας και των Μελλοντικών Μέσων του University of Salford Andy Miah. Ανέφερε ότι τεράστιοι οργανισμοί και εταιρείες ψυχαγωγίας αξιοποιούν πλέον τον χώρο του gaming και σχολίασε ότι τελευταία αναπτύσσονται συνέργειες προς την κατεύθυνση της ενοποίησης του περιβάλλοντος των esports. Μίλησε επίσης για τεχνολογικές εξελίξεις που προσφέρουν νέες δυνατότητες στο gaming, όπως είναι τα avatars που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
HRH Ambassador Reema Bandar Al Saud, Μέλος, IOC Sustainability and Legacy Commission, Πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει αυτόν τον κόσμο, τόνισε μέσω μηνύματος που έστειλε στο συνέδριο του Economist η Αυτής Βασιλικής Υψηλότης Πρέσβειρα Reema Bandar Al Saud, μέλος της Επιτροπής Βιωσιμότητας και Κληρονομιάς της ΔΟΕ. Σε έναν κόσμο που συχνά διαχωρίζεται από διαφορές, ο αθλητισμός έχει τη μοναδική ικανότητα να φέρνει κοντά τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, τη φυλή τους, το φύλο τους ή τις ικανότητές τους, σημείωσε. Πριν από λίγο καιρό, λίγες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας συμμετείχαν σε αθλήματα, αλλά σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 10.000 αθλήτριες, ανέφερε, λέγοντας ότι στη Σαουδική Αραβία ήδη συντελείται ένα ταξίδι προς τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μετασχηματισμό. Ας δεσμευτούμε στην αξιοποίηση της ενωτικής δύναμης του αθλητισμού, κατέληξε κλείνοντας η πρέσβειρα.
Αλεξάνδρα Πάλλη, Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 θα μειώσει κατά 55% το αποτύπωμα άνθρακα, όπως ανέφερε στο συνέδριο του Economist η Αλεξάνδρα Πάλλη, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η βιωσιμότητα και η ασφάλεια είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους αυτής της διοργάνωσης, πρόσθεσε η κ. Πάλλη, αναφερόμενη στη γραμμή δέσμευσης του Παρισιού 2024 για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε σχέση με προηγούμενες Ολυμπιακές διοργανώσεις. «Ο αθλητισμός μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων για το περιβάλλον, την κοινωνία κ.λπ.», σημείωσε, προσθέτοντας επίσης ότι μπορεί να προαγάγει την κοινωνική συνοχή, τη διαφορετικότητα και τη συμπεριληπτικότητα. Η διοργάνωση του Παρισιού 2024 βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής πρόκλησης της εποχής μας, υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Πάλλη.