Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Φρύσσα, μετά το πέρας της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, 11.01.2024)

 Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2024

Ολοκληρώσαμε τη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Faisal. Η επίσκεψη αυτή εδράζεται στις εξαιρετικά καλές διμερείς σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, στις συζητήσεις, τις οποίες κάνουμε σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και βεβαίως, με το μείζον ζήτημα του Μεσανατολικού. Στην περίπτωση αυτή είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τα επόμενα βήματα, να δούμε τους τρόπους, με τους οποίους θα εδραιώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται με τρόπο διαρκή, καθώς επίσης να συζητήσουμε και για την επόμενη μέρα στο Μεσανατολικό. O Πρίγκιπας Faisal, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, όπως επίσης και οι ομόλογοί του, υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, θα παρευρεθούν μετά από πρόσκληση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα στις 22 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουμε περαιτέρω. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, στην αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά στον διπλωματικό μαραθώνιο, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σύντομη λύση στο μείζον Μεσανατολικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας στο μαραθώνιο που κάνετε στις αραβικές πρωτεύουσες και βεβαίως, αν υπάρχει κάποια σκέψη, κάποια ελληνική πρωτοβουλία.

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ελλάδα βρίσκεται στην αιχμή της συζήτησης και τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με τις επισκέψεις, τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε, στο εγγύς μέλλον, στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, δύο χώρες, οι οποίες εμπλέκονται ενεργά στη διπλωματική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού, όπως επίσης και με την επικείμενη επίσκεψη του Παλαιστινίου υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα.

Η Ελλάδα με συνέπεια, με συνοχή, με σοβαρότητα, με το διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει, θα είναι παρούσα στις εξελίξεις με έναν τρόπο δημιουργικό, έτσι ώστε, όχι μόνο να έχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται διαρκώς και να είναι βιώσιμη, αλλά επιπλέον να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το πώς θα επιλυθεί βιώσιμα η κρίση του Μεσανατολικού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευχαριστούμε πολύ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ