Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Φρύσσα, μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Αρμενία (Ερεβάν, 10.01.2024)

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2024

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αρμενία και να συναντήσω τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Παράλληλα, να επισκεφθώ την ελληνική διπλωματική αποστολή στο Ερεβάν. Με την Αρμενία, η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς, δεσμούς που ανατρέχουν σε αιώνες. Είναι μια φίλη χώρα. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της διαχρονικής φιλίας, μεριμνά πάντοτε, ώστε να παρέχει την αναγκαία αλληλεγγύη και ασφάλεια στην Αρμενία. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή, κατά την οποία η εδαφική ακεραιότητα είναι υπό σοβαρή πίεση εξαιτίας των γεγονότων στον Νότιο Καύκασο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και ως συμβολισμός, αλλά και ως παροχή καλών υπηρεσιών εκ μέρους της Ελλάδας προς την Αρμενία, να βοηθήσουμε τη φίλη και σύμμαχο χώρα σε όλα τα διεθνή fora. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη, θα απηχεί τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εδαφική ακεραιότητα, για το απαραβίαστο των συνόρων και για την αποφυγή οποιασδήποτε εχθροπαθούς πράξης. Για την ελληνική κυβέρνηση, για την ελληνική πολιτεία, είναι ζήτημα αρχής να παρέχει αλληλεγγύη σε οποιονδήποτε είναι αμυνόμενος, σε οποιονδήποτε θίγεται από επιθετικότητα οποιασδήποτε μορφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύριο έχετε μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ την Παρασκευή περιμένουμε στην Αθήνα τον Παλαιστίνιο ομόλογό σας. Τη Δευτέρα, δε, ξεκινάτε νέες συναντήσεις. Ένα μαραθώνιο θα λέγαμε επαφών σας στον αραβικό κόσμο.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Μέση Ανατολή δυστυχώς, εξακολουθεί να διέρχεται μια σημαντική κρίση, η οποία περνάει πλέον και στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε σε επίπεδο αρχών με το Διεθνές Δίκαιο, με την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με την ανάγκη να μην υπάρξουν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Η Ελλάδα και σήμερα θα προσφέρει τις υπηρεσίες της. Και θα τις προσφέρει επειδή χάρη στην αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, την οποία έχει αναπτύξει, σήμερα μπορούμε να συνομιλούμε με κύρος και αξιοπιστία με όλους τους διεθνείς παίκτες και επίσης, με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επισκεφθώ αύριο τη Σαουδική Αραβία και την επόμενη εβδομάδα χώρες της ευρύτερης περιοχής, σύμμαχες και φίλες, ενώ την Παρασκευή θα υποδεχθώ, στην Αθήνα, τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών, σε μία από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη μετά από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Θέλω να επισημάνω, με έμφαση, ότι η Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία φλεγόμενη κατάσταση, με κίνδυνο να υπάρχουν και αναζωπυρώσεις σε άλλες περιοχές, πέραν του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη μας προτεραιότητα. Και προτεραιότητα, η οποία θα καταλήξει σε μία λύση, η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη. Μία λύση, η οποία θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των λαών της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.

Previous article
Next article
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ