Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην 35η Ολομέλεια Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας (Βουλή, 06.11.2023)

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2023

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητοί φίλοι. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική συνάντηση σε δύσκολες εποχές. Αισθάνομαι πρόσθετη υποχρέωση, διότι και εγώ προέρχομαι από κατά βάση γαλλόφωνη εκπαίδευση.

Οι δικές μου εγκύκλιες σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν ως πρώτη ξένη γλώσσα, τη Γαλλική. Επίσης, τα δικά μου παιδιά φοίτησαν σε Ελληνογαλλικό σχολείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευσή τους. Η αξία της Γαλλικής παιδείας, της Γαλλικής γλώσσας είναι για εμάς τους Έλληνες αναπαλλοτρίωτη.

Κύριοι Εκπρόσωποι της Περιφερειακής Συνέλευσης καλώς ορίσατε στην Αθήνα. Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ για την 35η Ολομέλεια Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τις αξίες της Γαλλοφωνίας και δίνει μεγάλη σημασία σε όλα αυτά που διοργανώνονται στη Γαλλόφωνη  οικογένεια.

Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε τις κοινές μας δράσεις και τους κοινούς μας στόχους. Υπό αυτό το πνεύμα συμμετείχαμε στην Υπουργική Συνέλευση.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία πολύ ανησυχητική περιφερειακή συγκυρία. Η χώρα μου, η Ελλάδα, είναι στην άμεση γειτονία δυο μεγάλων συγκρούσεων. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σύντομα στη θέση μας που βασίζεται σε αρχές. Κυρίες και κύριοι, από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με έναν πόλεμο που διεξάγεται στην ήπειρό μας, στην Ουκρανία και που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα στη γειτονιά μας. Ένας πόλεμος που έθεσε υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αξίες, τις οποίες υπερασπίζεται η γαλλόφωνη, όπως και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα. Η Ελλάδα υιοθέτησε εξ αρχής τη σαφή θέση ότι η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η χώρα μας εξέφρασε επίσης, την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ουκρανία και δεσμεύθηκε μαζί με άλλα κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα συνεχίσει να της παρέχει κάθε δυνατή στήριξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υπογραμμίζει σταθερά τις θεμελιώδεις αρχές που περιλαμβάνονται στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών.

Είμαστε υπερήφανοι για τη συμμετοχή μας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, μία κοινότητα αξιών στην οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Κυρίες και κύριοι, η εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε μία ισχυρή υπόμνηση ότι πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες πορευόμασταν έως τώρα δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Δυστυχώς, εν μέσω κρίσης στον άμεσο περίγυρό μας, γίναμε μάρτυρες μίας ακόμη τεράστιας κρίσης σε μια περιοχή, η οποία βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στη χώρα μας.

Μια περιοχή με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Μια περιοχή που έχει ήδη υποφέρει επί πολλές δεκαετίες. Καταδικάσαμε απερίφραστα κάθε μορφής τρομοκρατία, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μας για την τραγική απώλεια τόσων αθώων ζωών.

Υπογραμμίσαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να λάβει χώρα μέσα στα όρια του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως, του ανθρωπιστικού Διεθνούς Δικαίου.

Αυτό υποδηλώνει τον σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας. Τονίσαμε ότι μία τρομοκρατική οργάνωση σαν τη Χαμάς δεν μπορεί να εκπροσωπεί και να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό. Από την πρώτη στιγμή παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλάμβαναν την καταδίκη της τρομοκρατίας, τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαύλων, την απελευθέρωση των αμάχων ομήρων, τη μη στοχοποίηση των αμάχων και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση της κρίσης.

Προχωρήσαμε σε πράξεις. Λίγη ώρα πριν, αναχώρησε αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Σινά και εν τέλει στη λωρίδα της Γάζας, από όπου στη συνέχεια θα διοχετευθεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, όσο υφίσταται ανάγκη. Παράλληλα, εξετάζουμε από κοινού με τους εταίρους μας τρόπους για την απευθείας μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την παύση των εχθροπραξιών προκειμένου η βοήθεια αυτή να φτάσει εγκαίρως, αλλά να φτάσουμε και σε μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Πρόθεσή μου είναι τις επόμενες ημέρες να μεταβώ στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσουμε με τους εταίρους μας για το συντονισμό των δράσεων αυτών. Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής πολυμέρειας.

Θεωρούμε τον Οργανισμό, ως χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, κύριος στόχος του οποίου είναι η προάσπιση και προαγωγή του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, καθώς και η διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κυρίες και κύριοι, η συνεισφορά της Γαλλοφωνίας σε έναν ασταθή κόσμο είναι πιο σημαντική μέσω της πολυμέρειας και χτίζει γέφυρες συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς και τις κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μου, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες της Γαλλοφωνίας, προκειμένου να προωθήσει τις αξίες που ενώνουν τον γαλλόφωνο κόσμο και τη σταθερότητα στον κόσμο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ