Athens Democracy Forum: Πρεμιέρα στην Πνύκα για τη νέα «δημοκρατική Οδύσσεια»

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2023 –  Μια νέα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αφορά τη σύσταση μιας μόνιμης διακρατικής συνέλευσης πολιτών για την Ευρώπη, έγινε γνωστή στο κοινό του  11ου Athens Democracy Forum το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 27 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα, η κα Καλυψώ Νικολαΐδη, Επικεφαλής, School of Transnational Governance, European University Institute έκανε γνωστό ότι την Τρίτη (26/9) ξεκίνησε στον λόφο της Πνύκας μια «δημοκρατική Οδύσσεια», για τη δημιουργία μιας διακρατικής συνέλευσης πολιτών. Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για μια δημοκρατική καινοτομία, η οποία χρειάζεται τη συμμετοχή των πολιτών.  
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κ. James Mackay, Επιστημονικός Συνεργάτης, School of Transnational Governance, European University Institute , εξήγησε ότι στόχος είναι σε έναν χρόνο από τώρα, τον Σεπτέμβριο του 2024, οι πολίτες να έχουν αλληλεπιδράσει με την διακρατική συνέλευση με έναν τρόπο, ο οποίος δεν θα συνδέεται απευθείας με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες συζητήσεις και συλλογική εκπαίδευση. Μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το εγχείρημα της «δημοκρατικής Οδύσσειας» μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, καθώς υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τους δημοσιογράφους, καθώς και εκπροσώπους από την πολιτική σκηνή.  
Με τη σειρά του, ο Διευθυντής της European Alternatives, Niccolò Milanese, υπογράμμισε ότι ο επόμενος χρόνος είναι κρίσιμος για την Ευρώπη, δεδομένου ότι το 2024 αποτελεί χρονιά εκλογών για την ανάδειξη νέου Ευρωκοινοβουλίου και νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Στο σημείο αυτό τόνισε τη σημασία της σύστασης της διακρατικής συνέλευσης πολιτών, η οποία με τη φωνή της -όπως σημείωσε- μπορεί να επηρεάσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η νέα Κομισιόν θα αναλάβει έργο σε έναν χρόνο από τώρα. «Στη συνέλευση δεν θέλουμε να εντάξουμε μόνο όσους γεννήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά και όλους όσους ζουν στην Ευρώπη ή σε κοντινή απόσταση», συνέχισε ο κ. Milanese για να συμπληρώσει ότι στόχος είναι η επανεργοποίηση των ευρωπαϊκών αξιών. 
Τέλος, η κα Camille Dobler, Επικεφαλής Ερευνών στη Missions Publiques πρόσθεσε ότι «πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτός μας ότι δεν είμαστε εδώ για να αντικαταστήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο και τους θεσμούς». Ο κόσμος, διευκρίνισε, πρέπει να υποδεχθεί τη συνέλευση των πολιτών ως κάτι κοινό, κάτι «mainstream» που στοχεύει στη συμπληρωματικότητα. Ολοκληρώνοντας η κ. Dobler εξήρε τη σημασία της μονιμότητας της συνέλευσης και όχι των πολιτών. Όπως είπε, οι θεσμοί είναι μόνιμοι και όχι οι πολίτες. Περισσότερες πληροφορίες για να παρακολουθήσετε από κοντά τις συζητήσεις του συνεδρίου θα βρείτε ΕΔΏ.
Tο Φόρουμ υποστηρίζεται από: Microsoft, Climate Democracy Initiative, Arizona State University, Google, Taejae Future Consensus Institute, Taejae University, Council of Europe, Council of Europe , EBRD, Libra Philanthropies, Lamda Development, Costa Navarino, National Bank of Greece, SolidarityNow, Athens Development & Destination Management Agency, Cosmote, Aegean Airlines, Grand Bretagne Hotel, Berggruen Institute, Capital Product Partners, Club de Madrid, Tsomokos Communications, Kathimerini, The American College of Greece and the Global Liberal Arts Alliance.
02-Sep-27-2023-12-52-47-5642-PM
Καλυψώ Νικολαΐδη, Επικεφαλής, School of Transnational Governance, European University Institute
03-Sep-27-2023-12-53-15-0554-PM
James Mackay,  Επιστημονικός Συνεργάτης School of Transnational Governance, European University Institute
04-Sep-27-2023-12-53-45-0775-PM
 Niccolò Milanese, European Alternatives
05-Sep-27-2023-12-54-25-8337-PM
Camille Dobler, Missions Publiques
Σχετικά με το Democracy & Culture FoundationΤο Democracy & Culture Foundation ιδρύθηκε το 2019. Αποστολή του είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσω της ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της βελτίωσης της ποιότητας της διακυβέρνησης. Φιλοδοξεί να καταστεί η κορυφαία παγκόσμια πλατφόρμα προαγωγής διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων για ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Οι δύο σημαντικότερες εκδηλώσεις που υλοποιεί κάθε χρόνο, το Athens Democracy Forum —που διοργανώνεται σε συνεργασία με τους The New York Times—και το Art for Tomorrow, έχουν ως στόχο τη διασύνδεση και την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σε διακεκριμένες προσωπικότητες και νέες φωνές για την υποστήριξη της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Το Ίδρυμα σχεδιάζει και υλοποιεί επίσης σειρά πρωτοβουλιών σε όλο τον κόσμο με τους εταίρους του, μεταξύ αυτών το Teens for Democracy και το Building Blocks for Democracy.
Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ