ΚΘΒΕ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΙΩΝΟΥΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΗΣ ΕΜΣ Η «ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΓΕΙΑ»

«ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΓΕΙΑ»| ΜΙΑ «ΤΕΛΕΤΗ» ΜΥΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ

Δραματουργία- Κείμενο: Αγγελική Παπούλια

Σκηνοθεσία-Κείμενο: Χρήστος Πασσαλής

Επέστρεψε με τους καλύτερους οιωνούς!

Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι θεατές την παράσταση «Απόλυτη Μαγεία» που επέστρεψε, μετά την επιτυχία της περασμένης σεζόν, στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η παράσταση που κινείται πάνωσε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο μεταφυσικό θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, σε δραματουργία- κείμενο Αγγελικής Παπούλια και σκηνοθεσία- κείμενο Χρήστου Πασσαλή, είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Yoko Ogawa «Η αστυνομία της μνήμης».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη, διαφορετική και άκρως γοητευτική παράσταση που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού και στη χθεσινή της πρεμιέρα.

Η παράσταση

Σε ένα νησί τα πράγματα, οι εποχές, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τα φυτά εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος μέσα στα μυαλό και τις ψυχές των ανθρώπων. Οι κάτοικοι καταφεύγουν σε παράξενες τελετές προκειμένου να αποχαιρετήσουν όλα αυτά που χάνονται και προσκαλούν ιδιότροπα πνεύματα να γεμίσουν τον χώρο σε μια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε έναν κόσμο που καθημερινά φαίνεται να αδειάζει από νόημα.

Το αποτέλεσμα, μέσα από τη δραματουργική ματιά της Αγγελικής Παπούλια, τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Χρήστου Πασσαλή, την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών που συμμετέχουν, καθώς και την επινοητικότητα όλων των συντελεστών που διαμόρφωσαν το αινιγματικό σκηνικό, ηχητικό & φωτιστικό περιβάλλον, δημιουργεί την ατμόσφαιρα μιας παράστασης -τελετής. Μια «τελετή μύησης» που αναδεικνύει το μεταφυσικό στοιχείο και προκαλεί τον θεατή να παρακολουθήσει τον κόσμο με άλλα μάτια, βιώνοντας μια θεατρική εμπειρία όπου η συμμετοχή του είναι σημαντική.

Σημείωμα Δραματουργού

Σε ένα νησί όλα εξαφανίζονται σταδιακά και αθόρυβα. Ιδέες, γεγονότα, αντικείμενα χάνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αφήνοντας τη μνήμη των κατοίκων κενή και άχρηστη. Η κοινότητα εφευρίσκει ιδιαίτερες και αυτοσχέδιες τελετές για να αποχαιρετήσει όλα αυτά που έχουν εξαφανιστεί. Μια κοινότητα ανθρώπων σε τραυματική συνθήκη, που αναμετριέται με την απώλεια και την εξαφάνιση. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με πνεύματα του παρελθόντος ή του μέλλοντος σαν μια ύστατη προσπάθεια να βρει απαντήσεις από ανώτερες δυνάμεις για την ολοένα αυξανόμενη αστάθεια και ανασφάλεια της.

Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Yoko Ogawa, Η αστυνομία της μνήμης, η Απόλυτη Μαγεία αναζητά τρόπους να εισχωρήσει στις ασυνείδητες περιοχές του ανθρώπινου νου και να ανασύρει τόπους διαφυγής και στιγμές αλληλεπίδρασης με το μυστηριακό σύμπαν που μας περιβάλλει.

Ο Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του ΚΘΒΕ Χρήστος Σουγάρης μαζί με τους πρωταγωνιστές της παράστασης.

Αγγελική Παπούλια

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η Απόλυτη Μαγεία είναι μια τελετή.

Οι θεατές γίνονται θεατές μιας τελετής.

Τα πνεύματα γεμίζουν το χώρο. Κάποια είναι αληθινά, κάποια είναι ψεύτικα, πότε δεν ξέρει κανείς. Κάποια τα υποδύονται, κάποια κινούν μαγικά τις καρέκλες στον χώρο ή ανοίγουν τις τηλεοράσεις και εμφανίζονται μέσα από την οθόνη. Ή δίνουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που μας κρατάνε άγρυπνους τη νύχτα.

Το νησί όπου κατοικούν οι ήρωες της παράστασης αδειάζει συνεχώς: αδειάζει από τριαντάφυλλα, από μπάλες μπάσκετ, από βάρκες, από βιβλία. Αντικείμενα, άνθρωποι, ιδέες και αναμνήσεις εξαφανίζονται αφήνοντας πίσω τους ένα παράλογο κενό. Η κεντρική εξουσία γίνεται όλο και πιο κυνική, όλο και πιο ανίκανη, όλο και πιο επικίνδυνη. Όπως συμβαίνει και στον δικό μας, τον εκτός μυθοπλασίας κόσμο. Η πραγματικότητα μοιάζει σαν να αδειάζει από νόημα. Όπως συμβαίνει και με την δική μας, εκτός μυθοπλασίας πραγματικότητα.

Οι ήρωες της παράστασης ζούνε σε μια μεταιχμιακή κατάσταση, σε μια γκρίζα περιοχή. Δεν καταλαβαίνουμε αν πιστεύουν σε αυτά που κάνουν, αν όντως βρίσκουν κάτι ουσιαστικό σε αυτές τις τελετές ή αν στην πραγματικότητα το μόνο που αναζητούν είναι να είναι με άλλους ανθρώπους, αν το μόνο που ψάχνουν είναι η αγάπη ή έστω η θέρμη και η προστασία που παρέχει μερικές φορές η ομάδα. Οι τελετές που οργανώνουν είναι ένα μείγμα διασκέδασης, πίστης, ιδεοληψίας, ανοησίας και μιας πιεστικής ανάγκης για επικοινωνία, επικοινωνία με τους συνανθρώπους και επικοινωνία με άγνωστες μορφές. Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν βρει στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν τις παράλογες εξαφανίσεις που συμβαίνουν γύρω τους και να ψάξουν έναν μηχανισμό αντίδρασης και ελπίδας.

Η παράσταση είναι σκηνοθετημένη πάνω σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο δράμα, τη φάρσα και το μεταφυσικό θρίλερ. Χρησιμοποιεί και συχνά παρωδεί όλα τα τρικ και τα εφέ των ταινιών θρίλερ και ισορροπεί ανάμεσα στην αποκάλυψη του θεατρικού μηχανισμού και την αποθέωση της θεατρικής ψευδαίσθησης. Δεν είναι κανείς σίγουρος αν τα θαύματα που συμβαίνουν επί σκηνής είναι αληθινά ή σκηνοθετημένα. Όπως ακριβώς στη ζωή. Δεν είναι κανείς σίγουρος αν ο τρόμος είναι πραγματικός ή σκηνοθετημένος. Όπως ακριβώς στη ζωή.

Η Απόλυτη Μαγεία είναι μια αστεία και συγκινητική δημόσια τελετή όπου οι πολίτες συγκεντρώνονται για να αποχαιρετήσουν όσα έχουν χαθεί και για να διατυπώσουν τις καινούριες ερωτήσεις, τις ερωτήσεις αυτές που θα θέσουν τις βάσεις για το Νέο που έρχεται.

Και κυρίως, για να βρούνε ξανά την αγάπη.

Χρήστος Πασσαλής

*Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 12 ετών. Στην παράσταση γίνεται χρήση υψηλών ηχητικών εντάσεων, χρήση μηχανής ομίχλης και στροβοσκοπικού φωτισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργία- Κείμενο: Αγγελική Παπούλια

Σκηνοθεσία- Κείμενο: Χρήστος Πασσαλής

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα

Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας

Κίνηση- Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Παπανικάνδρου

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου

Θεατρικό μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα

Φωτογραφίες: MikeRafail (ThatLongBlackCloud)

Διανομή:

Λουκία Βασιλείου, Γιάννης Γκρέζιος, Νατάσσα Δαλιάκα, Άννα Ευθυμίου, Άννα Κόπακα, Χριστίνα Μπακαστάθη, Ορέστης Παλιαδέλης, Γιώργος Παπαδάκος

Πληροφορίες

Φουαγιέ ΕΜΣ (Εθνικής Αμύνης 2)

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (η παράσταση δεν έχει διάλειμμα)

Ώρες παραστάσεων

Τετάρτη- Πέμπτη-Παρασκευή-Κυριακή: 21.00

Σάββατο: 19.00 & 21.00

Προπώληση: ntng.gr |more.com| 11876 |

Πληροφορίες κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Δευτέρα – Παρασκευή, 8:30- 21:30 (και επιπλέον τις ημέρες και ώρες που υπάρχουν παραστάσεις του ΚΘΒΕ)

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τις ημέρες και ώρες που υπάρχουν παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Θέατρο της Μονής Λαζαριστών: Τις ημέρες και ώρες που υπάρχουν παραστάσεις του ΚΘΒΕ

Πλατεία Αριστοτέλους: Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00 – 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΜΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ: 21:00

Γενική είσοδος: 12€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)

ΠΕΜΠΤΗ ΛΑΪΚΗ 21:00  & ΣΑΒΒΑΤΟ στις 19:00

Γενική είσοδος: 10€

Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό, Εκπαιδευτικών)

ΑΜΕΑ: Δωρεάν (απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση)

ΑΝΕΡΓΩΝ: Δωρεάν 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης  στο Φουαγιέ της ΕΜΣ (απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση)

Ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

Κατόπιν της εξαντλήσεως των θέσεων τιμή εισιτήριου 5

Προσφέρεται «Εισιτήριο της παρέας» για 3 άτομα 25και 4 άτομα 30

(απαιτείται  η  αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά)

Φοιτητικό εισιτήριο: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7 / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5 / άτομο.

Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012

Loyalty Club

Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια. 

Loyalty Card ΑΠΛΗ: 100€, Loyalty Card EXTRA: 200€, Loyalty Card VIP: 300€

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ