Ανακοίνωση για την έναρξη διεξαγωγής μαθημάτων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Μαρούσι, 22 Σεπτεμβρίου 2023

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώνουν την έναρξη διεξαγωγής μαθημάτων για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Το ΥΠΑΙΘΑ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την καθημερινή χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης σε επίπεδο υγειονομικών συνθηκών, οδικής προσβασιμότητας και απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές.

Σταδιακά ολοκληρώνεται ο έλεγχος των 1.034 σχολικών μονάδων, καθώς πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας. Με βάση τα έγγραφα των δήμων σχετικά με την καταλληλότητα και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων ευθύνης τους, προβλήματα παρουσιάζονται σε 28 από τις συνολικά 1.034 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας (2,7%) και αφορούν 1.226 από τους συνολικά 90.181 μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας (1,36%).

Η λίστα που ακολουθεί μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις αποφάσεις των Δήμων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κατάσταση έχει ως ακολούθως:

Α. Θα μεταστεγαστούν προσωρινά σε κτίρια σχολικών μονάδων στον ίδιο ή σε όμορους δήμους και σε πρωινή βάρδια (εκτός δύο περιπτώσεων όπου ρητώς αναφέρεται απογευματινή βάρδια) οι παρακάτω σχολικές μονάδες ή τάξεις σχολικών μονάδων:

ΔήμοςΣχολική ΜονάδαΣχολική μονάδα προσωρινής μεταστέγασης
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ/ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ1 ΕΠΑΛ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ) /ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ1ο Δημοτικό Σχολείο ΦαρκαδόναςΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ1ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας/ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ2ο Δημοτικό Σχολείο ΦαρκαδόναςΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας/ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ2ο Νηπιαγωγείο ΦαρκαδόναςΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΝηπιαγωγείο Κρήνης /ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣΝηπιαγωγείο ΠΕΤΡΟΠΟΡΟΥΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ Νηπιαγωγείο ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ /ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ30οΝηπιαγωγείο ΤρικάλωνΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 6οΔημοτικό Σχολείο Τρικάλων/ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΑΣΟΧΩΡΙΟΥΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ(ΤΑΞΗ Α ΚΑΙ ΣΤ)ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ(ΤΑΞΗ Β ΚΑΙ Γ)ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ (ΤΑΞΗ Δ ΚΑΙ Ε)ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 31Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΚΙΛΕΛΕΡΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΜΕΝΙΟΥΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΛΕΛΕΡ /ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
ΚΙΛΕΛΕΡΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΗΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΗΣ/ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ/ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ)/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΗΠΙΑΔΟΣ ΜΗΛΙΝΑΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 3ο Δ.Σ. ΣΗΠΙΑΔΟΣ ΜΗΛΙΝΑΣ/ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
ΒΟΛΟΥ9ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΛΟΥΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 9ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ/ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΒΟΛΟΥ1Ο ΚΑΙ 4Ο ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (ΤΑΞΗ Γ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ )ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ- ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ 1ο Ε.Κ. ΒΟΛΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ(1) ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΒΟΛΟΥ3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΩΛΚΟΥΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΛΚΟΥ/ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΣΟΦΑΔΩΝΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΦΑΔΩΝ/ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ
ΣΟΦΑΔΩΝΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΟΦΑΔΩΝ/ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ
ΠΑΛΑΜΑ3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΜΑΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ 4ο Ν/Γ ΠΑΛΑΜΑ/ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
ΠΑΛΑΜΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΛΟΧΟΥΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΜΑ/ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
ΠΑΛΑΜΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΣΚΙΝΑΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ/ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΠΑΛΑΜΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΑΘΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ/ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ
ΠΑΛΑΜΑΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΣΚΙΝΑΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ Ν/Γ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ/ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΠΑΛΑΜΑΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΡΑΘΕΑΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ Ν/Γ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ/ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Η μεταφορά των μαθητών των παραπάνω σχολείων έχει προβλεφθεί και θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Β.Ακόμα, θα λειτουργήσει το «Ψηφιακό Σχολείο» για τους μαθητές όλων των βαθμίδων των χωριών Πουρί, Κισσός, Αγ. Δημήτριος και Ανήλιο του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου της Μαγνησίας εξ’αιτίας δυσκολίων μετάβασης των μαθητών λόγω προβλημάτων του οδικού δικτύου.

Το ΥΠΑΙΘΑ εξασφάλισε και θα παραχωρηθούν στις σχολικές μονάδες tablets για να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω του ψηφιακού σχολείου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή των μαθημάτων θα σταλούν από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Γ.Οι μαθητές των οποίων οι οικογένειες έχουν μετακινηθεί λόγω των καταστροφικών συνεπειών της πλημμύρας, μπορούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε σχολείο της περιοχής που τώρα κατοικούν. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα αποστείλουν σχετικές οδηγίες στις Σχολικές Μονάδες. Είναι αυτονόητο πως οποιαδήποτε στιγμή καταστεί εφικτό να επιστρέψουν στον αρχικό τόπο κατοικίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σχολική μονάδα.

Το ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους επιχειρούν να εξομαλύνουν όλα τα προβλήματα, ώστε να καταστήσουν εφικτή την ομαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με τη μέγιστη ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι έλεγχοι, εκτός από τα σχολικά συγκροτήματα, επεκτείνονται στους δρόμους που οδηγούν από και προς αυτά, ενώ θα έχουν απομακρυνθεί έως τη Δευτέρα οι πιθανές εστίες μόλυνσης κοντά στα σχολεία.
  • Στις περιοχές όπου με βάση τις εκθέσεις των υγειονομικών αρχών υπάρχει προβληματισμός για την ποιότητα του νερού, υπάρχει μέριμνα ώστε να παρέχεται στους/ις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς εμφιαλωμένο νερό.
  • Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα παιδιά, όπου χρειάζεται, να έχουν στη διάθεσή τους μάσκες προστασίας για πάσα χρήση και αντισηπτικά.
  • Θα υπάρξει μέριμνα για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών εντός του τρέχοντος σχολικού έτους. Αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
  • Το ΥΠΑΙΘΑ δρομολόγησε τις διαδικασίες για την άμεση αντικατάσταση του κατεστραμμένου εκπαιδευτικού υλικού και σχολικού εξοπλισμού.

Τα σχολεία θα ανοίξουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές να είναι έτοιμοι να στηρίξουν μαθησιακά αλλά και ψυχολογικά τους μαθητές. Ήδη, ειδικοί επιστήμονες έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές ώστε να παρέχουν την βοήθεια τους, όπου αυτή χρειαστεί.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ έχει ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να συνδράμει στο να λυθούν τα τελευταία προβλήματα πριν από το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για 90.181 μαθητές και τους 11.500 εκπαιδευτικούς. Το ΥΠΑΙΘΑ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται διαρκώς στη διάθεση της σχολικής κοινότητας με στόχο την απρόσκοπτη έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Θεσσαλία.

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ