ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Προεδρικό Μέγαρο, 22.9.2023

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, επέδωσε τις ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις, οι οποίες είχαν απονεμηθεί με το από 18.1.2022 προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών.

  • του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στονΧρήστο Φωκά, επιχειρηματία
  • του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Γεώργιο Βρακά, γιατρό, χειρουργό
  • του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στονΒασίλειο Πατέρα, ιδρυτή της Axion Hellas
  • του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, εθελοντή και εμπνευστή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος»
  • του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Χρήστο Πετμεζά, αστυνομικό
  • του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στην Ελένη Γαβριηλάκη, γιατρό, αιματολόγο
  • του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στη Μαρία Ανδρουλάκη, νοσηλεύτρια
  • του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας στη Μαρία Τσιαλέρα, εκπαιδευτικό.

Ακολουθεί η προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, για να τιμήσουμε συμπολίτες μας, που διακρίθηκαν, ο καθένας στον τομέα του, για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Από την ημέρα της εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο οι διακρίσεις αυτές απονεμήθηκαν, έχει ήδη περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο έχουν μεσολαβήσει πολλά. Ελπίζω ότι σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουμε και άλλους άξιους ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, που στις δύσκολες αυτές εποχές συνεισφέρουν χαμηλόφωνα, με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση, στην υπόθεση του κοινού καλού.

Σήμερα, από τον χώρο της επιστήμης εξαίρουμε δύο εξέχουσες φυσιογνωμίες της ιατρικής.

Ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής του τμήματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και παγκρέατος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ Γεώργιος Βρακάς είναι μάχιμος χειρουργός, πρωτοπόρος ερευνητής στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, πολυβραβευμένος για τις ρηξικέλευθες μελέτες του.

Η επίκουρη καθηγήτρια αιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ελένη Γαβριηλάκη είναι ταγμένη στην εργαστηριακή και κλινική έρευνα με έμφαση στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τις νέες κυτταρικές θεραπείες και τις θρομβωτικές μικροαγγειοπάθειες.

Μαζί μ’ αυτούς, τιμάμε τη νοσηλεύτρια Μαριρένα Ανδρουλάκη, εμπνεύστρια και εκπονήτρια, μαζί με τους συναδέλφους της, μιας έρευνας πάνω σε νέα πρωτόκολλα νοσηλευτικής φροντίδας νεφροπαθών ασθενών, με στόχο την επιμήκυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Από τον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, τιμάμε τον επιχειρηματία και μεγάλο ευεργέτη του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα Χρήστο Φωκά, δεινό μελετητή της τοπικής ιστορίας και θεματοφύλακα του Ιόνιου Πολιτισμού.

Την Μαρία Τσιαλέρα, αφοσιωμένη δασκάλα που για τέσσερα χρόνια κράτησε το σχολείο ζωντανό στο μικρό νησάκι των Αρκιών, στην καρδιά του Αιγαίου.

Ανθρωπιστική προσφορά και κοινωνική δράση, αρωγή και φροντίδα στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, επιδεικνύουν, τέλος, τρεις συμπολίτες μας, σε διαφορετικούς τομείς ο καθένας.

Ο Βασίλης Πατέρας, οραματιστής και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Axion Hellas, που χρόνια τώρα στηρίζει με πολύτιμες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα τους ακρίτες μας, στις πλέον απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της πατρίδας μας.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», ο οποίος από το 2011 παρέχει γεύματα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και συντρέχει οικογένειες που στερούνται πόρων.

Και τέλος, ο αστυνομικός, ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ Χρήστος Πετμεζάς που έσωσε συμπολίτη μας, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή στη μέση του δρόμου, παρέχοντάς του πρώτες βοήθειες ανάνηψης, κι έτσι προσέδωσε στην ιδιότητά του ετοιμότητα και αλτρουϊσμό.

Σας ευχαριστώ όλους για την πολυδιάστατη προσφορά σας. Η δράση σας προσδίδει στην κοινωνική συνύπαρξη ουσιαστικό περιεχόμενο και λειτουργεί ως παράδειγμα. Εύχομαι να συνεχίσετε το σημαντικό σας έργο με την ίδια πίστη και επιμονή».

Antonis Tsagronis
Antonis Tsagronis
Αντώνης Τσαγκρώνης  Αρχισυντάκτης: Αtticanews.gr  iNews – Newspaper – iRadio - iTV e-mail : editor@atticanews.gr , a.tsagronis@gmail.com AtticaNews Radio:  http://www.atticanews.gr Facebook: @Αντώνης Τσαγκρώνης Facebook: @Atticanews.gr https://www.facebook.com/Atticanewsgr-111129274130/ YouTube: https://www.youtube.com/Antonis%20Tsagronis Twitter: #AtticanewsGr Instagram:Antonis_Tsagronis (διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπ. Εξωτερικών, Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Υγείας, , Yπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου)

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ